Zapošljavanje na lizing loše za radnike

Danijela Ćirović

(sreda 07. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Petnica, 06.08.2019 - u Istraživačkoj stanici Petnica završena je petnaesta Međunarodna letnja škola nauke, popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International) sa 20 učesnika iz Italije, Hrvatske, Španije, Švedske, SAD, Bugarske, Rusije

Preko srpskog Kokusa pojačaće se kontakti sa američkim zvaničnicima. Vašington je za kompromis na Kosmetu. Direktor Atlantskog saveta kaže da će Srbija morati da bira između vojne saradnje sa Rusijom i EU. Zapošljavanjem na lizing, radnicima se brišu njihova prava. Afrička kuga svinja već je stigla u Srbiju. U saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj stradali su momak i devojka iz Srbije. Spomenik srpskom vladaru Nemanji kreće iz Rusije. Država pomaže vaterpoliste uz uslov da se javno zahvaljuju vladi.

„Žuta kuća“ pred Kongresom

Novosti objavljuju detalje diplomatske akcije Beograda. Naslov teksta je „’Žuta kuća’ i Ramušovi logori idu pred Kongres“. Naša delegacija će u SAD izneti dokaze o zločinima i istini o Kosovu i Metohiji. Preko srpskog Kokusa ćemo pojačati kontakte sa američkim zvaničnicima, navodi list.

Kurirpiše o zločinima OVK, objavljujući da su „Srbima sekli glave, pa ih pekli u rerni“.

Tramp za kompromis na Kosmetu

„Jasna poruka iz Vašingtona“, piše Kurir, „Tramp: Srbija ne sme da ostane bez ičega na Kosovu“. Džon Bolton traži da Beograd i Priština problem Kosmeta reše kompromisom. Šef Bele kuće spreman je za konačno rešenje kosovskog pitanja. Šalje specijalnog izaslanika Džona Boltona, čoveka od velikog poverenja, koji je među prvima jasno bio za razgraničenje.

Ili „migovi 29“ ili EU

Informer piše o „strašnoj NATO uceni“ uz naslov „Srbija ne može u EU zbog ’migova 29’“. Direktor Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je da Srbija mora da odustane od vojne saradnje sa Rusijom ili nikada neće ući u EU.

Posle razgovora vlasti i opozicije

Početak razgovora vlasti i opozicije, koji su pokrenule nevladine organizacije, svi su, pa i sami učesnici, ocenili kao nekakav pomak, mada ni jedni ni drugi nisu veliki optimisti što se rezultata tiče, piše Politika. Dobro je da su uspeli da sednu za sto, ali nije dobro što su, čim su ustali, nastavili da se, preko medija, međusobno vređaju, a najgore što smo čuli jeste poruka iz SzS-a, navodi list, „da će sprečiti izbore ako, po njihovoj proceni, oni ne budu fer i demokratski“.

Zapošljavanje na lizing loše za radnike

Sindikati su jednoglasni u osudi Predloga zakona o agencijskom zapošljavanju koji je usvojila vlada, piše Danas uz naslov „Zapošljavanjem na lizing država briše prava radnika“. Predlog zakona predviđa da poslodavac može angažovati 100 odsto radnika preko agencija, u Evropi je taj procenat svega 1,6 odsto, i na taj način u potpunosti favorizuje interese kapitala. Radnici gube sigurnost radnog mesta, gube perspektivu i imaće manje plate nego da su direktno zaposleni, smatraju u sindikatima. Iako će po zakonu moći da se sindikalno organizuju, iznajmljenim kadrovima će to u praksi biti zabranjeno, jer će poslodavac „buntovnog radnika“ u svakom trenutku moći prosto da vrati nazad i uzme drugog.

Dr Grujičić: Neću da ćutim

Dr Danica Grujičić govori za Blic o napadima i kaže da „neće da ćuti niti da se povuče“.

Afrička kuga svinja već stigla

Sumnja se da je afrička kuga svinja već stigla u Srbiju, piše Politika. Najkasnije do petka bieć gotovi rezultati laboratorijskih analiza prema kojima će se znati da li se i u Srbiji pojavila smrtonosna bolest životinja. Zbog sumnje da se pojavila ova teška zarazna bolest, u dva sela u okolini Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine ovih životinja. Na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu iz predostrošnosti su u tom selu, kao i u Velikoj Krsni, izvršile eutanaziju svih svinja u kontaktnim domaćinstvima.

Otrovali Mladića zbog „Oluje“

Generalov sin otkriva, piše Srpski telegraf, „Zašto VRS nije branio Krajišnike, otrovali Mladića zbog ’Oluje’“. „Otac je hteo da zaštiti Srbe u Hrvatskoj, ali je sprečen jer su pokušali da ga ubiju kada je trebalo da krene na ratište. Kad se oporavio, bilo je kasno“, poručuje Darko Mladić.

Srbi poginuli u nesreći u Nemačkoj

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u nedelju na auto-putu kod Rotenburga u Nemačkoj, poginuli su Anđela Mančić (19), njen momak Miloš Stanojković (20) i ujak Zoran Disić (41). Lekari se bore za život četrnaestogodišnjeg Darka, brata nastradale devojke, dok je njihov otac Mile (46) u stabilnom stanju. Prema informacijama iz nemačkih medija, tragedija se dogodila u Hernvindenu, predgrađu Rotenburga. Vozač "forda", u kom su se nalazili Srbi, navodno nije stao na znak "stop", prenose Novosti. Velikom brzinom se zakucao u "golf", koji se zatim odbio i naleteo na "pežo". Za volanom "forda" bio je Mile Mančić, otac nastradale devojke. Kako saznajemo, Miloš je u Nemačku otišao da iznenadi Anđelu, ali su na kraju zajedno otišli u smrt.

Spomenik Nemanji kreće iz Rusije

U Rusiji se završava spomenik velikom vladaru, pišu Novosti uz naslov „Nemanja u delovima ka Srbiji“. Četiri kamiona kreću krajem meseca, stoji u tekstu.

„Kosmički sudar“ u Beogradu

Pre jednog veka u Njujorku su se družili predsednik Amerike Vudro Vilson i Mihajlo Pupin, jedan od osnivača NASA, da bi sudbina namestila kockice da se sto godina kasnije, baš u Beogradu, Pupinova unuka Justina sretne sa Davidom Vujićem, koordinatorom programa NASA i dobitnikom Predsedničke nagrade slobode za učešće u misijama „Apolo“, i njegovom suprugom Džindžer Vujić, koja je potomak Elit Bouling, supruge Vudroa Vilsona. Njihov „kosmički sudar“, piše Politika, ovekovečen je na fotografiji za pamćenje u SANU, a omogućila ga je ambasador dr Ljiljana Nikšić iz Ministarstva spoljnih poslova RS.

Pomoć, ali uz javno zahvaljivanje

Država pomaže trofejni sport, piše Danas, ali ugovor o pomoći ima malu ucenu. „Vaterpolisti moraju javno da se zahvaljuju Vladi Srbije“, naslov je teksta.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...