Da li političare vrbuju strane službe?

Anđelka Nikolić

(sreda 05. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Knić, 04.06.2019 - katastrofalne poplave pogodile su više od 30 sela u opštini Knić

Pemijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da delegacija Beograda ide u Parizu na novi samit, jer želi da smanji tenzije i pokuša da napravi prostor za dijalog, ali je ocenila da liderima u Prištini nisu u interesu mir, stabilnost, vladavina prava. HašimTači ide u Pariz da sahrani Zjednicu srpskih opština . Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da bi „trebalo biti baš maliciozno kreativan“ da bi se reklo da nema osnova za otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije s EU. Neke diplomate smatraju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ljut na Zapad zbog Kosova i izveštaja Evropske komisije. Voda se povlači u poplavljenim opštinama ali ostaje velika metrijalna šteta u domaćinstvima i na putevima. Putarina poskupljuje 12 odsto.

istan-bajram

Istanbul, 04.06.2019 - molitva turskih muslimana na Ramazanski bajram (Eid al-Fitr) u Sulejmanovoj džamiji u Istanbulu

Joksimović: Maliciozno je reći da nema osnova za otvaranje poglavlja u pregiovorima EU-Srbija

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je za Politiku  da bi „trebalo biti baš maliciozno kreativan“ da bi se reklo da nema osnova za otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije s Evropskom unijom.

„Ne znam šta pišu mediji u Hrvatskoj, ali znam šta je Srbija uradila u smislu napretka u ključnim oblastima, što izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku i potvrdjuje“, rekla je Joksimović na pitanje o pisanju hrvatskih medija da se može desiti da Srbija ovog mesece neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima o prijemu u EU.

Ona je navela da je u izveštaju ocenjeno da je u poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava) došlo do ograničenog napretka, „iako mislimo da ja uradjeno i više nego što izveštaj konstatuje“, dok se u poglavlju 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) konstatuje takodje napredak“.

„Što se tiče poglavlja 35 (Ostala pitanja; dijalog Beograda i Prištine), jasno je da Beograd nije opstruirao implementaciju, već da Priština iz dana u dan urušava temelje Briselskog sporazuma čiji je potpisnik i EU, odnosno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost“, rekla je Joksimović.

eu-zaev-junker

Brisel, 04.06.2019 - susret predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva

Srpski predsednik ljut na Zapad zbog Kosova i izveštaja Evropske komisije

Izjave diplomata povodom stava Aleksandra Vučića o potezima Kvinte i EU, Danas donosi pod zajedničkim naslovom:„Srpski predsednik ljut na Zapad zbog Kosova i izveštaja Evropske komisije“.

vucic-tani-un

Beograd, 04.06.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom

Tači ide u Pariz da sahrani ZSO

Taktika Prištine uoči sastanka: Tači ide u Pariz da sahrani Zjednicu srpskih opština (ZSO), piše u Novostima.

Ako Zapad ne pritisne Albance, skup je osuđen na propast.

Beograd ne želi ulogu statiste.

dacic-cepurin-

Beograd, 04.06.2019 - prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom

Brnabić: U Pariz idemo zbog dijaloga, Priština to ne želi

Pemijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će delegacija Beograda biti u Parizu na novom samitu, jer želi da smanji tenzije i pokuša da napravi prostor za dijalog, ali je ocenila da liderima u Prištini nisu u interesu mir, stabilnost, vladavina prava, prenose Novosti.

Brnabić je gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS  rekla i da ne zna otkud priča o razgraničenju kada na drugoj strani niko ne priča o kompromisu, niti nečemu drugom osim o priznavanju nezavisnosti KiM.

Brnabić je rekla da nikada nije videla da neko, kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže takve nadljudske napore da ne reaguje na sve provokacije Prištine i ocenila da mir i stabilnost nisu u interesu predstavnika Prištine.

brnab-lajcak-s

Beograd, 04.06.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Slovačke i predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Miroslavom Lajčakom

Srpske političare vrbuju novcem i ucenama

Beograd je na meti stranih obaveštajnih službi. Najaktivnije su službe NATO država, pre svega, američka i britanska, intenzivno rade Nemci, Rusi, Hrvati i Albanci, piše u Politici pod naslovom: „Srpske političare vrbuju novcem i ucenama“.

„Ne možete raditi za dve države“, poručio je ovih dana predsednik Aleksandar Vučić negirajući tvrdnje poslanika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da ministarka Zorana Mihajlović ide po mišljenje u američku ambasadu.

tramp-kraljica-carls

London, 04.06.2019 - američki predsednik Donald Tramp sa prvom damom SAD Melanijom i britanski princ Čarls sa vojvotkinjom od Kornvola Kamilom na prijemu kod britanske kraljice Elizabete II u Bakingemskoj palati (Buckingham Palace)

Odgovarajući na optužbe na račun članice vlade i visoke funkcionerke SNS-a, Vučić je rekao da, što se tiče američka ambasade i drugih ambasada, ne može da govori sve stvari koje zna.

„Ko će prvi izdati Vučića“, naslov je u Srpskom telegrafu gde piše da su „tri partnera pod kontrolom stranaca“. Uz to objavljene su fotografije Rasima Ljajića, Aleksandra Vulina, Ivice Dačića i Nenada Popovića.

dacic cen

Beograd, 04.06.2019 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ambasadorkom Kine Čen Bo

Voda se povlači, ostaje velika materijalna šteta

Voda iz nabujalih reka u Srbiji se povlači ali ostaje velika metrijalna šteta u poplavljenim opštinama ne samo u domaćinstvima, već i na putevima gde su se pojavila klizišta i odroni, izveštava Politika.

Situacija u poplavljenim opštinama u Srbiji polako se smiruje i život se polako vraća u normalu, izjavio je direktor „Srbijavode” Goran Puzović, ali je dodao da će do petka u pripravnosti biti sve službe na državnom i lokalnom nivou.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović izjavio je da se reke povlače, ali da predstoji posao da se stvore uslovi da se ljudi vrate kućama.

Tokom jučerašnjeg dana, 297 osoba je preventivno evakuisano.

Situacija je različita od slučaja do slučaja, kaže Stevanović i dodaje da je najbitnije da su važni putni pravci prohodni, a utvrđivaće se materijalna šteta.

poplava-knic-basta-

Knić, 04.06.2019 - katastrofalne poplave pogodile su više od 30 sela u opštini Knić

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će vodostaj na reci Savi biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.

U opštini Trstenik stanje posle poplava je izuzetno teško, a kiša na području te opštine i juče je i dalje padala, zbog čega Morava nadolazi.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je juče da se situacija posle obilnih padavina stabilizuje i da će u četvrtak na sednici vlade biti doneta odluka o pomoći ugroženim područjima, pošto lokalne samouprave dostave izveštaje o šteti.

U mnogim mestima u Srbiji reke su se izlile i poplave su nanele veliku materijalnu štetu građanima, iako je ministar Nedimović nedavno izjavio da poplava neće biti i da građani ne treba da se plaše, piše u Danasu. List donosi naslov: „I lokalne vlasti odgovorne za poplave“.

Blic donosi ispovesti žrtava poplavnog talasa koji je pogodio delove Srbije: „Poplava nam je ostavila ožiljke na kućama i na duši“.

I Novosti donose svedočenja iz poplavljenih područja: „Bjelica nam za pola sata sruši kuću..“.

„Šteta od poplava 25 miliona evra“, naslov je u Informeru a u Srpskom telegrafu „Dramatično u Guči, bujica nosila ljude i kamione“

poplava-lucani

Lučani, 04.06.2019 - na poziv Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani pripadnici Vojske Srbije angažovani su na pomoći stanovništvu posle obilnih padavina i poplava

Putarina poskupljuje 12 odsto

Poskupljenje putarine predviđeno je izmenama zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je poslat u skupštinsku proceduru, objavljuje Politika.

U obrazloženju izmena zakona piše da je Ministarstvo građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture podnelo inicijativu kojom se predlaže povećanje visine naknade za putarinu od 12 odsto.

Kada će putarina poskupeti zavisi od toga kada će zakon biti usvojen u parlamentu, osnos kada će ponovo zasedati skupština.

Izvoznicima dva meseca za 35 ruskih primedbi

Četiri mesne industrije mogu se suočiti sa trajnom zabranom izvoza u Rusiju, piše u Danasu pod naslovom: „Izvoznicima dva meseca za 35 ruskih primedbi“.

Ako Matijević, Big Bul, Kaneks i Zlatiborac u zadatom roku ne isprave sve otkrivene nepravilnosti, Rusija ćeim trajno zatvoriti tržište.

Federlana služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor jednom proizvođaću mesa uputila je 13 zamerki, drugom osam, a za preostala dva po sedam.

Patrijarh u Siriji

„Patrijarh se u Siriji sreo sa Asadom, teroristi mu prete“, naslov je u Informeru.

Bilderberg i Kosovo

„Srbija važna tema Bilderberg grupe“, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Trampov zet delio Kosovo sa vladarima iz senke“.

hongkong-prot-tjenanmen-

Hong Kong, 04.06.2019 - obeležavanje tridesete godišnjice protesta na pekinškom Trgu Tjenanmen protiv komunističke vlasti

Balestra: Pored kostima, u Beogradu sam prvi put kreirao i scenu

Splet tradicije i modernoga, uz hrabrost i maštu, krasi dela Renata Balestre jednog od najuspešnijih italijanskih modnih dizajnera. U to se i mi možemo uveriti ovih dana u Narodnom pozorištu u Beogradu gledajući njegova kostimografska i scenografska rešenja za balet „Labudovo jezero“  Čajkovskog koja obiluje svim duginim bojama,piše u Politici.

Za list je otkrio da je, uprkos bogatoj karijeri, radeći ovoga puta u Beogradu doživeo veliki profesionalni iskorak: „Pored kostima, u Beogradu sam prvi put kreirao i scenu“.

Kaže da naše Narodno pozorište ima veoma dobru krojačnicu i osoblje, koje je u kratko vreme vrlo tačno interpretiralo njegove crteže.

Posle premijere „Labudovog jezera“  2. juna se sa čitavim ansamblom poklonio beogradskoj publici uz ogroman aplauz.

Motiv i oružje glavna misterija

„Zoran je, iskoristivši Jelenino poverenje, namamio suprugu da se spuste u podnožje kanala, gde ju je najpre ubo oštrim predmetom u glavu i desni lakat, posle čega Jelena počinje da beži. Međutim, Zoran ju je sustigao, zadao joj više udarca u glavu i potom ju je potopio u kanal" , piše u optužnici protiv Zorana Marjanovića, i koju je potvrdio Viši sud u Beogradu, navodi Blic.

Slučaj koji je tri godine neiscrpno prati srpska javnost uskoro bi mogao da dobije epilog, jer je konačno, nakon nekoliko dorada, podignuta optužnica te se očekuje da uskoro počne suđenje.

List primećuje da je do danas ostalo nepoznato kojim oružjem je ubijena Jelena, koji je motiv njenog ubistva, zbog čega je Zoranov telefon bio isključen u trenutku ubistva, kao i to gde je Jelenina burma koju nikada nije skidala.

Likvidacija mafijaša

„Nakon 16 godina Alo došao do detalja likvidacije Kuma i Šiptara“ piše u ovom tabloidu pod naslovom „Otkrivena tajna ubistva vođa zemunskog klana“. List tvrdi da su „Dušan Spasojević i Mile Luković Kum izrešetani rafalima iz automatske puške i nije bilo šanse da prežive, otkriva dr Branimir Aleksić koji je radio obdukciju tela ubijenih vođa zemunskog klana nađenih u Meljaku kod Barajeva 27. marta 2003.“

Srpski fudbaleri u Ukrajini

„Utakmica visokog rizika, čeka nas užas u Ukrajini“ najavljuje Kurir pod naslovom „Srpski fudbaleri u leglu nacista, orlove čuvaju naši specijalci“. List tvrdi da se „meč kvalifikacija za EP igra u Lavovu, jezgru ukrajinskih nacionalista, zbog čega je FSS dobio jako obezbeđenje iz Srbije“.

Real za Luku dao 60 miliona evra

Madrđani i Ajntraht iz Frankfurta se ipak dogovorili oko transfera, piše u Danasu pod naslovom: „Luka Jović šest godina u Realu“.

Real za Luku dao 60 miliona evra, objavljuje Blic.

Rekordan transfer u Real, piše u Novostima pod naslovom: „Jović Srbin od 60 miliona“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...