Skandal na maloj maturi, „provaljen“ test iz matematike

Anđelka Nikolić

(sreda 19. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 18.06.2019 - protest više stotina malih maturanata ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici zbog odlaganja testa iz matematike. Maturanti, kojima su se pridružili i pojedini roditelji, uzvikivali su "Nećemo prijemni", "Ministre, ostavka", "Imamo i rezervni", aludirajući na rešenja sutrašnjeg kombinovanog testa, jer su se rešenja i tog testa našla na društvenim mrežama i u pojedinim medijima

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da je test iz matematike za malu maturu „provaljen” i da je kružio internetom. Test je otkazan i pomeren za četvrtak. Tužilaštvo, BIA i policija ispituju kako su testovi mogli da „procure“. Deo javnosti smatra da Goran Vesić mora krivično da odgovara ukoliko je tačno da, kako sam tvrdi,  poseduje interne mejlove televizije N1. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Vesić treba da odgovara ako je protivzakonito došao do tih internih mejlova, ali da, ako je to Vesiću dao „neko od kolega“, to onda nije protivzakonito. Savetnica u ambasadi Crne Gore u Turskoj Mirna Nikčević, dala ostavku a srpskim medijima poručila: "Milo će vam doći glave, stoko neotesana!".

moda-sesir-askot

Ascot, 18.06.2019 - dame sa tradicionalnim šeširima na Kraljevkoj konjskoj trci u Askotu

Veliki fijasko na maloj maturi, „provaljen“  test

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da je test iz matematike za malu maturu „provaljen”. Svih dvadeset zadataka počelo je da kruži preko Vajbera među osmacima jedne zemunske škole, a Šarčević je za Politiku rekao da je reč o oš „Ilija Birčanin“.

Završni test iz matematike za osmake je otkazan i pomera se za četvrtak

 „Ne osećam se previše krivim i neču da preuzimam tuđe krivice“, citira list ministra.

Tužilaštvo, BIA i policija ispituju kako su testovi mogli da „procure“.

Policija je utvrdila da su tri žene iz škole u Zemunu

učestvovale u lancu odgovornosti za otkrivanje testova iz matematike, izjavio je sinoć Šarčević za RTS.

Delegacija roditelja i nekoliko stotina učenika protestvovali su juče ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, zahtevajući da se poništi mala matura zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike.

„Neko je otvorio rezervnu kesu s testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga”, istakao je Šarčević za Novosti.

Danas citira Šarčevića: „Ne vidim razlog da podnesem ostavku“.

„Frka sa malom maturom,matematika se polaže u četvrtak“, piše u Blicu. „Procurili testovi, đaci na ulicama, policija juri krivca. Zadaci prepisani rukom pa deljeni na društvenim mrežama“.

„Skandal na maloj maturi, neko mora u zatvor“, piše u Kuriru. „Testovi procurili, deca pod stresom, BIA istražuje slučaj“.

„Hapšenja po školama i smene direktora“ objavljuje tabloid Alo.

vucic-bojic-dedinja-

Beograd, 18.06.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa direktorom državnog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovanom Bojićem i poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Irinejem prisustvovao je danas početku radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2": Aleksandar Vučić, Milovan Bojić, patrijarh Irinej, Maja Gojković

Skupe tašne i letovanja o trošku države

Pod naslovom:“Skupe tašne i letovanja o trošku države“, Danas prenosi odgovore svojih sagovornika na pitanje: Zašto Aleksandar Vučić javno ponižava pojedine naprednjake.

„Tako Vučić stiče poene kod naroda i taj populistički oprobani scenario ne menja“; kaže Sanda Rašković Ivić.

„Mnogo važnije od njihovih torbica i letovanja jesu pad proizvodnje, rast zaduženja, opšti kriminal svuda i siromaštvo“, smatra Borko Stefanović.

Dragan Maršićanin kaže da će se „predsednik Srbije udaviti u sopstvenoj demagogiji“.

„Verovatno je svestan da rejting naprednjaka pada zbog grandioznog bahaćenja ljudi koji se nalaze u piramidi korupcije“, kaže Nedim Sejdinović.

Aleksandar Ivanović to tumači kao „pokušaj da se glavni glumac u predstavi prikaže kao borac protiv korupcije, dakle čista demagogija“.

„Šokantna najava, Vučićev plan za promene u SNS“, objavljuje Srpski telegraf.

„Tužna sudbina direktora „Koridora“. Kako će Babić morati da letuje kao običan narod“, piše u Kuriru.

zorana-behtel-

Beograd, 18.06.2019 - potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa upravom kompanije "Behtel" o realizaciji projekta izgradnje Moravskog koridora: Zorana Mihajlović, predsednik američke kompanije "Behtel" zadužen za Evropu i Bliski istok Stjuart Džons

Gujon: Priština nas neće zaustaviti

Francuski humanitarac Arno Gujon na meti ja proalbanskih novinara posle reportaže o teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji -„Srpski duh otpora” u magazinu „Figaro”. Preti se i autoru i uredniku tog lista. Gijon je za Politiku izjavio da ga napadaju jer se u članku govori o velikoj patnji Srba u enklavama i o kršenju osnovnih ljudskih prava Srba i Goranaca.

„Očigledno je da se demonizacija nastavlja i da su najveće žrtve ne samo Srbi, već i oni koji su na strani istine“, kaže Gujon koga list u naslovu citira: „Priština nas neće zaustaviti“.

vojska-vrsac-vezba-

Vršac, 18.06.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar odbrane Belorusije general-potpukovnik Andrej Ravkov prisustvovali su danas uvežbavanju za vežbu „Slovensko bratstvo 2019“ u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“

Goran Vesić mora krivično da odgovara

Goran Vesić mora krivično da odgovara, smatraju sagovornici Danasa povodom „uvida“ zamenika gradonačelnika Beograda u interne mejlove N1.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da ukoliko Vesić poseduje interne mejlove televizije N1, kao navodni dokaz za „kampanju“ koju ta televizija vodi protiv njega, to predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od dve godine, a u nekim slučajevima i tri godine zatvora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je juče da Vesić treba da odgovara ako je protivzakonito došao do internih mejlova televizije N1, ali da, ako je to Vesiću dao „neko od kolega“, to onda nije protivzakonito.

NUNS je u saopštenju pozvao Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal da istraži „da li je, ko i na koji način neovlašćeno presreo internu komunikaciju u redakciji N1“ .

NUNS navodi da Vesić prelazi na „najdirektnije zastrašivanje urednika i novinara“ na način koji „nije zapamćen u novije vreme“.

Vesić je na konferenciji za novinare izjavio da će „objaviti mejl koji je novinarima N1 poslao urednik Jugoslav Ćosić, a kojim im nalaže kako da izveštavaju“.

avio-pariz-sajam

Paris, 18.06.2019 - posetioci na 53. međunarodnom aeromitingu na aerodromu La Burže (Le Bourget)

Mirna vređa i preti: Milo će vam doći glave

Prva savetnica u Ambasadi Crne Gore u Turskoj Mirna Nikčević, koja se pre dva dana "proslavila" zbog svoje skandalozne poruke na "Fejsbuku" da bi "zapalila manastir Dajbabe i sva goveda tamo", a povodom Trojičindanskog sabora održanog u subotu, juče je najavila ostavku. I pored toga, ona je nastavila sa uvredama, poručujući srpskim medijima: "Milo će vam doći glave, stoko neotesana!", objavljuju Novosti.

„Neće mene MVP (Ministarstvo vanjskih poslova) plaćati platom njihovom mizernom. Nikad i nijesu. Da me Ivica Dačić proziva, a naš ministar ćuti.... S Milom vazda“, napisala je Nikčevićeva.

Zbog njenih nediplomatskih komentara povodom Sabora, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore pokrenulo je disciplinski postupak protiv nje.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Novosti da je veoma žalosno što posle poruka iz Srbije, čiji je cilj da se spuste tenzije i još jednom apeluje da se ne usvaja sporni zakon o pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori, iz Podgorice stižu pozivi da se spale hramovi i Srbi.

„Pošto Đukanović poručuje iz Berana da nema zaštićenih, makar nosili mantije, očekujemo da to pokaže na slučaju Mirne Nikčević. Možda se uplaši njegove kazne kad se već ne boji ni Crkve ni Boga“, rekao je Dačić.

knjiga-cg-separat-

Beograd, 18.06.2019 - predstavljanje knjige "Crnogorski separatizam" Aleksandra Rakovića

Dodik zaobišao Palmera i otišao u posetu Orbanu

Dodik zaobišao Palmera i otišao u posetu Orbanu, piše u Danasu poseti predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika Budimpešti.

Premijer Mađarske Viktor Orban na sastanku sa Dodikom rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

dodik-orban-

Budimpešta, 18.06.2019 - konferencija za novinare mađarskog premijera Viktora Orbana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika

Velike sile na Balkanu

„Poslednja bitka velikih sila“, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Rat specijalaca SAD i Rusije u Beogradu“. List tvrdi da „u Srbiju dolaze dvojica vrhunskih i moćnih diplomata koji će učiniti sve da baš njihove države preuzmu primat na Balkanu. Ključno – rešavanje kosovskog pitanja“.

kina-secuan-zemljotres

Changning, 18.06.2019 - najmanje 13 osoba je poginulo, 199 je povređeno a više od 4.000 je raseljeno posle zemljotresa jačine 6,0 Rihtera u južnoj kineskoj provinciji Sečuan

Rade Šerbedžija na Belefu

Rade Šerbedžija tumačiće lik Kreonta u svojevrsnom pozorišnom spektaklu „Antigona- 2000 godina kasnije“ u režiji Lenke Udovički i u izvođenju pozorišta „Ulises“ sa Briona, piše u Politici.

Predstavom „Antigona“ u petak 21.juna biće svečano otvoren ovogodišnji 28. Belef.

Sofoklova „Antigona“ u ovoj viziji postiže svoju savremenost u adaptaciji toga teksta koji se vezuje za ratne događaje početkom devedesetih godina na području bivše Jugoslavije, objašnjava Šerbedžija.

„Gotovo 30 godina nisam igrao u pozorištu u Beogradu.Zbog toga i dolazim svake godine da pevam na svojim koncertima i bar malo dodirnem tu našu nekadašnju interakciju“, kaže Šerbedžija za list.

Biković: Tražio sam 50 miliona dolara, nisu pristali

Našeg poznatog glumca Miloša Bikovića zvali su u ruski rijaliti, piše u Novostima. List u naslovu citira Bikovića: „Tražio sam 50 miliona dolara, nisu pristali“.

vaterp-srb-austral

Beograd, 18.06.2019 - utakmica Srbija - Australija (10:8) u 1. kolu Grupe B Svetske vaterpolo lige

Detalji trostrukog ubistva u Surčinu

Novosti donose detalje trostrukog ubistva u Surčinu: Mučio ih 24 sata, pa ih ubio zbog duga.

Tri osobe uhapšene su za pomaganje u trostrukom ubistvu u Surčinu za koje se sumnjiči D.J. (25), saopštio je juče MUP i naveo da su novačana dugovanja najverovatnije motiv za taj zločin. Oni su uhapšeni nakon što su pronađena tri tela u Surčinu u septičkoj jami.

Prema prvim informacijama sa terena, postoje indicije da se ubica iživljavao nad žrtvama pre nego što ih je ubio.

„Još jedan zločin Surčinaca“ objavljuje Informer. „Monstrum ubio troje zbog duga. Dragoslav Jovanović ubio Neđu Šubaru, njegovu majku Darinku i tetku Milju pa tela bacio u septičku jamu. Pet dana kasnije upucao suprugu pred detetom a onda se ubio. Dragoslava jovanovića otac prijavio policiji“.

„Sin mafijaša mučio žrtve. Ubio troje zbog duga“, objavljuje Srpski telegraf.

„Dragoslav Jovanović, sin Čumetovog ortaka Staklenog, s trojicom saradnika svirepo likvidirao Neđu Šubaru, njegovu majku Darinku i tetku Milju Petković zbog duga za stan“, objavljuje Kurir.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...