Najtopliji dan ovog leta - 38 stepeni

Danijela Ćirović

(utorak 13. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 12.08.2019 - Radnici "Beograd puta" uklonili su zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu

Mladi nemaju poverenja u ljude na čelu države. Opozicija je smanjila listu zahteva, a Vučić uklonio zaštitnu ogradu. Stefanović kaže da su izborni uslovi bolji nego 2012. „Miloš Veliki“ spreman je za saobraćaj. Perišić govori o tome koga su sve eliminisale „crvene beretke“. Ubistvo u Jabukovcu je, kako je sumnja, naručeno iz inostranstva.

 

Mladi ne veruju Vučiću i Brnabićevoj

Mladi u Srbiji nemaju poverenja u većinu lidera države – neprelazne ocene dobili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i ministri vojske i policije – Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, prenosi Danas. Ocene mladih za rad funkcionera su još lošije nego prošle godine, pokazuju podaci Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji. Istraživanje o stavovima mladih prestavljeno ovim izveštajem, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), sprovedeno je od maja do jula ove godine. Izveštaj je predstavljen juče povodom Međunarodnog dana mladih u Medija centru. Mladi su ove godine Vučiću dali ocenu 1,6, premijerka je dobila istu ocenu, ministar policije je dobio prosečnu ocenu 1,4, dok su najlošije rangirani ministar Vulin i Maja Gojković sa ocenama 1,3. Od ispitivanih, jedine ličnosti koje su dobile pozitivnu ocenu su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i patrijarh Irinej.

zvonik potopljenog manastira Svetog Nikole u reci Volgi

Kalyazin, 12.08.2019 - zvonik potopljenog manastira Svetog Nikole u reci Volgi

Opozicija smanjila listu zahteva

Blic piše o popuštanju u odnosima vlasti i opozicije uz naslov „Opozicija smanjila listu zahteva, Vučić kaže: Daću im sve“. Lider SzS Nebojša Zelenović rekao je da opozicija ima tri predloga koja vlast mora da ispuni da ne bi bilo bojkota. Predsednik Aleksandar Vučić rekao da će dati sve što traže, „ali da rad ne mogu da pobede“. Na birališta se ide redovno 22. ili 29. marta.

Vučić uklonio zaštitnu ogradu

Zdanje Predsedništva na Andrićevom vencu od juče ujutro nema zaštitnih barijera, što je pre dva dana najavio Aleksandar Vučić, piše Politika u glavnoj najavi na prvoj strani. Radnici „Beograd puta“ uklonili su zaštitnu ogradu nakon što su tokom protesta „Jedan od pet miliona“ u subotu uveče demonstranti nasilno pokušali da uklone bezbednosnu barijeru i uđu u zgradu predsedništva. Ubuduće neće biti ograde i građanima će praktično biti omogućen pristup do samog ulaza, ali neće moći nenajavljeno da uđu državnu instituciju.

pariz policija skuteri

Pariz, 12.08.2019 - policija na električnim skuterima obezbeđuje prostor u blizini katedrale Notr Dam radi optimalnih uslova za radove na rekonstrukciji objekta

Stefanović: Uslovi bolji nego 2012.

Nebojša Stefanović, vicepremijer i ministar policije, u razgovoru za Novosti kaže da su „strane službe pojačale akcije, nadziru i Vučića“. On, između ostalog, kaže da su uslovi za izbore „bolji nego 2012“. Ako SAD uđu u dijalog o Kosmetu, navodi ministar policije, „moraju i Rusi“. Stefanović ističe da bi prekid puta ka EU značio „krah za nas“, ako i da premijerka Ana Brnabić nije tražila funkciju u SNS-u.

Kurir piše o „špijunskom udaru na državu“ uz naslov „CIA i MI6 spremaju specijalni rat u Srbiji, hoće da izazovu nerede, imaju ljude u opoziciji“. Agenata ima bukvalno svuda, slikaju i snimaju sve što bi im bilo od koristi za neke buduće akcije. Priželjkuju incident većih razmera da bi se protest dela opozicije omasovio, navodi list.

Trifunović na gliseru

„Živi kao krimi-tajkun“, piše Informer, „Sergej mafijao na gliseru u društvu osuđivanog ubice“. Policija je preksinoć zaustavila Sergeja Trifunovića dok je na Savi, bez dozvole, divljao gliserom „sirej 220“, vrednim najmanje 20.000 evra, navodi list. Trifunović je, kako se dodaje, na gliseru bio u društvu čoveka „koji je pravosnažno osuđen zbog ubistva devojke“.

izložba 33 replike dinosaurusa

Bochum,10.08.2019 - izložba 33 replike dinosaurusa

„Miloš Veliki“ spreman za saobraćaj

Deonica autoputa "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga spremna je za saobraćaj, a u rad će svečano biti puštena sledeće nedelje, 18. avgusta, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pišu Novosti. Taj deo autoputa od izuzetne je važnosti, jer će, kako su objasnili izvođači, koja je obišla deonicu, rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena. "Puštanjem u saobraćaj deonice autoputa od Obrenovca do Ljiga, koja vodi do Čačka, očekuje se značajno rasterećenje saobraćaja na Ibarskoj magistrali, čime bi se i na tom državnom putu značajno poboljšala bezbednost učesnika u saobraćaju", izjavio je Nebojša Pavlović, savetnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Najtopliji dan ovog leta

Pregrmeli su naši ljudi jučerašnji najtopliji dan ovog leta sa tropskih 35 do 38 stepeni širom Srbije, piše Politika. Ipak, da odmah razuverimo one koji misle da „nikada nije bilo onoliko vruće“, navodi list: 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci izmerena je temperatura od 44,9 stepeni, dok je istog dana u Beogradu bilo 43,6 stepeni. To je najviša temperatura izmerena u Srbiji zabeležena u meteorološkim arhivama. Iako se Srbija nalazi u tipičnom podneblju sa umerenom kontinentalnom klimom, uobičajeni su i očekivani na našim prostorima klimatski ciklusi toplijih i svežijih leta koji se smenjuju. „Pri kraju smo toplijeg 35-godišnjeg perioda koji nam češće donosi vruće letnje dane s temperaturama do 40 stepeni“, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, što znači da bismo u narednih nekoliko decenija mogli češće da očekujemo svežija leta sa maksimalnim temperaturama do 35 stepeni.

Beograd - Dunav

Beograd, 12.08.2019 - osveženje od letnje žega na reci Dunav u Beogradu

Koga su sve eliminisale „crvene beretke“

General Momčilo Perišić otkriva za Srpski telegraf „koga su sve eliminisale ’crvene beretke’ i ko je stvarno Arkan“. Bivši šef Generalštaba ispričao je sve o ulozi Legije, šta je Zorana Đinđića koštalo života i kako je izbegnut masakr dok je hapšen Slobodan Milošević, najavljuje list na prvoj strani.

Ubistva naručena iz inostranstva

„Masakr u Jabukovcu naručen iz Nemačke“, naslov je u Informeru. Inspektori su ubeđeni da je Raju Kazimirovića i njegove tri rođake ubio plaćeni ubica, a da je jezivi zločin naručen iz inostranstva.

Policija intenzivno traga za najmanje dvojicom počinilaca četvorostrukog ubistva na salašu u zaseoku Vratna kod Jabukovca, koji su nestali bez traga nakon što su, pucajući iz dva oružja, usmrtili članove porodice Kazimirović. Saslušan je veliki broj meštana, ali se posle poligrafskog testiranja ispostavilo da niko od njih nije umešan u zločin.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...