Izdate dozvole za gradnju MHE na 600 lokacija

Danijela Ćirović

(nedelja 07. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Aleksinac, 06.07.2019 - na strelištu „Šumatovac“ kod Aleksinca održana je kombinovana vežba taktičkog nivoa pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Grčke

U Srbiji je do aprila ove godine izgrađeno 125 mini-hidroelektrana, ali je izdato 1.700 dozvola za gradnju na 600 mesta. Davimo se u plastici. Osnivač JUL-a kaže da su Miloševiću nudili pare da ode s vlasti. Vojnici JNA u Sloveniji su na meti terorista. Skoplje čeka da Zapad ispuni obećanje, kaže Zaev. Ruski novinar dobio je priznanje „Tesla Global Foruma“.

papmplona-festival

Pamplona, 06.07.2019 - ceremonija otvaranja San Fermin festivala u Pamploni (2019 San Fermin)

Do aprila izgrađeno 125 MHE

Proizvodnja struje uz pomoć mini-hidrocentrala je u interesu njihovih vlasnika, a na štetu životne sredine i potrošača. Najugroženiji je Kopaonik, piše Politika. Do aprila 2019. izgrađeno je 125 mini-hidrocentrala, ali je izdato 1.700 dozvola za izgradnju na 600 lokacija. U pripremi su izmene Zakona o zaštiti prirode kojima se predlaže zabrana izgradnje u zaštićenim dobrima. Cevi, mreže i beton menjaju pejzaže i isušuju korita reka i potoka. Dok voda obrće turbine i profite, meštani se organizuju i bune tražeći da im se vrati priroda koju su im oduzeli neki novi ekolozi. U takvom okruženju se proizvodi najprirodnija struja, ali je problem što tako prirode više nema.

rus-sahrana-mornari

Sankt Peterburg, 06.07.2019 - sahrana svih 14 ruskih mornara koji su poginuli 1. jula u požaru na ruskoj naučno-istraživačkoj podmornici na Barencovom moru

Srbija se davi u plastici

Srbija se davi u plastici, piše Blic, „otpad koji bacimo završio u čaši vode“. Svaki bačeni komad plastiek, kese, pelena, i dalje je tu, među nama. A upravo zbog toga što je plastika postala sastavni deo životne sredine možemo je naći čak i u vodi sa česme. Stručnjaci za ovaj list objašnjavaju koliko je otpad zapravo opasan po ljudsko zdravlje.

prot-bg-6.7.

Beograd, 06.07.2019 - šetnja učesnika protesta "Jedan od 5 miliona" ulicama Beograda

Osnivač JUL-a o Miloševiću

Nenad Đorđević, osnivač JUL-a, kaže za Kurir da su „Ameri Slobi nudili 100 miliona dolara da ode s vlasti“. „Hteli su da mu daju velike pare. Uz to, nudili su mu i azil u nekoj državi, da bude siguran, ali on nije hteo da ode. Ni mira nije bila za to“, priča čovek u koga su Miloševići imali najviše poverenja. „Mira me je pitala kao mislim da organizujem partiju. Rekao sam joj da postoje tri primera vrhunskih organizacija na svetu: Kominterna, Katolička crkva i mafija. Ona me gleda i kaže: ’Mafija’“, priča Đorđević.

JNA na meti terorista

„Rat u Sloveniji, 28 godina kasnije“, nadnaslov je u Novostima, koje objavljuju da „vojnike JNA ubijaju teroristi“. Imali su transportere i raketne sisteme, i hteli da ruše avione. Poginula su 44 pripadnika vojske, a ranjeno je njih 180. Plan terorista bio je da iznad Cerklja ruše i civilne letelice, stoji u tekstu.

armstrong-muzej-

Wapakoneta, 06.07.2019 - eksponati u muzeju Nila Amrstronga povodom 50. godišnjice sletanja na Mesec

Skoplje čeka na Zapad

Zoran Zaev, premijer Republike Severne Makedonije, kaže da Skoplje čeka „da Zapad ispuni obećanje“. Iako je prošlo godinu dana od Prespanskog dogovora, kojim je Makedonija ispunila sve zahteve međunarodne zajednice, čka i promenila ime kako bi ostvarila evroatlantske integracije, i EU i NATO prema ovoj zemlji još nisu ispunili svoja obećanja, piše Politika. „Važno je da EU održi datu reč ne samozbog naše države, već i zbog dostojanstva čitave organizacije. Proširenje je potrebno samoj Evropi isto koliko je potrebno i našem regionu. Verujem da će 2019. biti istorijska godina. Očekujem da do kraja godine postanemo 30. zemlja članica NATO, da započnemo pregovore sa EU, kao i da ostvarimo povoljne ekonomske rezultate“, kaže Zaev.

koss-zzzene-srb-span-

Beograd, 06.07.2019 - utakmica Srbija - Španija u polufinalu Evropskog prvenstva za žene (Women's 2019 Eurobasket European Basketball Championship), 66:71

Priznanje ruskom novinaru

Predsedniku Saveza novinara Rusije Vladimiru Solovjevu, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, uručena je "Bela golubica", najviše priznanje "Tesla Global Foruma", pišu Novosti. Jedna od centralnih tema sedmog po redu Tesla Global Foruma je novinarstvo jer među najznačajnijim Teslinim pronalascima je radio. Za ovaj pronalazak Nobelovu nagradu dobio je Markoni, ali je američki federalni sud posle dugotrajnog procesa i šest meseci posle Tesline smrti, utvrdio da je Markoni plagijator. Primajući „Belu golubicu“, Solovjev, koji je i savetnik Vladimira Putina za civilni sektor, rekao je da se u svetu vodi informativni rat koji je pre svega uperen protiv Rusije, „kao što je devedesetih godina prošlog veka vođen protiv Srbije". Naglasio je da se „i u novinarstvu moramo voditi Teslinim humanizmom“.

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...