Vučić će tražiti pomoć od SAD

Anđelka Nikolić

(petak 07. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 06.06.2019 - Spasovdanska litija povodom gradske slave Beograda

Predsednik Srbije Alerksandar Vučić najavio je da će danas u Bratislavi od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse. Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest. Doveo je u pitanje održavanje sastanka u Parizu. Vučić je rekao da je za razgraničenje sa Albancima jer je smatrao da je to najzdravije za Srbiju i Srbe, ali da su građani bili protiv toga. Predsednik je najavio da će redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biti održani sledeće godine na proleće. Balkan nije u igri za prošrenje EU. Haradinaj proglasio pravoslavnu crkvu u Novom brdu za katoličku katedralu i obnavljaju je kao katedralu iz nemačkih donacija.

izlo-bgd-kako-

Beograd, 06.06.2019 - izložba fotografija: „BEOgrađani, kako ste?“

Vučić: EU i SAD će biti na strani svog čeda

Predsednik Srbije Alerksandar Vučić najavio je juče da će danas u Bratislavi na konferenciji „Globsec” govoriti istinu o stanju na Kosovu i Metohiji i od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse, prenosi Politika.

Gostujući na TV Prva kazao je da će se sastati sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, kao i da će imati bilateralne susrete sa drugim zvaničnicima, ali ne i sa Hašimom Tačijem koji učestvuje na ovom skupu.

Upitan što je nasmejan Vučić je rekao da je tako raspoložen jer je oslobođen svake krivice i donekle neke vrste odgovornosti za ono što se dešava danas na KiM.

Svi oni, kako EU, tako i SAD, znaju šta je istina, ali suština je da moramo razumeti da će oni šta god mi rekli protiv Prištine „biti uvek na strani svog čeda, koje su rodili, ljubili u kolevci, i koje sada izlazi iz tinejdžerskog perioda i neće se odreći njega šta god da uradi”, naveo je on.

Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest.

„To slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta”, rekao je Vučić.

On je naveo da će Ramuš Haradinaj pokušati da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO, u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

„To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane”, rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkel. Ističe da je, ipak, Nemačka priznala Kosovo i da je Kosovo njihovo čedo.

„Kosovski čvor: da li Amerika u Bratislavi ulazi u dijalog?“,  naslov je u Blicu.

Predsednik danas u Slovačkoj sa predstavnicima administracije SAD, objavljuju Novosti pod naslovom: „Vučić od Amerike traži pomoć za ZSO“.

vojska-srb-madj-ameri-

Vršac, 06.06.2019 - multinacionalna taktička vežba „Komšije 2019“, koju do 8. juna izvode pripadnici Vojske Srbije, Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne garde Ohaja na poligonu "Orašec"

SB ne rešava suštinski ništa, Pariz važniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Savet bezbednosti UN, koji će narednog ponedeljka raspravljati o situaciji na KiM, uvek važan zbog statusnog pitanja, ali da suštinski neće rešiti ništa, prenosi Politika.

„U suštinskom političkom smislu Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji nisam siguran da će ga biti”, rekao je Vučić za TV Prva.

Merkel i Makron imaju slične ciljeve za Zapadni Balkan, ali je suština u tome da ne mogu da reše ovaj problem.

„Zato će Haradinaj pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, da bi oni ubeđivali Srbiju da sve to prihvati i da se pojavi u Parizu”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da nije izričit ni u čemu osim u tome da ne zna šta da razgovara s nekim ko ne dozvoljava slobodan protok robe.

„Koja je to tema o kojoj da razgovaramo? ...Ali, pitam važnije pitanje, šta da uradim, i nemate odgovor i nema niko. Ono što postoji u Srbiji jeste – ti si, Vučiću, kriv za sve, nisi zaslužan ni za šta ali si kriv za sve“.

dand-mej-makron-

Ver-Sur-Mer, 06.06.2019 - obeležavanje 75. godišnjice iskrcavanja u Normandiji

Smatrao sam da je razgraničenje najzdravije za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je on za razgraničenje sa Albancima, što je, kaže, hrabro i otvoreno predlagao, jer je smatrao da je to najzdravije za Srbiju i Srbe, ali da su građani bili protiv toga i da je on tu poruku razumeo, prenosi Politika.

On je dodao i da mu je popularnost opala posle skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji, na kojoj je, ističe, govorio najotvorenije i najpoštenije o toj temi, ne želeći da obmanjuje građane.

On je za TV Prvu rekao da bi referendum po pitanju KiM mogao da bude raspisan, ako ima nešto da predloži narodu, što - nema.

 „Kako da izguram nešto, ako morate da donesete odluku o razgraničenju, morate da idete na referendum, a za to mogu da dobijem 20 odsto. Da kažem kao u Severnoj Makedoniji, 35 odsto izašlo, a prošao referendum? Ja tako neću i tako u Srbiji ne može da prođe referendum”, podvukao je Vučić.

litija-spasovdan-miloseva

Beograd,06.06.2019 - Spasovdanska litija povodom gradske slave Beograda

Izbori u martu ili aprilu sledeće godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će parlamentarni, pokrajinski i lokalni izobori biti održani sledeće godine na proleće u martu ili aprilu, prenosi Politika.

Gostujući na TV Prva, Vučić je istakao da će izbori biti redovni.

„Spajanje izbora na proleće 2020. godine“, naslov je u Novostima.

dacic-kif

Beograd, 06.06.2019 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa

Balkanska unija kao briselska šarena laža

Svima je jasno da Balkan nije u igri za prošrenje. Rezervna varijanta je da region ostane izvan EU, ali da je za nju čvrsto vezan, piše u Politici.

„Ideja o eventualnom stvaranju balkanske unije pokazuje da je primanje pojedinih zemalja u EU, u drugom planu. Pokazuje se da je naše pristupanje EU na dugom štapu, kao i da bi se zapadni Balkan mogao tretirati kao periferija, i to ona koja ostaje izvan EU“, kaže za list dipomata Zoran Milivojević, povodom jučerašnjeg pisanja bečkog dnevnika Prese.

Austrijski list je naveo da je proširenje EU u krizi i da bi alternativa moglo da predstavlja eventualno stvaranje „balkanske unije“.

dubrovnik-junker-plenk-

Dubrovnik, 06.06.2019 - premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u obilasku Dubrovnika

Crkva u Novom brdu postaje katolički hram

Krajem maja na temeljima crkve Svetog Nikole, ispod tvrđave u Novom Brdu pojavili su se premijer takozvane države Kosovo Ramuš Haradinaj i nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt, kako bi obeležili restauraciju ovog hrama, piše u Politici pod naslovom: „Crkva u Novom brdu postaje katolički hram“.

Haradinaj je na fejsbuku, poručio da je reč o „Artanskoj katedrali“, i pomenuo prijateljstvo Nemačke u „identifikaciji i obnovi kosovskog kulturnog nasleđa“.

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je juče zabrinutost zbog radova na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne crkve, koju, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju „katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu”.

Eparhija je već kontaktirala nemačku ambasadu.

Taj je hram, kako se podseća u saopštenju, podignut sredinom 14. veka i bio je dograđen u vreme despota Stefana Lazarevića i posle 1455. godine.

„Haradinaj proglasio pravoslavnu crkvu u Novom brdu za katoličku katedralu“, naslov je u Danasu.

„Podmukla akcija vlasti u Prištini: Srpske crkve pretvaraju u katoličke“, naslov je u Novostima. Hram Svetog Nikole u Novom Brdu obnavljaju kao katedralu, i to iz nemačkih donacija.

List citira dr Tanaskovića: „Ovo je obrazac kako se na Kosovu sprovodi kvazikulturni inženjering“.

merkel-haradinaj

Berlin, 06.06.2019 - susret nemačke kancelarke  Angele Merkel i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja

Proteste vratiti građanima

U subotu će ponovo biti organizovane šetnje u većini gradova u Srbiji u kojima su se od decembra održavale demonstracije „Jedan od pet miliona“, objavljuje Danas.

Više od mesec dana broj gradova ali i građana koji šetaju se drastično smanjio, pa se sve glasnije čulo da je građanski bunt zamro.

Širok sloj društva je nezadovoljan ovom vlašću, ali i opozicionom političkom ponudom.

„Protestima mora da se pokaže sila društva, treba vratiti mlade na ulicu koji će pokazati da neće ići iz ove zemlje. Treba pozvati međunarodnu zajednicu i tražiti njene dobre usluge kao i tražiti dobre usluge predsednika SANU. Paralelno sa tim treba ići u tajne, nikako javne pregovore s Vučićem“, citira list politikologa Duška Radosavljevića.

niss-par-

Niš, 06.06.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas radove na izgradnji Naučno -tehnološkog parka Niš i posetila Startap centar u Nišu

„Godina u kojoj su pokušali da slome Beograd“

Danas objavljujer autorski tekst Nikole Jovanovića povodom godine od izbora Zorana Radojčića i Gorana Vesića za čelnike glavnog grada. List tekst plasira pod naslovom: „Godina u kojoj su pokušali da slome Beograd“.

Sud presudio: Vesić za laži da plati Đilasu 300.000 dinara

Predsednik Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je juče dobio presudu Prvog osnovnog suda po kojoj aktuelni zamenik gradonačelnika Goran Vesić mora da mu isplati 300.000 dinara na ime odštete za povredu časti i ugleda, prenosi Danas.

Đilas je ranije tužio Vesića zbog izjava u kojima je tvrdio da je bivši gradonačelnik Beograda „lopov koji je zadužio grad za 1,2 milijarde“ i da je „oteo 55 miliona evra građanima“.

On je podsetio da je ročište po tužbi koju je podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog izjave da je opljačkao 500 miliona evra, zakazano za septembar.

Sumnje u izbore episkopa SPC

"Kako je Đorđević kadrirao po SPC“ objavljuje Kurir pod naslovom „Đilasov kum postavljao svoje ljude za vladike. Teodosija i Grigorija gurao preko političkih veza“. List tvrdi kako je „Mlađan Đorđević iskoristio smenu vladike Artemija da na to mesto postavi sebi bliskoga Teodosija. Takođe, blizak je i vladici Grigoriju kojem je država dala ogroman novac u vreme Borisa Tadića“.Ovaj tabloid dodaje da „depeše Vikiliksa pokazuju da je Đorđević dva dana pre smene Artemija obavestio ambasadu SAD da će do toga doći“.

Ipak, sumnju u ove navode izaziva činjenica da su pomenuta dva episkopa u poslednje vreme najoštrije istuala protiv politike predsednika Srbije

Nemački Bild: Rama narko mafijaš

Najtiražniji dnevni list u Nemačkoj objavio dokaze da je Edi Rama krvavim novcem od droge kupovao glasove, objavljuje Informer pod naslovom: Nemački Bild: Rama narko mafijaš.

Šiptari u problemu. Hašim Tači i Ramuš Haradinaj umešani u narko-biznis, piše u ovom tabloidu.

Makron uz Srbe

Francuski predsednik uz Srbe, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom: „Makron:  Haradinaj će me zapamtiti. Neću da ga vidim očima“.

ombudsmani-rus-

Beograd, 06.06.2019 - Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić i visoka poverenica za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova posetili su danas ruskog pripadnika UNMIK Mihaila Krasnoščenka koji je hospitalizovan na VMA pošto je povređen tokom upada ROSU na sever Kosova i Metohije

Vučićeva poruka izdajnicima

Oštro dosta je bilo čutanja. Vučićeva poruka izdajnicima. Predsednik Srbije odgovorio pojedinim partnerima i funkcionerima iz svoje stranke koji mu rade o glavi, piše u Srpskom telegrafu.

Komunalni milicioneri zavodiće red

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju „sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini“, objavljuje Politika. O istoj temi piše i u Novostima.

Na sednici Vlade predloženo je i da se naziv „komunalna policija“ promeni u „komunalna milicija“, s obzirom da naziv „policija“ mogu da koriste samo Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Izraelski studenti će učiti o Jasenovcu

Od 1. oktobra na Filološkom fakultetu u Beogradu biće uvedene studije hebrejskog jezika i kulture. Hebrejski jezik predavaće profesor Gideon Grajf, istoričar i istraživač holokausta iz Izraela, objavljuje Politika.

Istovremeno Grajf će na ONO koledžu u Izraelu, u okviru svog predmeta o Holokaustu početi da predaje kulturu sećanja o Jasenovcu po svojoj knjizi „Jasenovac –Aušvic Balkana“.

Krdo divljih svinja prošetalo Novim Beogradom

Krdo divljih svinja prošetalo se preksinoć ulicama Novog Beograda i šokiralo je svakoga ko ih je video, a slična scena ponovila se i sinoć oko 20.30 sati u parku kod Ušća, objavljuje Blic uz fotografiju  koja dokumentuje tu vest.

Pretpostavlja se da su divlje svinje preplivale Dunav sa Velikog ratnog ostrva, gde inače obitavaju.

novak-zverev-

Pariz, 06.06.2019 - srpski teniser Novak Đoković pobedio je Aleksandra Zvereva iz Nemačke (3:0) u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Francuske na Rolan Garosu (French Open - Roland Garros)

Marija Lukić živi pod terorom

Marija Lukić, žrtva seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke živi pod terorom, objavljuje Blic.

List citira Mariju Lukić: „Jutkini ljudi svakog dana prete da će me polomiti“.

Marija Lukić je i juče, posle poslednjeg ročišta u bruskom sudu, doživela veliku neprijatnost i preteću opomenu jednog od Jutkinih ljudi koji se automobilom na ulici zaleteo na nju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...