Opet najava podele Kosmeta?

Anđelka Nikolić

(sreda 14. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kopenhagen, 13.08.2019 - revanš utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona Kopenhagen - Crvena zvezda u kojoj je naš tim, posle produžetaka i izvođenja penala, pobedio sa 7:6: Dame N' Doye, Miloš Degenek

Zemlje "Kvinte" pozvale su Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i zatrašile da Priština ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Srbija će nastaviti i dalje da se rukovodi sopstvenim interesima, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom saopštenja Kvinte. Odlazeća kosovska vlada saopštila je da nema nameru da ukine takse na uvoz robe iz Srbije. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko ocenio je da nema ničeg ohrabrujućeg u saopštenju Kvinte. Trampov savetnik Džon Bolton bi da oživi ideju o korekciji granica. Lideri opozicionog saveza sve su bliže odluci da bojkotuju izbore. Fijat je najavio da radi na porodičnom terencu sa sedam sedišta koji će se verovatno proizvoditi u Srbiji. U Srbiji potvrđena afrička kuga svinja.

hor-zlato-geteborg-

Geteborg, 13.08.2019 - "Mešoviti hor AKUD UNS "Sonja Marinković” postigao je najveći uspeh u istoriji prve sekcije AKUD-a, osvojivši dve zlatne medalje na Evropskim horskim igrama u Geteborgu

Kvinta: Priština da ukine takse, Beograd da ne lobira

Zemlje "Kvinte" pozvale su juče Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, objavljuju Novosti.

Srbija će nastaviti i dalje da se rukovodi sopstvenim interesima, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom saopštenja Kvinte.

„Ne može biti veštačke uravnilovke jer nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama i kada neko krši CEFTA sporazum i međunarodne ugovore", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Odlazeća kosovska vlada saopštila je da nema nameru da ispoštuje zahtev ambasada pet država Kvinte da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, prenosi Danas.

gorazdevac-pomen-deca

Beograd, 13.08.2019 - obeležavanje ubistva dece u Goraždevcu koje organizuje Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji

Harčenko: Zemlje povlače priznanja Kosova zbog nesposobnosti lažne države, ali oni krive Beograd

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan- Harčenko izjavio je da nije uočio apsolutno ništa novo ili ohrabrujuće u izjavi zemalja takozvane „Kvinte“, prenose Novosti.

Smatramo da se unapred stvaraju preduslovi da se Beograd još jednom okrivi za neuspeh dijaloga - napisao je Bocan- Harčenko na Tviteru.

Obnoviti dijalog je moguće samo energičnim radom sa Prištinom i vršenjem pritiska na Prištinu u cilju da se ukinu takse i da se ne dopuste akcije uz primenu snage.

Kakvu vezu ima pitanje uspostavljanja dijaloga sa povlačenjem priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova? To je suveren posao drugih država koje shvataju nesposobnost kosovske lažne državnosti, kao i to da se ona kosi sa međunarodnim pravom.

Takođe nije jasno zašto se radi o evroatlantskim integracijama. „Kvinta“ ponovo ignoriše stav Srbije o vojno-političkoj neutralnosti. Stvarnost je takva da Beograd vodi pretpristupne pregovore samo sa EU.

dacic-harcenko-kosmet-

Beograd, 13.08.2019 - Sastanak ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka

Beograd zbog UMNIK-a ne može da tuži Kosovo

Zašto je izostala najavljena reakcija srpskih vlasti na prištinske takse, pita Danas, a u naslovu sugeriše odgovor: „Beograd zbog UMNIK-a ne može da tuži Kosovo“.

Misija UN na Kosovu i Metohiji je potpisala CEFTA, ali je odbila da preuzme obaveze. Po CEFTA sporazumu, trgovinski sukobi članica se konačno rešavaju arbitražom koja je obavezujuća za sve. Međutim UNMIK, koji je potpisao sporazum u ime Kosova, aneksom je sebe izuzeo iz bilo kakve odgovornosti i sada tvrdi da ne može da učestvuje u arbitražama. Time je onemogućeno da bilo koja članica CEFTA pozove Kosovo na odgovornost.

Takse predstavljaju udarac za srpsku privredu u iznosu od 500 miliona evra.

vojska-snajper-srb-belorus-

Brest, 13.08.2019 - snajperista Vojske Srbije desetar Ivan Obrenović osvojio je prvo mesto u konkurenciji mešovitih snajperskih parova iz 21 zemlje u disciplini “Snajperska granica” na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji koje se održavaju blizu grada Brest u Belorusiji

Bolton forsira podelu Kosova

Trampov savetnik bi da oživi ideju o korekciji granica, piše u Novostima pod naslovom: „Bolton forsira podelu Kosova“.

Protive mu se kadrovi iz ere Klintonovih u Stejt departmentu.

„Rokfelerovci za podelu Kosova“, objavljuje tabloid Srpski telegraf.

bolton-london-kosmet-

London, 13.08.2019 - savetnik za bezbednost Donalda Trampa, Džon Bolton, u poseti Londonu

Lideri opozicionog saveza sve bliže bojkotu

Savez za Srbiju će vrlo brzo doneti konačnu odluku o bojkotu izbora, pošto predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić nema nameru da obezbedi fer i demokratske uslove, iako će deklarativno prihvatiti gotovo sve, rekli su lideri Narodne stranke Vuk Jeremić i Demokratske stranke Zoran Lutovac, prenosi Danas.

„Uspešnim bojkotom ćemo ozvaničiti činjenicu da u Srbiji situacija više nije normalna“, rekao je Jeremić na tribini SZS-a u Užicu, održanoj u prostorijama Demokratske stranke.

„Vrlo brzo će doći momenat kada će ambasadori u Srbiji, briselski zvaničnici i evropski ministri od nas tražiti da ipak izađemo na izbore... Ja sigurno neću popustiti“, rekao je Jeremić.

„Mi smo 99 odsto blizu odluke da bojkotujemo izbore“, rekao je Lutovac.

Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke, izjavio je da je bojkot izbora „gotovo izvestan“,  a da je za odluku o bojkotu ključan sledeći okrugli sto vlasti i opozicije, zakazan za 19. avgust, na kojem će mediji biti tema.

U ovom trenutku naš stav je bojkot jer nije ispunjen nijedan uslov za izlazak na fer i poštene izbore. za Danas Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

hongkong-aero-blokada

Hong Kong, 13.08.2019 -  aerodrom u Hong Kongu, na kojem su otkazani svi letovi, zbog neprekidnih protesta u toj vazdušnoj luci

U budžetu ima novca za velike investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pre nekoliko dana novi investicioni plan za narednu godinu vredan 10 do12 miklijardi evra.U prvom obraćanju nije naveo iz kojih izvora će to biti finansirano, a odgovarajući  kritičarima rekao je da javni dug zbog njih neće biti povećan, piše u Politici.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da je iz predsednikovog obraćanja jasno da računa na budžet, odnosno njegove porihode.

List podseća i da je pre nekoliko dana britanski časopis Fajnenšl tajms proglasio Srbiju liderom u privlačenju stranih direktnih investicija.

firenca-galerija-zastitta-

Florence, 13.08.2019 -  remek dela renesansnih majstora u Galeriji Ufici u Firenci sada su prekrivena sigurnosnim staklom

Novi Fijatov terenac možda će se proizvoditi u Srbiji

Globalni šef brenda Fijat Olivije Fransoa otkrio je da ta kompanija radi na porodičnom terencu sa sedam sedišta koji će se verovatno proizvoditi u Srbiji, objavio je italijanski internet portal Clubalfa.it, prenosi Politika.

Ovaj krosover model će se verovatno proizvoditi u srpskoj fabrici u Kragujevcu, zajedno sa obnovljenim Fijatom 500L s novim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima „Firefli”, objavio je portal izjavu globalnog šefa brenda Fijata.

Planovi Fijat-Krajsler automobila (FCA), kako je objavljeno, zasnovani su na zahtevu da se ova kompanija uključi u električnu trku što se smatra ključem za oživljavanje torinske marke automobila, navodi portal.

izlo-sanu-motori-

Beograd, 13.08.2019 - otvaranje izložbe "Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević". Galerija nauke i tehnike SANU

U Srbiji potvrđena afrička kuga svinja

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa, objavljuje Politika.

Naglasio je da je obavljena eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadoknadila štetu.

 „Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja”, izjavio je Nedimović.

Ministar je objasnio da kada je proglašeno zaraženo područje automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso. Dodao je da ćemo posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana moći nesmetano da izvozimo na prostor EU i u druge države.

„Afrička kuga kosi svinje država plaća“, naslov je u Novostima.

Šesnaest godina od ubistva dece u Goraždevcu

Krvavi obračuni,bombardovanje, etničko čišćenje, surova izolacija od celog sveta i na kraju ubistvo i ranjavanje dece dok su se kupala u reci – to je kratka istorija zločina u Goraždevcu, piše u Politici pod naslovom: „Zločin i dalje bez kazne“.

U Goraždevcu je juče obeležena 16. godišnjica od stradanja srpske dece na reci Bistrici, kada su još uvek nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakić (12), dok je četvoro srpskih tinejdžera tada teško ranjeno.

„Ubice imaju lice, ime i prezime...Evo već dve decenije ovde su i tužioci i sudije neki koji tvrde da su došli da uvode demokratiju i osiguraju poštovanje ljudskih prava, a pred nosom im se šetaju odgovorni za ovaj i za mnoge druge zločine”, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović. 

Usled nedostatka dokaza, Euleks je zatvorio istragu, koju je ranije vodio Unmik.

Bećković o crkvi u Crnoj Gori

Blic objavljuje izjavu Matije Bećkovića povodom ideje o jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, pod naslovom „Pričajući o velikoj Srbiji, Đukanović pravi veliku Albaniju“.

„Što se autor te ideje Milo Đukanović ne proglasi za vladiku kad je već gospodar Crne Gore, da obnovimo i tu tradiciju“, kaže Bećković.

„Crkveno pitamnje u Crnoj Gori isforsirano političkim razlozima i ciljevima samo se usložnjava. Prekjuče je mitropolit crnogorsko . primorski Amfilohije odbio inicijativu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića o formiranju pravoslavne crkve u Crnoj Gori bez nacionalnog predznaka“, piše u Blicu.

„Otkrivamo šta se krije iza sukoba koji bukti u Crnoj Gori“, objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Milo udario na Rusiju zbog šiptarskih para“.

Arheološko otkriće kod Aleksandrovca

Novosti javljaju kako su arheolozi kod Aleksandrovca došli od izvanrednog otkrića, pod naslovom „Kopalli kanalizaciju, našli boginju staru čak 6.500 godina“.

Mihić je bio Čehov našeg filma

Dostojanstveno i nenametljivo, u večnost je otišao pisac i scenarista Gordan Mihić (1938 - 2019). Njegova karijera je svojevrsna enciklopedija srpskog filma i televizije, piše u Novostima.

Niko na ovom ubogom tlu nije uspeo kao Gordan Mihić da životnim autsajderima, nesrećnicima sa margine daruje autoritet uzvišenih tipova, niti je postojao neko kome je tako dobro pristajalo vlastito ime. Mihić je bio naš filmski Anton Pavlovič Čehov - poručio je reditelj Emir Kusturica u pismu kojim se oprostio od svog prijatelja i saradnika sa kojim je stvorio remek-dela "Dom za vešanje" i "Crna mačka, beli mačor".

Ljudi kao što je bio Gordan pretvarali su Srbiju u veliki svet i hranili naše navike da se osećamo kao da smo i mi deo tog sveta, s pravom tvrdi Kusturica.

Spomenik Nemanji

Informer objavljuje da „stiže Nemanja iz Rusije“. Ovaj tabloiid izveštava da će „kada na proleće budu završeni radovi na Savskom trgu, spomenik biti visok 23 metra, viši od svih u zemlji“.

ministarka-put-ljig

Ljig, 13.08.2019 -  ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas trasu Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga, uoči puštanje ove deonice u saobraćaj u nedelju: Zorana Mihajlović

Lista Fajnenšel tajmsa

Informer i Blic javljaju o tome da je, prema listi Fajnenčel tajmsa, Srbija prva u svetu po stranim ulaganjima. Oba lista citiraju izjavu Alčeksandra Vučića, predsednika Srbije tim povodom, da je „odluka Fajnenšel tajmsa da Srbiju proglasi za prvaka u privlačenju stranih investicija – velika čast i obaveza“, kao i da če „posle ovoga biti jođ više ulaganja, svi investitori će hteti da vide šta se ovde dešava“.

izlo-nbs-umetnost-danas

Beograd, 13.08.2019 - otvaranje izložbe "Umetnost - danas" na kojoj su predstavljena umetnička produkcija istaknutih predstavnika savremene scene likovne i primenjene umetnosti, kao i arhitekture Srbije, Galerija Narodne banke Srbije

Nova afera u Makedoniji

Tabloidi se bave „aferom reket“ u Makedoniji, pa Kurir objavljuje kako „Zaev podnosi ostavku zbok Bokija 13?“ U Informeru piše kako „Boki 13 preti iz zatvora: Znam kako kradu Zaev i Haradinaj, otkriću sve o tome“. List dodaje kako je „Bojan Jovanovski, koji je u Skoplju uhapšen zbog milionskog reketa, poručio da će, ukoliko ga uskoro ne puste, objaviti brojne dokaze o kriminalnim vezama režima u Skoplju i Prištini“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...