Makron: Sporazum Beograda i Prištine je test za EU

Anđelka Nikolić

(utorak 16. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 15.07.2019 - predsenik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsednika Francuske Emanuela Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je stigao u posetu Srbiji, zamolio za pomoć na EU putu i rešavanju krize na KiM. Vučić je rekao da Srbija želi mir i dogovor sa Albancima, a da je ostalo „na Makronu i EU”. Makron je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine kako bi se postigao sveobuhvatni i trajan sporazum. Makron je izjavio da Srbija ima svoje mesto u Evropi, ali je ponovio stav da EU ne može više da se širi dok se ne reformiše. Srbija i Francuska potpisale su 22 sporazuma. „Folksvagenov“ izbor: Turska preča od Srbije. Policijska uprava za grad Beograd (PU) ocenila je kao „apsolutno netačne“ navode Dragana Đilasa da su mu policijski službenici saopštili kako nemaju saznanja da se protiv njega vodi istraga.

vucic-makron-aerodrom-

Beograd, 15.07.2019 - predsenik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Francuske Emanuela Makrona na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla"

Vučić i Makron o Kosovu

​Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beogradu, da ne može da govori o nekim „veličanstvenim zaključcima” kad je reč o Kosovu, ali da Srbija želi mir i dogovor sa Albancima, a da je ostalo „na Makronu i EU”, ističe Politika.

„Nisam sanjar, niti sam maštao da će Makron promeniti svoje mišljenje po pitanju Kosova, koje vidi kao nezavisnu državu“, rekao je Vučić je na konferenciji za novinare sa Makronom.

Istakao je da je Makrona molio da pomogne u traženju kompromisa jer je to jedino rešenje. Vučić je dodao da bi verovao u ono što bi Makron izložio kao svoje ideje.

Makron je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Sporazum Beograda i Prištine je test za EU, rekao je Makron i dodao da postoje neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum, jer njima nije u interesu.

Makron je izjavio da Srbija ima svoje mesto u Evropi, ali je ponovio stav da EU sa 28 članica ne može više da se širi dok se ne reformiše.

„Poruka Makrona u Beogradu: Sile van Evrope ne mogu rešiti Kosovo“, ističu u naslovu Novosti. List citira i Vućića: „Izneoam naše stavove i zamolio Francusku da nam pomogne oko krize na KiM“.

Srpski telegraf otkriva šta su predsednici pričali u četiri oka. Predsednik Srbije dobio je bezrezervnu podršku Francuza za rešavanje gorućih tema koje odrešuju sudbinu naše zemlje, piše tabloid pod naslovom: „Makronove tri poruke za Vučića“.

„Razgovori o investicijama i budućnosti dijaloga o KiM“, naslov je u Blicu.

vucic-makron-sede-

Beograd, 15.07.2019 - razgovor predsenika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona

Srbija i Francuska potpisale 22 sporazuma

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su jučes 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata, prenosi Politika.

Reč je o Izjavu o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između „Beočista energija” i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa „mistral”.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Potpisan je i Sporazum o saradnji u oblasti stripa.

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

Ekonomija je bila u sentru susreta francuskog i srpskog predsednika, objavljuje Danas pod naslovom: „Beogradski metro najvažnija tema“.

Srbija je zainteresovana da među kompanijama koje će graditi metro budu i francuske firme.

Planirano je potpisivanje čak 20 sporazuma iz oblasti ekonomije.Pet dokumenata se potpisuje u oblasti naoružanja i vojne opreme, među kojima su oni o radarskim sistemima i nabavci francuskih raketa „mistral“.

Francuska ulaganja u privredu Srbije iznose 1,5 milijardi evra.

„Naša zemlja kupuje 50 PV raketa iz sistema „mistral“. Frnacuzi će biti partneri u gradnji metroa u Beogradu. Za sređivanje deponije u Vinči biće izdvojena 350 miliona evra“, izdvajaju Novosti.

Mistral je prva raketa koju kupujemood neke zapadne zemlje, objavljuje Informer pod naslovom: „Makron razbio vojnu blokadu“.

Zaključen je i sporazum o izgradnji metroa, zajedno sa Kinezima, Francuzi ulažu 4,3 milijarde evra, piše u Informeru.

vucic-makron-stepeniste-

Beograd, 15.07.2019 - predsenik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsednika Francuske Emanuela Makrona

Makron: Srbija je u našim srcima, danas i zauvek

Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron pred impresivnim brojem građana koji su došli da ga čuju, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, prenosi Politika.

 „Evo, Francuska je ovde”, rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:„Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek”, rekao je Makron  na srpskom jeziku.

Vučić je izjavio da je Srbija zahvalna Makronu što je poručio da mu je naša zemlja u srcu i da je svojom iskrenošću pridobio srca građana Srbije.

 „Rekli ste da vam je Srbija u srcu - požurite sa tim dubinskim reformama i ovaj narod pamtiće vam to zauvek”, poručio je Vučić Makronu koji je ranije rekao da se Evropa dubinski reformiše, a kako to bude išlo, tako će i Srbija da pristupa.

Vučić je zamolio građane da poštuju politiku koja ne znači laka obećanja nego onih koji će našoj deci obezbediti budućnost, mir, i stabilnost. „To je politika za koju tražim podršku Makrona, i za koju ću uvek tražiti vašu podršku“.

Mnogi analitičari ocenjuju da je poseta Makrona u duhu obnove tradicionalnog prijateljstva, što je i bila poruka francuskog predsednika pri sletanju u Beograd:„Došao sam da okrenemo novu stranu, želimo partnerstvo sa Srbijom”.

„Gost na Kalemegdanu: Dugujemo mnogo srčanoj Srbiji“, naslov je u Novostima.

„Makron Vučiću: Srbi i Francuzi su braća po oružju“, naslov je u Kuriru dok tabloid Alo objavljuje „Moramo naći put u budućnost“, uz fotografiju na kojoj se dva predsednika rukuju na a erodromu u Beogradu.

vucic-makron-govori-

Beograd, 15.07.2019 - obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona posle polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj

„Folksvagenov“ izbor: Turska preča od Srbije

„Folksvagenov“ izbor: Turska preča od Srbije, naslov je u Politici.

rim-prot-iseljavanje-

Rim, 15.07.2019 - beskućnici naseljeni u napuštenoj školi u Rimu napravili su nerede u znak protesta zbog pokušaja vlasti da ih isele

Đilas: Nema istrage protiv mene. Policija: Apsolutno netačno

Policijska uprava za grad Beograd (PU) ocenila je kao „apsolutno netačne“ navode predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa da su mu policijski službenici saopštili kako nemaju saznanja da se protiv njega vodi istraga, objavljuje Danas.

U saopštenju PU se navodi da je Đilasu „predočeno da će, ukoliko za tim bude potrebe, biti uredno pozvan da da izjavu“. Policijski službenici su mu saopštili da se za sve druge informacije „obrati tužilaštvu“.

U saopštenju se navodi da „policijski službenici nisu ovlašćeni da daju informacije o detaljima iz istraga, niti o toku istih, te shodno tome ovakva obaveštenja nisu ni davali“.

Đilas je, po izlasku iz zgrade Uprave gradske policije, izjavio da su mu dva pomoćnika u Upravi kriminalističke policije rekli da oni nemaju saznanja da se vodi istraga protiv njega, kao i da nema ko da ga sasluša jer su svi angažovani na dočeku francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Đilas je novinarima rekao i da je kampanja vlasti protiv njega prešla sve granice i da je zato podneo tužbu protiv Srbije.

Đilas je, kaže, došao  da se prijavi u policiju i da iskaz povodom trvdnji premijerke i ministra policije da se vodi istraga protiv njega povodom „pljačke“ RTS.

Đilas je novinarima pokazao izjašnjenje sadašnjeg direktora RTS Dragana Bujoševića dato 18. februara odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala i u kojoj stoji da RTS nije pretrpeo štetu u pomenutim ugovorima sa „firmom Dajrekt medija“.

djilas-izjava-polic-

Beograd, 15.07.2019 - konferencija za novinare predsednika Stranke slobode i pravde i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Dragana Šilasa ispred Policijske uprave za Grad Beograd

Tramp optužio kongresmenke da mrze SAD

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je juče napao četiri kongresmenke migrantskog porekla iz redova demokrata, optuživši ih da „mrze našu zemlju”, objavljuje Politika pod naslovom: Tramp bi da posalje „kući“ kongresmenke koje nisu bele.

„Ako niste srećne i sve vreme se žalite, možete da odete i to odmah ”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare ispred Bele kuće. „Ne znam kome će nedostajati “, dodao je.

Tramp je dan ranije na Tviteru izneo uvrede na račun kongresmenki, nazivajući ih izazivačima nereda rođenim u inostranstvu i poručujući im da bi trebalo da se vrate u opustošena i osiromašena mesta iz kojih su došle.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da predsednik hoće da „Ameriku ponovo učini belom”.

kajak-zlato-zene-

Račice, 14.07.2019 - reprezentativke Srbije u kajaku Marija Dostanić i Biljana Relić osvojile su zlatnu medalju u dvosedu na 500 metara na prvenstvu Evrope za seniorke do 23 godine: Marija Dostanić, Biljana Relić

Ostavka hrvatskog ministra zbog afere s nekretninama

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić podneo je juče neopozivu ostavku na tu funkciju pošto se suočio s medijskim napisima o sumnjivim poslovima s nekretninama, objavljuje Politika.

 „Nisam u stanju da prihvatim neviđeni udar na svoju porodicu. Postao sam meta”, rekao je Marić novinarima objavljujući ostavku.

Prema pisanju hrvatskih medija, istražitelji su pokrenuli istragu, a od policije su zatražili da prikupi dokumentaciju i pročešlja Marićeve poslove. Navodno im je u fokusu obnova franjevačkog samostana u Zagrebu koji je pre osam godina pretvoren u studentski dom, ali i kupoprodaja nekretnina.

Prethodno je 8. jula sa funkcije odstupio i ministar uprave Lovro Kuščević, takođe pritisnut pisanjem medija o sumnjivim poslovima s imovinom.

kajak-zdelar-srebro-

Račice, 14.07.2019 - reprezentativac Srbije Bojan Zdelar osvojio je srebrnu medalju u jednosed kajaku na 500 metara na Evropskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Češkoj: Bojan Zdelar

O fenomenu Novak Đoković

Pod naslovom: „Bilo jednom na Vimbldonu“, Politika objavljuje komentar u kome ističe da je u Londonu Novak Đoković pokazao prkos i prvi put nije delio srdašca i izlive ljubavi mondenskoj publici, igrajući protiv Rodžera Federera i svih ostalih.

„Novak Đoković se podiže kad ga svi otpišu“, piše u Danasu koji ispituje koliko je za karijeru najuspešnijeg srpskog tenisera zaslužna njegova „čvrsta glava“.

novak-vimbl-finale-

London, 14.07.2019 - srpski teniser Novak Đoković u meču protiv Švajcarca Rodžera Federera u finalu teniskog turnira u Vimbldonu (Wimbledon Tennis Championships)

Na tu temu list citira Armenulića: „Rođen je kao pobednik“, Živojinovića: „Psiha je njegov najači udarac“ i Gerića : „Vladanje veštinom samokontrole“.

Novosti objavljuju šta Radmilo Armenulić misli o  fenomenu Novaka Đokovića: „Federera preskače već naredne godine“.

„Novak stiže Federera do kraja 2020“, naslov je u Informeru. Đoković ima 16, a Federer 20 titula.

Novak je najbolji, piše u Blicu pod naslovom: „Kako je Rodžera poslao u penziju“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...