Ruski ambasador ne razume zašto bi podela Kosova bila presedan

Anđelka Nikolić

(subota 14. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brussels, 13.09.2019 - utakmica Srbija – Nemačka (3:0) na Evropskom prvenstvu u odbojci (European Volleyball Championship)

Rusija ne razume zašto bi podela Kosova bila presedan u Evropi. Bivša Jugoslavija raščlanjena je na sve moguće načine. I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije – a da bi podela Kosova bila presedan, izjavio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko. “Nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv”, poručio je u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Glavni odbor Demokratske stranke odlučivaće o neučestvovanju na izborima. Dve nedelje nakon otvaranja rekonstruisanog Trga republike zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dao je izvođačima radova rok od 35 do 40 dana da preslože kocke na kolovozu jer je napravljen propust.

paprike-leskovac

Leskovac, 13.09.2019 - Dani paprike u selu Donja Lokošnica kod Leskovca

Rusija ne razume zašto bi podela Kosova bila presedan

„Mi se ne zalažemo za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja. Ali, ne možemo da razumemo ni izjavu da bi podela Kosova stvorila presedan u Evropi“, rekao je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko u eksluzivnom intervjuuu za Politiku.

„Bivša Jugoslavija raščlanjena je na sve moguće načine. I posle svega ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije – a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče veoma čudno“, poručio je Harčenko.

vucic-harcenko-13.9.

Beograd, 13.09.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom

Vučić u Drvaru: „Ne damo da dželati od nas prave krivce“

“Poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, ali nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv”, poručio je sinoć u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenose Novosti.

Vučiću je domaćin bio član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Odjednom, mi Srbi, koji su oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci", istakao je Vučić  u obraćanju na akademiji povodom Dana sećanja posvećenog stradanju Srba u 20. veku.

"Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo sa njima, to je budućnost za koju se zalažemo, ali ne damo nikome da izvrće istoriju", poručio je Vučić.
"Mi večeras, uz sećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu … građani će osetiti ono što je danas urađeno”, rekao je Vučić i dodao da je Drvaru već uplaćeno milion evra.

Istakao je da Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske proslosti, kao ni Gavrila Principa čiju kuću je juče posetio, a koja će biti obnovljena.
"Taj čovek je dao život za slobodu i ideale u koje je verovao, to je Srbin kojim mozemo da se ponosimo. Zato je sa mnom došao moj sin Danilo i nosi Principovu majicu. Mi ne treba da se stidimo svog naroda, već da se dičimo i ponosimo", poručio je Vučić.

Dodao je da će da primi sve udarce na sebe: "Udarajte na mene za ovo što sam govorio o Principu, ne bojim se nikog ni iz Londona ni iz Beča... jer sam rekao istinu. Srce slobode Srbinu ne možete da oduzmete. Za to smo se uvek borili".

vucic-drvar-

Drvar, 13.09.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Drvar

Bakir ukida Srpsku i srpski

Novosti pišu o novom program Stranke demokratske akcije (SDA) pod naslovom: “Bakir ukida Srpsku i srpski”.

Predviđa se ukidanje entiteta i uspostavljanje republike BiH.

U tekstu se pominje i uvođenje bosanskog jezika za sve građane.

brnab-mihail-transport-

Beograd, 13.09.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, evropska komesarka za transport Violeta Bulc i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici otvorili su danas sedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope u Beogradu: Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Violeta Bulc

Damir Krstičević još izmiče pravdi

Damir Krstičević, nekadašnji komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, danas minister odbrane i potpredsednik Vlade Hrvatske, do danas nije odgovarao za ratni zločin koji je jedinica pod njegovom komandom počinila pre tačno 24 godine, usmrtivši 81 srpskog civila u izbegličkoj koloni kod Jajca, 13 septembra 1995. godine, piše u Politici.

Juče je obeležena godišnjica ovog strašnog zločinakoji formalno istražuju tužilaštva u Srbiji I u BiH, ali pomaka u postupku nema. Hrvatska smatra da su optužnice protiv njenih državljana-političke.

Četvrta gardijska brigade iz Splita, pod komadom Krstičevića, iz zasede je otvorila vatru na autobus sa izbeglim civilima. Putnici su izrešetani, a vozilo je gađano i “zoljom”. Među poginulima bilo je osmoro dece.

pariz-metro-strajk-

Pariz, 13.09.2019 - štrajk radnika gradskog saobraćaja u Parizu zbog reforme penzionog sistema

Obuka za ruske rakete

“Brisel u strahu od Rusa” piše u Informeru pod naslovom “NATO tvrdi: Putin daje Srbiji S-400?” Ovaj tabloid objavljuje da je “vest da se oficiri Vojske Srbije u Rusiji obučavaju za korišćenje S-400 izazvala paniku u zapadnoj alijansi”.

“S-400 konačno u srpskim rukama”, piše u tabloidu Alo, “Naši vojnici se obučavali na čudu ruske tehnike”. List citira Miroslava Lazanskog koji je rekao: “Ako ste dobro pratili poslednji susret predsednika Putina i Vučića, mogli ste da vidite razmenu pogleda kada je bilo reči o transferu ruskog oružja u Srbiju i mogli ste da zaključite da se nešto krupno iza brda valja”.

dacic-unesko-mediji-

Beograd, 13.09.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalna direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO (UNESCO) Odri Azule otvorili su danas skup na temu "Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu" u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja: Ivica Dačić, Mladen Šarčević, Odri Azule

DS između bojkota i puča

Na današnjoj sednici Glavnog odbora Demokratske stranke najviše vatre, na osnovu izjava, doneće druga tačka dnevnog reda - odluka o neučestvovanju na izborima - na kojoj će dve oštro sukobljene strane raspravljati da li će demokrate bojkovati predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Iako obe strane tvrde da imaju većinu, deluje verovatnije da će se DS prikloniti ostalim članicama Saveza za Srbiju i odlučiće da preskoči sledeće izbore, za šta se zalaže predsednik stranke Zoran Lutovac.

Lutovac je na svom profilu napisao: „Ako idemo na izbore pod ovakvim uslovima, onda mi nismo politički akteri nego saučesnici u prevari i bezakonju“.

Kampanja bojkota mogla bi da oživi proteste

Da li će biti masovnijih građanskih okupljanja, pita Danas, a u naslovu daje mogući odgovor: Kampanja bojkota mogla bi da oživi proteste.

„Opozicija bi trebalo da uz jaku kampanju okrenutu građanima, ima i izuzetno snažnu kampanju okrenutu međunarodnim akterima“, smatra Boban Stojanović.

“U Savezu za Srbiju ideja je da pokušamo da okupimo što više ljudi, da umesto na birališta izađu na ulice i demonstriraju bojkot, jer bi učešće na izborima bilo besmisleno, s obzirom na potpuni izostanak i minimuma demokratske i fer atmosfere u društvu za njihovo održavanje”, kaže  Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i član SzS.

“Mi, svakako, nećemo priznati rezultate izbora, jer nijedan od uslova koje smo tražili od vlasti nije ispunjen”, kaže Veselinović.

moda-london-fast

London, 13.09.2019 - Nedelja mode u Londonu (London Fashion Week)Kolekcija: Mark Fast

Državna bruka za deset miliona evra

O popravci novog Trga republike u Beogradu dve nedelje posle otvaranja, Danas piše pod naslovom:“Državna bruka za deset miliona evra“.

„Najbolje rešenje je da gradski čelnici, koji su osmislili ceo projekat, plate iz svog džepa ponovne radove“, kaže Dragoljub Bakić.

„Vesić će jednog dana sam svojim rukama preslagati sve kocke, doduše – u manjem prostoru od trga“, kmentariše Dragan Đilas.

„Razmere nestručnosti, bahatosti i korumpiranosti ovog režima najbolje se danas vide na Trgu“, smatra Marko Bastać.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posle jučerašnje inspekcije na nedavno renoviranom Trgu republike dao je izvođačima radova rok od 35 do 40 dana da preslože kocke na kolovozu oko trga jer je, kako je obrazložio, napravljen propust i nisu postavljene ravnomerno, zbog čega kolovoz nije funkcionalan za sve građane.

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je juče da je Vesić obmanuo javnost tvrdnjom da će kocke na Trgu republike biti zamenjene o trošku izvođača, jer je iz gradskog budžeta izdvojeno dodatnih 34 miliona dinara za radove na Trgu.

“Vesić postrojavao putare” piše u Srpskom telegrafu pod naslovom “Trg da popravite o svom trošku, nismo mi Dragan Đilas”. Kurir objavljuje kako je “Vesić besan: Izvođač će zameniti svaku kocku”.

Trijumf običaja nad zakonom

Muškarac osuđen za obljubu trinaestogodišnje devojčice, koja je pritom ostala trudna, oslobođen je u drugostepenom postupku, uz obrazloženje da je to uobičajeno ponašanje pripadnika romske nacionalnosti, donose Novosti pod naslovom: “Trijumf  običaja nad paragrafom”.

Ovu skandaloznu presudu obelodanio je Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić, na Tviteru.

"Sud oslobodi čoveka koji je obljubio devojčicu od 13 godina koja je, pritom, ostala trudna, uz obrazloženje optuženog da 'nije znao da je to zabranjeno'. Da li pripadnost jednoj nacionalnoj manjini abolira zločin? Da li je normalno da u 21. veku opravdavamo prinudne brakove i kako se oseća devojčica od 13 godina koja je zatrudnela jer "tradicija" tako nalaže", objavio je Jurić na Tviteru.
Neki mediji preneli su da je, kao predsednik sudskog veća, oslobađajuću presudu u drugostepenom postupku potpisao sudija Miodrag Majić, koji se protivio uvođenju „Tijaninog zakona“ o doživotnoj robiji za silovatelje i ubice dece.

“Igor Jurić: Sudija Majić oslobodio manijaka koji je obljubio devojčicu (13)” objavljuje Informer a u Blicu piše “Skandalozna presuda u Beogradu, sud oslobodio pedofila zbog rasnih predrasuda”.

koss-argentina-fra

Peking, 13.09.2019 - utakmica Argentina – Francuska (80:66.) u polufinalu Svetskog prvenstva u košarci u Kini (FIBA Basketball World Cup 2019): Nicolas Laprovittola, Nando de Colo

Švercer kokaina i špijun

Blic objavljuje “neverovatna saznanja istrage šverca kokaina iz Urugvaja” pod naslovom “Narko-diler iz Srbije bio hrvatski špijun?” List objašnjava da je “Dražen Letić (46), koji je u julu uhapšen pod sumnjom da je prenosio novac za narko-klan Majkla Đokovića, osim za ovo delo, terete se pred sudom u Sremskoj Mitrovici da je radio za hrvatsku službu”.

koss-span-austral-s.jpg

Peking, 13.09.2019 - utakmica Australija - Španija (88:95) u polufinalu Svetskog prvenstva u košarci u Kini (FIBA Basketball World Cup 2019): Juancho Hernangomez, Marc Gasol, Jock Landale, Mitch Creek

Tajne košarkaške reprezentacije?

Srpski telegraf “otkriva šta kriju u reprezentaciji” pod naslovom “Srbija pukla zbog klanova, Bogdanović prvi nagovestio sukobe”. Reč je o zbivanjima na Svetskom prvenstvu u košarci koje se održava u Kini. Ovaj tabloid navodi kako je “umalo došlo i do fizičkog obračuna Raduljice i Gudurića”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...