Uhapšena Šapčanka zbog tvitova protiv Vučića

Danijela Ćirović

(subota 27. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 26.07.2019 - susret premijerke Srbije Ane Brnabić i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović

Opozicija govori o sedam „mršavih“ godina vladavine naprednjaka. Šapčanka je uhapšena zbog pretnji koje je uputila Vučiću preko Tvitera. Srbijanka Turajlić kaže da treba sačekati sa odlukom o bojkotu izbora. Četrnaesta država povlači priznanje Kosova. Tramp isteruje Kineze iz Srbije. Srbi su ostali 17 sati na aerodromu u Parizu, čekajući let „Viz era“.

ita-rim-strajk-aero

Rim, 26.07.2019 - putnici na  aerodromu Fumićino u Rimu koji je objavio četvoročasovni štrajk

Sedam godina vladavine SNS-a

Sagovornici Danasa iz opozicije govore o sedam godina vlasti SNS-a. Marinika Tepić kaže da smo „talac jedne kriminalne organizacije koja se samo registrovala kao politička partija“. Zoran Lutovac ističe da smo od slobodne postali „delimično slobodna država“. „Postali smo partijska država sa jednim čovekom od koga sve zavisi“, ističe Boban Stojanović. Naslov teksta je „’Sedam mršavih krava’ vladavine naprednjaka“.

brnab-han-

Beograd, 26.07.2019 - susret premijerke Srbije Ane Brnabić sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom

Uhapšena zbog tvitova

„Uhapšena zbog jezivih tvitova“, piše Srpski telegraf uz naslov „Vučićevoj deci pretila Đilasova simpatizerka“.

„Ona je pretila Vučićevoj deci“, naslov je u Informeru, koji navodi da je uhapšena Šapčanka „u bliskim vezama sa podzemljem“. Aleksandra Janković Aranitović (49) dobro je poznata policiji, već je osuđivana zbog falsifikovanja isprava i nasilja u porodici.

„Hapšenje protiv brutalnih poruka“, glavna je najava Novosti na prvoj strani. List navodi i da je priveden i R.M. koji je na Fejsbuku postavio umrlicu predsednika.

„Sahranili živog Vučića“, glavni je naslov u Kuriru, uz navode da je „deci predsednika pretila žena čuvenog mafijaša“. Bila je udata za Uglješu Aranitovića Uga, ubijenog 2008. Osuđivana je za falsifikovanje i nasilje u porodici, piše Kurir.

dacic-nikarag-

Beograd, 26.07.2019 - susret ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Nikaragve Denisom Monkadom  Kolindresom

Rano je za bojkot izbora

Članica Političkog saveta Pokreta slobodnih građana Srbijanka Turajlić kaže treba sačekati sa odlukom o bojkotu. „Verujem da se treba pripremati za izbore, ali istovremeno raditi i na poboljšanju uslova, pa tek na kraju videti dokle se stiglo“, ističe ona.

Dokument o „veleizdaji“

Srpski telegraf objavljuje „ekskluzivni dokument o veleizdaji“ uz naslov „Vuk molio Putina da podrži nezavisno Kosovo“. Izveštaj ruskog obaveštajca do koga je došao list otkriva „kako su se Jeremić i Tadić borili za priznavanje takozvane države Kosovo“.

hrv-kinezi-polic-

Zagreb, 26.07.2019 - zajedničke patrole hrvatskih i kineskih policajaca i ovog leta patroliraće u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru i Plitvičkim jezerima

Od ministarke i radikala do SPS-a

Oštra kritika šefa skupštinskih naprednjaka Aleksandra Martinovića upućena socijalistima na poslednjoj sednici Skupštine Srbije, odmah je pokrenula priče o sukobu u koaliciji, sa sve ocenama o porukama koje su ovom prilikom poslate, piše Politika. Ko je, međutim, pratio kako se stiglo do ove situacije mogao je da stekne utisak da su socijalisti dobili packe kako bi se skrenula pažnja sa žestokog okršaja između radikala i ministarke Zorane Mihajlović, budući da su odgovori Mihajlovićeve na radikalske napade doveli raspravu na prilično klizav teren, „nimalo prijatan za naprednjake“.

Priznanje povlači 14. država

Nikaragva neće menjati stav i dosledno će podržavati međunarodni pravni poredak i borbu Srbije za očuvanje teritorijanog integriteta i suvernetita, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa kolegom iz Managve Denisiom Monkadom Kolindresom. Koliko je to važno, Dačić je objasnio podsetivši na pritiske koje su brojne države trpele i trpe da bi podržale Prištine ali i na činjenicu da je Kostarika, južni sused Nikaragve, prva zemlja na svetu koja je to učinila, pišu Novosti. Nikaragva, sa kojom imamo 40 godina dugu diplomatsku tradiciju, podržava i borbu Srbije za nastavak dijaloga kao način za prevazilaženje problema Beograda i Prištine, rekao je Dačić. Naslov je „Priznavanje Kosova ’cepa’ 14. država“.

Tramp isteruje Kineze iz Srbije

„Opet šamar sa Zapada“, piše Informer uz naslov „Tramp isteruje Kineze iz Srbije“. Ambasador SAD u EU Gordon Sonland upozorio je da će se sve zemlje koje dozvole „Huaveju“ i drugim kineskim firmama učešće u kapitalnim projektima suočiti sa sankcijama, a na tom spisku je i Srbija. Kinezi u našoj zemlji već su uložili milijarde dolara, a najavljuju i izgradnju metroa, navodi list.

Šta se krije iza potresa u SPC

„Šta se krije iza potresa u SPC“, pita Blic, i zašto se napada vladika Maksim. Preko profesora ruše ugled vladike Grigorija, a krajnji cilj je da Irinjea nasledi vladika Porfirije, navodi list.

Crna Gora i Nemanjići

Izjava direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića da Crna Gora u istoriji postojanja ništa nije imala sa Nemanjićima, izazvala je oštre reakcije ne samo onih koji se deklarišu kao Srbi, već i Crnogoraca, za koje je istorijsko postojanje i trajanje Njegoševe Crne Gore jedina duhovna i državna vertikala. Veljović je novinarima rekao da će rado podeliti sa njima lični stav, i to ne samo „kao direktor Uprave policije i pripadnik službe bezbednosti“. Osim stotine mahom žestokih kritika na društvneim mrežama, oglasile su se i razne nevladine organizacije, političke partije, pojedinci, ugledni političari i svi do jednog osudili „mešanje pendreka“ tokom debate oko zakona o verskim zajednicama, koji predviđa i „podržavljenje“, to jest otimnaje crkvi i crkvene imovine, piše Politika.

Srbi ostali na aerodromu

„Srbe oluja zarobila na aerodromu u Parizu“, pišu Novosti. Oko 70 naših državljana uzalud je čekalo „Vizerov“ let za Beograd. Na „Bove“ su došli u četvrtak po podne, a tek posle 24 sata su nastavili put.

„Viz er ih ostavio na cedilu“, naslov je u Kuriru. Putnici su čekali avion 17 sati, pa se vratili autobusom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...