Batine ispred Predsedništva

Danijela Ćirović

(ponedeljak 12. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.08.2019 - vanredna konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Student i jedan od organizatora „1 od 5 miliona“ pokazao je modrice zadobijene ispred Predsedništva. Vučić je izjavio da neće „scene iz Pariza“. Predstavio je novi petogodišnji plan. Bivši pripadnik Kfora kaže da će se zalagati da Norveška povuče priznanje Kosova. Studenti po starom neće više moći da produžavaju studije. Spekuliše se da je u Jabukovcu ubistvo bilo sektaško, odnosno naručeno. Teodosić možda neće ići na prvenstvo u Kinu zbog povrede.

Dobio batine ispred Predsedništva

Student Srđan Marković i jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, koga je u subotu uveče napalo obezbeđenje ispred zgrade Predsedništva, podigao je majicu na konferenciji za medije i pokazao modrice koje je zadobio u predelu stomaka i rebara. Opoziciji je poručio da ne učestvuje u farsi i imitaciji dijaloga, piše Danas. „Ovo je vlast Aleksandra Vučića, vlast strahovlade, pretnje i prebijanja“, rekao je Marković. On je posle incidenta ispred Predsedništva završio u Urgentnom centru, a kako kaže konstatovane su mu povrede nagnječenje rebara i nagnječenje levog potiljačnog dela glave. Predsednika Aleksandra Vučića i vladajuću stranku optužio je da pred kamerama pokušavaju da prikriju nasilje nad neistomišljenicima imitacijom dijaloga, a opoziciji je poručio da sedenjem za istim stolom podržava tu imitaciju.

Srđan Marković

Beograd, 11.08.2019 - vanredna konferencija za novinare organizatora protesta "1 od 5 miliona": Srđan Marković

Vučić: Neću scene iz Pariza

„Neka opozicija radi šta želi, nemojte samo da kršite zakon i primenjujete silu. Pozivam sve ljude i iz policije i vojne policije i mog neposrednog obezbeđenja da im dopuste da mi priđu, ali nemojte da im dopustimo da izazovu krvoproliće i incidente. Moramo da sačuvamo mir u zemlji, neću scene iz Pariza i drugih gradova, gde se hapsi narod“, poručio je Aleksandar Vučić, nakon što su u subotu uveče učesnici protesta nasilno pokušali da probiju zaštitnu ogradu oko Predsedništva i uđu u zgradu, zbog čega je moralo da reaguje obezbeđenje, pišu Novosti.

„Sa plaže spremali plan za haos“, naslov je u Srpskom telegrafu, gde se navodi da su vođe protesta nasilno pokušale upad u Predsedništvo.

„Vučić o nasilju opozicije: Krvoproliće zabranjujem, a mene napadnite nožem, neću bežati“, objavljuje Kurir.

Novi petogodišnji plan

Informer piše da je predsednik Srbije „objavio novi petogodišnji investicioni plan“: „Kanalizacija u svakom selu, metro u Beogradu, duplo više para za majke i bebe, a ovi iz opozicije neka divljaju i razbijaju.“

„Novo lice Srbije za 12 milijadi evra“, naslov je u Novostima. Vučić je najavio velike projekte u saobraćaju, energetici, kao i podsticaje povećanju nataliteta i turizmu.

Srpski telegraf objavljuje da se radi o „investicionom bumu“ i „ulaganjima kakva se ne pamte“.

I Politika na prvoj strani piše da je Aleksandar Vučić najavio „veliki investicioni ciklus“, uz naslov „Menjamo lice Srbije“.

sukobi policije i demonstranata u Hong Kongu

Hong Kong, 11.08.2019 -  sukobi policije i demonstranata u Hong Kongu

Packe Kremlja Crnoj Gori

„Putin Milu zveknuo šamarčinu zbog Srbije“, naslov je u Kuriru. Pokušaji formiranja nacionalnog identiteta uz poricanje istorije i prekidanje veze sa susedima vode u sukobe, poručio je Kremlj Milu Đukanoviću. „Crna Gora ima 13 godina, pa se ponaša u skaldu sa njima -  nedgovorno“, kaže Matija Bećković.

Perišić o gubitku Kosova

U ispovesti koju objavljuje Srpski telegraf Momčilo Perišić govori o tome „kako smo izgubili Kosovo“. „Pred rat, gro vojnih obveznika sa Kosmeta, posebno rukovodioci i bogataši, već je bilo van granica SRJ... DB i MUP davali su lažne informacije Miloševiću o stanju na Kosmetu... Ako smo morali da idemo u rat, onda je trebalo ići totalno, kao u Vijetnamu“, kaže on.

jemenski separatisti

Aden, 10.08.2019 - jemenski separatisti uoči napada na predsedničku palatu

Kaš: Da Norveška povuče priznanje

Bivši oficir Kfora Kristijan Kaš kaže da će se boriti da Norveška povuče priznanje Kosova. „Kada je naša misija došla na Kosmet trebalo je da uvedemo policijski čas, a umesto toga hteli smo da budemo heroji i oslobodioci, dozvolili smo da teroristička OVK postane kosovska policija“, kaže on. Danas, gotovo 20 godoina nakon što je njegova vojnička misija završena, Kristijan kaže da se u Norveškoj oseća kao „riba na suvom“, a u Srbiji kao kod kuće.

Nema produženja za studente po starom

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu da fakultete završe prema programu po kojem su ih upisali pre zvaničnog uvođenja „bolonje“ 2005. godine, bio je izričit ministar prosvete Mladen Šarčević u izjavi za Politiku. S druge strane, Odbor za obrazovanje Skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko Ministarstvo prosvete, odnosno vlada, ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu za akademce koji poseduju indekse bar deceniju i po. Ovo je otkrio Muamer Zukorlić, predsednik odbora. To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od 1. oktobra i početka nove akademske godine stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polažu razliku ispita ili se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće dobiti akademsko zvanje.

muslimani na hadžiluku u Meki

Mecca, 11.08.2019 - muslimani na hadžiluku u Meki

Sektaško ubistvo ili plaćeni ubica

Informer piše o misterioznom zločinu u Jabukovcu uz naslov „Raju i tri žene ubili sektaši“. Ubijeni Raja Kazimirović (62), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka (76) i sestričina Dragana (53) bili su Jehovini svedoci. Pljačka kao motiv zločina je gotovo isključena, sumnja se da je u pitanju sektaško ubistvo, a pod istragom su i Rumuni, navodi list.

„Plaćeni ubica masakrirao porodicu“, naslov je u Blicu o ovom istom slučaju. Stradale je upucao ubica pištoljem sa prigušivačem. U dvorištu nije pronađena nijedna čaura, a u kući nema tragova premetačine.

Teodosić ne ide u Kinu?

Doktor košarkaške reprezentacije Srbije Dragan Radovanović rekao je juče da je kapiten Miloš Teodosić obnovio povredu „fascije tabana“ i još se ne zna koliko će morati da pauzira, objavljuje Danas. „Urađen je snimak i započete su intenzivne terapije koje će se raditi narednih par dana. Videćemo kako će stopalo da reaguje na njih, zatim će biti urađeni novi kontrolni snimci i posle toga ćemo moći preciznije da znamo koliko će Teodosić morati da pauzira“, rekao je Radovanović. Teodosić je na sinoćnoj utakmici protiv Litvanije u Beogradskoj areni tokom prve četvrtine povredio stopalo, a naslov teksta je „Teodosić propušta SP u Kini?“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...