Otvoren novi auto put „Miloš Veliki“

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 19. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Lajkovac, 18.08.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju autoputa "Miloš Veliki" na deonici od Obrenovca do Ljiga: Aleksandar Vučić, Nenad Jezdić, Milorad Dodik, Zorana Mihajlović, Sinisa Mali, Čen Bo, Džang Sjaojuen

Novi auto-put „Miloš Veliki”, na deonici od Obrenovca do Ljiga, dužine je 62,7 kilometara svečano je otvoren za saobraćaj. Put je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mediji citiraju njegove reči da je to „ponos cele Srbije“, da je reći „istorija” malo za ovaj poduhvat kao i da je Srbija „postala bolji deo sveta“. Danas je treća runda pregovora između vlasti i opozicije. Udruženje novinara Srbije (UNS) odbilo je da se pojavi na sastanku, koji će biti posvećen ulozi medija u izbornoj kampanji, jer na njemu neće biti prisutni novinari, dok je Nazavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziv prihvatilo polovično. Sastanku neće prisustvovati ni Dragan Đilas jer smatra da je besmisleno o slobodi medija raspravljati bez medija. Protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu protekao je bez incidenata, iako su demonstranti došli do ulaza u sedište predsednika.

zemunfest-

Beograd, 18.08.2019 - otvaranje kulturno turističke manifestacije "Zemunfest 2019"

Auto put -ponos cele Srbije

Novi auto-put „Miloš Veliki”, na deonici od Obrenovca do Ljiga, dužine je 62,7 kilometara, svečano je otvoren za saobraćaj. Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran, objavljuje Politika pod naslovom: „Ponos cele Srbije“.

Vožnja deonicom od Obrenovca do Čačka trajaće oko sat vremena i koštaće oko 420 dinara.

Deonica Obrenovac-Ljig je širine 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara. Tunel Brančić dugačak je 945 metara i bio je najveći izazvza graditelje.Ima 88 kamera kojima se upravlja iz posebnog centra.

Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

Ovim auto-putem pokazujemo da možemo mnogo više nego što smo mislili i da nam je Srbija jedini izbor, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić otvarajući ovu deonicu.

Ističući da „da ne postoji dovoljno velika, dovoljno snažna metafora da opiše značaj onoga čemu prisustvujemo“ i da je  reći „istorija” malo, Vučić je ukazao da je Srbija „postala bolji deo sveta“.

„Srbija od jedne od najsiromašnijih zemalja pred bankrotom, u koju niko nije polagao nadu, stigla do zemlje koja je u Fajnenšl tajmsu proglašena za zemlju koja ima najviše direktnih stranih investicija s obzirom na broj stanovnika“, rekao je Vučić i najavio da će se u budućnosti poboljšavati životni standard građana, penzije i plate.

U naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je Vučić. Istako je i posebnu zahvalnost kineskim partnerima,  s kojima je zajednički realizovana ova saobraćajnica.

„Kakav uspeh, imamo auto put“, naslov je u Danasu.

Otvren „Miloš Veliki“, objavljuju Novosti i u naslovu citiraju predsednika: „Putokaz zrelosti države i naroda“.

List izdvaja i Vučićeve reči: „Auto-put je ponos cele Srbije“. Sledeći, koridor „Vožd Karađorđe“. Do 2023. godine 5000 kilometara novih puteva.

„´Miloš Veliki´ menja Srbiju“, piše u Informeru. „Predsednik Vučić: Stigli smo do Čačka, a pre kraja novembra 2021. imaćemo autoput do Požege. Počinje i gradnja šumadijskog koridora ´Vožd Karađorđe´“.

„Obrenovac-Ćaćak za sat vremena“, objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Ponos Srbije, otvoren auto-put Miloš Veliki“.

„Vučić: Ovaj put je ponos cele Srbije. Ako se obazirete na svaki kamenčić na putu onda do cilja nikada nećete stići, izjavio je predsewdnik Aleksandar Vučić na otvaranju važne saobraćajnice“ objavljuje Kurir.

„Vučić na otvaranju auto-puta Obrenovac – Čačak otkrio novi strateški projekat“, piše u tabloidu Alo pod naslovom „Miloš i Karađorđe će spojiti Srbiju“.

vucic-mihajl-kinezi

Beograd, 18.08.2019 - predsednika Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Komercijalnog ugovora sa predstavnicima kineske kompanije "CRBC" o izvođenju radova na deonici Novi Beograd - Surčin, kao delu autoputa E-763: Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović, Zoran Drobnjak, Čen Bo - ambasadorka Kine, Džang Sjaojuen

Nastavak dijaloga vlasti i opozicije

Organizatori pregovora između vlasti i opozicije, čija je treća runda najavljena za danas, razljutili su one koji nisu, ali i one koji jesu pozvani da učestvuju u debati na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, objavljuje Politika pod naslovom: „Novinari neće o slobodi iza zatvorenih vrata“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) odbilo je da se pojavi na sastanku, koji će biti posvećen ulozi medija u izbornoj kampanji, jer na njemu neće biti prisutni novinari, dok je Nazavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziv prihvatilo polovično – učestvovaće, ali samo u onom delu koji će biti pokriven kamerama.

Iz istih razloga sastanku neće prisustvovati predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas  jer smatrada je besmisleno o slobodi medija raspravljati bez medija.

Organizatori okruglog stola, Fond za otvoreno društvo i FPN, treći susret vlasti i opozicije zamislili su tako da prvi deo, u kojem će svoje analize iznositi medijska udruženja, snimaju kamere koje će to uživo emitovati putem interneta. Ovaj deo će moći da prate novinari iz posebne sobe, a snimak će moći da preuzme svaki medij koji to poželi.

„Savez za Srbiju će možda objaviti kraj dijaloga sa predstavnicima vlasti, što bi mogao biti uvod da 15. septembra proglasi bojkot izbora“, objavljuju Danas najavljujući današnji treći krug razgovora vlasti i opozicije.

engl-termoel-rusenje

Oxfordshire, 18.08.2019 - rušenje ostataka termoelektrane na ugalj u Engleskoj

Kobre „odbranile“ predsedništvo

Protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu protekao je bez incidenata, iako su demonstranti došli do ulaza u sedište predsednika, piše u Danasu pod naslovom: Kobre „odbranile“ predsedništvo.

Građani su uzvikivali „čuvajte se Jutke“, „uhapsite Vučića“ i „Oliver Ivanović“, pripadnice Kobri stajale su mirno, bez ikakve reakcije i bez promene izraza lica.Gotovo da nema učesnika protesta koji ih nije fotografisao telefonom, a bilo je i onih koji su im poručivali da idu na Kosovo i Metohiju.U blizini su stajali policajci u civilu.

Jedan od organizatora Srđan Marković, pozvao je na bojkot predstojećih izbora.

Organizatori su saopštili da je protest posvećen borbi protiv nasilja i prebijanja neistomišljenika vlasti. Podestili su da su Markovića proše subote „pripadnici vojne policije Kobre udarili i prebacili preko ograde ispred zgrade Predsedništva“.

Po nalogu Vučića ograda je uklonjena a ispred zgade su bile postavljene ženske pripadnice vojne jedinice Kobre.

rus-sojgu-vilin-kzs

Moskva, 18.08.2019 - sastanak delegacija odbrane Rusije i Srbije koje su predvodili ministri Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin

Albanci napadaju i  monahinje

Albanci iz Bese, nadomak Murića, "pojačani" sunarodnicima pristiglim sa ko zna koje strane, provocirali su u sredu monahinje u manastirskom kompleksu na ostrvu Beška, na Skadarskom jezeru, piše u Novostima.

Reči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, da mu se javila igumanija manastira Blagovijesti mati Fotina i kazala da su ih napali Šiptari iz Skadra, Ulcinja i neki koji žive u Americi, tvrdeći da je sve to njihovo i da pripada Albaniji, za list je potvrdila i monahinja Varvara.

Albanci iz Murića gotovo svakodnevno šenluče rafalima iz automatskog oružja. Međutim, uprkos svemu, sestrinstvo nastavlja sa službom Božjom, jer svoji su na svome... 

tur-prot-rudnik

Kirazli, 18.08.2019 - protesti na severozapadu Turske protiv otvaranja rudnika zlata, u vlasništvu kanadske kompanije, zbog kojeg bi trebalo poseći više od 200.000 stabala, a tehnologija prerade imala bi nepovoljan uticaj na životnu sredinu

Nova oružja

„Amerikanci u panici: Putin testira ´burevesttnik´, bombu sudnjeg dana“ objavljuje Informer. „Rusija ima krstareću raketu sa nuklearnim reaktorom kojom može da pogodi bilo koju tačku na planet, a baš niko ne može da je obori“.

„Stižu vojne zveri na Dunav i Savu“ piše u Srpskom telegrafu. „Prema dogovoru Đinpinga i Vučića, Vojska uskoro bogatija za moćne vojne čamce i borbene brodove“.

sad-oregon-prot

Portland, 18.08.2019 - sukob policije i demonstranata tokom protesta u Portlandu protiv domaćeg terorizma

I Tramp u borbi za srpsku imovinu otetu u Hrvatskoj

Kanađanin traži pred arbitražom u Vašingtonu odštetu od Zagreba. Na ruku mu ide nadredba američke administracije, piše u Novostima pod naslovom: „I Tramp u borbi za srpsku imovinu otetu u Hrvatskoj“.

Amanet Arčibalda Rajsa Srbi nisu čuli

„Ni jedan jedini poslanik, koji pripada nekoj stranci,  ne sme da glasa onako kako mu savest nalaže. Glas mu određuje stranka, a stranka ima u vidu samo jedno:da se održi na vlasti, ako je ima, ili da do nje dođe, ako je nema“, objavljuje Politika ocenu o našem parlamentu koju je dao Arčibald Rajs u svojoj knjizi amanetu „Čujte me Srbi“, pre više od 90 godina.

Uz naslov: „Amanet Arčibalda Rajsa Srbi nisu čuli“, list primećuje da ta analiza liči na komentar nekog savremenog analitičara o stanju u Narodnoj skupštini Srbije.

Knjigu „Čujte Srbi“ dobili su na poklon svi poslanici 2005. godine:koliko ih je zanimala najbolje svedoči to što niko nije znao ko je poklonodavac.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...