Ima li gladnih u Srbiji?

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 17. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
BEOGRAD, 16.06.2019 - Tradicionalni svečani defile čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom u okviru proslave Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije

U Centru „Sava” održana je svečana akademija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić rekao da „nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije“. Pola miliona stanovnika Srbije nema ni za osnovne potrebe, zvanična je statistika. UNICEF je saopštio da u Srbiji u apsolutnom siromaštvu živi 115.000 dece, dok je dodatnih 30 odsto u riziku da padne ispod granice siromaštva. Dolaskom ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka u Beograd, kao da se ponovo okuplja stara internacionalna „ekipa“ diplomata koja je pre desetak godina bila uključena u rešavanje kosovskog pitanja. U Srbiji se narednih dana očekuje toplije vreme, s češćim pljuskovima, uz grmljavinu.

moda-milano-ricmond

Milan, 16.06.2019 - modna revija britanskog modnog dizajnera Džona Ričmonda

Policija nikada neće služiti vlasti – već građanima

Policija je potrebna celoj državi i društvu i nikada policija neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Politika.

Vučić je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana MUP-a i Dana Policije ,u Centru „Sava”zahvalio policiji što rizikuju svoje živote, na hrabrosti koju poseduju, kao i na žrtvovanju i posvećenosti zaštiti građana.

Vučić je istakao i da će pre kraja godine biti povećane plate u policiji, i podsetio na programe izgradnje jeftinih stanova za policiju, vojsku i pripadnike BIA u više mesta u Srbiji.

Svi rezultati MUP-a jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom, a poštenje savladalo korupciju, poručio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Podsetio je i da je u poslednjih pet godina zaposleno 2.850 novih policajaca, a da je više od 150 članova porodica poginulih i ranjenih pripadnika policije dobilo posao u MUP-u.

polic-vucic

Beograd, 16.06.2019 - Centralna svečana akademija povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije: Aleksandar Vučić

Narod je gladan

Najupečatljivija izjava predsednika Srbije protekle nedelje je ona u kojoj tvrdi da u Srbiji nema gladnih.Upravo te reči koje negiraju realnost predstavljaju pretnju narodu jer ih predsednik demagoški i tendenciozno servira.Ukoliko zaista veruje da u Srbiji nema gladnih, onda smo u još većem problemu, piše u Danasu.

Pola miliona stanovnika Srbije nema ni za osnovne potrebe, zvanična je statistika.Još više zabrinjavaju podaci u vezi sa decom koje je saopštio UNICEF. Naime, u Srbiji u apsolutnom siromaštvu živi 115.000 dece, dok je dodatnih 30 odsto u riziku da padne ispod granice siromaštva.

Teško da su ljudi i ta deca siti.

Povratak specijalaca u balkansku igru

Dolaskom ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka u Beograd, u epicentar se vraća još jedan međunarodni akter koji je pre desetak godina bio uključen u rešavanje kosovskog pitanja, piše u Politici.

Izborom Harčenka za novog ambasadora u Srbiji, Kremlj je pokazao da će Beograd u narednom periodu biti naročito važno stecište diplomatskih aktivnosti.

Kao da se u Beogradu ponovo okuplja stara internacionalna „ekipa“ dipolmata, primećuje list.

Desant 900 ruskih padobranaca bio spreman

Kontrolor leta na „Slatini“ otkriva: Desant 900 ruskih padobranaca bio spreman, piše u Novostima.

Čekali smo šest „Iljušina“, to bi promenilo istoriju.

NATO je 12. juna 1999. godine blokirao vazdušni prostor u regionu.

„Nove“ članice protiv presporog širenja EU

„Nove“ članice protiv presporog širenja EU, konstatuje Danas u naslovu i objavljuje mišljenje stručnjaka o inicijativi da se ubza integracija Zapadnog Balkana.

Altman: Na predstojećem sastanku Saveta EU veću pažnju izazvaće oklevanje Francuske, Holandije i Nemačke.

Bahovski: Upozorenje da bi Rusija i Kina mogle da uvećaju svoj uticaj na Balkanu.

Marić: Ništa novo u odnosu na postojeće dokumente EK.

Bolje da Francuzi i Nemci ne predvode EU

Danas objavljuje autorski tekst Džordža Soroša povodom izbora za Evropski parlament, pod naslovom:“Bolje da Francuzi i Nemci ne predvode EU“.

Danica Grujičić: Svi misle ono što ja javno kažem

„Broj obolelih od raka raste iz godine u godinu i mislim da država treba da razmisli o otvaranju još nekih centara gde će se lečiti ovi ljudi“, kaže u intervjuu za Politiku doktorka neurohirurg Danica Grujičić.

Predstavljajući svoju sagovornicu list napominje da je dr Grujičić pre mesec dana imenovana za v.d, direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ali da nije odustala od svakodnevnih operacija, od vođenja Fondacije „Zajedno za mlade“, kao i od obraćanja javnosti na društvenim mrežama, gde ukazuje na najčešće probleme s kojima društvo mora da se izbori.

List u naslovu citira dr Grujičić: „Svi misle ono što ja javno kažem“.

kosarkasice-mars-

Beograd, 16.06.2019 - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik KSS Predrag Danilović i generalni sekretar Dejan Tomašević su dočekali ženski „Košarkaški marš” kojim se odbrojava 10 dana do početka Evropskog prvenstva za košarkašice u Srbiji

Ruka Svetog Jovana ne može biti državna imovina

Ruka Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva na Cetinju, i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu – ne mogu biti državna imovina Crne Gore, tvrde pravnici, piše u Politici.

Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori čuvaju njeni vernici, koji su  u subotu pokazali odlučnost da je brane. Osim vernika i „nebeskih zastupnika“ , u borbi za zemaljsku pravdu, Crkvi su potrebni i pravni zastupnici, piše u listu.

Novosti objavljuju reportažu s vernicima na Ostrogu, dan posle Sabora u Podgorici: „Nema sile koja če nam oteti našeg čudotvorca“.

Sutra počinje polaganje male mature – tri ispita u tri dana

Završni ispiti za osnovce, mala matura, počinje danas. U naredna tri dana 69.653 đaka polagaće malu maturu i sticati poene za upis u željenu srednju školu, objavljuje Politika.

Danas je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

Batine zbog hleba

Blic izveštava o istrazi incidenta na Braču, pod naslovom „Dobili batine jer su tražili hleb a ne kruh“. Reč je o pretučenim Srbima na Braču.

Njive na poklon?

„Novi plan za selo“ najavljuje Informer pod naslovom „Država poklanja zemlju“. List tvdi da će „mlađima od 40 godina koji hoće da se bave poljoprivredom Srbija pokloniti do 50 hektara njiva“.

Aplikacija za kokain

„Narko bosovi napravili aplikaciju za dilovanje“ piše u Kuriru pod naslovom „Kokain na klik, isporuka za 10 minuta“. List tvrdi da su „balkanski kriminalci smislili novi način preprodaje narkotika kojim su prihode povećali za 30 posto“.

Smeh Klintona i Tačija

Srpski telegraf objavljuje seriju fotografija Bila Klintona i Hašim Tačija, uz naslov „Klinton se sprda sa klanjem Srba“. List tvrdi da je „rekao Tačiju: Dobar si na oružju!“ Tabloid objašnjava kako je „američki predsednik za komandant OVK rekao da je bio drzak i vešt na obaraču, posle čega su obojica prasnula u smeh“.

Planovi

„Planiraju da sagrade poslovno-stambeni kompleks i zarade milijarde“ objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Tajkuni goće da iskopaju Tita i sruše Kuću cveća“. List tvrdi kako je „pre nedelju dana održan sastanak dvojice tajkuna na kojem je između ostalog razmatran plan da preuzmu basnoslovno vredne  površine od gotovo četiri hektara“.

Toplo, uz nepogode

U Srbiji se do 19. juna očekuje toplije vreme, s češčim pljuskovima, uz grmljavinu, ptognozira Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS), objavljuje Politika.

Oko 17. juna se predviđaju se nepogode uz grad. Od 25. do 27. promenljivo oblačno sa čestom pojavom lokalnih pljuskova s grmljavinom, moguće su vremenske nepogode.

Tokom prvih osam dana jula toplo sa lokalnim  pljuskovima  s grmljavinom, i to u drugoj polovini dana.

Maksimalna dnavna temperatura iznosiće 33 stepena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...