Vučić traži naslednika za SNS

Danijela Ćirović

(utorak 09. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Frankfurt, 08.07.2019 - sedište Nemačke centralne banke (Deutsche Bank) u Frankfurtu. Banka je saopštila da će smanjiti globalnu radnu snagu za 74.000 ljudi do 2020. godine

Kandidati za predsednika SNS, nakon što Aleksandar Vučić odstupi sa čela stranke, su sadašnja premijerka, ministar policije i gradonačelnik Novog Sada. SZS je podneo prijavu protiv Stefanovića, jer fakultet sa kog ima diplomu – ne postoji. Šestoro bivših poslanika DJB-a traži 20 mesta u odborima. RTS je oštećen za 650 miliona, proverava se i Đilas. Dečaka je kod Pančeva udario grom. Micotakisa su podsetili na obaveze Grčke. Švajcarskoj nedostaju zanatlije.

rus-moskva-praznik

Moskva, 08.07.2019 - u Rusiji se 8. juli obeležava kao praznik porodice, ljubavi i vernosti

Kandidati za „novog Vučića“

Aleksandar Vučić, najverovatnije od decembra, kad bi trebalo da bude održana Izborna skupština SNS, više neće biti na čelu naprednjaka, a u igri za njegovog naslednika trenutno, kao najozbiljniji kandidati, figuriraju premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik stranke Miloš Vučević, pišu Novosti. Na široj listi potencijalnog novog šefa SNS, kako se spekuliše u političkim krugovima, za sada su i Nikola Selaković, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara predsednika Srbije, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosmet, ali i još jedna žena - Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS. Nije isključeno ni da u foto-finišu izbora za novo rukovodstvo SNS "u trku" uđe i neko iz drugog ešalona naprednjaka, na primer još neko od aktuelnih potpredsednika stranke, poput Milenka Jovanova.

ukr-zelenski-tusk-junker

Kiev, 08.07.2019 - predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji će predstavljati Evropsku uniju na predstojećem samitu EU-Ukrajina u Kijevu

Prijava protiv ministra zbog diplome

Savez za Srbiju je podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i odgovornih sa Megatrend fakulteta, piše Danas. Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da nadležni organi i ministar, koga SZS optužuje da je falsifikovao diplomu, ne reaguju, jer se koristi vreme da se, kako kaže, „srede papiri“ koji bi pokazali validnost te „nepostojeće“ diplome. SZS i pokret Dveri optužili su Stefanovića da je zahtevom beogradskom fakultetu Megatrend za nostrifikaciju diplome koju je navodno stekao u Velikoj Britaniji u školi koja, kažu, ne postoji, učinio krivično delo falsifikovanja. „Stefanović se pre 15 godina obratio sa zahtevom Megatrendu da mu nostifikuje diplomu koju je navodno stekao po obrazovnom sistemu Velike Britanije na školi koja se zove ‘Megatrend International Expert consortium limited’. Ta firma u Engleskoj nikada nije bila registovana za obrazovanje“, kazao je Đilas.

opozicija-nessa-diploma-

Beograd, 08.07.2019 - konferencija za novinare Saveza za Srbiju (SZS) na temu: "Dokazi o lažnoj fakultetskoj diplomi jednog ministra": Dragan Ðilas, Borislav Borko Stefanović, Boško Obradović, Željko Veselinović, Zdravko Ponoš, Nebojša Zelenović, Janko Veselinović

Bitka za mesta DJB u odborima

Pokret „Dosta je bilo“ je na osnovu 16 poslanika dobio mesta u 20 odbora, ali je ostao bez poslaničkog kluba, pa SMS sa šest posalnika sada traži i ta mesta u odborima i dva mesta u RIK-u, piše Politika. Zahtev poslaničkog kluba Stranke moderne Srbije, koji čine šestoro bivih poslanika DJB, predao je zahtev za mesta u svih 20 odbora i izazvao u Skupštini Srbije višečasovnu oštru polemiku, pre svega, o poštovanju izborne volje građana, izbornim zakonima i poslovniku. Radikali su upozoravali da bi prihvatanje ovog zahteva bio presedan, da mesta pripadaju DJB-u, jer SMS nije na izborima ni učestvovao, a naprednjaci su pokušavali da ih ubede da je zahtev legitiman, jer „poslovnik ne poznaje izborne liste nego samo poslaničke grupe“.

Đilasovi milioni i Pajtićeva dijareja

Informer na prvoj strani piše o optužbama Nenada Borovića, pokrajinskog poslanika DS-s, koji kaže da je „Đilas na otkupu duga DS jednim potpisom zaradio čak 11 miliona“.

„Na sekundama RTS oštećen za 650 miliona“, pišu Novosti. Na tapetu su čelnici marketinga televizije i „Dajrekt medije“. Sporan je popust mimo zvaničnog cenovnika. „Proverava se i uloga Đilasa“, dodaje list.

U odvojenom tekstu isti list piše i o tome kako Bojan Pajtić „beži od zakona“. Tri i po godine izbegava suđenja po tužbi EMS-a, u junu je u sud poslao lekarski nalaz da ima dijareju.

Američka „ofanziva“ u Srbiji

„Počinje američka ofanziva“, piše Informer, „Tramp: Rat Putinu u Srbiji“. Vašington preko svojih medija, agencija i nevladinih organizacija ulaže u Srbiju milione dolara kako bi ubedio Srbe da se okrenu protiv Rusa i Rusije, navodi list.

joksimovic-skat-usaid

Beograd, 08.07.2019 - ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimoviæ i direktor USAID Majkl de la Rosa potpisali su danas dva amandmana, kojima su SAD opredelile 20,8 miliona dolara za nastavak sprovoðenja projekata USAID na teritoriji Srbije: Jadranka Joksimoviæ, direktor USAID Majkl de la Rosa, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat

Dečaka iz Skrobare udario grom

Sedmogodišnji dečak poginuo je u naselju Skrobara kod Pančeva. Sumnja se da je uzrok smrti udar groma. Naime, nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i grmljavinom pogodilo je delove Srbije. Naslov teksta u Novostima je „Pavla udario grom, umro na očevim rukama“.

Ubili staricu zbog 2.500 evra

Blic donosi detalje monstruoznog zločina uz naslov „Ubili i zapalili staricu zbog duga od 2.500 evra“. Ugljenisano telo Majde Gerović (81) iz Zemuna nađeno je u kontejneru u naselju Krčedin, a sumnja se da je zločin počinjen iz koristoljublja. Saša Dujović, političar i otac osumnjičenih za ubistvo, rekao je da njegova deca „treba da odgovaraju ako su počinila dela koja im se stavljaju na teret“.

Srpski telegraf objavljuje ispovest političara „čija su deca iskasapila staricu“.

Micotakisa podsetili na obaveze

Tek što je preuzeo premijersku fotelju, pobednika izbora su ministri finansija evrozone podsetili na obaveze koje je Grčka preuzela kako bi se oslobodila duga i nastavila da dobija pomoć, piše Politika. Kirijakos Micotakis je, položivši zakletvu, i zvanično postao novi grčki premijer. Tokom dana, na vernost ustavu i narodu zakleli su se i novi članovi vlade, koja već sutra, u punom sastavu, počinje sa radom. Odmah posle formiranja novog parlamenta, u kome Nova demokratija ima 158 poslaničkih mesta, što garantuje stabilnost vlasti, na dnevnom redu naći će se paket zakona i novih mera koje „ekipa plavih“, kako ovu stranku nazivaju zbog njenih boja, smatra neodložnim.

Švajcarskoj nedostaju zanatlije

U Švajcarskoj trenutno nedostaje 42.778 zanatlija, koji su ujedno i najtraženija radna snaga na tržištu rada. Tamošnja preduzeća raspisala su konkurse za ukupno 198.097 slobodnih radnih mesta, a najviše im nedostaju elektromonteri, instaleri, stolari, zidari, moleri. Prema podacima švajcarskih službi, broj radnih mesta za zanatlije drastično raste od 2015. kada je zemlji nedostajalo 23.976 radnika takvih profila, piše Politika. Od tada se broj nedostajućih radnika maltene udvostručio, ali to zasad ne znači da će Švajcarska uskoro masovno prigrliti novu radnu snagu i iz Srbije, kao što uveliko rade Nemačka, Austrija, Slovenija ili Hrvatska.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...