Zatvara se auto-put, kolaps na Ibarskoj

Danijela Ćirović

(četvrtak 08. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Novi Sad, 07.08.2019 - Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja Dana roda rečnih jedinica i Dana Rečne flotile

Opozicioni vođa Dragan Đilas kaže da neće na pregovore „ako nisu potpuno javni“. Bastać je potrošio milione iz budžeta. Albanija menja zakon o državljanstvu. Procenjuje se da će idućih dana biti gužva na Ibarskoj magistrali, jer se zatvara deonica auto-puta, i to baš u vreme početka Sabora trubača i smene putnika koji se vraćaju s mora. Pojavio se sumnjiv oglas za posao u Izraelu. Primenjuju se stroge mere za zaštitu svedoka u Hagu. Pavkov je, kaže, izdržao zbog „delija“, iako je bio povređen.

 Falcon 9 SpaceX

Cape Canaveral, 07.08.2019 - lansiranje rakete Falcon 9 SpaceX sa kosmodroma u Kejp Kanaveralu

Đilas traži javne pregovore

Lider SSP-a dovodi u pitanje drugi okrugli sto vlasti i opozicije, piše Danas uz naslov „Đilas neće na pregovore ako nisu potpuno javni“. „Učestvovaćemo samo ako kompletan okrugli sto bude dostupan medijima“, poručuje on. Milan Antonijević kaže da smatraju da bi bilo primereno da se nakon sastanka odvoji i jedan period u kome bi mediji mogli da postavljaju pitanja. Kako su juče najavili organizatori sastanka, Fondacija za otvoreno društvo Srbije i Fakultet političkih nauka, tema razgovora u petak trebalo bi da bude finansiranje izbornih kampanja.

Rukovodstvo SNS postiglo je načelni dogovor, pišu Novosti uz naslov „Srbija izlazi na izbore 22. marta“.

Kako je Bastać trošio budžet

Kurir na prvoj strani donosi tekst o „neviđenoj pljački Starog grada“. „Bastać ispumpao 167 miliona iz budžeta, pa plaćao odbornike SPS i SRS da glasaju za njega“, naslov je teksta. „Predsednik opštine po ugledu na Đilasa izvlači milione iz budžeta preko firmi ’Kodeks trejd’ i ’Rispekt legal’, pa podmićuje odbornike i glasače“, stoji u tekstu.

Nenad Popović i ambasadorke NR Kine u Srbiji,Čen Bo

Beograd, 07.08.2019 - sastanak ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadorke NR Kine u Srbiji,Čen Bo

SAD protiv bojkota izbora

Amerikanci se protive bojkotu izbora, objavljuje Blic. Naslov teksta je „Tramp hoće rešenje za Kosovo do juna“. Sedinjene Države zacrtale su novi rok za rešenje kosovskog problema. Administracija Donalda Trampa pokušava da sve završi do juna i zato se oštro protivi bojkotu predstojećih izbora.

Informer piše o „nepristojnoj ponudi SAD“, „Tramp: Ili Rusija ili Kosovo“. Iz Vašingtona je stigla važna poruka, navodi list, „Srbija može da sačuva nešto na Kosovu, samo ako se odrekne Rusije“.

„Totalni obračun ambasadora SAD i Rusije“, stoji na prvoj strani Srpskog telegrafa uz naslov „Besni rat za Srbiju“. Strane službe prate Aleksandra Vučića, njegovu porodicu i saradnike da bi ga ucenile, navodi list.

„Velika Albanija“ na mala vrata

Tirana menja zakon o državljanstvu, objavljuje Politika, navodeći da se radi o „’Velikoj Albaniji’ na mala vrata“. Nekoliko puta u poslednjoj deceniji građani Kosmeta albanskog porekla uzaludno su se ponadali da će moći da steknu državljanstvo Albanije, koje bi im omogućilo putovanje šengenskim prostorom bez čekanja na vize. Da li će im to omogućiti poslednji pokušaj vlade Edija Rame, koja je nedavno predložila izmene zakona, prema kojima će državljanstvo moći da se dobije i po osnovu porekla i rođenja, i po o snovu investiranja u zemlju. Za veliki broj funkcionera u Prištini ni do sada nije bio problem da dobiju albansko državljanstvo, ali za „običan“ narod nije bilo tako jednostavno.

patrijarh srpski Irinej

Beograd, 07.08.2019 - patrijarh srpski Irinej primio je danas u Patrijaršiji apostolskog nuncija u Srbiji Lučana Surianija

Zatvara se auto-put, gužva na Ibarskoj

Vozači će se od danas u sedam sati ujutru, i na deonici od Ljiga do Preljine vratiti na Ibarsku magistralu. Ovaj deo Koridora 11, koji je otvoren za saobraćaj u novembru 2016. godine, biće zatvoren do 18. avgusta. Postojeći auto-put se zatvara kako bi se spojio sa novim deonicama od Obrenovca do Ljiga, pišu Novosti. Putnicima na ovoj trasi tokom narednog vikenda će biti potrebno veliko strpljenje, jer se očekuju gužve, pošto se održava Sabor trubača u Guči, ali i smena turista koji putuju ka Crnoj Gori. Dodatni problem je što za Ibarsku magistralu ne postoji alternativni pravac, pa su čekanja u kolonama neminovna, tako da vozačima preostaje da budu oprezni i strpljivi.

Lažni oglas za posao u Izraelu

Traže radnike u hotelima, fabrikama za proizvodnju čokolade, konditorskih proizvoda ili plastike, na ribljoj tržnici, u pekarama, staračkim domovima. Garantuju poštenje i platu na vreme, u iznosu od 1.700 do 2.800 dolara. Radno iskustvo nije neophodno, kao ni znanje hebrejskog. „Ova bajkovita, ujedno i veoma sumnjiva poslovna ponuda, stigla je ovih dana u Beograd pravo iz Izraela“, piše Politika. Fantomski poslodavac ostavio je samo broj telefona i imejl. Broj stalno pokazuje zauzeće, navodi list.

Bebu joj „tipovali za krađu“

Novosti pišu o sumnjama porodilje Milice Pendić koja kaže da su joj bebu „tipovali za krađu“. Po nalogu socijalne radnice, nisu joj dali da vidi dete, koje je nepotrebno bilo u inkubatoru, tvrdi ona. Tutorstvo je bilo nezakonito, a novorođenče je iz Kragujevca prebačeno u Tiršovu.

Rim

Rim, 07.08.2019 - policija primenjuje novi zakon o zaštiti spomenika po kome je zabranjno sedenje na Španskim stepenicama u Rimu

Stroge mere zaštite haških svedoka

Zaštita svedoka u budućim procesima za zločine OVK pred Specijalizovanim većima novog haškog suda zadatak je kome se u najstrožoj tajnosti poklanja posebna pažnja. Posle iskustva sa prethodnim međunarodnim tribunalom u Hagu, koji nije obezbedio sigurnost za više desetina svedoka protiv Ramuša Haradinaja, i posle nerazjašnjenih smrti i do 30 osoba sa ovog spiska, pravilnik novog suda predvideo je izuzetne mere zaštite kako se kobne greške iz prošlosti ne bi ponovile, piše Politika. Iz suda i tužilaštva više puta je poručeno da će bezbednost svedoka biti cilj od prvorazrednog značaja. Ipak, neki srpski svedoci od ukupno 500, koliko ih je do sada svedočilo u Hagu, žele da o njima brine isključivo srpska policija.

Pavkov izdržao zbog „delija“

Milan Pavkov kaže za Informer da je izdržao zbog „delija“. „Bio sam povređen, mnogo me je bolelo, ali sam znao da moram da igram i da dam gol“, navodi on. Marko Marin i Miloš Degenek ističu da im je skandalozno suđenje u Beogradu samo motiv više za pobedu i poručuju: „Razbićemo Kopenhagen.“

Miroslav Radoman analizira na Novosti i kaže da je Zvezda tri puta oštećena, da je sudija „perfidno pogurao Dance“.

„Glavu gore, zgazite ih u revanšu“, naslov je u Blicu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...