U bujicama plutali automobili

Danijela Ćirović

(utorak 25. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Knić, 24.06.2019 - grad je uništio useve u opštini Knić

Jako nevreme zahvatilo je Srbiju, a u Beogradu je saobraćaj bio blokiran bujicama. To je, kako se ocenjuje, odgovornost vlasti u Gradu koja godinama nije ulagala u infrastrukturu niti su čišćeni šahtovi. Vučić je obećao gradnju cevi u Borči od februara. Premijerka postaje član naprednjaka. Na severu Kosova ponestaje mleka i brašna. Majka gej devojke dala je oglas podrške u novinama.

span-zzar-hodanje-

San Pedro Manrique, 24.06.2019 - drevna tradicija hodanja po žaru u noći San Huana, obeležavanja početka leta

Grad odgovoran za poplave

Sagovornici Danasa govore o uzrocima nezapamćenih poplava u Beogradu, a list objavljuje naslov „Odgovorna vlast u Beogradu, jer nije ulagala u infrastrukturu“. Jako nevreme zahvatilo je preksinoć Srbiju, a u Beogradu su se po prvi put pojavile apokaliptične scene – reke su tekle po gotovo svim ulicama, saobraćaj je usled bujice bio blokiran, automobili su plutali, a u pojedinim delovima grada pojavili su se i gejziri. Najviši je bio u Cvijićevoj ulici, gde je iz kanalizacione cevi šikljala voda preko pet metara uvis, stoji u tekstu. Gradski čelnici su ponovo našli opravdanje u vremenskim neprilikama, ističući da je pala ogromna količina vode koju kanalizaciona mreža nije mogla da prihvati. Ipak, odgovornost je na vlasti u Beogradu, jer godinama nije ulagala u kanalizacionu infrastrukturu, niti su čišćeni šahtovi koji bi trebalo da prime vodu.

trafo-antic-grcic

Beograd, 24.06.2019 -  Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, prilikom obilaska jedne od trafostanica koja je bila poplavljena na Novom Beogradu

Borča, Ivanjica, Čačak pod vodom

Kiša i grad ruše sve pred sobom, objavljuje Informer. U Vojvodini i zapadnoj Srbiji padao grad veličine jajeta. Vanredna situacija uvedena je u Ivanjici, Čačku i Gornjem Milanovcu. U Borči više je od sto kuća pod vodom. Na Novom Beogradu potopljeno je najmanje 20 vrtića, Studentski grad, a kiša je zatvorila i autoput.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neplanirano je u ponedeljak posetio građane Borče, u opštini Palilula, koji su pretrpeli štetu od nevremena koje je pogodilo Beograd i najavio gradnju kanalizacione mreže u naseljima na levoj obali Dunava, objavljuju Novosti. Vučić je rekao da je naložio hitnu izradu projekta, a da bi kanalizacija trebalo da bude završena za godinu i po dana od početka radova.

„Poplave još danas, od sutra pakao“, naslov je u Srpskom telegrafu.

„Deca su vrištala, da ih nismo izneli na terasu, udavila bi se. Za sat vremena ostali smo bez ičega. Nemoćno smo gledali kako voda nadire u kuću i nosi sve pred sobom“, kažu za Kurir supružnici iz Borče čija je kuća uništena u nevremenu. List ističe i da je Vučić obećao da će se u februaru graditi „kanalizacija posle 70 godina“.

Kad se sa Zrenjaninskog puta iz pravca grada skrene ka naselju Popova bara odmah je jasno da će vas u Borči dočekati voda, piše Politika. Dubina ogromne lokve na početku palilulskog naselja kroz koju treba da se prođe je tridesetak santimetara. Veći deo kuća i dvorišta potopljen je vodom, a do nekih ulica, juče nije bilo moguće doći automobilom.

vucic-borca

Beograd, 24.06.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa građanima u Borči, dan posle obilnih kiša i nevremena

Gužve zbog „boljeg života“

Za gužve u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrivio je „bolji život“ građana koji kupuju kola, piše Danas uz naslov „Polovnjaci od 2.000 evra po Vučiću odraz višeg standarda“. Prošle godine u Srbiju je uvezeno 31.000 novih automobila, 26.000 manje nego 2008.

vojska-slov-bratstvo-

Kovin, 24.06.2019 - dan visokih zvanica na vežbi „Slovensko bratstvo 2019“ na aerodromu "Kovin"

Premijerka postaje član SNS

Blic piše o razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić o njenom angažmanu uz naslov „Premijerka će postati član SNS“. Predsednica Vlade Srbije postaće u narednom periodu pojačanje stranke. U izjavi za list, ona kaže da se nada da će je naprednjaci prihvatiti kao svoj deo i da će o učlanjenju u narednim nedeljama razgovarati sa šefom države.

NATO i Japanac

„NATO vežba desant na Srbiju“, glavni je naslov u Informeru. Vežba „Brzi odogovor“ koja traje do 29. juna u Lici, ima za cilj „brzo raspoređivanje velikog broja trupa u regionu u slučaju ruske agresije“, piše Dejli telegraf, a prenosi pomenuti list. Analitičari su ovaj manevar ocenili kao direktnu pretnju Srbiji, stoji u tekstu.

„Japanac sekao glave Srbima na Kosmetu“, naslov je u Srpskom telegrafu. Strani plaćenik Kokimura borio se na strani Albanaca za vreme rata 1999, tokom kog je ubio mnoge Srbe, navodi list. Albanci ga smatraju herojem, a bivši komandant OVK Sabit Gaši mu je posvetio i knjigu.

Na Kosovu nema mleka, brašna

„Severu Kosmeta preti humanitarna katastrofa“, naslov je u Politici. Mleka nema već nekoliko dana, zalihe brašna su potrošene i već u četvrtak neće biti ni hleba. Ponestaje hrane u bolnici, Studentskom centru, vrtićima, ugrožen je i rad apoteka, stoji u tekstu. Žitelji četiri opštine na severu Kosmeta nalaze se na korak od humanitarne katastrofe, jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica. Sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko, mlečni proizvodi, kao ni ostali najosnovniji artikli – zajtin, šećer, so.

Oglas majke gej devojke

„Prvo što mi je palo napamet kada sam to čula bilo je – koliko mi je dete hrabro. Odavno sam sumnjala da mi je ćerka gej i bilo mi je drago što me je uključila u život.“ Gordana je tokom vikenda ovo iskustvo podelila sa celom Srbijom. U dnevnom listu Večernje novosti objavila je oglas u kojem se – ne odriče „dece ni iz kog razloga i ni po koju cenu“. Samo dan ranije, sličan oglas druge majke izašao je u Danasu, objavljuje ovaj list. Ona je napisala da se ne odriče ćerke „samo zato što je odlučila da ne krije svoj život sa onom koju voli“.

Žrtva afere „ukradene bebe“

Novosti objavljuju priču žrtve afere „ukradene bebe“ pod naslovom „Izmislili su mi i oca i majku“. Mlađan Radivojević (38) kaže da ne postoje ljudi upisani kao njegovi roditelji. Dve porodice čekaju DNK analizu, verujući da je njihov sin.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...