„Turski tok“ na bugarskom sudu

Danijela Ćirović

(petak 26. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sangate, 25.07.2019 - francuski pronalazač Frenki Zapata u neuspešnom pokušaju da na svojoj "letećoj dasci" preleti Lamanš

Francuska za novog ambasadora u Srbiji šalje stručnjaka za bezbednost, koji je radio u kancelariji UN u Beču. Posle izjave o investicijama, usledile su pretnje Vučićevoj deci. Gradnja „Turskog toka“ još nije počela, jer je stvar zastala na sudu. Sportski centar na Košutnjaku nema dozvolu, ali se gradi. Ponovo se popravlja put u Grdeličkoj klisuri. Zaplenjeno je oružje u Uroševcu.

vucic-irinej

Beograd, 25.07.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Irinejem

 „Turski tok“ na bugarskom sudu

Gradnja gasovoda „Turski tok“ preko Bugarske, od čega zavisi snabdevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je bilo planirano da radovi startuju ovog meseca. Razlog za to je što je cela stvar zastala na sudu, piše Politika. Naime, italijansko-saudijski konzorcijum „Arkada“, koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu jer se smatra oštećenim. I to pogotovo posle saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa „Bugarska“ spusti cenu za 31,5 odsto od prvobitno ponuđene, stoji u tekstu.

Izgužvani ambasadori Srbije

Kurir piše o „apa-drapa diplomatiji“ uz naslovi „Lele, kakvi su nam ambasadori, Dačićeva brigada ofucanih, razgolićenih, izgužvanih“. Ovako su na poslednjem sastanku s ministrom inostranih poslova bile obučene srpske diplomate, stoji na prvoj strani lista uz objavljene fotografije nekoliko srpskih ambasadora.

Pariz šalje stručnjaka za bezbednost

„Pariz šalje u Beograd eksperta za bezbednost“, naslov je u Novostima. Novi ambasador biće Žan-Luj Falkoni, koji je radio u kancelariji UN u Beču. U jeku traženja rešenja za Kosmet, rokade se pojavljuju i kod Rusa, Amerikanaca i Britanaca, navodi list.

vucic han

Beograd, 25.07.2019 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i komesara Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana

Investicije i predsednikova deca

“Ovo je jako važan dan za nas, za Srbiju, Smederevo, radnike koji ovde rade, jer su Kinezi ovom novom investicijom potvrdili da žele da ostanu ovde, da žele da ulažu i veruju u uspeh Železare” - napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom tviter nalogu. Iako je vest o novoj investiciji, polaganju kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije HBIS GROUP Serbia u Smederevu, koja je sama po sebi vredna 120 miliona dolara, „reakcije pristalica SzS, Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Vuka Jeremića,u krajnje negativnom i monstruoznom kontekstu nisu izostale“, pišu Novosti. Nakon višednevne kampanje protiv predsednika Srbije, njegove porodice i najbližih saradnika, ponovo je na društvenoj mreži Tviter napadnuta porodica predsednika, odnosno njegova deca.

Naslov u Srpskom telegrafu je „Vučiću prete silovanjem ćerke Milice i žele mrtvog sina“.

Falsifikovani podaci o divljoj gradnji

Skoro mesec i po dana Vlada Srbije, odnosno investitor – republički Zavod za sport, uz novi sportski centar na Košutnjaku, gradi i veštačku alpinističku stenu bez dozvole, dok je podatak o odobrenju za izgradnju istaknut na gradilištu, ali i drugim, oskudnim dokumentima dostupnim javnosti, falsifikovan, saznaje Danas. Dok je „pravo“ rešenje nadležnog Ministarstva građevinarstva stiglo tek početkom maja, investitor je „kupovao“ vreme, lažirajući podatak da je građevinsku dozvolu već izdala matična opština Čukarica. Naslov teksta je „Država falsifikovala podatke o divljoj gradnji na Košutnjaku“.

Žalbe, bez penala

Primedbe nadležnih u Srbiji na račun grčke građevinske kompanije ostaće bez efekta, piše Danas uz naslov „Ministarka se žali na Aktor, ali penale ne pominje“. Pre dve godine se spekulisalo da je Aktoru naplaćeno dva miliona evra kazni, ali se ubrzo posle toga pojavila vest da su dobili produženje roka.

Opet popravke na Grdeličkoj klisuri

Juče je na novoj deonici auto-puta Beograd-Niš-Preševo, na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju u Grdeličkoj klisuri između Caričine doline i tunela „Manajle“, započela sanacija poslednjeg od tri dela oštećenog kolovoza. Na lokaciji „Sediški potok“ saniraće se kolovoz u dužini od tridesetak metara, a u prethodna četiri dana potpuno je saniran naprsli kolovoz, najpre u dužini od 70 metara, a potom i dodatnih 40. Kompanija „Integral inženjering“ iz Republike Srpske uputila je izvinjenje korisnicima auto-puta i sama će finansirati popravku.

Ponovo ruski kamp na Zlatiboru

Prošle godine ih policija zabranila, piše Blic, ali „Rusi ponovo prave vojni kamp za decu na Zlatiboru“. Ruska paravojna grupa E.N.O.T. ponovo obučava decu ratnim igrama, stoji u tekstu.

vojska-vezba-bujanovac-25.7.-

Bujanovac, 25.07.2019 - ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije prisustvovali su obuci pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske u rejonu baze „Jug“ kod Bujanovca

Zaplenjen arsenal u Uroševcu

Sukob izbegnut za dlaku, piše Informer uz naslov „Šiptari spremali Srbima pakao“. U danu kada je Ramuš Haradinaj saslušan u Sudu za OVK, kosovska policija u Uroševcu uhapsila je 18 osoba sa arselanom naoružanja. Pronađeno je 10.000 evra u kešu, 37 pištolja, tri „kalašnjikova“, 15 pušaka, 9.000 metaka.

engl-dzonson-parlam-

London, 25.07.2019 - novi britanski premijer Boris Džonson u Donjem domu Parlamenta u Londonu

Manje poznati Džonson

Engleski premijer osudio NATO, piše Srpski telegraf uz naslov „Džonson plakao zbog Milice Rakić“. List navodi da otkriva do sada nepoznate detalje iz života šefa britanske vlade.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...