Srbija zna ko je ubio Olivera Ivanovića?

Anđelka Nikolić

(četvrtak 04. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kragujevac, 03.07.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas obeležavanju početka izgradnje Državnog data centra u Kragujevcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da misli da srpski nadležni organi znaju ko je ubio Olivera Ivanovića. On je zatražio od međunarodne zajednice odgovor na pitanje: „Zašto ne možemo da dobijemo podatke o tajnom kretanju Fljorima Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, šta je radio na aerodormu Rinas u Tirani, zatim se kretao ka KiM i ponovo vraćen u Nemačku“. Vučić je ocenio da je situacija na severu KiM sve teža, a navode da je humanitarna kriza lažna, odbacio je kao licemerne. Najavio je da ćemo   „kako znamo i umemo“ Srbima na  KiM dopremati hranu, vodu i lekove, makar on postao Robin Hud. Policija je okončala talačku krizu u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC), u centru Beograda, hapšenjem napadača koji je od zaposlenih uz pretnju pištoljem tražio novac, dok je za taoce držao dvoje radnika.

moda-pariz-gotje

Pariz, 03.07.2019 - revija visoke mode Žan Pol Gotje za sezonu jesen-zima 2019-2020 u Parizu: kolekcija - Jean Paul Gaultier

Kako da dopremimo hranu Srbima na KiM?

​Cilj svih poteza Prištine, uključujući pokušaje da primora Srbe sa severa KiM da kupuju albansku, a ne srpsku robu, da zabrane slobodu govora kao i hapšenje i proterivanje svih koji se protive njenoj politici - jeste da uspostavi kontrolu nad severom i da protera Srbe sa cele teritporije Kosova i Metohije, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Politika.

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji istakao da je situacija na severu KiM sve teža, a u političko - bezbednosnom smislu „složena i kompleksna”.

Odbacio je navode o tome da je humanitarna kriza lažna, ocenjujući ih licemernim.

„Kako mislite da dostavimo hranu Srbima na KiM? Sa Marsa ili iz litosfere? Kako da stigne roba do njih? Ili da kažemo - nikako, naviknite se... To nećemo. I šta ćemo sad?”, upitao je predsednik.

Vučić se osvrnuo i na izjavu Ramuša Haradinaja da je prošlo vreme „uvoza na silu”: „Ne, nego ćete na silu da ih naterate da jedu albanske čokolade umesto srpskih. Govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u svetu u 21. veku”, rekao je predsednik.

„Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu na KiM dopremimo hranu, vodu i lekove, makar ja postao ozloglašeni Robin Hud... To je taj ludi Vučić što iz šume šalje hranu i vodu, ali naš narod neće biti ni gladan, ni žedan”, rekao je Vučić.

On je dodao da jedva čeka da vidi šta će mu po tom pitanju u lice reći „stručnjaci iz Evrope”.

Predsednik je rekao da je razgovarao sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom, koji je glavni protagonista nezavisnosti Kosova i da se nada da će njegove poruke u Prištini doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga.

Vučić je preneo i da mu je Engel rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba".

engel-lob-srb

Beograd, 02.07.2019 - Susret potpredsednika Skupštine Vladimira Marinkovića sa članom Predstavničkog doma kongresa SAD Eliotom Engelom

Vučić: Uvereni smo da znamo ko je ubio Olivera Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da misli da srpski nadležni organi imaju ime ubice Olivera Ivanovića, a da ga albanska strana nema, već da samo pokušava da za to optuži Srbe, prenosi Politika.

Vučić je kazao da Milan Radojičić „nije cvećka”, ali da on „ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Državni organi Srbije imaju fotografije koje razjašnjavaju ubistvo Ivanovića i pokušaće da pribave materijalne dokaze, izjavio je Vučić.

„Zašto ne možemo da dobijemo podatke o tajnom kretanju Fljorima Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, šta je radio na aerodormu Rinas u Tirani, zatim se kretao ka KiM i ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma“, pitao je Vučić.

"Šta je radio Nedžmedin Ezekaj u Kosovovskoj Mitrovici i zašto ne možemo da dobijemo podatake o njegovom kretanju?", upitao je Vučić.

Tražimo od međunarodne zajednice da odgovore na ta pitanja, pošto ne možemo da ih dobijemo od Albanaca, rekao je Vučić.

 „Štićenik CIA mozak likvidacija Ivanovića“, naslov je u Novostima. Fljorim Eljupi stigao iz Nemačke preko Tirane naposredno pre ubistva. Eljupi je inače  osumnjičen da je podmetnuo bombu pod autobus Niš ekspresa.

„Albanski bombaš povezan sa ubistvom Ivanovića?“, naslov je u Blicu.

„Mislim da znamo ko su ubice Olivera Ivanovića. Albanci kriju dokaze, ne daju nam čaure i snimke sa kamera“, citira Informer Vučića.

„Ovo je ubica Olivera Ivanovića“, piše u Srpskom telegrafu uz fotografiju Fljorima Eljupija dok Alo objavljuje "Fljorim Ejupi ubio Olivera".

vucic-kosmet-kriza-

Beograd, 03.07.2019 - obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom situacije na Kosovu i Metohiji

Vučićeve zapaljive izjave obijaju se o glavu Srbima

Komentare sagovornika o Vučićevim najnovijim prukama, Danas objavljuje pod naslovom: „Vučićeve zapaljive izjave obijaju se o glavu Srbima“.

Aleksandar Vučić, poput Slobodana Miloševića, ali još vulgarnije, manipuliše nacionalizmom. Priština nema dobre namere prema Srbima na Kosovu, međutim, Vučić se ponaša mnogo gore, kaže Sanda Rašković Ivić.

Aleksandar Olenik smatra da predsednik radi ono što najbolje zna, a to je pravljenje lažnih predstava kojima pokušava da sakrije svoju nesposobnost.

Povodom tvrdnji predsednika da srpske vlasti znaju ime ubice Olivera Ivanovića, Rada Trajković ocenjuje da Vučić pokušava da diskredituje istragu Prištine.

vojska-mojsilovic-kfor

Beograd, 03.07.2019 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas u Beogradu sa komandantom Kfora general-majorom Lorencom D'Adarijom

Talačka kriza u Patrijaršiji

„Lezite na pod!U zgradi je naoružani napadač“, rekao je policajac zaposlenima u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve (SPC), u centru Beograda, u ulici Kralja Petra“, opisuje Politika talačku krizu u kojoj niko nije stradao i koja se završila hapšenjem B.L.

Napadač, navodno bivši crkvenjak,  upao je u  kancelariju na prvom spratu i od zaposlenih uz pretnju pištoljem tražio 200.000 evra, dok je za taoce držao dvoje radnika.

Pribrani blagajnik uspeo je krišom da pozove policiju koja je odmah reagovala. Patrole policijske stanice Stari grad brzo i efikasno su razrešile talačku situaciju, razoružale i savladale Branka L.

Patrijarh Irinej je sve vreme bio u zgradi, a njegova  kancelarija se nalazi odmah pored sobe u koju je napadač upao.

„Kad sam uspeo da dohvatim oružje, znao sam da je otmičar moj! Nije pružao otpor, mislim da sam ga iznenadio. Nisam razmišljao o svojoj bezbednosti, nego samo o tome kako da ga razoružam i zaštitim ljude okolo, patrijarha i dvoje talaca koje je držao“, priča za Novosti Zoran Vulović, policijac iz stanice Stari grad, koji je uspeo da razoruža Branka L. (42), pre dolaska Interventne.

Drama u patrijaršiji, policija brzo reagovala, piše u Blicu.

Cenzura na RTS i Pink: Iz slušalica se čulo „Hitno obustavi uključenje“

RTS i Pink su cenzurisali gosta usred izjeve zbog pominjanja Gorana Vesića u negativnom kontekstu, piše u Danasu.

„Spremili smo niz pogodnosti za naše posetioce, bazen dobro funkcioniše… Ali postoji jedan problem, ukoliko Vesić Goran otme sportski centar…“, pokušao je čak tri puta da u kameru izgovori Uroš Marković iz Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“, ali je svaki put bio prekinut.

Koleginica iz Jutarnjeg programa TV Pink prekinula ga je dvaput,  dok je isto to učinjeno i u Jutarnjem programu RTS.

„ U oba slučaja sam čuo kako im iz slušalice stižu instrukcije da hitno obustave uključenje“, kaže Marković za Danas.

„ Činjenice koje mi nisu dozvolili da izgovorim se odnose na odluku Skupštine grada kojom se osniva preduzeće „25. maj – Milan Gale Muškatirović“, što je uvod u otimanje sportskog centra od opštine Stari grad od strane Vesić Gorana i naprednih jurišnika“.

EU u strahu od Albanske mafije

Više zemalja EU pokrenulo je pitanje ukidanja bezviznog režima Albaniji, pre svega zbog rastućeg kriminala albanske mafije u pojedinim državama EU, piše u Politici.

Zbog narastajućeg uticaja organizovanih kriminalnih grupa koje vode poreklo iz Albanije i sa Kosova, nekoliko zemalja EU je zabrinuto, pa se očekuje povlašenje konkretnih poteza EU.

Žene na čelu Evropske komisije i centralne banke

Članice Evropske unije posle višednevnih tegobnih pregovora i više odbačenih predloga uspele su da se dogovore o novom liderstvu koje će voditi EU kroz mnoštvo izazova u narednom perodu, objavljuje Danas.

Dogovoreni predlozi nominovanih kandidata treba da dobiju potvrdu Evropskog parlamenta.

Evropski lideri saglasili su se da EK vodi nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, a za predsednicu Evropske centralne banke predložena je sadašnja šefica MMF-a Kristin Lagard. Njihovim imenovanjem prekinuta je 60 godina duga muška dominacija u ova dva tela.

Na čelu Evropskog saveta trebalo da bude belgijski premijer Šarl Mišel. Za novog visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku je predložen šef španske diplomatije Žozep Borel.

Borel bi mogao da se suoči s političkiom tenzijama, napominje Fajnenšl tajms, ukazujući da je deo njegovog posla da nadzire dijalog Srbije i Kosova, koju Španija i još četiri članice EU ne priznaju kao nezavisnu državu.

„Angela pokazala ko je gazda“, naslov je u Kuriru povodom izbora lidera u EU.

„Albanci šokirani. Pregovore s Prištinom će voditi Vučićev prijatelj“, naslov je u Srpskom telegrafu povodom izbora Žozepa Borela za šefa evropske diplomatije.

vojska-bujanovac-eu

Bujanovac, 03.07.2019 - komandant borbene grupe EU HELBROC, brigadni general Georgios Bosmalis iz OS Grčke, posetio je bazu „Jug“ i poligon „Borovac“ gde je prisustvovao evaluaciji snaga Vojske Srbije za učešće u ovoj borbenoj grupi

Pavković iz zatvora: Šiptarima neću živ u ruke

Tužioci iz Prištine po odobrenju Haga došli u Finsku da u ćeliji ispitaju generala Nebojišu Pavkovića zbog navodnih ratnih zločina. Hoće da ga prebace u zatvor na Kosovu i ponovo mu sude, objavljuje Informer.

„Pavković iz zatvora: Šiptarima neću živ u ruke“, citira u naslovu tabloid.

novak-lond-kudla-

London, 03.07.2019 - srpski teniser Novak Đoković u meču protiv američkog tenisera Denisa Kudle (3:0) u drugom kolu teniskog turnira u Vimbldonu (Wimbledon Tennis Championships)

„Đokoviću, Ivanišević mora da se izvini Srbima“

Najmanje što bi Novak Đoković mogao i morao da uradi jeste da zatraži od svog trenera Gorana Ivaniševića da se javno izvini zbvog otvorenih poziva na zločine protiv Srba“, piše u Informeru.

„Starašan skandal: Teniser i dalje čuti o ustaši u svom timu“, piše u tabloidu uz navod da je Ivanišević za „Njujork tajms“  rekao da bi baš voleo da ubija Srbe.

Kurir navodi da je Aleksandar Vučić o saradnji Đokovića I Ivaniševića rekao: „Umetnost je kad od neprijatelja stvoriš prijatelja“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...