KONAČNO, DOGOVOR

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Najvažnija vest u današnjim novinama jeste dogovor koji je postignut oko predsedničkih izbora. Iako još uvek nije sigurno kog će datuma biti održani, izvesno je - barem u ovom trenutku - da su lideri vladajuće koalicije usaglasili stavove.

 

Izbori

Ilustracija Jovan Prokopljević, Politika

 

"Kosovo pa izbori" piše "Politika". Lideri vodećih partija na vlasti postigli su sporazum da se izvori raspišu posle 10. decembra, ukoliko teritorijalna celovitost zemlje ne bude ugrožena zbog problema Kosova. Iako nije razgovarano o konkretnom datumu održavanja, "načelnim dogovorom da se oni ne raspisuju pre završetka tekuće runde pregovora o Kosovu prevaziđena je najozbiljnija kriza vlade od njenog osnivanja do danas".

 

"Večernje novosti" donose naslov "Izbori posle 10. decembra" i takođe ističu da će predsednički izbori biti održani ako ne bude ugrožena celovitost Srbije. Na sastanku predsednika DS, DSS i G17+ dogovoreno je da se pod hitno, a najranije do 8. novembra, usaglase svi zakoni neophodni za raspisivanje izbora, da predlozi tih propisa budu usvojeni na Vladi i upućeni u skupštinsku proceduru. Tadić, Koštunica i Dinkić su preuzeli na sebe obavezu da nalože parlamentarnoj većini da sve neophodne zakone izglasaju u Narodnoj skupštini do 10. decembra.

 

"Koštunica popustio, izbori 13. januara" piše "Blic". Pored već pomenutih detalja sa sastanka trojice predsednika stranaka, ovaj list prenosi i izjavu potpredsednika Vlade Božidara Đelića koji "misli da je logično da koalicija ima i zajedničkog predsedničkog kandidata". "Glas javnosti" se ne slaže s "Blicom" u pogledu datuma održavanja izbora, ali i oko pitanja ko je popustio na pregovorima jer naslov glasi "Tadić opet popustio - Izbori najranije tek 20. januara". Pored toga, ovaj list špekuliše da bi predsednički izbori mogli biti održani kada i pokrajinski. Šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić za "Glas javnosti" kaže da se nije pričalo o zajedničkom kandidatu ali da "postoji logika da stranke koalicije razmišljaju o tome".

 

Tadić i Koštunica nazdravljaju

Tadić i Koštunica (foto: Blic)

 

"Press" zaključuje da je pronađen izlaz iz političke krize - "Pao dogovor oko izbora". Izborni zakoni biće doneti do 9. decambra, piše "Press", a odmah potom raspisani predsednički izbori. Zajednička podrška Tadiću "međutim nije dogovorena". "Pao dogovor - izbori 13. januara" naslov je u "Kuriru" koji izveštava o različitim viđenjima postignutog dogovora. Naime, "Tadić je isterao svoje i privoleo koalicione partnere da se predsednički izbori raspišu do kraja 2007. godine" dok iz stranke DSS odgovaraju da je ovo njihova pobeda, jer izbora neće biti ove godine.

 

Izborni trikovi iz Hrvatske

U Hrvatskoj se približavaju parlamentarni izbori. Vodeće stranke HDZ i SDP odavno su krenule u izbornu kampanju, a prognoze o ishodu i očekivanja se menjaju iz dana u dan. Kako se u takvim situacijama praktično ne biraju sredstva da se pridobije što više glasača, aktuelni premijer Ivo Sanader se obratio predsedniku Haškog tribunala i Ujedinjenim nacijama nezadovoljan presudom Miroslavu Radiću. "Sanaderov izborni trik" piše "Glas javnosti" i prenosi izjave pravnika i advokata da Hrvatska ne može suditi bišem oficiru JNA Miroslavu Radiću ukoliko bude ispoštovan osnovni pravosudni princip - ne može se za istu stvar dva puta suditi. Advokat Toma Fila kaže da je podizanje optužnice i objavljivanje poternice u Hrvatskoj marketinški trik Ive Sanadera dok ne prođu izbori. "Sudiće mu, možda u odsustvu, praviće cirkus, a onda će sve da bude gotovo kad se završi izborna kampanja... Svaki predmet koji je procesuiran u Hagu nijedna zemlja pa ni Hrvatska ne može ponovo da procesuira. Mogu da mu sude (Radiću) samo za, recimo, neku saobraćajku" rekao je iskusni haški branilac Toma Fila.

 

Suđenje Šešelju na RTS

Suđenje Šešelju na RTS-u? (foto: Press)

 

I dok je Miroslav Radić već slobodan čovek, jednom drugom haškom optuženiku, Vojislavu Šešelju, suđenje još nije ni počelo. On je ipak pripremio odbranu, odredio tim svojih pravnih zastupnika koji se spremaju za put u Hag, a rukovodstvo SRS je odlučno u zahtevu da se javnosti u Srbiji omogući praćenje suđenja preko Javnog medijskog servisa. "Zabava za raju - Šešelj, ipak, na RTS-u?!" naslov je u listu "Press", a u tekstu se kaže da je Javni servis blizu odluke o direktnim prenosima suđenja lideru radikala pošto ne može da ignoriše zahtev više od 700.000 građana. Konačnu odluku doneće Kolegijum RTS-a u ponedeljak, a direktor Aleksandar Tijanić kaže da se ispituju tehničke mogućnosti i da su već ostvareni kontakti s jednom holandskom televizijom.

 

BIA ne može sama

Haški tribunal i dalje od Srbije traži da uhapsi i isporuči optužene koji se, navodno, nalaze na teritoriji naše države. Pošto naše pridruživanje i ulazak u Evropsku uniju ne zavise samo od standarda i zakona kojim bi se Srbija uredila kao i ostale zemlje članice EU već, možda u ovom trenutku najviše, od toga kada će se preostali optuženici naći u Ševeningenu, za njima se intenzivno traga. "Kurir" piše da je "BIA iznajmila Bosance" kao i da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović sakrio od Odbora za bezbednost da policajci iz RS po Srbiji jure haške optuženike. Konkretno se navodi da su poslednjih meseci visoki policijski oficiri isleđivali stanovnike Novog Sada, Beograda, Kruševca i Futoga, jer su navodno skrivali Stojana Župljanina.

 

I dok je Radetu Bulatoviću i njegovim operativcima potrebna pomoć sa strane, specijalci MUP-a svoje zadatke obavljaju sami. "Svi begunci ponovo iza rešetaka" naslov je teksta u "Politici" u kojem se kaže da je završena potraga za osmočlanom grupom begunaca iz zatvora u Vršcu. Poslednji je uhvaćen Marjan Stojanov u jednom vršačkom naselju, na sasvim suprotnom delu grada u odnosu na lokacije na kojima je (s još jednim beguncem) počinio dva razbojništva. "Vrščani više nemaju razloga za brigu... begunci iza rešetaka (šestorica su u Zabeli)".

 

Raste temperatura na Kosovu i u Makedoniji

"Glas javnosti" objavljuje razgovor sa dr Darkom Trifunovićem koji u tekstu "Za 'hrvatski scenario' vojsku - na granicu!" kaže da su i napadi na policiju Srbije deo projekta "Nezavisno Kosovo". Prema profesoru Trifunoviću Vašington tera sve svoje partnere - naročito države tzv. nove Evrope, Makedoniju, Crnu Goru, Mađarsku, Rumuniju, Češku i Slovačku - da priznaju nezavisnot Kosova. On dodaje i da je "Vojska Srbije nikad jadnija".

 

Pošto je, kako kaže Trifunović, ugled vojske urušen i pošto većina građana nije zadovoljna stanjem stvari u svojoj oružanoj sili, neki su odlučili da se samoorganizuju i brane Kosovo. Pisalo se i prehodnih dana kod nas o takozvanoj "Gardi cara Lazara", a sada to u svoje svrhe pokušavaju da iskoriste mediji na albanskom jeziku u Makedoniji. Na prvoj strani "Glas javnosti" donosi naslov "Divizije i po Makedoniji". U albanskom nedeljniku "Revista MAPO" objavljen je "ekskluzivni" intervju sa hadži Andrejom Milićem, "komandantom Garde cara Lazara" koji je rekao "Nećemo ostaviti ni kamen na kamenu".

 

Epidemija se ne smiruje

 

Epidemija žutice u Nišu

Mnogo obolelih u gradu na Nišavi (foto: Politika)

 

U Nišu je proglašena epidemija žutice, a "Politika" u tekstu "Pedesetoro novozaraženih žuticom" izveštava da su i juče bili redovi pred ambulantama Klinike za infektivne bolesti i Doma zdravlja u Nišu. Situacija u gradu je i dalje vrlo alarmantna, jer se broj građana koji se sa zdravstvenim tegobama javljaju za pomoć povećava iz časa u čas, a obolelih ima i na teritoriji opština Aleksinac i Bela Palanka.

 

O velikoj borbi majke za život svog sina piše "Press" u tekstu "Vratila sina iz mrtvih". Verica Vujanac je punih 15 meseci održavala u životu sina Stefana (19), koji je pao u komu posle operacije jetre u Beogradu. "Bila sam neprestano uz njega, spavala sam stojeći, mazila ga, masirala... Kad trepne, znala sam da je trepnuo meni", kaže Verica Vujanac. Stefan se probudio iz kome i poslednja dva meseca se polako vraća u život jer tim sa VMA, Zavod za hiperbaričnu medicinu i tim defektologa, udruženi s majčinom ljubavlju, "pokušavaju da rehabilituju Stefanov mozak, kao što se restaurira kuća".

 

Vreme je za bebe

Bela kuga hara Srbijom. Već godinama natalitet opada, nacija nam je sve starija pa ne čudi što je pokrenuto nekoliko akcija s ciljem da se čuje što više dečjeg plača.

 

O tome, na svoj način, na naslovnoj strani piše "Kurir". Ljubiša Buha Čume, o kome čitamo u crnim hronikama i izveštajima iz Specijalnog suda, na dobrom je putu da dobije šesto dete s novom izabranicom - "Čume seje decu". I sve popularnija pevačica Seka Aleksić mašta o trenutku kada će u naručju držati svoje dete pa "Kurir" piše "Seka Aleksić hoće bebu".

 

Žene se sve više kockaju

Dame se sve više kockaju (foto: Blic)

 

Međutim, ima i pripadnica nežnijeg i lepšeg pola kojima materinstvo nije na prvom mestu. "Dame se sve više kockaju" naslov je u listu "Blic". Kako piše u tekstu, rulet je najpopularnija igra među ženama, a u Novom Sadu postoji čak i kazino samo za dame. Možda zabrinjava podatak da dosta hazarderki ima i među devojčicama, dok jedna Beograđanka u kazinu ostavlja celu penziju. Prema podacima kojima raspolaže Centar za promociju kreativnosti, 80 odsto žena i to onih iznad 50 godina kocka se putem TV kvizova, "grebalica", igrajući bingo ili loto, dok mlađe žene troše novac u sportskim kladionicama i kazinima.

 

Naši i svetski glumci

Iz Kruševca decenijama dolaze velikani glumišta. "Kruševljani rođeni glumci" piše "Blic" o poznatim glumcima koji su poreklom iz tog grada. Ljubinka Bobić, Čkalja, Đuza Stojiljković, Olgica Stanisavljević, Milan Puzić, Taško Načić - kao i mlada garda Vojin Ćetković, Nataša Šolak Tapušković, Sergej Trifunović - samo su deo velikog spiska glumaca iz grada pod Bagdalom.

 

Za "Večernje novosti" govori oskarovac Džefri Raš. U tekstu "Moćni Tjudor", pred beogradsku premijeru filma "Elizabeta - zlatne godine" Raš kaže: "Kad predstavite lik kao što sam učinio sa Frensisom Volsingemom, onda u stvari Kejt Blančet kao kraljica Elizabeta nema glavnu ulogu, nego ja". Govori se da je upravo Raš otkrio Kejt, što se njemu lično sviđa jer to "tako dobro zvuči".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...