Film o Diani najbolji na pulskom festivalu

Danijela Ćirović

(nedelja 21. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
London, 20.07.2019 - ekipa Srbije, učenici Matamatičke gimnazije u Beogradu, osvojili su 6 medalja (3+1+29 na 60. Međunarodnoj matematičkoj Olimpijadi u Londonu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ostavka Ramuša Haradinaja „politički trik“. Naslednik Pupovca kaže da će biti „državni neprijatelj, šta god da kaže“. Gde je nestalo srpsko voće i povrće. „Dnevnik Diane Budisavljević“ o austrijskoj aktivistkinji koja je iz ustaških logora spasavala srpsku decu, dobitnik je ovogodišnje Zlatne arene za najbolji film.

vulkan-etna-

Katanija, 20.07.2019 - eruptivna aktivnost vulkana Etna na Siciliji

Haradinajeva ostavka politički trik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je povodom ostavke Ramuša Haradinaja, da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije, prenose Novosti. „Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bvše Jugoslavije. Zato razumemo radost, al i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", rekao je on na konferenciji za štampu. Kako kaže, ostavka Haradinaja je politički trik tako da on može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike i da dovede do još ektremnijih staovova. To će, kako je rekao, dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosmetu, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstvevno i celovito Kosovo, a svi ostali, kaže, ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u svetlu budućnost.

I glavna tema na prvoj strani nedeljnog izdanja Politike je izjava Vučića. „Namera je da se Haradinaj iz Haga vrati kao heroj, posle čega će mu politička popularnost rasti da bi posle izbora mogao da formira većinu bez Srpske liste“, upozorio je predsednik Srbije.

„Haradinajeva ostavka je trik, Srbima na Kosmetu biće još gore“, naslov je u Kuriru.

„Naša predviđanja su da će Haradinak sledeće nedelje otići u Hag a li da će ga odmah pustiti“, objavljuje tabloid Alo procenu Vučića.

vucic-kzs-haradinaj-ostavka

Beograd, 20.07.2019 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića

„Šta god da kažem, biću neprijatelj“

Boris Milošević, novi predsednik Srpskog narodnog veća, u intervjuu za Politiku kaže da će biti „državni neprijatelj, šta god da kaže“. „Svaka moja izjava će biti vagana i što god rekao, biću državni neprijatelj, iako to nisam. Ali, ja sam na to spreman. A hoću li imati snage kao profesor Pupovac, vreme će pokazati“, kaže on. Ovaj četrdesetčetvorogodišnji pravnik iz Šibenika nedavno je izabran za čelnog čoveka najvažnije srpske organizacije u Hrvatskoj čiji je jedan od osnivača, pre 22 godine, i jedini predsednik, bio Milorad Pupovac.

putin-stoun-interv-

Moskva, 20.07.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin dao je ontervju američkom filmskom režiseru Oliveru Stounu

Gde je nestalo naše voće i povrće

Glavna tema nedeljnog izdanja Blica je „gde je nestalo domaće voće i povrće“.

apolo-11-arhiv-oldrin-

Mesec, 20.07.2019 - arhivska fotografija (20.07.1969) sletanja Apolo 11 na Mesec: Buzz Aldrin

Zlatna arena filmu o Diani

Ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala. Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević, prenose Novosti. Rediteljka filma “Dnevnik Diane Budisavljević” kazala je da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu. “Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma ’General’, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena”, rekla je Budisavljević.

rus-sojuz-20.7.19

Baikonur, 20.07.2019 - lansiranje rakete "Sojuz-FG" sa svemirskim brodom "Sojuz MS-13" u kome su ruski, američki i italijanski astronaut, sa međunarodnog kosmodroma u Bajkonuru

Ivaniševićev deda bio četnik

„Ivaniševićev deda bio četnik“, naslov je u Kuriru uz markicu „Ironija istorije i sudbine“. Radovan Ivanišević, predak hrvatskog tenisera i trenera Novaka Đokovića na Vimbldonu, bio je četnički kapetan prve klase i načelnik štaba u Splitu za vreme Drugog svetskog rata, navodi list uz objavljivanje dokumenta pisma upućenog Draži Mihajloviću.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...