Otimanje crkava u Crnoj Gori

Danijela Ćirović

(petak 14. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 13.06.2019 - protest profesora Prve beogradske gimnazije ispred škole zbog odluke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o ukidanju jednog odeljenja društveno-jezičkog smera

Namera vlasti u Crnoj Gori da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve, izazvala tenzije na relaciji između Beograda i Podgorice. Zajednička vežba srpskih, bugarskih i američkih vojnika na Crnom moru. Nacionalni tim za preporod sela ocenio da je poslednji čas za spas našeg sela. Ispred REM-a pokrenuto skupljanje potpisa za zakon kojim će se ograničiti rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Krstajić nije više selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

vojska-srb-bug-

Plovdiv, 13.06.2019 - zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru pripadnika RV i PVO Vojske Srbije i pilota Bugarske armije

Napetosti zbog crkvene imovine u Crnoj Gori

„Podgorica gubi kompas“ objavljuju Novosti pod naslovom „Otimaju hramove a krive Beograd“. List navodi kako su „na molbu Vučića da ne podrže sporni zakon, odgovorili da se ne meša u njihove stvari. Odlično sam razumeo poruku, u skladu sa njom ćemo se i ponašati, kaže predsednik“, piše u Novostima.

List objašnjava da je „namera vlasti u Crnoj Gori da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve i svete hramove dodeli nepostojećoj Crnogorskoj crkvi, izazvala tenzije na relaciji između Beograda i Podgorice“.

izbegli bihac

Bihac, 13.06.2019 - napuštena zgrada u Bihaću u kojoj, u lošim uslovima, borave migranti, kojih je sve više u tom delu Bosne

Zajednička vojna vežba u Bugarskoj

Politika izveštava sa vojne vežbe u Bugarsklopj pod naslovom „Raketaši uništili ciljeve iznad Crnog mora“. List javlja kako su piloti ispalili tri rakete a jedinice PVO četiri „neve“ i četiri „kuba“. Tako su uništene sve četiri leteće mete. Zajedničkoj vežbi srpskih, bugarskih i američkih vojnika prisustvovali su premijer Bugarske Bojko Borisov i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Bugarski vojnici su gađali i čuvenim sistemom s-300 koji ova zemlja ima još iz vremena dok je bila u Varšavskom paktu, javlja Politika.

putin-modi-

Bishkek, 13.06.2019 - susret predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Indije Narendre Modija uoči razgovora na marginama Samita Šangajske organizacije za saradnju (Shanghai Cooperation Organization) u Biškeku, Kirgistan

Spasavanje srpskog sela

„Uključio se alarm: Umire čak 1.200 sela“ piše u Novostima povodom sastanka Nacionalnog tima za preporod sela koji je juče zvanično osnovan u Beogradu, gde je ocenjeno da je „poslednji čas za spas našeg sela“.

List citira predsednika Srbije Vučića: „Država će vas poddržati u svemu što je potrebno da se uradi“.

„Osnovan tim za spas. Krkobabić: Ako opstane selo, opstaće i naša Srbija“, objavljuue Srpski telegraf.

„Narode, probudi se, ako nestane selo, nestaće Srbije“ naslov je u Kuriru povodom „govora Nenada Jezdića koji je sve objasnio“.

eu-desnicari-

Brussels, 13.06.2019 - liderka francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje (National Rally) Marin Le Pen i član desničarske belgijske partije Vlams Belang Gerolf Anemans na konferenciji za novinare u Briselu na kojoj je objavljeno formiranje nove desničarke grupe Evropskom parlamentu

Kako pomoći stočarima?

„Stočarstvo u Srbiji na nivou iz 1910. godine“, naslov je u Danasu. List dodaje kako je „Srbija u ovoj oblasti na nivou slabije razvijenih afričkih zemalja“. Ovo se navodi povodom najave ministra poljoprivrede kako bi „izmenama zakona, stočari u Srbiji mogli bi od jeseni da imaju pravo prečegn zakupa poljoprivrednog zemljišta“, zbog teške situacije u kojoj se nalazi domaće stočarstvo.

Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Jovica Jakšić kaže za ovaj list da se ranijih godina pokazalo da dobar deo onih koji uzima u zakup državno zemljište – to ne obrađuje nego daje drugima u zakup. Pokazalo se da država ranijih godina nije uspela da nađe rešenje za ove mahinacije.

„Stočarima bi pre pomoglo da dobiju veće subvencije“, kaže Jakšić.

Zakon protiv nasilja na televiziji?

„Prebijanje žena u ´Zadruzi´ kulminacija haosa u srpskim rijalitijima“, objavljuje Danas pod naslovom „Za Pink i Hepi nema kazni zbog promocije nasilja“. List javlja kako je „ispred REM-a pokrenuto skupljanje potpisa za zakon kojim će se ograničiti rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“.

Najava novih pritisaka na Srbiju

„Novi pritisak da se Kosoco primi u članstvo Interpola“, objavljuje Politika. List prenosi izjavu Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova, kako su se predstavnici Prištine ponovo prijavili za članstvo i počeli da lobiraju a mogu se očekivati i novi pritisci, ovim povodom, na našu zemlju.

tanker-zaliv-rakete

Oman, 13.06.2019 - dva naftna tankera su napadnuta, od kojih se jedan zapalio pošto je navodno pogođen torpedom, u Ormuskom moreuzu, morskom prolazu između Omana i Irana. Svi članovi posade zapaljenog tankera su evakuisani na drugi brod

Raketiranje na putu nafte

„Još jedan misteriozni napad na tankere“, objavljuje Politika. List javlja da su „dva tankera krcata naftom i petroderivatima za japansko tržište, pogođena juče rano ujutro nizom još neidentifikovanih projektila u Omanskom zalivu, 14 nautičkih milja od obale Irana“. Politika podfseća da su „višestruki balistički napadi“ u poslednje vreme u Omanskom zalivu, podigli cenu nafte za 4,3 odsto a da xe najnoviji napad dogodio poslednjeg dana zvanične posete japanskog premijera Šinzo Abea Teheranu.

iran-japan-

Tehran, 13.06.2019 - razgovor iranskog ajatolaha Ali Hamneija i japanskog premijera Šinza Abea

Bez ustavnih promena o Kosmetu

Novosti objavljuju intervju sa Nelom Kuburović, ministarskom pravde, pod naslovom „Da su hteli, sudili bi i Tačiju i Haradinaju“. Ministarka podseća da „mnogi svedoci čekaju podizanje optužnica i da je uništen DNK materijal o ´žutoj kući´“.

Minstarka kaže da se najavljene „izmene Ustava apsolutno ne odnose na Kosovo. Predlog se tiče jačanja odgovornosti i nezavisnosti sudija“, povodom pitanja novinara o glasinama da se sprema izmena ustavne preambule u vezi sa kosovom i Metohijom.

Novi ambasador SAD u Srbiji

„Ko će u Srbiji zameniti Kajla Skota“, pita se Danas i odgovara: „Entoni Godfri kandidat za novog ambasadora SAD“. List dodaje kako je „profesionalni službenik Stejt departmenta, trenutno zamenik američkog ambasadora u Rusiji“.

Zastrašivanje Putinom

„Vesli Klark šokirao Šiptare“, piše u Informeru pod naslovom „Putin bi ratovao za Srbe na Kosovu“. Tabloid prenosi kako je „bivši šef NATO, koji je komandovao bombardovanjem Srbije, u Prištini upozorio Albance da bi otvorenio sukob sa Srbima sasvim sigurno uvukao u rat i Rusiju“.

Love Srbe u Dubrovniku

„Huligani u fantomkama love Srbe u Dubrovniku“, piše u tabloidu Alo.

„Ustaše divljaju, Srbinu u Dubrovniku stavljali nož pod grlo“, objavljuje Informer. „Navijači Hajduka naredili Nenadu Asanoviću (34) iz Trebinja da beži iz grada ili će ga zaklati“, piše u ovom tabloidu.

Promena fudbalskog selektora

„Posle debakla od Ukrajine i oštre reakcije fudbalske javnosti Odbor za hitna pitanja zahvalio se sada već bivšem selektoru. Ko umesto Krstajića“, objavljuje Politika pod naslovom „Sporazumni raskid ugovora FSS i Krstajića“.

„Krstajić nije više selektor“, objavljuje Danas a tabloid Alo: „Kokeza smenio Krstajića, novi selektor u julu“.

U Blicu piše: „Smenjen Malden Krstajić“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...