KOSOVO NA NASLOVNIM STRANAMA

D. Ćirović

(pregled naslovnih strana u stranoj štampi)

Strana štampa na prvim stranama bavi se situacijom na Kosovu i jučerašnjim proglašenjem nezavisnosti.

wpost 

Američki dnevnici Boston Globe, New York Times, britanski Indpendent, francuski Liberation uvrstili su ovu priču među glavne najave na naslovnicama, objavljujući fotografije slavlja u Prištini.

liber 

„Ispaljen je vatromet. Oglasile su se trube. I tako je nacija Kosova stvorena“, piše Independent, podsećajući da je Kosovo postalo 193. država sveta.

 

Za Albance, piše ovaj list, koji čine 90 odsto kosovske populacije, deklaracija znači kraj pripadnosti Srbiji, "koji tvrde da je Kosovo njihova istorijska domovina, ali vekovima se ubrajaju u manjine na ovom tlu".

 

guard 

Štampa podseća na to koliko i ko u svetu od moćnika podržava novu državu, ističući da joj se samo Srbija i Rusija protive. Obraćanje srpskog premijera Vojislava Koštunice i predsednika Borisa Tadića, ako je uopšte i uvršteno, našlo je svoje mesto tek na začeljima tekstova.

 

boston 

 

"Očekuje se da Sjedinjene Države, najveći sponzor kosovske nezavisnosti, priznaju novu državu, kao što će to učiniti narodi Evrope", piše Boston Globe.

 

nytime 

 

New York Times piše i da je stotine ljudi, mašući albanskim zastavama, proslavilo nezavisnost na Tajm Skveru. Pristalice koje su slavile kružile su i automobilima oko trga.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...