„Sve nam je super, samo nam je Kosovo problem“

Anđelka Nikolić

(subota 22. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Minsk, 21.06.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minsku sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim

Otkazan je samit u Parizu na kome je trebalo da se susretnu najviši predstavnici Beogada i Prištine, u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel. Predsednik Aleksandar Vučić nije iznenađen jer je znao da Albanci ne žele ništa da učine i da organizatori ne žele još jedan neuspeh kao u Berlinu. Spekuliše se da je samit otkazan jer Priština zahteva članstvo u UN, kao i da je otkazivanje signal da bi SAD trebalo značajnije da se uključe u taj proces. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev preneo je Vučiću da će Rusija i u budućnosti igrati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije. „Sve nam je super samo nam je Kosovo problem”, rekao je Vučić. Venecijanska komisija odobrila crnogorski zakon o Slobodi veroispovesti, ali je i ukazala da država neće moći da jednostranim aktom prisvoji imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

moda-kolumbija-

La Paz, 21.06.2019 - revija na Nedelji mode na peronima železničke stanice u La Pazu: kolekcija - Pamela Santos

Vučić: Rusija će i dalje podržavati očuvanje celovitosti Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, sa kojim se sastao u Minksu, razgovarao o sitaciji na Kosovu i Metohiji i da mu je Medvedev preneo da će Rusija podržavati Srbiju i da će i u budućnosti igrati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije, prenosi Politika.

Predsednik je novinarima preneo da je sa Medvedevim razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, da mu je ukazao na ne laku poziciju Srbije, na pritiske sa kojima se naša zemlja suočava, ako i o želji mnogih da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da zauzvrat ne dobije i nema ništa.

Medvedev je rekao da će Rusija podržavati Srbiju i da će biti uz našu zemlju, i da međunarodni poredak ne može da se menja i ruši na način kao do sada.

Predsednik je dodao da su razgovarali o još nekim konrketnim detaljima, o kojima nije mogao da govori za javnost.

„Vučiću juče preneta važna poruka Moskve: Rusija će i dalje biti uz Srbiju“, naslov je u Novostima.

vucic-lukasenko-minsk

Minsk, 21.06.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minsku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom

Pariz otkazan jer Priština zahteva članstvo u UN

Sastanak u Parizu u organizaciji nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Angele Merkel i Emanuela Makrona, o deblokadi dijaloga Beograda i Prištine otkazan je jer Priština zahteva članstvo u UN, piše u Blicu uz ocenu da je reč o ultimatumu Tačija i Haradinja Srbi i Zapadu.

Neformalni razgovori koji su vođeni tajno nisu doneli komromis.

Komentarišući otkazivanje skupa u Parizu o KiM, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da nije iznenađen. "Znao sam da Albanci ne žele ništa da učine i onda ljudi neće da imaju još jedan neuspeh, ne žele da imaju ponavljanje Berlina", naveo je Vučić.

List prenosi i izjavu Edvarda Džozefa, predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu da je otkazivanje pariskog sastanka signal da bi SAD trebalo značajnije da se uključe u taj proces.

Džozef uverava da su toga svesne, kako kaže, obe strane u tom procesu, te da je siguran da veći angažman SAD ne bi pobudio zahteve lidera Srbije za značajnijim učešćem Rusije.

Samit u Parizu je bio zakazan za 1. juli.

vaterp-srb-kanada-

Beograd, 21.06.2019 - vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale završnog turnira Svetske lige, pošto je veèeras u èetvrtfinalu u Beogradu savladala Kanadu sa 20:5

Srbija skinuta sa „sive liste” FATF-a

Srbija je skinuta sa „sive liste” liste FATF-a , Međuvladine organizacije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, objavljuje Politika.

Skupština FATF ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa „sive liste” znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je to izvanredna vest.On je novinarima u Minsku rekao da je srećan zbog toga kao i zbog toga što je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu obveznice u evrima sa rokom dospeća od 10 godina po kuponskoj stopi od 1,5 odsto.

On je kazao da Srbija više nema nikakvo opterećenje što se tiče ekonomije, ali da „zbog Kosova ne može da se raduje”.

 „Sve nam je super samo nam je Kosovo problem”, rekao je Vučić.

Vučić -Lukašenko

Vučić otkrio detalje ugovora: Lukašenko nam daje „migove“ bratski, piše u Informeru.

Srbija je od Belorusije dobila četiri „miga“ po izuzetno niskoj ceni a i remont će biti povoljan. To je podiglo vojne mogućnosti naše zemlje, ocenio je srpski predsednik.

Poverljiv razgovor predsednika. Dramatično upozorenje Lukašenka: Vučiću, pazi se Gruzijskog scenarija, piše u Srpskom telegrafu.

Prvi čovek Belorusije obavestio je predsednika Srbije da bi obračun Amerike i Rusije, koji trenutno bukti u Gruziji i Moldaviji, uskoro mogao da se preseli u našu zemlju, piše u Srpskom telegrafu.

Zukorlić: Razulareni Ugljanin spreman da zapali sve

„Na korak smo do otvaranja nove stranice političkih odnosa u Sandžaku.Tu mislim i na sazrevanje političke scene ovde, ali i na sazrevanje stavova Beograda prema sandžačkoj sceni“, kaže u intervjuu za Politiku predsednik stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Na silu su pravljeni savezi, ne zato štoje neko srodan u političkom programu ili političkim ciljevima, nego zato što je neko izračunao da bi dvojica  trebalo da budu protiv trećeg. Često je to bilo pod mentorstvom raznih faktora izvan Sandžaka , a vrlo često i izvan države, kaže Zukorlić povodom najnovihijih događaja u Bošnjačkom nacionalnom veću i sve češćih pucanja šavova u koaliciji između SDA Sulejmana Ugljanina i SDP-a , čiji je osnivač Rasim Ljajić.

List razgovor donosi pod naslovom: „Razulareni Ugljanin spreman da zapali sve“.

ljajic-telenor-5g

Beograd, 21.06.2019 - puštanje u rad prvog 5G okruženja u Srbiji, odnosno prve 5G bazne stanice u Srbiji: Rasim Ljajić, Majk Mišel - generalni direktor Telenora u Srbiji

Stav Venecijanske komisije: Crna Gora ne može da otima hramove SPC

Crna Gora neće moći da jednostranim aktom prisvoji imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, i tako postane vlasnik svih hramova i objekata sagrađenih do 1918. godine. To će biti moguće samo po osnovu sudskih presuda, posle postupaka u kojima bi država morala da dokaže pravo na upis kao titular svojine, prenose Novosti stav Venecijanske komisije.

Ovim mišljenjem, kako tumače u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, pala je u vodu svaka mogućnost da država jednostrano otima hramove i crkvena dobra, kao što je predviđeno predloženim tekstom.

"Venecijanci" su ugrubo dali "zeleno svetlo" za usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, ali i sastavili zbirku primedaba i komentara na 23 stranice.

Vlada Crne Gore je ovo predstavila kao svoju veliku pravnu pobedu.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej -stavrofor Velibor Džomić, objašnjava, za list da je odluka povoljna za Crkvu.

U pogledu imovine jasno je da nije prošla namera države da se svojom voljom proglasi vlasnikom crkvenih dobara, što je veoma značajno.

Režimu odgovara utisak da su protesti ubijeni

U vlasti su svesni da bi se svakog trenutka mogli suočiti sa punim intenzitetom demonstracija, kaže za Danas Aleksandar Ivanović, član predsedništva ujedinjene DS.

Naš zadatak je da primoramo režim da ispuni postavljene zahteve, a ne da bilo šta očekujemo...Protesti su razbili strah i apatiju i građani više ne žele da nemo posmatraju njihove ludosti.

Stavove Ivanovića, list donosi pod naslovom:“Režimu odgovara utisak da su protesti ubijeni“.

Jovo Bakić: Imaćemo zajednička akcije, podržaćemo neku opciju

Članovi neformalne grupe intelektualaca „Samodbrana“ govore za Danas. List u naslovu prenosi izjavu Jove Bakića: „Imaćemo zajednička akcije, podržaćemo neku opciju“.

„Reagovaćemo na postupke vlasti“, kaže Predrag Koraksić Koraks.

Elektronsko polaganje mature od 2021. godine

Niko u ministarstvu prosvete nije znao sadržinu testova za malu maturu, oni su dopremljeni u štampariju Politike AD,  i tu ja napravljena čista diverzija, kaže za Politiku ministar prosvete Mladen Šarčević.

U štampariji je bio video nadzor i straža policije i BIA. U jednom trenutku je stala štampa jer je nestalo struje.U tom momentu je uhapšeni radnik, koji se sumnjiči da je uzeo test i slikao ga mobilni telefonom, otišao u toalet. Jedno od još nerazjašenih pitanja je i ko je isključio struju, kaže Šarčević.

Digitalna matura će sprečiti malverzacije, smatra Šarćevič koji je najavio elektronsko polaganje mature u Srbiji od 2021.godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...