Uhapšen ubica iz Jabukovca, odao ga poligraf

Danijela Ćirović

(ponedeljak 26. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Ankara, 25.08.2019 - Meč drugog kola Evropskog prvenstva za odbojkašice Srbija – Bugarska (3:1)

Potpredsednik DS i predsednik opštine Paraćin ističe da su „naprednjaci formirali tim za kreiranje afera“. Trifunović je predložio da Brisel bude medijator u pregovorima vlasti i opozicije. Članovi Saveta REM-a su preplaćeni. Najviše sredstava iz budžeta za nacionalne manjine, otišlo je na projekte za Rome. Uhvaćen je ubica iz Jabukovca, priznao da je porodicu ubio zbog para, uzeo je 200 evra i 35.000 dinara. Mihajlović je iz bolnice otišao na utakmicu.

Tim SNS-a za kreiranje afera

Saša Paunović, potpredsednik DS-a i predsednik opštine Paraćin, za Danas kaže da su „naprednjaci formirali tim za kreiranje afera“. „Naprednjaci će pokušati da nas pre izbora fizički uklone sa javnih funkcija u lokalnoj samoupravi, konstruisanjem ’afera’ i pritvaranjem javnih funkcionera uz iznuđivanje ’priznanja’ pretnjom višemesečnim pritvorom“, kaže on. Paunović dodaje i da će demokrate odluku o bojkotu izbora doneti u skladu sa stavom ostalih opozicionih političkih organizacija.

Trifunović zvao EU za medijatora

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović pozvao je predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da bude medijator u pregovorima za fer izbore u Srbiji, piše Danas. Trifunović je u otvorenom pismu pozvao Mekalistera da pod patronatom Evropske unije organizuje dijalog predstavnika vlasti i opozicije iz Srbije, uz učešće civilnog društva i novinarskih udruženja, kako bi se došlo do dogovora o realnom okviru u kom bi bili održani izbori 2020. godine. Predsednik PSG-a je u pismu podsetio da bi redovni parlamentarni izbori u Srbiji trebalo da se dogode 2020, ali da u poslednjih nekoliko nedelja većina opozicionih stranaka ozbiljno razmatra bojkot ovih izbora, pošto ne postoje uslovi da oni budu fer i pošteni.

„Tajni dil“ SAD i Srbije

„Amerika je napravila tajni dil sa Srbijom, Pompeo je preneo Vučiću Trampovu važnu poruku“, glavni je naslov na prvoj strani Srpskog telegrafa. Albanci strahuju da je napravljen novi dogovor Vašingtona i Beograda na njihovu štetu, stoji u tekstu.

Preplaćeni Savet REM-a

Hoće li opozicija učestvovati na izborima ili će ih bojkotovati, pita Politika. Odgovor na ovo pitanje najviše zavisi od tri slova – REM, Regulatorno telo za elekstronske medije. Među 42 zahteva stručnog tima pokreta „Jedan od pet miliona“ posebno se ističe, a to je smena članova Saveta REM-a, jer kako tvrdi opozicija, stoji u tekstu, bez ispunjenja tog zahteva nema ni fer izbora. Savez za promene Srbije postavio je i rok – ako do 15. septembra ne dođe do promene u ovom regulatornom telu, ali i u RTS-u, nema ni njih na izborima. Izjasnila se i vlast, nastavlja list, zahtevima opzicije može se izaći u susret koliko da se izaberu još tri člana Saveta, budući da je, od predviđenih devet, imenovano samo njih šest. Iako i mediji i političari imaju mnoštvo primedaba na račun Saveta REM-a, njihovi članovi su preplaćeni, i to od onih koji u etru jedva opstaju.

Najviše sredstava za Rome

Na nedavno završenom konkursu za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, organizacije koje će se baviti kulturom romske nacionalne zajednice dobile su najviše novca. Istovremeno se i najveći broj prispelih projekata bavio upravo ovom manjinskog grupom, piše Politika. Reč je o konkursu koji je raspisalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u maju ove godine, a rezultati su nedavno objavljeni. Izdvojeno je ukupno 30 miliona dinara, na konkurs je pristiglo više od 350 projekata, a država će finansirati 91.

Gde Hrvati odlažu nuklearni otpad

Čerkezovac je uronjen u padine najpoznatije banijske šume i planine. Nju su kroz istoriju uporno i zvanično zvali Zrin po mestu koje su, kao jedno od ređih na ovom prostoru, naseljavali Hrvati. U celom ovom kraju su većinom živeli Srbi. Oni su banijske gore između Une i Kupe zvali jednom rečju Šamarica, piše Politika. Velika brdovita šuma opevana je u Drugom svetskom ratu kao slobodarska. U njoj se srpski narod skrivao od ustaškog noža, a tu su Srbi i Hrvati osnovali prve oružane partizanske jedinice. Šamarica je u poslednjih nekoliko godina u žiži javnosti, od kada se hrvatska vlast izjasnila da je baš selo Čerkezovac u opštini Dvor najpovoljnije mesto za odlaganje nuklearnog otpada. Naslov teksta je „Nuklearni otpad novi pritisak na Srbe“.

Uhapšen ubica iz Jabukovca

Davor Pernić (35), komšija iz Jabukovca, ubio je porodicu Kazimirović i odmah posle hapšenja do detalja opisao zločin. Naslov teksta je „Ubio četvoro zbog 200 evra i 35.000 dinara“, a pare su mu, kako navodi Informer, „trebale za devojku“. „Svi su pričali da Raja i njegovi imaju puno para. To jutro sam odlučio da im uzmem te pare... Obukao sam uniformu i stavio masku, čekao sam da Raja ode i upao u kuću“, priča uhapšeni Pernić. U Vojsci Srbije su ga odbili kada je pokušao da bude profesionalni vojnik, jer je pao na psiho testu. Odala ga je novčanica od 50 evra koja mu je ispala dok je bežao. U kući Kazimirovića ostalo je još 10.000 evra.

Novosti pišu da je uhapšeni pao na poligrafu, pa priznao zlodelo. Davor je otkriven sasvim slučajno tokom poligrafskog ispitivanja. Kako list nezvanično saznaje, Davorova prvobitna namera je da opljačka Raju Kazimirovića i da "zbriše", međutim, bio je "primoran" da zapuca kada je domaćinova sestričina počela da doziva pomoć.

Ubica je bio opsednut oružjem, objavljuje Blic, policija je našla čitav arsenal u njegovoj kući. List na prvoj strani najavljuje detalje o tome kako je pripremao zločin, koga je prvo ubio, te šta kažu meštani Jabukovca.

„Ubio sam četvoro da bih lečio ljubavnicu“, naslov je u Kuriru, koji objavljuje i da je njegov arsenal vredan 5.000 evra.

Mihajlović iz bolnice na meč

S vidljivim tragovima borbe s opakom bolesti, ali odlučan kao što je bio pre nego što mu je dijagnostikovana akutna leukemija, srpski strateg Siniša Mihajlović u nedelju posle podne je napustio bolnicu i samo nekoliko sati kasnije zauzeo svoje mesto na klupi Bolonje, pišu Novosti. Na otvaranju nove sezone njegova ekipa gostuje u Veroni, a stadion "Bentegodi" ovacijama je pozdravio Mihajlovića, a oduševljenje nisu krili ni fudbaleri koje predvodi.

„Neverovatno iznenađenje! Ostali smo bez teksta kada smo saznali jer ga nismo očekivali. Još jednom je pokazao koliku snagu poseduje“, rekao je Bolonjin vezista Andrea Poli pred početak meča.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...