KARLA KONAČNO REKLA “DA”

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Vešću da je Haški tribunal (odnosno glavna tužiteljka Karla del Ponte u ime suda), odobrio paraf za Sporazum o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, bavi se većina beogradske štampe (Politika, Blic, Glas, Danas, Biznis). Naime, komesar za proširenje EU Oli Ren najavio je da će Srbija danas parafirati Sporazum u Briselu, objašnjavajući da je Del Ponteova ocenila da postoji politička volja u Beogradu da se poboljša saradnja sa Tribunalom, kao i da su ojačani napori za pronalaženje i hapšenje haških optuženika.

"Ovo je prekretnica za Srbiju. Posle nacionalizma u devedesetim, svanula je demokratska zora 2000. godine za Srbiju, a sada sviće evropska zora", prenosi Politika, između ostalih, izjavu Olija Rena. Po pitanju spekulacija da je Srbija donekle bila ucenjena da se odrekne Kosova ako misli da nastavi put ka Evropi, komesar za proširenje EU je ocenio da "ne bi bilo pravedno očekivati da Srbija ili bilo koja druga nacija napravi takvu trgovinu".

 

U ime Srbije, Sporazum će parafirati potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

 

Blic podseća na Renovu konstataciju da završno potpisivanje Sporazuma, kojem prethodi današnje parafiranje, zavisi od toga da li će Beograd pokazati punu saradnju sa Hagom, koji zahteva da Srbija uhapsi i izruči Ratka Mladića.

 

Više od Hongkonga

Zatečeni srpskim predlogom da bi na Kosovu mogao da se primeni hongkonški model, Albanci su posle četvrte runde pregovora u ponedeljak u Beču rekli da je "neprihvatljiv svaki razgovor o statusu". "To što smo na sto stavili model Hongkonga jeste poruka da nije istina da ne postoje modeli suštinske autonomije pod zajedničkim suverenim krovom", rekao je šef diplomatije Vuk Jeremić za Politiku. Ministar spoljnih poslova objašnjava da je ponuđen model oročen na 20 godina, "iako taj rok može biti fleksibilan".

 

vuk.j.pol

 

Vuk Jeremić u intervjuu za Večernje novosti objašnjava da se reakcija međunarodne "trojke" Kontakt grupe, kao i Albanaca, očekuje na sledećoj rundi u Briselu 20. novembra, jer je protokol takav da se na jednom sastanku iznese predlog koji će tek na sledećem biti komentarisan. "Ne želim sada da spekulišem kakvo će ono (mišljenje) biti, jer su svi tek počeli da razmišljaju o tome, a pošto nije ostalo mnogo vremena do 10. decembra, više je nego jasno da ima smisla nastaviti razgovore i posle tog dana", istakao je Jeremić za Novosti.

 

Žutica se širi po Srbiji

Član ekspertskog tima za zarazne bolesti Ministarstva zdravlja Branislav Tiodorović rekao je da očekuje da će u narednom periodu žuticom biti ugroženi svi veliki gradovi u Srbiji, a da je Niš (gde su do juče registrovane 244 obolele osobe) samo prvi veći grad u kojem je epidemija registrovana. Alarmantne prognoze Tiodorovića prenose Danas i Glas javnosti. "Ovakva prognoza se zasniva na činjenici da u Srbiji dugo nije bilo epidemije ovog tipa hepatitisa, tako da naše stanovništvo nije stvorilo imunitet", kaže on, a prenosi Danas.

 

Šešelj protiv Haga

Pravda i Glas se osvrću na početak suđenja Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu koji će, kako je odlučeno, prenositi RTS. Lider srpskih radikala, piše Glas, kome je u ovom procesu omogućeno da se sam brani, na statusnoj konferenciji 27. septembra odrekao se prava da da uvodnu reč odbrane. Umesto toga, daće izjavu u svojstvu optuženog. Pravda prenosi Šešeljevu poruku uoči suđenja koje počinje danas: "Pobediću, verujem u istinu".

 

Najplemenitiji podvig godine

Novosti donose dve plemenite priče naslovljene sa "Najplemenitiji podvig godine". Jedna je o vatrogascima iz Prokuplja koji su letos nedelju dana gasili požare u selima kuršumlijske opštine na administrativnoj liniji sa Kosovom. "Nisu se obazirali na provokacije Albanaca iz susednih sela u podujevskoj opštini. Ni na metke koji su dolazili sa te strane", piše ovaj list.

 

Druga priča vezana je za Dragana Cigana (31) koji se udavio nakon što je spasao dvoje dece. Cigan, iz sela Branešci u Republici Srpskoj, nastradao je u blizini italijanskog gradića Ronkade na plaži Jezolo 22. jula. "Mada je plaža bila prepuna kupača, na poziv davljenika skočili su Dragan i Rahid Houmi iz Maroka. Marokanac je isplivao, dok je Dragan ostao pod vodom. Uspeli su u najplemenitijoj nameri, jer su dvoje malih Taskina (Barbara i Mateo) ostali živi", može se pročitati u Novostima. Italijanska vlada posthumno je odlikovala "stranca hrabrog srca".

 

Nema eksplozije cena zbog pada dolara

"Pad dolara pomogao je poslednjih meseci srpskoj privredi da zadrži glavu iznad vode", piše Politika. Naime, sirova nafta, kojoj poslednjih meseci na svetskoj berzi cena stalno skače, dostigla je juče rekord od oko 89,9 dolara za barel, ali nije izazvala osetno poskupljenje. "Da dolar nije padao, umesto poskupljenja goriva u proseku od oko 2,80 dinara, ono bi od danas na pumpama bilo skuplje barem za šest do 10 dinara", piše ovaj list.

 

gorivo.pol.

Gorivo od danas skuplje tri dinara (foto: Politika)

 

Novosti izveštavaju da je misija Međunarodnog monetarnog fonda, posle 11 dana, završila posetu Srbiji, ostavivši u amanet domaćim vlastima da pripaze na povećanje plata u javnom sektoru.

 

Prodaja RTB Bora i JRB-a

Blic otkriva da su ponude za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor podneli ruski oligarh Oleg Deripaska i austrijski biznismen mađarskog porekla Mirko Kovač. Kupac, kako piše ovaj list, će se znati za dve do tri nedelje.

 

bor.deri

 

Biznis se bavi prodajom Jugoslovenskog rečnog brodarstva i otkriva nove vlasnike Marka i Miloša Kremića iz firme "Tamoza", koji su uz pomoć Rusa za 32,25 miliona evra kupili JRB. Kremići su stari partneri JRB-a, piše Biznis, rade i sa naftom na tržištima Rusije, Ukrajine, Bugarske.

 

Promo let Beograd-Banjaluka

Promotivnim letom iz Beograda do Banjaluke kompanija "Jat ervejz" je nakon dve i po godine obnovila direktan vazdušni saobraćaj između Srbije i RS. Alo! prenosi izjavu ministra bez portfelja Dragana Đilasa, koji je rekao da će ova linija biti dugog veka, odnosno da će trajati "koliko i Vlada". “U ime Vlade Srbije garantujem da će ova linija sigurno potrajati bar još tri i po godine, koliko će trajati i ova vlada", kaže Đilas, a prenosi Alo!.

 

Citirajući Đilasa, Biznis za naslovnu stranu izdvaja podatak da će "Jat" biti privatizovan u narednih šest meseci, ali da će država zadržati uticaj u ovoj firmi kako bi ona ostala nacionalna avio-kompanija.

 

Opet čekovi na odloženo

Politika se bavi i upotrebom čekova na odloženo plaćenje, koji se sve više koriste iako je pre dve godine ovaj način plaćanja zvanično ukinut. Spisak kompanije koje potrošačima nude mogućnost da pazare na odloženo sve je duži, "što nesumnjivo ukazuje", kako piše ovaj dnevnik, "da su kreditne kartice građana Srbije uveliko ispražnjene, a dozvoljene pozajmice davno potrošene".

U beogradskim prodavnicama osim bakaluka, na odloženo do čak 90 dana potrošači mogu da pazare obuću i odeću, belu tehniku, računare, mobilne telefone, nameštaj ili turističke aranžmane. "Naravno, bez dinara kamate", primećuje Politika.

 

  cekovi.pol.

(ilustracija: Politika)

 

Studenti i radnici

Dan nakon usvajanja odluke u Skupštini Srbije da se izjednače zvanja diplomiranih i mastera, Blic donosi razgovor sa studentima na ovu temu, podvlačeći da su neke dileme i dalje ostale. "Ponudićemo univerzitetskoj zajednici kompromisno rešenje – izdavanje uverenja da su diplomirani i master jednaki, bez zamene diploma, ali i bez polaganja dodatnih ispita. Ukoliko budu ignorisali zakon, mi ćemo pristupiti drugim metodama", poručili su studenti u razgovoru za Blic.

 

Danas piše da se nastavlja štrajk zaposlenih u pravosuđu, koji je počeo u ponedeljak. Sindikat pravosuđa planira da okonča protest ukoliko im Ministarstvo pravde izađe u susret i ispuni zahteve, pre svih povećanje zarada za sto odsto.

 

Zaštićeni svedoci vlasnici konja

Alo! se na naslovnoj strani bavi informacijom da su biznismeni i zaštićeni svedoci vlasnici trkačkih konja i donosi da najbolja grla imaju Ljubiša Buha Čume, zaštićeni svedok u procesu protiv ubica Zorana Đinđića, kao i biznismen Dragoljub Marković, Đorđije Nicović, Slobodan Petrović i Ilija Dević. "Bavljenje konjičkim trkama za njih je samo stvar prestiža”, piše Alo!, objavljujući fotografiju Dragoljuba Markovića pored jednog od svojih naskupljih grla kojeg ceni na 100.000 evra.

 

Čime raspolaže Vojska

Glavna tema dnevnika Alo! obrađuje podatak da su nedavno stigle kritike na račun Vojske Srbije iz Rusije, dok sagovornici lista ovo kategorički demantuju, ističući da Vojska nije slaba, "već manja i efikasnija". Tako se Alo! bavi pitanjem čime zapravo raspolaže Vojska Srbije.

 

Ružica Đinđić o Fondu

Večernje novosti u razgovoru sa suprugom pokojnog premijera Zorana Đinđića pišu da Ružica Đinđić nerado govori o politici, a još manje o sudskom procesu za ubistvo premijera. "Odlučila je da svoju energiju usmeri na aktivnosti i razvoju Fonda, koji nosi ime po njenom pokojnom mužu", pišu Novosti, donoseći informaciju da je Fond "Dr Zoran Đinđić" prošle nedelje po peti put raspisao konkurs za dodelu stipendija mladim i uspešnim stručnjacima u Srbiji.

 

Crna hronika

Današnje novine su još jednom pune crne hronike, pa priče sežu od nestanka Aleksandra Pavkovića (18) iz Zemuna pre desetak dana, za kojeg njegov otac tvrdi da su ga "satanisti oteli" (Pravda), do slučaja Antala Skendžića (21) iz Banatskog Višnjićeva koji pred istražnim sudijom nije priznao da je ubio majku 3. novembra. Press piše da je Skendžić izjavio da mu je oko ponoći "pukao film" i da se od tog trenutka ničega više ne seća. Priznao je da te večeri bio pod dejstvom alkohola i droga, a u jednom trenutku je pomenuo i mogućnost da se njegova majka Rozalija ubila sama, prenose Press i Gazeta.

 

Glavna najava na prvoj strani Kurira je tragična priča o dvogodišnjoj Mariji Đorđević iz Kraljeva, koja je preminula od meningitisa u dečjoj bolnici u Tiršovoj, gde je dovezena u komi, iako su je kraljevački lekari prethodno lečili od prehlade. Ovom temom se bavi i Glas.

 

Jankovićeva će osvojiti Masters

U intervjuu za Kurir, najbolja srpska teniserka Jelena Janković poručila je da će osvojiti Masters u Madridu i napokon pobediti prvi reket sveta Belgijanku Žastin Enan.

 

Za svakog po nešto

Pojava sve više beogradskih novina na kioscima donosi i neku vrstu (dobre ili loše) raznolikosti, tako da za svakoga ima po nešto. Ako čitaoce zanima kako se mali sin ministra za infrastrukturu Velimira Ilića zaljubio u ćerku pevačice Svetlane Ražnatović, to mogu da pronađu kao glavni naslov na prvoj strani dnevnika Gazeta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...