Izložba u Hrvatskoj – laž o Jasenovcu

Danijela Ćirović

(nedelja 23. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.06.2019 - vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se danas u finale završnog turnira Svetske lige pošto je u polufinalu pobedila ekipu Australije sa 16:11

Predsednik Srbije propustio je ceremoniju otvaranja Evropskih igara u Minsku, jer na takmičenju učestvuje ekipa Kosova. Čepurin odlazi iz Srbije posle sedam godina provedenih na mestu ambasadora Rusije, i kaže da će Moskva „pomoći u svemu što Beograd traži“. Jevreji su ogorčeni zbog izložbe o Jasenovcu u Hrvatskoj. Mladi sve lošije govore srpski. Platini je na saslušanju zbog optužbi za nameštanje dodele mundijala Kataru.

planinari-gledicka-transf

Kragujevac, 22.06.2019 - više od 150 članova 20 planinarskih društava iz Kragujevca, Jagodine, Kraljeva, Čačka, Beograda i drugih gradova počelo je danas iz mesta Adžine Livade dvodnevnu akciju "Gledićka transferzala 2019"

Vučić propustio ceremoniju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Minsku da nije prisustvovao otvaranju Evropskih igara u tom gradu, zbog učešća sportista sa Kosova. Objašnjavajući svoju odluku, objavljuje Politika, on je izrazio žaljenje što nije bio na ceremoniji, ali je dodao da je morao da postupi kao predsednik Srbije. Sportska manifestacija otvorena je preksinoć, Srbiju predstavlja 66 takmičara, a ona je bila i povod Vučićevog boravka u Minsku.

vucic-minsk-olimp-selo

Minsk, 22.06.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Olimpijsko selo u Minsku i sportiste Srbije koji učestvuju na Evropskim sportskim igrama

Rusija ostaje pri svom stavu

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je Aleksandru Vučiću da će braniti Srbiju i Rezoluciju 1244, objavljuje Kurir kao glavnu najavu na prvoj strani. Naime, kako navodi list, na susretu u Minsku Dmitrij Medvedev je preneo srpskom predsedniku da će Rusija i dalje imati „važnu ulogu u zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije“. Vladislav Jovanović ovim povodom kaže da nove poruke pokazuju „da će uloga Moskve biti još značajnija“.

putin-medvedev-venac-godisnjica-

Moskva, 22.06.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev na ceremoniji polaganja venaca na Grob neznanog junaka u Moskvi povodom obeležavanja 78. godišnjice nacističke invazije na Sovjetski savez: Vladimir Putin, Dmitry Medvedev

Čepurin, posle sedam godina

Ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Čepurin u interevjuu za Politiku kaže da će Rusija „pomoći u svemu što Srbija zatraži“. Posle ambasadorskog mandata koji se protegao na čak sedam godina, dosta duže od uobičajenog, Čepurin završava svoju dipomatsku misiju u Srbiji. U oproštajnom intervjuu, između ostalog, otkriva zašto je ostao toliko dugo u Beogradu. „Mislim da je u ovom slučaju rukovodstvo uzimalo u obzir sveobuhvatnost i složenost postavljenih zadataka za jačanje rusko-srpskih odnosa, za čije ispunjenje su bili potrebni kontinuitet i određeno vreme. Ne manje važna bila je i vidljiva pozitivna dinamika u razvoju ovih odnosa. Drago mi je da sam uspeo da uradim mnogo u interestu Rusije i Srbije“, poručuje Čepurin.

godisnjica-oteti-rudari-

Beograd, 22.06.2019 - u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji "Kosmetske žrtve" danas je obeležena 21. godišnjica otmice srpskih rudara površinskog kopa uglja "Belaćevac" na Kosovu: direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

Jevreji ogorčeni zbog izložbe

Jevreji su ogorčeni zbog izložbe, pišu Novosti uz naslov „Upozorenje Hrvatima: Lažete o Jasenovcu“. Postavka potpuno zamagljuje istoriju, dok eksponati ukazuju na to da se radilo o radnog logoru, pojedine su reakcije. Prof. dr Majkl Berenbaum, konsultant filma o zločinima u NDH, kaže da su „ustaše bile gore od nacista“.

prot-bg-22.6.

Beograd, 22.06.2019 - protest "Jedan od pet miliona" u centru Beograda: predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović

Mladi sve lošije govore srpski

Blic istražuje zbog čega mladi sve lošije govore srpski. Sve više mladih pokazuje funkcionalnu nepismenost, pa zato vredi ozbiljno razmisliti o predlogu Odbora za standardizaciju srpskog jezika da se ovaj predmet uvede kao obavezan na svim fakultetima.

Serija o Černobilju - napad na Ruse

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se Sjedinjene Američke Države u svom pristupu korišćenja nuklearnog oružja, vraćaju konceptu "ograničenog nuklearnog rata" i da bi zato mogle da planiraju da napuste Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih testova.

"Veliku zabrinutost izaziva što se SAD, u pristupu nuklearnom planiranju, vraćaju 60 godina unazad kad se supersilama činio prihvatljiv ograničen nuklearni rat između njih i da mogu da pobede", rekao je zamenik direktora odeljenja za štampu ruskog mnistarstva spoljnih poslova Artem Kožin u saopštenju, a prenose Novosti. Prema njegovim rečima, sve je više znakova da Vašington želi da se odrekne obaveza prema Sveobuhvatnom sporazumu. Jurij Sarajev u intervjuu za ovaj list kaže da je „američka serija o Černobilju napad na Ruse“.

arunovic-mikec-srebro-

Minsk, 22.06.2019 - srpski tandem Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su srebrnu medalju u takmičenju mešovitih parova vazdušnim pištoljem na drugim Evropskim igrama u Minsku: Zorana Arunović, Damir Mikec

Platini na saslušanju

Nekadašnji predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini je protekle nedelje priveden na saslušanje, u vezi sa istragom za dodelu organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. Kataru. Njegovi advokati su saopštili da nije imao nikakve veze sa nezakonitim radnjama pre devet godina, koje su doprinele da Katar postane domaćin, prenosi Politika. Strani mediji tvrde da je 2010. u Jelisejskoj palati u Parizu došlo do sastanka Platinija, Nikole Sarkozija, tada predsednika Francuske, i Tamima bin Hamada ad Tanija, katarskog princa. Nedelju dana kasnije, FIFA je dodelila Kataru organizaciju Mundijala 2022, što je, kako se spekuliše, bio „plod aranžaman između Francuske i Katara“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...