KOSOVO NA LIZING

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama dnevne štampe)

Kosovo je i danas - iako je nedelja, dan koji bi trebalo da bude posvećen odmoru, razonodi i vedrijim stvarima - glavna tema na naslovnim stranama dnevnih novina. O još jednom incidentu koji na pravi način odslikava položaj Srba na Kosovu i Metohiji izveštava "Politika". "Tenkovi u dvorištu Jovanovića" naslov je teksta o višečasovnoj akciji pripadnika KFOR-a i KPS-a u selu Bresje u opštini Kosovo polje. Oni su sa oko dvadesetak tenkova u petak upali u porodično dvorište u kojem su tri kuće Jovanovića i započeli "potragu za ilegalnim oružjem". Akcija je trajala skoro 12 sati. Epilog: uhapšen je Nebojša Jovanović koji se zbog pretrpljenog straha i šoka nalazi u bolnici u Lapljem Selu, pod prismotrom bezbednosnih snaga, članovi porodice Jovanović ne znaju zašto su pripadnici KFOR-a dolazili i da li su išta našli, ali posle ovog kriminalnog upada snaga "koje bi trebalo da štite Srbe, život u Bresju i na Kosmetu postaje nemoguć". Bresje je inače oličenje ostanka i opstanka Srba ne samo na centralnom Kosovu već i u celoj pokrajini, a porodica Jovanović do sada nije prodala ni pedalj zemlje koja se nalazi uz sami magistralni put Priština - Peć.

 

Čini se da srpska i albanska strana kao i međunarodna zajednica pokušavaju da reše pitanje statusa Kosova i Metohije kao lekari koji treba da izleče pacijenta što boluje od neistražene retke bolesti. Metodom pokušaja obično se isprobavaju terapije lekovima koji takođe nisu dovoljno ispitani - sve dok nekim čudom bolesnik ne ozdravi ili, u slučaju neuspeha, ne podlegne. Tako se posle mnogih razgovora, pregovora, predloga i planova na stolu našlo još jedno moguće rešenje. "Nezavisnost na lizing" naslov je u "Glasu javnosti" koji piše da su srpski lobisti iz Vašingtona izneli originalan predlog za Kosmet. Srbija bi, po tom predlogu, na određeni vremenski period ustupila Šiptarima deo svoje teritorije uz godišnju nadoknadu a naša vojska bi bila raspoređena na granicama Kosmeta. "Na ovaj način Beograd bi, po prvi put, izneo ozbiljan predlog za rešenje statusa, kojim bi Kosmet bio nezavisan, ali ne bi bio i država", kaže izvor "Glasa javnosti" iz Vašingtona.

 

"Večernje novosti" prenose izveštaj Evropola "Kosovo centar ilegale". Na zahtev Saveta EU, Evropol i Fronteks su napisali izveštaj o maršrutama ilegalne emigracije na zapadnom Balkanu. Odsustvo viznog režima i širokogruda pravila UN za ulazak i boravak, učinila južnu srpsku pokrajinu "omiljenim ulaznim i tranzitnim mestom za krijumšarenje emigranata".

 

Karla del Ponte je konačno u jednoj svojoj izjavi "pohvalila" Srbe. "Haradinaj kriv za ratne zločine" naslov je u "Politici". Glavna tužiteljka Haškog tribunala rekla je kako "nema sumnje" da je nekadašnji premijer Kosova i Metohije Ramuš Haradinaj kriv za ratne zločine. "Imam dokaze koji to potvrđuju. Gubim svedoke na svim stranama u slučaju koji se vodi protiv Haradinaja. Njima se upućuju ozbiljne pretnje i u ovom smislu Albanci su gori od Srba", prenosi "Politika" deo intervjua Karle del Ponte koji je dala nemačkom nedeljniku "Špigl".

 

"Šiptari kupuju Zlatibor" naslov je u "Glasu javnosti" koji posredno ima veze s KiM. Zlatiborci strahuju od albanizacije a mnogi meštani su "uvereni da crnogorski tajkuni pazare zemlju za račun Šiptara. Ar placa sa deset evra skočio na 500 do 5000 evra, zavisno od lokacije". Inače, kako piše "Glas javnosti" nemali deo zlatiborskih predela je još pre deset godina ucrtan na kartama Velike Albanije.

 

Ko ima daće mu se, ko nema uzeće mu se

Posle napisa o aferi "Geneks", u današnjim dnevnim novinama su naslovi posvećeni još dvema velikim i "jakim" kompanijama. "Blic" se bavi "čerupanjem Jugoeskporta" i piše "Verica i Duško dobili lokale za sitniš". Kreatorka Verica Rakočević u centru Beograda koristi prostor za koji mesečno plaća svega četiri centa po kvadratu, dok bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović koristi 580 kvadrata za koje je unapred platio zakup na 20 godina po 12 centi za kvadrat. Verica Rakočević je, na osnovu jednog od 16 ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koje je od 2002. do 2005. godine sklopio stečajni upravnik "Jugoeskporta" Aleksandar Pavlović, za 2006. godinu platila zakupninu 30.000 dinara (30 odsto svoje godišnje dobiti, prema odredbama ugovora), a "30.000 dinara košta jedna skromna haljina u buticima 'VR'", piše "Blic".

 

Dimitrije Vukčević, bivši direktor Naftne industrije Srbije, za "Glas javnosti" kaže "Političari i direktori upropastili NIS". Vukčević napominje da će država to što uzima profit od domaće naftne kompanije platiti kasnije jer će prodajna cena biti manje. Nema ništa loše u tome "da Rusi privatizuju ili da na neki drugi način uđu u energetski sektor", dodaje Vukčević.

 

"Večernje novosti" istražuju kako izgleda život u našoj zemlji očima statistike. "Ko je prosečan građanin Srbije" naslov je teksta u kojem se daje profil prosečnog stanovnika. Ima 40 godina, srednju školu, živi u gradu, nema pasoš, letuje u Herceg Novom, ima povišen krvni pritisak, razočaran je u politiku i duguje 400 evra. Na ovom mestu citiraćemo jednog nekadašnjeg sportskog komentatora, poznatog po svojim poetskim uzletima tokom prenosa, koji je rekao "Statistika je kao bikini: prikazuje sve, ali ništa ne otkriva".

 

Nakon pritiska javnosti Vlada Srbije odlučila da ipak hitno krene s objavljivanjem konkursa za dodelu stipendija. "Najbolji studenti dobiće stipendije" piše "Blic" a kao "supermen spasilac" pojavljuje se Mlađan Dinkić koji je" predložio da se novac iz Fonda za mlade talente dodeli ove ili retroaktivno sledeće godine".

 

Daske koje život znače

U današnjim novinama su razgovori s tri istaknute figure našeg pozorišta. "Ovo nije vreme za normalne" kaže za "Glas javnosti" reditelj Egon Savin. Na pitanje kakvo je vreme u kojem živimo, da li je to lažno vreme Savin odgovara: "Naravno. Vreme, ne da je lažno, nego je apsurdno i mi ne možemo biti normalni u nenormlanom vremenu. Ovo vreme proizvodi nenormalne ljude i nenormalne odnose..."

 

"Nisam zavodnik" naslov je pod kojim "Večernje novosti" prenose razgovor sa Svetozarom Cvetkovićem, glumcem i upravnikom Ateljea 212. Ispovest Borke Pavićević, reditelja i dramatuga, prenosi "Blic" u tekstu "Bila sam i ostala večiti buntovnik".

 

Da li je pozorište je život ili je život pozorište? Pitanje na koje verovatno nema pravog odgovora kao i na čuvenu dilemu o kokoški i jajetu. Bilo kako bilo, jedno češko pozorišze proslavilo se komadom o tužiteljki Karli del Ponte, Miloševiću i ostalim optuženicima. "Tigrica" naslov je teksta u "Kuriru" o mladim češkim dramaturzima iz pozorišta "7 i po" koji na svoju sada već poznatu predstavu pozivaju publiku rečima "Žena protiv sistema, otelotvorenje pravde, jedna protiv svih".

 

 Ko je srpski Džek Rubi?

"Kurir" i "Glas javnosti" donose 31. nastavak "megaintervjua" sa Legijom. "'Džek Rubi' u Meljaku ubio Duću i Kuma" piše "Glas javnosti", dok na naslovnoj strani "Kurira" Legija kaže: "Ubistvo Džona Kenedija i atentat na Đinđića imaju mnogo sličnosti. Imamo svog Harija Osvalda - to su zajedno Dušan Spasojević i Mile Luković".

 

Od sutra ćemo u "Glasu" i "Kuriru" moći da čitamo o još jednoj organizovanoj kriminalnoj grupi. "Lovačka mafija u Srbiji" najava je za feljton čije objavljivanje počinje u ponedeljak.

 

Fetiši među političarima

Tabloid "Press" donosi tekst namenjen onima koji ne bi da im posle prelistavanja dnevne štampe dodatno skoči krvni pritisak. Pod naslovom "Svi fetiši srpskih političara" "Press" piše da Bojan Kostreš skuplja olovne vojnike, Maja Gojković okvire za naočare, Jočić oružje, Šutanovac odela i košulje, "najlepša političarka" Aleksandra Jerkov čizmice, Nenad Čanak gitare...

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...