Dačić u UN: sprema se napad na sever

Danijela Ćirović

(utorak 11. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Njujork, 10.06.2019 - sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, na kojoj je učestvovao ministar spoljnih poslova Srbijei: Ivica Dačić

Predsednik Srbije rekao je da zapad ima tri stanovišta oko Kosmeta, a Rusija četvrto. Dačić je upozorio da se sprema napad na sever i pozvao Unmik da ostane u pokrajini. Pretučeni student iz Novog Sada izašao je iz bolnice. Ne stišava se bura oko najave Đukanovića da će isterati SPC iz Crne Gore. Srbin je podlegao posledicama premlaćivanja kod Rijeke. Svaki građanin Srbije duguje 1.163 evra banci.

vucic-palmer-kz

Beograd, 10.06.2019 - izjave za novinare posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera

Četiri stanovišta oko Kosova

Zapadne sile ne mogu da se dogovore oko Kosova i Metohije, jer imaju tri stanovišta, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da će dati sve od sebe da se postigne kompromis između Beograda i Prištine. „Pravo da vam kažem ni zapadne sile ne mogu da se dogovore šta će sa Kosovom. Ne znaju ni oni sami šta hoće. Kad ih pitam šta hoće, oni ne znaju. Postoje tri stanovišta o tom pitanju, a svi imaju različita, a Rusi čak četvrto", rekao je Vučić učestvujući na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, a prenose Novosti. Kako je rekao, zapadne sile „pojma nemaju šta će sa pitanjem Kosmetom“.

Blic piše o brojnim sastancima o nastavku dijaloga. Nakon razgovora sa Angelom Merkel, Vučić je juče razgovarao i sa Trampovim čovekom Metjuom Palmerom. Ivica Dačić je predstavljao Srbiju na sednici UN na Kosovu. Već 1. jula sledi novi sastanak lidera regiona sa Merkelovom i Makronom u Parizu. Ramuš Haradinaj je juče zatražio od Vatikana da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost.

Dačić: Sprema se napad na sever

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je juče na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosmetu na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja, prenosi Politika. Istakao je da je na Kosmetu stanje daleko od bezbednog i stabilnog zbog čega ne treba ni razmišljati o smanjivanju misije Unmika. Dačić je upozorio i da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosmeta i pozvao UN da ozbiljno shvate njegovo upozorenje. „Želim da toga budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre  nego što izazove novo krvoproliće. Zadatak Kfora je da zaštiti mir i bezbednost svih, pa i Srba na Kosmetu“, rekao je Dačić.

Vučić i Palmer o bombardovanju

„Vučić odbrusio Palmeru“, piše Informer uz naslov „NATO agresija je zločin“. Predsednik Srbije oštro je odgovorio izaslaniku američkog šefa države Donalda Trampa, koji je opravdavao zločine iz 1999. godine.

„Vašingtonu se žuri da završi s Kosovom“, piše Politika. Ključ za rešenje je u SAD, a ne u Briselu, ali Amerikanci zvanično još podržavaju vodeću ulogu Evropske unije u dijalogu.

Pretučeni student izašao iz bolnice

Pretučeni student Novosadskog univerziteta izašao je iz bolnice, piše Danas. Dejan Bagarić je zadobio potres mozga, prelom nosne kosti i druge teške povrede. Profesori Univerziteta pokrenuli su potpisivanje peticije, kojom osuđuju fizičke napada na studente, dok Bagarić poručuje da će nastaviti sa angažovanjem u protestu. Jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, student Filozofskog fakulteta koji je napadnut u subotu uveče, izjavio je da se oseća bolje, ali i da se ne seća ničega u vezi sa napadom.

Bura oko isterivanja SPC

Otpor otimanju imovine Mitropolije crnogorsko-primorske i državnog kreiranja takozvane Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) crvena je linija odbrane dostojanstva ne samo srpskog naroda u Crnoj Gori, već i svih njenih građana. Sa ovom porukom pravoslavni vernici Crne Gore najavljuju svoju borbu, nakon poslednje serije režimskih udara na Mitropoliju, pišu Novosti. Predloženi propisi, kao i najava predesednika Mila Đukanovića o uzdizanju nepriznate CPC produbili su odavno već dubok procep među crnogorskim građanima. Zadovoljstvo ovom atmosferom ne krije vođa CPC Miraš Dedeić, koji smatra da je režim Mila Đukanovića, kako kaže, "najsposobnijeg političara Evrope", izabrao pravi momenat za akciju protiv SPC.

Kurir objavljuje srpski odgovor na Đukanovićeve pretnje – „Milo, branićemo Ostrog oružjem, dalje ruke od naših svetinja“. Episkop Joanikije kaže da niko ne očekuje da će mirno proći namera vlasti u Crnoj Gori da ozakoni otimačinu imovine SPC.

Srbin umro od batina u Rijeci

U Ogulinu je umro Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Kastvu, gradiću na primorju, kojeg je još 24. aprila pretukao Ilija Glavić, koga Republika Srpska traži zbog počinjenih ratnih zločina, pišu Novosti. Petković, inače član županijske organizacije SDSS-a i čovek koji je izuzetno cenjen kod Srba koji žive u Rijeci, bio je žrtva brutalnog napada na parkiralištu jednog kafića kod Rijeke, gde ga je Glavić (48) napao i nemilosrdno tukao. Čak i kada je Petković pao na tlo, napadač je nastavio sa udaranjem, rukama i nogama. Svedoci su po dolasku policije ćutali. Sve su, međutim, snimile kamere i Glavić je završio u zatvoru. Naslov teksta je „Pretučen do smrti zato što je Srbin“.

Srpski telegraf objavljuje da „za ustaše ’Oluja’ i dalje traje“, dodajući pored slučaja Petkovića, da su navijači na Braču prebili dvojicu srpskih radnika.

Terzićeva ćerka u udesu

Informer piše o saobraćajnoj nesreći u Beogradu, u kojoj se u „audi“ ćerke Zvezdana Terzića, Maše u punoj brzini zakucao „golf“ koji je prošao na crveno svetlo. Od „golfa“ je ostala samo olupina, navodi list.

Osvetnički plan protiv voditelja

Slobodan Popović, kome je sud odredio psihijatrijsko lečenje, prilikom saslušanja je otkrio osvetnički plan i žalio što nije uspeo traktorom da udari voditelja Žiku Nikolića. „Zgaziću Žiku, tukao mi je oca“, kaže on, a prenosi Srpski telegraf kao glavnu priču na prvoj strani.

Svaki građanin duguje 1.163 evra

Svaki građanin Srbije duguje banci 1.163 evra. Povećanje plata u javnom sektoru dalo je vetar u leđa novom zaduživanju. Dugovi za gotovinske zajmove veći su nego oni za stambene, piše Politika. Građani i privreda sve više se zadužuju, a anketa po bankama u prvom tromesečju ove godine koju je tradicionalno uradila Narodna banka Srbije pokazuje da je u ovom periodu bila povećana tražnja za kreditima. Privreda, preduzetnici i građani trenutno duguju 2.372 milijarde dinara, najzaduženija je privreda sa 1.332 milijarde dinara, građani duguju 989 milijardi, a najmanje preduzetnici 50 milijardi dinara, pokazuju podaci Udruženja banaka.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...