Vozila BRDM 2 „nekako došla“ u Srbiju

Anđelka Nikolić

(utorak 30. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hyderabad, 29.07.2019 - tradicionalni Hindu folklorni festival u Indiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i predsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, koje je Vojska Srbije dobila na poklon. „Kako i kuda su došla – naša je stvar” rekao je Vučić na pitanje kako je Srbija „razbila blokadu”, pošto su Rumunija i Bugarska, „po nalogu NATO”, zabranile prolaz vozilima. NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, saopštava Severnoatlantske alijansa. Organi otetih Srba na Kosvu i Metohiji slati su redovnim letovima u Istambul. Nemačka i njihova BND preuzeli su od Srbije potencijalnog svedoka trgovine organima koji je kasnije pronađen obešen u parku.

ital-sahrana-karabinjer

Soma Vezuvijana, 29.07.2019 - sahrana karabinjera (Mario Cerciello Rega) za čije ubistvo su osumnjičeni dvojica američkih turista

Iz Rusije s ljubavlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je juče veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2, koje je Vojska Srbije dobila na poklon i najavio da će do kraja godine stići i drugo naoružanje koje je naša zemlja kupila ili koje je Rusija donirala našoj vojsci.

„Ova vozila su važna za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i imaju preventivno dejstvo. Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova”, rekao je Vučić u Nišu, na prezentaciji novih BRDM 2.

Vučić je istakao da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu, koji je Rusija modernizovala.

„Nismo ništa platili. Ponosan sam i srećan. Hvala bratskom ruskom narodu i ruskoj državi. Pošto je trenutno moderno da se govori protiv Putina, ja neću biti moderan i zahvaljujem se predsedniku Rusije”, poručio je Vučić.

Vučić je kazao da smo platili četiri MI 35 i tri MI 17, to jest sedam helikoptera koji treba uskoro da stignu. Izrazio je uverenje da ćemo preostalih 20 vozila BRDM i još 10 tenkova dobiti do kraja godine, ukazujući da su i ova oklopna vozila stigla uprkos protivljenja mnogih.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je u Nišu  da je njegova zemlja spremna da i dalje pomaže Srbiji na jačanju odbrambene sposobnosti. Kako kaže, i predsednik Rusije smatra da je jačanje vojske od velikog značaja za suverenitet zemlje.

U Nišu predstavljeno novo oklopno vozilo VS, piše u Novostima pod naslovom: „Sam nišani i otvara vatru“.

„Rusija naoružava Srbiju“, piše u Kuriru uz navođenje izjave predsednika Aleksandra Vučića: „Nećemo da osvajamo, nego da se zaštitimo“.

vucic-nis-brnd2

Niš, 29.07.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" prikazu 10 oklopno-izviđačkih automobila BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije

Kako i kuda su došla vozila – naša je stvar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da je Srbija uspela da dopremi 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 iz Rusije poštujući međunarodno pravo, prenosi Politika.

Na pitanje kako je Srbija „razbila blokadu”, pošto su Rumunija i Bugarska, „po nalogu NATO”, zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: „Kako i kuda su došla – naša je stvar”.

Istakao je da su vozila, koja su poklon Ruske Federacije, dopremljena u skladu sa zakonom i dogovorom sa Moskvom.

Aleksandar Vučić, koji je u Nišu prisustvovao promociji ruskog poklona, rekao je da su ta vozila „nekako došla“  i „pala s neba“, objavljuje Danas.

rus-moskva-oldtajmeri

Moskva, 29.07.2019 - stari automobili pred start reli trke u Moskvi

Zapad neće da toleriše vojnu saradnju s Rusijom

„Činjenica da je Rumunija nedavno onemogućila prolaz ruskim brodovima na kojima se nalazilo naoružanje namenjeno Srbiji predstavlja jasnu poruku da NATO više neće tolerisati bilo kakvu vojnu saradnju između Moskve i Beograda“, kaže za Danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Vojska Srbije nabavkom oklopnih vozila BDRM-2 ne dobija ništa u smislu osavremenjivanja svog arsenala. Ako se to uzme u obzir, ponovo se može postaviti pitanje da li se, u takvoj situaciji, Srbiji uopšte isplati vojna saradnja bilo kog tipa sa Rusijom, konstatuje Radić.

aston-ma-prodaja-

Njujork, 29.07.2019 - aukcijska kuća Sotbi ponudiće na prodaju jedan od tri sačuvana modela Aston Martina iz 1965. godine 1965 (Aston Martin DB5), koji je korišćen u filmovima o Džejmsu Bondu

NATO o nabavci oružja iz  Rusije: Poštujemo pravo Srbije da bira svoje aranžmane

NATO u potpunosti poštuje suvereneno pravo svih država, uključujući Srbiju, da biraju svoje političke i bezbednosne aranžmane, navodi se u odgovoru Severnoatlantske alijanse na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o ruskoj donaciji vojne opreme Srbiji, a imajući u vidu zapadne sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima, prenose Novosti.

Na pitanje o odluci Rumunije da blokira transport pomenutog vojnog kontinenta preko njene teritorije, NATO u saopštenju navodi da bi o tom konkretnom događaju pitanje trebalo uputiti vlastima u Bukureštu.
NATO u saopšternju ističe partnerski odnos koji ima sa Srbijom:"Srbija je bila domaćin najveće civilne vežbe u slučaju vanrednih situacija, čime je pomogla NATO saveznicima, ali i samoj sebi i drugim partnerima da bude bolje pripremljena u suočavanju sa prirodnim katastrofama, kao što su poplave i šumski požar".

Organi otetih Srba na KiM slati redovnim letovima u Istambul

Organi otetih Srba na Kosvu i Metohiji  slati su redovnim letovima u Istambul, objavljuje Politika.

List prenosi i izjavu nekadašnjeg tužiloca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da su istraga, a posebno procesno validni dokazi, ukazivali da lanac ratnih zločina i trgovine organima na KiM ima veze s Albanijom, u kojoj je, kako se sumnja, najmanje 11 grobnica u kojima su sahranjeni oteti Srbi sa KiM.

Ključni igrači u ovim zločinima bili su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, rekao je Vukčević za Frankfurtske vesti

Tokom istrage saslušan je veliki broj svedoka, uključujući i nekadašnje pripadnike OVK kojima je srpsko tužilaštvo garantovalo bezbednost.

„Jedan od njih je bio u celoj priči od početka i detaljno nam je objasnio kako je sve funkcionisalo i šta je video. Trebalo je kasnije da se pojavi kao svedok, pa ga je preuzela Nemačka i njihova BND. Pronašli su ga u parku, obešenog”, preneo je bivši tužilac, napominjući da on nije bio jedini svedok protiv Haradinaja koji je okončao pod sumnjivim okolnostima.

„Zločinci iz OVK od jednog ubijenog Srbina zarađivali i do 45.000 dolara“, piše u tabloidu Alo pod naslovom „Organe žrtava avionom prebacivali u Istanbul“.List dodaje kako je „najveža isporuka organa u inostranstvo bila kada su za jedan dan iskasapili pet Srba“.

hrv-izrael-

Jerusalim, 29.07.2019 - konferencija za novinare izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitaroviæ u Jerusalimu

Ugljanin nastavlja snove Izetbegovića, a SDA BiH ga ignoriše

Upućeni smatraju da je proalbanska struja odnela prevagu u Stranci demokratske akcije Sandžaka, piše u Politici pod naslovom: “Ugljanin nastavlja snove Izetbegovića, a SDA BiH ga ignoriše“.

„Već 29 godina u državi u kojoj živimo na delu ja fašistička tvorevina koja sebe zove srpskom državom Srbijom-rekeo je predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na skupštini svoje stranke.

Ugljanin smatra da je pola teritorije koju zove Sandžakom pod okupacijom Srbije, a pola je, po njemu, okupirala Crna Gora. Kao rešenje nudi platformu u kojoj je navedeno da je „Sandžak istorijska regija čije su granice utvrđene na Berlinskom kongresu“.

dzonson-skotska-

Edinburgh, Scotland, 29.07.2019 - susret škotske premijerke Nikol Sterdžon i britanskog premijera Borisa Džonsona

Izvršitelji će i dalje moći da uzimaju stanove za dug ispod 5.000 evra

Izvršitelji će i dalje moći da uzimaju stanove za dug ispod 5.000 evra, objavljuje Danas.

Paradajz postao crveno zlato

Pod naslovom: „Paradajz postao crveno zlato“, Novosti pišu o astronomskim cenama povrća .

Kilogram paradajza košta i do 250 dinara. Mala ponuda prepolovljenog lošeg prinosa digla cenu. Plastenički rod je prošao, a baštenski je još zelen.

Letovanje u Hrvatskoj

Informerm donosi „tekst sociologa Slobodana Antonića koji morate pročitati“, pod naslovom „Ko letuje u Hrvatskoj doprinosi normalizaciji genocida koji traje“.

Hrvatski policajci tuku i pljačkaju migrante

Blic donosi šok ispovest migranata:“Hrvatski policajci nas tuku i pljačkaju“.

BBC je snimio video-reportažu „Pretučeni i opljačkani“.

Policajci učestvuju u proterivanju migranata. Migranti tvrde da su im hrvatski policajci ukrali novac i uništili mobilne telefone.

Da li je Navaljni otrovan ili ima samo osip?

Da li je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni (43) otrovan ili ima samo osip, naslov je u Politici.

Navaljni je pušten iz bolnice i vraćen u zatvor na odsluženje jednomesečne kazne, iako je njegova lekarka izrazila sumnju da je verovatno otrovan, piše u Politici.

Navaljni je u sredu osuđen na 30 dana zatvora zbog pozivanja na neodobren subotnji skup u centru Moskve.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...