Univerzitet u Beogradu drastično pao na Šangajskoj listi

Anđelka Nikolić

(petak 16. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
London, 15.08.2019 - protest britanskih ovčara zbog Bregzita

Frederika Mogerini je na samit 29. avgusta u Finskoj pozvala i Bedžeta Pacolija. Vlast u Beogradu razmatra opciju da bojkotuje skup. Nije bilo zakonskih prepreka za izručenje Morine Srbiji, ocenjuje Aleksandar V. Gajić, profesor Pravnog faulteta u Beogradu. U jeku istrage za rasčišćavanje kriminalne afere “Reket“ u Severnoj Makedoniji šire se nagađanja o tokovima iznuđenog novca pa i verzija da je „kasa“ ucenjivača „radila“ i u Srbiji. Univerzitet u Beogradu pao za više od sto mesta na Šangajskoj listi. Ministarstvo prosvete saopštava je da je uspeh i to što smo na listi ali i da je potrebna  reforma. Podgreva se sumnja da su bivši predsednik SAD Bil Klinton i njegova supruga Hilari povezani sa smrću tajkuna Džefrija Epstajna.

fra-pariz-monmartr-

Pariz, 15.08.2019 - atmosfera na Monmartru, najvišem delu Pariza, koji je sačuvao izgled stare francuske prestonice, sa krivudavim ulicama i starim kućama, središtem umetničkog i boemskog života

Mogerini na kraju mandata ugurala Kosovo

„Sraman potez Mogerinijeve: Na kraju mandata ugurala Kosovo “, piše u Novostima.

Odlazća šefica diplomatije EU Frederika Mogerini je na samit 29.avgusta u Finskoj pozvala i Bedžeta Pacolija.

Vlast u Beogradu razmatra opciju da bojkotuje skup.

dacici-japan-kono

Beograd, 15.08.2019 - sastanak ministra spoljnih poslova Srbije i Japana, Ivice Dačića i Toroa Konoa

Nije bilo zakonskih prepreka za izručenje Morine Srbiji

Bivši pripadnik OVK, Tomor Morina, po odluci pravosudnih organa Severne Makedonije neće biti izručen Srbiji. Takvu odluku su nagoveštavali i političari iz izvršne vlasti, među kojima se najviše isticao Bujar Osmani, zamenik predsednika vlade za evropska pitanja, objavljuje Politika.

Makedonski mediji ističu da će ovo pitanje bitno poremetiti odnose Srbije i Severne Makedonije.

Nije bilo zakonskih prepreka za izručenje Morine Srbiji,  ocenjuje Aleksandar V.Gajić, profesora Pravnog faulteta u Beogradu, sa Katedre međunarodnog prava.

„Sudska vlast u Severnoj Makedoniji usaglasila je svoju odluku s političkim odlukama koje su u koliziji sa vladavinom prava, što potvrđuje činjenicu da sudska vlast u Severnoj Makedoniji nije nezavisna“, kaže Gajić za list.

„Celokupno obrazloženje dato je u jednom pasusu, bez navođenja konkretnih pravnih propisa ili stavova.Ono je u potpunoj suprotnosti sa onim što su međunarodne obaveze Severne Makedonije prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, kao i prema Ugovoru o izručenju između Srbije i Severne Makedonije...Nijedan od razloga koje je naveo Vrhovni sud, nije prepreka za ekstradiciju“.

Podela Kosova?

Informer citira bivšeg šefa CIA, Stivena Majera pod naslovom „Srbiji dati ssever Kosova. I Srbi u RS imaju pravo na samoopredeljenje“. Ovaj list objavljuje da „problem Kosova ne može biti rešen tako što bi Srbima oduzeli sve. Sever treba da pripadne Srbiji a manastirima i crkvama na jugu dati poseban status“.

Nemačka, Srbija i Kosmet

„Putin upozorio: Angela ruši podelu Kosova, huška Šiptare na Srbe“ piše u Srpskom telegrafu. „Šef Kremlje preneo preko diplomatskih kanala predsedniku Aleksandru Vučiću da Haradinaj pravi haos po nalogu Nemačke“.

nikolic-harcenko

Beograd, 15.08.2019 - Sastanak predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislava Nikolića sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom

Novi sastanak vlasti i opozicije?

Blic najavljuje „treći sastanak na FPN“ pod naslovom „Opozicija i vlast u ponedeljak o medijima“.

 „Kasa“ ucenjivača „radila“ i u Srbiji?

U jeku istrage za raščišćavanje kriminalne afere “Reket“ u Severnoj Makedoniji šire se nagađanja o tokovima iznuđenog novca. U jednoj od tih verzija, navodi se da su „pare od reketa“, i izvan „paketa“ ucenjenog preduzetnika Jordana Kamčeva, „delom iznete iz Makedonije“, moguće je i u Srbiji,objavljuju Novosti.

U državnom javnom tužilaštvu Severne Makedonije intenzivirana je istraga o velikoj kriminalnoj aferi „Reket“, koja potresa temelje državnih institucija. Saslušani su tužilac i zaposleni u Specijalnom javnom tužilaštvu (SJT) šefice Katice Janeve, čiji se glas čuje u objavljenim video i audio snimcima provaljenog dokaznog materijala o isplati milion evra preduzetnika Jordana Kamčeva dvojici sada pritvorenih ucenjivača Bojanu Jovanovskom Bokiju 13 i Zoranu Milevskom Kičevcu.

Pozivanjem na „službeno nepotvrđena saznanja“ od izvora u „srpskim organima koji se bave organizovanim kriminalom, posebno finansijskim“, na skopskom portalu "Večer" objavljeno je da je reket Jovanovskom - Bokiju 13, „isplaćivan i u Srbiji“. U čitav postupak, kako se navodi, uključen je i Zoran Bašanović iz Beograda, savetnik premijera Vlade RSM Zorana Zaeva.

Univerzitet u Beogradu pao za više od sto mesta na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu pao je za više od sto mesta  na Šangajskoj listi i u ovogodišnjem rangiranju zauzeo poziciju između 401. i 500. mesta, donsi Politika.

„I dalje je veliki uspeh biti među 500 najboljih univerziteta“, kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Jedan od ključnih razloga za lošiju poziciju Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi je podatak da naši univerziteti nemaju više ni jednog naučnika koji se nalazi na listi najcitiranijih naučnika na svetu, a taj kriterijum utiče sa 20 odsto na ukupan skor svakog univerziteta, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Univerzitet u Novom Sadu je zadržao poziciju između 901. i 1000. mesta.

Kada je u pitanju Univerzitet u Beogradu, najznačajnije pozicije u 2019. godini drže oblasti: nauka i tehnologija hrane (50),  rudarsko i mineralno inženjerstvo (92) i  instrumentalna nauka i tehnologija (134).

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, kako se navodi, pristupilo sveobuhvatnoj reformi finansiranja nauke,  usvojen je novi Zakon o nauci i istraživanjima, a radi se na reformi finansiranja visokog obrazovanja, koja je evidentno neophodna.

Afrička kuga svinja ne ugrožava ljude

Afrička kuga svinja, koja je potvrđena u Srbiji, izuzetno je opasna zarazna bolest i smrtonosna za svinje, ali se ne prenosi na ljude, kaže za Politiku profesor dr Miroslav Valčić, šef Katedre za zarazne bolesti životinja na veterinarskom fakultetu.

Ova zarazna bolest može da se širi preko inficiranih životinja, mesnih prerađevina ili zbog loše higijene i smrtonosna je za svinje.

Kod afričke kuge svinja klinički simptomi su toliko izražni da je mala verovatnoća da se meso obolelih svinja nađe u prodaji.

„Pada cena svinjetine“, naslov je u tabloidu Alo.

Koncert u Herceg Novom

 „Ivica Dačić o potezima Crne Gore“ objavljuje Blic p od naslovom „Vlastu Podgorici ima krizu identiteta, Milo Đukanović predložio da se formira pravoslavna crkva Crne Gore bez nacionalnog predznaka“.

List dodaje da je „pre neki dan zabranjen koncert trubača iz Guče u Herveg Novom pod pritiskom tamošnjeg ministarstva kulture da će podneti krivične prijave zbog organizovanja humanitarnog koncerta „Za naše KiM“. Koncert je pre četiri dana upriličen na Kanli – kuli, organizovala ga je humanitarna organizacija Delije a nastupao je Vlado Gergijev“.

Četničke pesme

Kurir objavljuje da je „isplivao snimak, nad Cetinjem živa vatra seva“, pod naslovom „Milo lumpovao uz četničke pesme“. List dodaje kako „crnogorski lideri progone srpske pesme, a čim popiju – zapevaju ćirilicu“.

Tramp kažnjava Berlin, a nagrađuje Varšavu

Svakom putovanju američkog predsednika Donalda Trampa u Evropu prethode pritisci na članice NATO-a koje ne ispunjavaju dogovorene uslove i u tome je Nemačka porva na udaru, piše u Politici.

Uoči posete Bijaricu, gde se od 24. avgusta održava samit G-17, na kojem će se susresti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da bi usledilo putovanje u Dansku i Poljsku – već su najavljeni potezi koji će istovremeno biti simbolična opomena Berlinu i nagrada odanoj Varšavi.

Srbiji preti transportni haos

Zbog odlaska profesionalaca za boljom zaradom Srbiji preti transportni haos, objavljuje Danas pod naslovom: „Nedostaje 7.000 vozača, iz GSP Beograd odlazi još 350“.

U potrazi za boljom zaradom vozači autobusa već nekoliko godina odlaze iz Beograda, a od početka septembra Gradsko saobraćajno preduzeće izgubiće još 350 radnika.

Iako su učestali odlasci radnika u inostranstvo, zbog  niskih plata i loših uslova rada postali uobičajeni, ovoliko smanjenje broja zaposlenih može da dovede u pitanje funkcionisanje celog sistema javnog prevoza u glavnom gradu, jer, prema procenama sindikalaca, u GSP Beograd trenutno nedostaje bar 1.000 vozača.

Ko će od septembra prevoziti Beograđane kada u Nemačku ode trećina iz sadašnjes sastava, pita list.

Država je odbila da u srednje saobraćajne škole uvede obuku za vozače autobusa i kamiona jer „za to nema novca“.

Video nadzor

„Patrola Informera na novom autoputu ´Miloš Veliki´“ izveštava ovaj tabloid pod bnaslovom „Od Beograda do Čačka za sat vremena“. List navodi kako je „nova deonica autoputa od Obrenovca do Ljiga najmoderniji autoput u Srbiji sa 24-časovnim video nadzorom, a samo u tunelu Brančić, dugom 960 metara, postavljeno je 88 kamera“.

Za cepanje plakata sa Vučićevim likom kazna 10.000

Neobična presuda Ustavnog suda Srbije: Za cepanje plakata sa Vučićevim likom kazna 10.000, piše u Danasu.

fudb-partizan-malatija

Malatija, 15.08.2019 - fudbaleri Partizana plasirali su se u plej-of kvalifikacija za plasman u Ligu Evrope, iako su izgubili na gostovanju od Malatije 1:0, ali su prošli dalje zahvaljujući pobedi u Beogradu od 3:1

Put Klintona od „Lolita ekpresa“ do osumnjičenog

Rasplamsava se afera oko smrti njujorškog milijardera optuženog za podvođenje maloletnica moćnicima, piše u Novostima pod naslovom: Put Klintona od  „Lolita ekpresa“ do osumnjičenog .

Autopsija tela milijardera Džefrija Epstajna (66), koji se navodno ubio u njujorškom zatvoru dok je čekao optužnicu zbog seksualne trgovine maloletnicama, otkrila je da mu je vrat polomljen na više mesta.

Otkrića "Njujork posta" podgrejala su sumnje da su bivši predsednik SAD Bil Klinton i njegova supruga Hilari povezani sa smrću tajkuna. Takvu mogućnost je ranije nagovestio i šef Bele kuće Donald Tramp, inače i sam Epstajnov poznanik.

U Epstajnovoj kući na Menhetnu, naime, otkriveno je ulje na platnu koje prikazuje Klintona u "provokativnoj" pozi na klasičnoj stolici u Ovalnom kabinetu Bele kuće. Provokativnija od poze je, međutim, njegova odeća - plava haljina i crvene cipele sa visokim potpeticama.

Zabeleženo je i da se Klinton vozio privatnim Epstajnovim avionom, poznatim kao "Lolita ekspres", više od deset puta, kao i da je posećivao mnoge od njegovih luksuznih vila.

Informer izveštava o „pedofilskoj aferi u Americi“ pod naslovom „Milijarder pedofil držao u kući sliku Klintona trandže“. List tvrdi da je „Džefri Epstajn, koji je ubijen u zatvoru posle hapšenja zbog pedofilije, očigledno bio u bolesnoj vezi sa Bilom Klintonom“.

„Klinton oblačio ženine haljine“, javlja Srpski telegraf.

vojska-obrenovic-snajper

Brest, 15.08.2019 - Ivan Obrenović na završnoj ceremoniji i podeli nagrada u disciplinama "Snajperska granica" i "Polarna zvezda" na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji

Oko sokolovo snajperiste „Sokolova“

Pripadnik Specijalne brigade Vojske Srbije, desetar Ivan Obrenović je u konkurenciji mešovitih parova sa kolegom iz Uzbekistana, osvojio prvo mesto u disciplini „Snajperska granica“ na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji, objavljuje Politika.

Prvi put je uzeo u ruke pušku „dragunov“ i pobedio, ističe list u reportaži sa vojnog takmičenja u Belorusiji.

U toj disciplini učestvovala je 21 ekipa iz isto toliko zemalja, koje su određivane žrebom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...