Fridom haus: novinari se u srbiji nazivaju „izdajnicima“

Anđelka Nikolić

(četvrtak 06. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Moscow, 05.06.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i potpisali bilateralna dokumenta

Novi susret Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sutra u Bratislavi. Zapadni diplomatski krugovi ocenjuju da SAD žele dogovor Beograda i Prištine po svaku cenu. Medijima u Srbiji sve je teže da obavljaju svoj posao, novinari se često nazivaju „izdajnicima“ i „stranim plaćenicima“, a predsednik  Aleksandar Vučić je konsolidovao vlasništvo nad medijima u rukama svojih prijatelja, navodi se u izveštaju Fridom Hausa. U opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija poplavljeno je više od 600 objekata i evakuisano 312 ljudi. Voda u poplavljenim područjima se povlači. Procenjuje se šteta. U  Kraljevu i Guči je situacija gora nego što je bila u poplavama 2104. "Knjaz Miloš" kupuju udruženi "Pepsiko" i "Karlovarska mineralna voda" za između 200 i 250 miliona evra.

dan-d

Portsmouth, 05.06.2019 - svečanost u Portsmutu povodom obeležavanja 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskog ratu poznatom kao "Dan D"

Vučića čeka mučan razgovor sa Tačijem

Novosti otkrivaju: Novi susret Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sutra u Bratislavi.

Vučića čeka mučan razgovor sa Tačijem, najavljuje list.

U Bratislavi se sutra održava međunarodnaj konferencija, u organizaciji „GlobSec“, a na jednom od panela  će se raspravljati o budućnosti dijaloga između Kosova i Srbije.

SAD žele dogovor Beograda i Prištine po svaku cenu

Danas navodi ocene diplomata o najnovijim porukama zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera o Kosovskom problemu: “SAD žele dogovor Beograda i Prištine po svaku cenu“ piše u ovom listu.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike naveo da je potrebno da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, kao i da veruje da je "apsolutno moguće" da se to dogodi do kraja godine, ali da to ne može da predvidi. Rekao je i da „bismo voleli da se pregovori nastave što je pre moguće, hitno".

Informer objavljuje „poruku iz Vašingtona“ pod naslovom „Amerika ipak jeste za podelu Kosova?!“ List navodi kako je „Metju Palmer, Trampov specijalac za Balkan, pozvao Srbe i Albance ´da se nađu na pola puta´“.

„Trampov čovek preneo poruku, Srbi dogovorite se s Albancima“, objavljuje Kurir. „Moguća i razmena teritorija“.

vojska-srbi-bugari-gađanje-

Bugarska, 05.06.2019 - zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru pripadnika oružanih snaga Bugarske i Vojske Srbije

Sme li Vučić da učestvuje u kampanji sopstvene stranke

„Poenta izveštaja jeste da su izbori fer ako Aleksandar Vučić ne učestvuje lično na njima, a nisu fer ako učestvuje“, ovako je premijerka Ana Brnabić ocenila zahtev stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“, prenosi Politika pod naslovom: „Sme li Vučić da učestvuje u kampanji sopstvene stranke“.

Sa njom se slažu predstavnici vladajuće koalicije dok opozicionari iz SzS kažu da predsednik ne treba da se meša u parlamentarne izbore. Po ovom pitanju i analitičari su podeljeni.

Ustavni sud Srbije se 2010.godine, po zahtevu kojim je traženo da kaže može li Boris Tadić istovremeno da bude predsednik i države i stranke, proglasio nenadležnim.

SzS: Pregovori ili ništa od izbora

Savez za Srbiju (SZS) poziva vlast na stvaranje fer uslova za glasanje: Pregovori ili ništa od izbora, objavljuje Danas.

SZS će preporuke stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“ o stvaranju uslova za fer i poštene izbore uzeti kao platformu za eventualne razgovore sa vlasti, najavio je sadašnji predsedavajući te opozicione grupacije Janko Veselinović na konferenciji za novinare.

„Pozivam vlast da se dozove pameti i sedne za pregovarački sto, ili da primeni ovaj dokument stručnog tima i ispuni izborne uslove“, rekao je Veselinovići i dodao da „ukoliko se uslovi ne ispune jedino što preostaje opoziciji je bojkot budućih parlamentarnih izbora“.

List citira i Vuka Jeremića: „Što se više bude odlagao dijalog, rašće međunarodni pritisci“.

Šest lista bi prešlo cenzus

Blic eksluzivno objavljuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus po kome bi šest lista bi prešlo cenzus, za razliku od od pre pet meseci kada su rezultati istraživanja govorili da bi samo tri liste preskočile pet odsto.

Srpska napredna stranka po najnovijem istraživanju je iznad 51 odsto podrške birača, uprkos padu od par procenata.

Radikali beleže skok na skoro šest odsto. SzS najača opoziciona grupacija, SPAS i DSS su stabilno iznad cenzusa, dok je PSG na samoj granici cenzusa.

vlasotince-ministar-dom

Vlasotince, 05.06.2019 - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju rekonstruisane i dograđene zgrade Kulturnog centra u Vlasotincu

Fridom Haus: Lider Srbije majstor za stvaranja nove stvarnosti

Medijima u Srbiji sve je teže da obavljaju svoj posao, a novinari se često nazivaju „izdajnicima“ i „stranim plaćenicima“. U toj oblasti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naša Vlada idu stopama Mađarske, zaključak je Fridom Hausa, prenosi Danas pod naslovom: „Lider Srbije majstor za stvaranja nove stvarnosti“.

Predsednik Aleksandar Vučić i njegova administracija imala je, poput Mađarske, veliki uspeh u ublažavanju kritičkog novinarstva: „On i Viktor Orban konsolidovali su vlasništvo nad medijima u rukama svojih prijatelja“, navodi se u izveštaju.

Kao manipulacija, pomenute su i „akvizicije ljudi bliskih Vladi“ i navedeno da je „krajem 2018. godine, brat vrhovnog zvaničnika SNS-a kupio  dva nacionalna televizijska kanala. Poseduje i tri online portala, radio stanicu i devet kablovskih kanala“.

Fridom Haus navodi da svakodnevni rad novinara u Srbiji sprečava zastrašivanje i uznemiravanje. Kao jedan od mnogih primera, navodi se i slučaj paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Navodi se i da je Srbija potkopala slobodu štampe i politizovanom manipulacijom zakona. Regulatorno telo za elektronske medije operativno je nefunkcionalno, dodaje Fridom Haus.

Fridom Haus takođe ističe da država ima važnu ulogu u podršci provladinim medijima u Srbiji.

Šutanovac: Bojkot nije doneo korist opoziciji, a još manje građanima

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je za Danas  da mu je žao što su poslanici opozicije morali da napuste parlament i da to nije donelo korsit ni opoziciji ni građanima.

On je, na pitanje da li je opozicija trebalo da učestvuje na sednici o Kosovu, kazao da je sve trebalo da se uradi na „mnogo bolji način i ozbiljnije nego što je urađeno“, kao i da strateška politika „ne može da se vodi ad hoc“.

Šutanovac je ocenio da je postalo očigledno da vlast i opozicija nemaju želju za debatom i da se čini da je to obostrano.

Govoreći o ujedinjenju Demokratske stranke (DS) sa strankom Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratskom strankom (SDS), on je kazao da očekuje da se to završi na „najbolji način“ i da jedinstven DS krene da se bavi „pre svega politikom, a ne kadrovskim rešenjima unutar stranke“.

Šutanovac ipak nije direktno odgovorio na pitanje koliko je verovatno da bude „izopšten“ iz DS-a, kako u poslednje vreme spekulišu neki mediji.

Poplave: U Kraljevu i Guči gore nego 2104

Posle jakih kiša voda se iz većine poplavljenih područja u centralnoj i zapadnoj Srbiji povlači, ali je u nekim mestima i dalje kritično. U opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija poplavljeno je više od 600 objekata i evakuisano 312 ljudi, rekao je načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu pri MUP-u Goran Nikolić, objavljuju Novosti.

Utvrđuje se šteta od potopa, a u  Kraljevu i Guči je situacija gora nego što je bila u polavama 2104.

Meštanin V.C. (60) iz Selišta kod Trstenika, gde se već tri dana vodi borba sa poplavama, nestao je sinoć kada je krenuo da obiđe njivu, saznaje list. Strahuje se da ga je odnela Zapadna Morava.

Velika šteta naneta je Kraljevu, gde je poplavljeno više od 400 kuća i objekata, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, a saobraćaj je prekinut na 20 putnih pravaca.

Reporteri lista  u okolini Kraljeva obišli su najugroženija naselja i zatekli pustoš i ojađene ljude bez kuća i imanja. Posebno je teška situacija u mestu Sirča, gde su, po ulicama uginule životinje, a nedostaje i osnovnih životnih namirnica.

Na sednici Štaba za vanredne situacije u Kraljevu juče je izneta procena da će štete od ovogodišnjih poplava u Kraljevu biti značajno veće od onih iz maja 2014. i 2016. godine koje su tada procenjivane na pola milijarde dinara.

„Potresne ispovesti žrtava stihije“, piše u Informeru. „Voda nam je za 15 minuta odnela sve“.

„Pakao tek sledi, epidemiolozi upozoravaju“, objavljuje Kurir pod naslovom „Voda se povlači, prete zaraze“.

„Plutaju leševi životinja, Kraljevo čeka pomoć“, objavljuje Alo.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve završila posetu Siriji

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju predvodi patrijarh Irinej, završila je posetu Siriji.Od juče je visoka crkvena delegacija u Libanu, a posetu Antiohijskoj patrijaršiji završavaju u subotu, piše u Novostima pod naslovom: „Molitve za mir i  poziv na jedinstvo paravoslavlja“.

Delegacija SPC srdačno je dočekana u Siriji, u mestima koje su obilazili, pred hramovima i u njima, gde su služene zajedničke liturgije, dočekalo ih je više hiljada ljudi.

Antiohijska patrijaršija ubraja se u jednu od drevnih patrijaršija i nalazi se na trećem mestu po diptihu pravoslavnih crkava.

Veliku pažnju javnosti privukao je i susret patrijarha Irineja sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom.Tom prilikom vođen je i razgovor o situaciji na Kosovu.

Sagovornici Danasa govore o smislu i ishodima posete patrijarha Irineja sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, a list njihove stavove donosi pod naslovom: „Neshvatljivo je koliko Srbe privlače diktatori“.

patrij-sirija-poseta

Sirija, 05.06.2019 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijar Irinej (sa belom kamilavkom) predvodi delegaciju SPC u poseti Antiohijskoj Patrijaršiji

Srednja škola postaje obavezna

Pod naslovom: „Srednja škola postaje obavezna“, Novosti donose novine koje predviđa Zakon o pravima deteta. Ministarstvo prosvete načelno se zalaže za ovo rešenje.

Po Zakonu o pravima deteta i mlađi od 15 godina slaće predstavke svom ombudsmanu.

 Ode "Knjaz" novom vlasniku

"Knjaz Miloš" ponovo menja vlasnika. Proizvođača čuvene mineralne vode kupuju udruženi "Pepsiko" i "Karlovarska mineralna voda", objavljuju Novosti.

Ni kupci, baš kao ni prodavci, ne obelodanjuju cenu. Kako list nezvanično saznaje, aranđelovačka kompanija biće plaćena između 200 i 250 miliona evra. Transakcija će biti okončana u trećem kvartalu ove godine.

Kompanija "Knjaz Miloš" je 2017. završila sa profitom od 668,6 miliona dinara.

Izvoz ulja i junećeg mesa u Tursku bez carine

Stupanjem na snagu izmena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, od 1. juna, srpskim proizvođačima se otvaraju šanse za bescarinski izvoz sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, junećeg mesa, suvih šljiva, raznih vrsta povrća, hrane za kućne ljubimce, saopštila je Privredna komora Srbije, prenosi Politika.

Srbiji je prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku za 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona suncokretovog sirovog ulja i 10.000 tona suncokretovog rafinisanog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje u zrnu, 500 tona preparata koji se upotrebljavaju za ishranu životinja, 500 tona hrane za pse i mačke, i 500 tona mantije.

Mafijaški poslovi

„Šešelj optužuje demokrate da su ubili Šiptara i Kuma da bi sakrili tragove“, objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Vlast i ´zemunci´podelili novac od otmice Breninog sina“. List dodaje kako su „bosovi zemunskog klana uhvaćeni živi a onda su mučeni i premlaćeni u stanici policije u Ulici 29. novembra“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...