Sati čekanja po vrućini na horgošu

Danijela Ćirović

(nedelja 25. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Szeged, 23.08.2019 - Reprezentativac Srbije u kajaku Strahinja Stefanović osvojioje srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u Segedinu, u disciplini jednosed na 200 metara

Nemci kriju istinu o korišćenju uranijuma tokom bombardovanja 1999. Kineska ambasadorka kaže da je Srbija sveobuhvatni strateški partner na Balkanu. Vučića čuvaju „kobre“, kao nekada Tadića, dok je Nikolić više verovao MUP-u. Radenović će ubuduće opet na svojim radovima potpisivati Beogradski univerzitet. Kolona od više kilometara razvukla se juče po vrućini na Horgošu. Balkanska mafija na vrhu je svetskog lanca šverca droge.

fra-prot-g7

Hendaye, 23.08.2019 -  protest nedaleko od Bijarica, protiv održavanja samita G7

Nemci kriju istinu o bombardovanju

Novosti pišu o posledicama bombardovanja 1999. uz naslov „Nemci kriju pravu istinu o genocidu uranijumom“. Vili Vimer kaže da se „ne smeju zatvarati oči“, dok Rudolf Henzel ističe da „moramo reći strašne činjenice“.

tokio-fest-ples

Tokyo, 23.08.2019 - festival plesa u Tokiju

Bo: Srbija je sveobuhvatni partner

„Srbije je prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina zemlja na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo. Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopasnija, a po obliku najraznovrsnija. Kada govorimo o ovom regionu, najintenzivnija je komunikacija između dvojice predsednika. Šefovi naše dve zemlje pridaju veliku pažnju bilateralnim odnosima i planiraju te odnose sa strateške strane“, kaže u intervjuu za Politiku Čen Bo, nova kineska ambasadorka u Beogradu. Ona kaže da je impresionirana napretkom Srbije i sigurna da će biti sve više kineskih investicija.

vucic-radenovic-prof

Beograd, 24.08.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je profesora dr Stojana Radenovića

Ko čuva predsednike države

Posle burne subote 10. avgusta, kada je ispred Predsedništva Srbije došlo do fizičkog kontakta između pojedinih učesnika protesta „1 od 5 miliona“ i pripadnika Vojske koji obezbeđuju predsedničko zdanje, stanje je redovno na Andrićevom vencu, piše Politika. Čak i prisustvo uniformisanih devojaka iz „kobri“, elitne jedinice Vojne policije, bila je, kako se čini, atrakcija za jedan dan – subotu. Jer, radnim danima nisu viđene ispred Predsedništva. A u to da pripadnice „kobri“ ne dežuraju stalno ispred Predsedništva uverili su se i reporteri lista, koji su nekoliko dana, kako objavljuje list, odlazili na Andrićev venac u želji da ih fotografišu. U tekstu stoji da Aleksandar Vučić i Boris Tadić veruju „kobrama“, da se Tomislav Nikolić uzdao u MUP, a Slobodan Milošević u generala Sentu.

bgd-prot-24.8.

Beograd, 24.08.2019 - Protest #1od5iliona kod česme na Terazijama, u cilju podrške stanarima hotela "Bristol"

Profesor se „vraća kući“

Profesor Stojan Radenović svoje naučne radove ubuduće će opet potpisivati za Beogradski univerzitet. O ovome je postignut dogovor u subotu na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i profesora Radenovića, a to znači da će se čuveni matematičar "vratiti kući" nakon što je godinu dana radove potpisivao za Univerzitet u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je BU pretrpeo pad od sto mesta na Šangajskoj listi, pišu Novosti. Vučić je, posle sastanka, kazao da je profesor samo tražio razlog da ponovo potpisuje radove za naš univerzitet.

„Verujem da je srpska javnost, i ja malim delom, dala profesoru taj razlog. Ne treba stati na jednom slučaju, već treba napraviti sistemsko rešenje da se poštuje rad“, rekao je on.

hongkong-prot-24.8

Hong Kong, 23.08.2019 - sukobi policije i demonstranata u Hong Kongu

Sati čekanja na Horgošu

Čak i oni najstrpljiviji minulog vikenda izgubili su živce čekajući da na graničnom prelazu Horgoš 1 uđu u Mađarsku, objavljuju Novosti. Ne samo što je međuzona bila spojena, već se reka automobila, duga više od šest kilometara, slivala sve do nadvožnjaka u blizini isključenja za Kanjižu.

„U koloni smo više od dva sata a pomerili smo se jedva nekoliko metara. Pripremili smo se za čekanje, imamo vode, hrane i goriva, ali ovo je sramota“, revoltirano će Jasim iz Turske, koji se sa porodicom vraća u Hanover: „Prođemo pola Evrope i onda ovde zaglavljeni provedemo pola dana jer ne možemo ni tamo ni nazad.“ Kolona ka najfrekventnijem graničnom prelazu iz časa u čas bila je sve duža, a na prolazak kod mađarske pasoške kontrole čekalo se i deset sati.

Balkanska mafija na vrhu lanca

„Balkanska mafija vodi novi svetski put droge“, naslov je u Blicu. „Zbogom Amsterdamu i Valensiji: Balkanski narko-klanovi sigurnije i profitabilnije švercerske rute našli su na Pacifiku“, stoji na prvoj strani lista.

Kurir piše o „dominaciji naših krimosa u Skandinaviji“. Naslov teksta je „Srpska mafija hara Švedskom“. Surova likvidacija Saše Todorovića Trte, kuma Zorana Uskokovića Skoleta, u Stokholmu nastavak je krvave serije i obračuna sukobljenih klanova s Balkana. Srbi od šezdesetih drže trgovinu drogom, oružjem, cigaretama, kockarnice. Dragan Joksović Joksa osnivač je srpske mafije u ovoj zemlji, a Skole naslednik. Šveđani nisu zaključavali vrata dok u njihovu zemlju nije došao Željko Ražnatović, navodi list.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...