Ukidanje taksa je uslov za dijalog

Danijela Ćirović

(nedelja 09. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
London, 08.06.2019 - tradicionalna godišnja vojna parada, poznata kao “Pozdrav bojama”, koj se održava više od 260 godina povodom zvaničnog rođendana vladajućeg monarha, kraljice Elizabete Druge

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru rekao da je ukidanje prištinskih taksa uslov za nastavak dijaloga. Dve decenije od NATO agresije izmilelo je 400 "netaknutih tenkova". Srbi veruju u teorije zavere. Šarčević je najavio "tešku stražu" za malu maturu.

deca-letobgd-

Beograd, 08.06.2019 - letnji dan u Beogradu

Takse, pa prevazilaženje zastoja

Za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno je da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i još jednom je zamolio da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina, prenose Novosti. Vučić je sa kancelarkom Merkel, kako se navodi, razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, pre svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine. "U prijateljskom razgovoru, predsednik Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu", navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika republike.

Predsednik SANU Vladimir Kostić u intervjuu za Kurir kaže da "ne zavidi političarima koji rešavaju pitanje Kosova". "Nakon svih događaja u dugotrajnim istorijskim okolnostima, ne možemo gajiti iluzije o punoj, suverenoj političkoj kontroli Kosmeta", kaže on.

vojska-most-kraljevo

Kraljevo, 08.06.2019 - inžinjer Vojske Srbije postavili su juče teški mehanizovani most u selu Sirča kod Kraljeva, na mestu gde je nabujala reka srušila postojeći most

Izmilelo 400 netaknutih tenkova

Dve decenije posle NATO agresije "izmilelo je 400 netaknutih tenkova Vojske Jugoslavije, u NATO - šok", pišu Novosti u glavnoj najavi na prvoj strani. Kolona VJ na putu do Kumanova bila je satelitski praćena, navodi list.

Da se ne zaborave heroji

Tema nedelje u Politici je odnos države prema ratnim veteranima uz naslov "Srbija ne sme da zaboravi heroje".

dacic-jkoreja-

BEOGRAD, 08.06.2019 - sastanak ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sastaće se sa ministarkom spoljnih poslova Južne Koreje Gang Gjong-hva

Teorije zavere kod Srba

Nedeljna tema u Blicu je zašto Srbi veruju u teorije zavere. Teorija zavere u koje Srbin veruje ima i previše, navodi list, od toga da postoji svetska zavera protiv Srbije, preko uverenja da pojedine države mogu da kontrolišu vremenske uslove, do toga da se od običnog naroda krije istina o vanzemaljcima.

prosveta-prot-

Beograd, 08.06.2019 - Sindikat obrazovanja Srbije organizovao je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu protest zaposlenih u visokom obrazovanju

"Teška straža" za malu maturu

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u intervjuu za Politiku kaže da će malu maturu nadzirati "teška straža". Zahuktavaju se reforme na svim nivoima obrazovanja, koje već tri godine sprovode prosvetne vlasti, ali i pripreme za malu maturu koja je presudan vid bodovanja i provere znanja za upis u srednje škole. Nedelju dana uoči završnog ispita, Šarčević otkriva koja odluka se mora iskristalisati u glavama osmaka kako bi izabrali pravi srednjoškolski put. Najavljuje novinu koju će 1. septembra uvesti u veći broj škola nego što ih Crna Gora ukupno ima i koji odgovor će nastavnici u novoj školskoj godini dobiti na njihov najčešći zahtev, a to je povećanje plate.

bg-prot-8.6

Beograd, 08.06.2019 - protest "Jedan od pet miliona"

Filantropija kod nas

Politika objavljuje prva istraživanja o filantropiji najbogatijih u Srbiji uz naslov "Kad milioner pomogne, odmah je sumnjiv". U Srbiji živi više od 2.500 dolarskih milionera, osoba koje poseduju likvidna finansijska sredstva vrednosti iznad milion američkih dolara, a među njima su i 40 superbogataša s više od 30 miliona dolara imetka, kao i četiri osobe čije je bogatstvo veće od 100 miliona dolara, navodi list.

alb-tirana-prot-8.6

Tirana, 08.06.2019 - antivladine demonstracije u Tirani

Probudila se nacija Evrope

Marin Le Pen, pobednik evropskih izbora u Francuskoj, govori za Novosti. Naslov teksta je "Probudila se Evropa nacija što je nada i za Srbiju".

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...