Ministarka najavljuje još šest auto-puteva

Danijela Ćirović

(subota 24. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Šenjang, 23.08.2019 - utakmica Srbija - Italija na turniru „Austiger Cup“ u Šenjangu, 71:65 (27:17, 20:17, 12:14, 12:17)

Predsednik Srbije ponavlja građanima da se ne boje poteza „minorne opozicije“. Zorana Mihajlović najavila je izgradnju još šest auto-puteva. Autobusi mogu da koriste „Miloša Velikog“. Na VMA će biti otvoreno odeljenje za tradicionalnu kinesku medicinu. Dečak iz Broda pravi satelit za NASA. Objavljen je snimak Miloševića pred odlazak u Hag. Plaćeni vojnik iz Srbije u Ukrajini postao je novinar. Do ubistva u Novom Pazaru došlo je zbog milion evra.

odboj-srb-finska-

Ankara, 23.08.2019 - utakmica Srbija - Finskla u 1. kolu grupe A na Evropskom prvenstvu u odbojci za žene, 3:0; (25-17, 25-15, 25-17)

Vučić i „minorna opozicija“

Zašto predsednik Srbije poručuje građanima da se ne boje sledećih poteza „minornih opozicionih stranaka“, pita Danas uz naslov „Aleksandar Vučić se sve više plaši bojkota“. Zoran Lutovac kaže da ovako ne govore državnici i demokrate, „tako komuniciraju autokrate“. „Izjave u kojima se obezvređuju politički neistomišljenici služe učvršćivanju podrške u sopstvenom biračkom telu i produbljuju podeljenost u društvu“, ističe Vladimir Đurić. Đorđo Žujović ocenjuje da je prelaza iz faze političara u fazu državnika „kod Vučića nemoguć“.

opozic-sastan-23.8.

Beograd, 23.08.2019 - sastanak lidera opozicionih organizacija u sali Opštine Stari grad: Dragan Đilas, Borko Stefanović, Zoran Živković

Šta Beograd dobija od podele

„Ekskluzivno otkrivamo konačno rešenje“, stoji na prvoj strani Srpskog telegrafa: „Ovo će Srbija dobiti od podele Kosova.“ „Fotografiju šta ćemo dobiti pogledajte na strani 3“, najavljuje se u tekstu.

beli-nosotozi-kenija

Kenya, 23.08.2019 - čuvari prate par belih nosoroga, jedini preostali na svetu

Zašto je „Putinu važna Srbija“

Novi ruski ambasador je objasnio, piše Kurir, „evo zašto je Putinu važna Srbija“. Aleksandar Bocan-Harčenko jasno je poručio da će Srbija biti jedna od najvažnijih ekonomskih karika između zapada i Rusije, stoji u tekstu. Potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije – EAEU, čiji je osnivač Rusija, očekuje se 25. oktobra. Ministar Rasim Ljajić kaže da ovo potpisivanje našim privrednicima omogućava pristup tržištu od 185 miliona ljudi.

rus-moskva-vojna-muzika-

Moskva, 23.08.2019 - međunarodni festival vojnih orkestara u Moskvi - Azerbejdžan

Ministarka najavljuje još šest puteva

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavila je da će Srbija ove i naredne godine početi izgradnju šest novih auto-puteva, a uporedo će pripremati gradnju Šumadijskog koridora „Vožd Karađorđe“. „Šumadijskom koridoru smo već dali ime ’Vožd Karađorđe’ i trenutno sa Institutom za puteve razgovaramo u kojem delu će biti brza saobraćajnica, a u kojem atuo-put. Tek smo na početku, što znači da se formiraju radne i operativne radne grupe. Cilj je da budu povezani Lazarevac, Mladenovac, Aranđelovac, Topola, Rača, Svilajnac, Destpotovac i Bor, ali i da novi put vežemo za Koridor 10 i auto-put ’Miloš Veliki’“, rekla je Mihajlovićeva, a objavljuje Politika.

mihailovic-smederevo-autoputevi

Smederevo, 23.08.2019 - ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u Smederevu je obišla završne radove na izgradnji teretne pruge.

Autobusi mogu na novi auto-put

Autobuski prevoznici koji žele da koriste novi auto-put "Miloš Veliki" za međumesni prevoz putnika mogu odmah da podnesu zahtev za izmenu postojećeg reda vožnje, ali u okviru registrovanih stanica, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prenose Novosti. Kako je navedeno, ne moraju da čekaju redovno usaglašavanje redova vožnje koje je predviđeno u idućoj godini. Auto-put "Miloš Veliki" građen je za sve građane Srbije i u interesu je svih, i države i prevoznika i građana, da autobuski prevoznici što pre počnu da koriste novi auto-put. Zakon o prevozu putnika predvideo je mogućnost i proceduru vanredne promene postojećeg reda vožnje, ali nijedan zahtev za izmenom reda vožnje, koji se odnosi na novootvorene deonice auto-puta "Miloš Veliki", do sada nije podnet, kažu u ministarstvu.

Kineska medicina na VMA

Preraspodelom prostora stvorili su se uslovi za otvaranje još jedne operacione sale u Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike Vojnomedicinske akademije, što će znatno uvećati broj ambulatnih operacija, piše Politika. Planirano je i da ova ustanova u septembru potpiše memorandum o razumevanju, a potom i ugovor o otvaranju jedinstvenog centra za tradicionalnu kinesku medicinu, koja će raditi u okviru Poliklinike i Klinike za fizikalnu mediciju i rehabilitaciju VMA. Kako je objasnio prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, to će znatno unaprediti lečenje naših građana, kao i saradnju kineskih i srpskih stručnjaka iz ove oblasti.

Dečak iz RS pravi satelit za NASA

Trinaestogodišnji Dejan Lukić iz Broda, gradića u RS, još nije završio osnovnu školu, a već se vinuo u visine u kojima posluje sa NASA, piše Politika. Američka svemirska agnecija prihvatila je ambiciozan projekat ovog vukovca, pa mladi Brođanin ima obavezu da do maja 2020. izgradi „nanosatelit“, koji bi krajem istog meseca NASA trebalo da lansira u Zemljinu orbitu. Za njegovu izgradnju potrebno je oko 15.000 evra. Obavezu da se postaraju za novac preuzeli su kabinet predsednice RS i Vlada RS. Dejan kaže da je sve počelo prilično spontano. Pretraživao je po internetu interesujući se za tehnologiju nanosatelita. Nabasao je, kaže, na sajt Evropske svemirske agencije, odakle je pratio link za konkurs NASA, na koji su se do pre dve godine mogli prijaviti samo stanovnici Amerike.

Snimak Miloševića pred Hag

Na društvenim mrežama u petak je osvanuo dosad neobjavljeni snimak Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ, navodno načinjen 2001, u američkoj bazi "Igl" kod Tuzle, u vreme njegovog prebacivanja u Hag. Snimak koji traje 4,28 minuta, na svom fejsbuk-profilu objavio je novinar Stefan Cvetković, objavljuju Novosti. Na njemu se vidi Milošević, u odelu i beloj košulji, kako u pratnji nekoliko osoba u maskirnim vojnim uniformama ulazi u prostoriju, navodno, baze "Igl". Posle ulaska, sa bivšim predsednikom ostaju stražar i dva čoveka u uniformama. Milošević je nekoliko trenutaka sedeo, potom mirno šetao po prostoriji sa rukama iz leđa, a u jednom trenutku je sa prisutnima počeo da razgovara na engleskom.

sarajevo-fest-senke-

Sarajevo, 23.08.2019 - Najveći broj glasova publike, na upravo održanom 25. Sarajevo film festivalu, osvojio je nastavak serije Senke nad Balkanom

Od snajperiste do novinara

„Plaćenik iz Srbije sad radi za Putina“, naslov je u Blicu. Dejan Berić, snajperista koji je u Ukrajini ratovao na strani proruskih snaga, odnedavno je postao „novinar“. Vlasti u Kijevu ogorčene su jer je akreditaciju za izveštavanje u inostranstvu dobio od ruskog Ministarstva spoljnih poslova, navodi list.

Čovek koji je vozio mrtve vojnike

Milan Dimić govori za Novosti, čovek koji je „odvezao stotinu mrtvih vojnika“. Tela poginulih junaka sa Kosova prevozio je do njihovih porodica. „I sada me u snu prati lelek majki i devojaka“, kaže on.

fra-bijaric-bezbednost

Biarritz, 23.08.2019 - francuske snage bezebdnosti na ulicama Bijarica, uoči samita G7

Boki 13 i Haradinaj

Informer piše o „šokantnom otkriću“. „Boki 13 pravio orgije za Ramuša“, naslov je teksta. U telefonu uhapšenog reketaša pronađena je prepiska sa bliskim saradnicima Ramuša Haradinaja u kojoj u šiframa dogovaraju seks. „Drug, šaljem ti tri komada za R. Super su“, piše Boki 13 Prištini, a sutradan dobija odgovor: „Tomato je odličan, hvala“, stoji u tekstu.

Pazarac ubijen zbog milion evra

Bejto Krlić (51), ubijen je u sredu veče oko 23 sata, ispred restorana "Dar" u Novom Pazaru. Njega je, kako se sumnja, posle kraće svađe, hicem iz pištolja usmrtio Bajazit B. (25) iz ovog grada, koji je odmah uhapšen. Kako nezvanično saznaju Novosti, motiv zločina je sukob oko novca iz čuvene pljačke u Nemačkoj, kada je odneto oko milion evra. Novopazarac Rijad Krlić, sinovac ubijenog Bejta Krlića je 2017. godine, sa saučesnikom, izveo krađu novca iz poštanskih kola u Minhenu. Rijad je uhapšen u Mađarskoj i trenutno je u nemačkom zatvoru. Tamošnje vlasti nikada nisu zvanično objavile ime Rijadovog pomagača, ali on je takođe iza rešetaka. Na robiji su, nezvanično, i Bajazitovi roditelji, ali nije jasno koja je bila njihova uloga u razbojništvu. Sudbina opljačkanog novca je i dalje nepoznata.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...