Evropa uslovljava Srbiju, ali ne nudi datum za pridruženje

Anđelka Nikolić

(subota 31. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Alexandria, 29.08.2019 - podizanje barijera na obalama Aleksandrije, zbog rasta nivoa mora i pretnje da poplavi naselja u priobalnom delu tog grada

Iz EU, sa više adresa, Beogradu je stigla vrlo jasna poruka da će Srbija morati da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU) kada se pridruži EU. Predsednik Srbije Aleksanar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara izjavio: “Kada preciziraju kada ulazimo u EU, dođite sa tim pitanjem kod mene”. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da Srbija ima pravo da potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini do članstva u EU, koje nije tu „iza ćoška”. Španski ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je sastanak zvaničnika Unije i "partnera sa Zapadnog Balkana" na kojem je bio i ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Bedžet Pacoli. Federika Mogerini je pozvala i Prištinu na sastanak, promenivši format tako što je umesto da pozove zemlje kandidate, pozvala partnere sa Zapadnog Balkana. “Izbore internacionalizuju stranke koje nemaju glasove svojih građana“, izjavio je Vučić. U Pekingu je otvoreno Svetsko prvenstvo u košarci. Srbija igra prvu utakmicu danas protiv Angole.

rus-astro-bajkonur

Moscow, 30.08.2019 - posada broda Sojuz, koji će sa Bajkonura poleteti ka Međunarodnoj svemirkoj stanici:Oleg Skripochka, Jessica Meir, Hazza Al Mansouri

Rampa Brisela Srbiji za Evroazijsku uniju

Iz Evropske unije i juče je sa više adresa Beogradu stigla vrlo jasna poruka da će Srbija morati da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU) kada se pridruži EU, ali ni u jednoj od najnovijih izjava evropskih zvaničnika nema nagoveštaja o datumu kada će se to dogoditi, objavljuje Politika.

Posle upozorenja koje je uputila najpre Evropska komisija, predsednik spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister rekao je da Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma sa EEU, nakon što pristupi EU.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksanar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa ovom temom izjavio: “Kada preciziraju kada ulazimo u EU, dođite sa tim pitanjem kod mene”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da Srbija ima pravo da potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini do članstva u EU, koje nije tu „iza ćoška” i o kojem se ne može govoriti kao izvesnoj skorijoj budućnosti.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa EEU.

“Sa Zapada smo slušali da dobri odnosi Beograda i Moskve nisu smetnja orijentaciji ka EU, kao što sada slušamo da ne moramo prvo u NATO da bismo ušli u EU.

“Strašna ucena Brisela. EU:Srbi, objavite rat Putinu”, naslov je u Informeru. Dejvid Mekalister otvoreno poručio da naša zemlja mora da uvede sankcije Rusiji i raskine svaku saradnju s Moskvom.

eu-ministri-zbalkan-

Helsinki, 30.08.2019 - neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU i „partnera sa Zapadnog Balkana“ i Turske

Protest Žozepa Borela: Španija neće sa lažnom državom

Španski ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je u petak sastanak zvaničnika Unije i "partnera sa Zapadnog Balkana" u Helsinkiju jer je pozivnicu dobila i – Priština, objavljuju Novosti.

Borel je došao na samit u Helsinki, ali ne i na sastanak na kojem je bio i ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Bedžet Pacoli.

To je potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na sastanku u Helsinkiju, čiju atmosferu je "podgrejala" odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini, jer je, protivno dosadašnjoj praksi, pozvala i Prištinu:

“Španija je bila protiv toga da se oni pozovu. Jer, ovo je prvi put da je pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU... Mogerinijeva je, umesto da pozove zemlje kandidate, pozvala partnere sa Zapadnog Balkana… Ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata”, rekao je Dačić.

On je tokom sastanka u Helsinkiju izrazio nezadovoljstvo Srbije zbog ovog poteza.

“Svetsku stvar od izbora prave oni koji nemaju glasove svojih građana”

“Izborna pravila donela je Demokratska stranka sa svojim satelitima, ali i pored toga bivši režim čini sve da internacionalizuje takozvane probleme demokratije u Srbiji iz prostog razloga što ne mogu da se oslone na narodnu podršku i građane svoje zemlje koji u njih nemaju poverenje“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Politiku.

“Stranka koju vodim uvek je bila „spremna za dijalog, ali nikada za diktate, bilo njihove, bilo međunarodnih predstavnika“, rekao je Vučić.

Na opasku da se stiče utisak da se ovdašnjih izbora pravi „svetska stvar“, Vučić je rekao da „svetsku stvar od toga prave oni koji nemaju glasove svojih građana“.

„Sanjaju makedonske scenarije i mole boga da, baš kao i Boki 13, nose torbe sa po milon evra i dele ih tužiocima, Čarlijevim anđelima, koje bi zajedno sa strancima postavil. To se u slobodnoj Srbiji, današnjoj Srbiji, neće dogoditi“, rekao je Vučić.

„Maštaju o formiranju prelaznih vlada, čitaj dolasku na vlast bez izbora, bez odluke skupštinske većine, nekako oktroisani od strane međunarodnih faktora. Srbija je suverena zemlja i takve gluposti mogu samo da sanjaju, a na vlast će doći tek kad dobiju većinsko poverenje naroda“, rekao je Vučić.

vucic-kina-li-bin

Beograd, 29.08.2019 - Susret predsednika  Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednicom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Kine Li Bin

REM uvek radi u službi aktuelne vlasti

Pod naslovom: “REM uvek radi u službi aktuelne vlasti”, Danas objavljuje koementare svojih sagovornika povodom tajnog izveštaja regulatornog tela o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje.

Promene u medijima poslužile su SNS da upotpune mesta u propagandnoj mašineriji i da televizije stave pod svoju komandu.

Suša: “Sami su sebe ukinuli”.

Veljanovski:”REM Nije nezavisno regulatorno telo iako bi trebalo da bude”.

Sejdinović: “O Srbiji se ni u ludilu ne može govoriti kao o demokratskoj državi”.

EPS i Dunav osiguranje omogućili prodaju lista Novosti

Pod naslovom: “EPS i Dunav osiguranje omogućili prodaju lista Novosti”, Danas objavljuje kako je država sprovela kupoprodaju jedne od najvećih medijskih kuća u bivšoj SFRJ.

Beko za 65 odsto platio 12 miliona evra, a biznismen iz Vučka za 98 odsto dao samo dva miliona.

Patrijarh Irinej primljen na VMA, stanje stabilno

Patrijarh srpski Irinej nalazi se na lečenju na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu i prema poslednjim nezvaničnim informacijama  njegovo zdravstveno stanje je stabilno, objavljuje Politika.

Kako je saopštio VMA patrijarh je primljen na lečenje u četvrtak, 29 avgusta, “zbog narušenog zdravlja”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je juče na VMA patrijarha Irineja koji je primljen u tu bolnicu pre dva dana jer se osećao loše, potvđeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Republike.

Patrijarh Irinej se oporavlja na VMA. Zbog iscrpljenosti završio u bolnici, objavljuju Novosti.

Istraga milionske pljačke na RTS

Istraga milionske pljačke na RTS. Đilas u velikom strahu od svedoka saradnika, piše u Informeru.

Tajkunovi direktori, kako objavljuje ovaj tabloid, imaju prepisku koja dokazuje da je on sve naređivao.

Ana sumnja da je Boško gej

Ana sumnja da je Boško gej, naslov je u Srpskom telegrafu povodom oštih poruka koje su premijerka Srbije Ana Brnabić i lider „Dveri” Boško Obradović razmenili na društvenoj mreži „Tviter”.

Azdejković: “On je nežan cvetić otkad je sa Điilasom”, citira Srpski telegraf .

Raspravu na tviteru je započeo Obradović, kada je za Brnabić napisao da je dvojnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da “njih dvoje kao da su menjali pol: ona je više muškarac, on je više žena”.

„Vidim da je moja 'muževnost' dosta uznemirila Boška Obradovića. Izgleda da sam rekla nešto što je povredilo nežna osećanja ovog delikatnog cveta koji začuđujuće mnogo pažnje posvećuje fizičkom izgledu Aleksandra Vučića i modnom stilu Siniše Malog. Podrška #BrokebackMountain”, odgovorila mu  je Brnabić sa svog privatnog naloga

Brnabić je dovela u pitanje heteroseksualnost lidera Dveri uporedivši ga s gej kaubojima iz filma „Planina Broukbek” (Brokeback Mountain) , piše u Kuriru pod naslovom: “Boško je nežni cvet”.

Kurir citira Azdejkovića:”Boškova golišava slika izazvala je pravu pometnju među gejovima” kao i Šešelja: “Bilo mi je čudno kad je rekao kako bi mu u vojsci bilo lepo da gleda gole muškarce”.

U Pekingu zvanično otvoreno Svetsko prvenstvo u košarci

Svečanošću je juče u Pekingu zvanično otvoreno Svetsko prvenstvo u košarci. Prvenstvo sveta zvanično je otvorio predsednik Kine Si Điping, piše u Novostima pod naslovom: “Orlovi otvaraju šampionat”.

Ceremonija koja je trajala više od jednog sata protekla je u predstavljanju 32 učesnika Mundobasketa, nastupima kineskih umetnika i predstavljanju osam gradova domaćina takmičenja.

Srbija će pohod na zlatnu medalju koju očekuje, početi danas u  9.30 sati (po našem vremenu) utakmicom protiv Angole u Fošanu, a potom slede dueli s Filipinima i Italijom.

Danilović: Glupost je da Kalinić ne igra zbog Vučića

Glupost je da Kalinić ne igra zbog Vučića, rekao je  Danilović demantujući tvrdnje glumca i lidera PSG Sergeja Trifunovića, objavljuje Blic.

Trifunović je optužio predsednika da je uticao na izbor košarkaša.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...