Bujice i poplave širom Srbije

Anđelka Nikolić

(utorak 04. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Srbija, 03.06.2019 - zbog velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena jw vanredna situacija

Potop u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Evakuisano je 159 osoba. Na teritoriji cele Srbije uvedena je  vanredna odbrana od poplava. Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, osudio je upad kosovskih specijalaca na sever Kosova. On je preneo poruku presedsednika Vladimira Putina da bratski srpski narpod može da računa na pomoć Rusije. Prema podacima Eurostata za deset godina (2007-2017) srpska privreda je porasla za manje od 15 odsto, što je najsporiji rast u regionu. Srbija u regionu beleži i najveću nejednakost među građanima i najveći postotak u riziku od siromaštva.

etno izlo

Beograd, 03.06.2019 - otvorena izložba fotografija pod nazivom „Etnology people“, koja je na programu istoimenog festivala Etnology Fest koji realizuje agencija SuperStarCulture, a u saradnji sa Beogradskom tvrđavom: autor Pavel Surovi

Proglašena vanredna odbrana od poplava

Evakuacija ljudi, borba s vodom na ulicama, poplavljene kuće i dvorišta, mostovi koje je odnela bujica, odroni, klizišta- tako je izgledao jučerašnji dan u mnogim mestima u Srbiji.Zbog obilne kiše u mnogim opštinama je proglašena vanredna situacija. Jaka kiša napravila je mnogo problema u Kraljevu, Trsteniku,Kniću, Lučanima, Novom Pazaru, Tutinu, Čačku, Dragačevu i ivanjičkoj opštini, objavljuje Politika.

„Srbija vode” uvele su juče vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije. Direktor tog preduzeća Goran Puzović izjavio je da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod. Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujičnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti JVP „Srbija vode”, saopštilo je to preduzeće.

Za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kiše, bujice, ulice pod vodom, izveštava Danas. Evakuacija iz Lučana, vanredno u Kraljevu, Novom Pazaru, Arilju, Ivanjici.

Potop u centralnoj i zapadnoj Srbiji, piše u Novostima pod naslovom “Voda nosila kola i štale sve sa stokom“. Zbog obilnih padavina vanredna situacija proglašena je na teritoriji Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici. Evakuisano je 159 osoba. Oko 300 domaćinstava u kraljevačkim prigradskim naseljima i selima je potpuno pod vodom. Zbog obilnih padavina, Ibarska magistrala kod sela Adrani je potopljena.

“Za četiri sata palo 120 litara kiše po kvadratu” objavljuje Informer pod naslovom “Poplave. U kraljevu, Kniću, Gruži, Trsteniku i Dragačevu evakuisano više od 1.00 ljudi iz čak 400 kuća”. List dodaje kako “danas prete bujice u Krupnju, Valjevu, Kosjeriću, Loznici, Šapcu”.

“Stotine kuća pod vodom” javlja Blic.

“Užasne poplave, upozorenje: Sklanjajte decu s mostova”, objavljuje Kurir.

“Srbija ponovo pod vodom” objavljuje Alo.

popl-srb-jun

Srbija, 03.06.2019 - zbog velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena jw vanredna situacija

Bratska Srbija može da računa na Putina i Rusiju

Upad kosovskih specijalaca na sever Kosova jeste provokacija usmerena na zastrašivanje Srba i uspostavljanje kontrole nad tim prostorom na silu, rekao je juče Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, obraćajući se poslanicima Skupštien Srbije, prenosi Politika. On je preneo poruku presedsednika Vladimira Putina da bratski srpski narpod može daračuna na pomoć Rusije.

„Smatramo da je hapšenje diplomata i službenika Unimka, kao i državljana Ruske Federacije, rušenje međunarodnog prava i da bi OUN trebalo da pokaže svoj stav“.Volodin je istakao da UN mora da iznese stav i da „od njene odlučnosti, konkretnih koraka zavisi mir na Balkanu“.

Dodao je: „Mi smatramo da je ponašanje EU i SAD nedopustivo i da je dovelo do porasta napetosti u regionu“.

Novosti u naslovu plan ističu Putinovu poruku Srbima : “Računajte uvek na Rusiju“.

Volodin je osudio provokacije na severu Kosova i Metohije, tokom akcije specijalne policije. 

"Odsustvo reakcije EU dovodi u sumnju njenu sposobnost da bude posrednik u dijalogu. Smatramo da sve strane moraju da poštuju Rezoluciju 1244, a oni koji to ne rade moraju da budu odgovorni. Interesi suverene Srbije moraju se poštovati u skladu s međunarodnim pravom", dodao je on.

“Stigla Putinova poruka”, piše u Informeru pod naslovom “Braćo Srbi, ne dajte Kosovo! EU je nesposobna”. List dalje navodi  da je “šef Dume Vjačeslav Volodin juče u Beogradu potvrdio da je Moskva odlučna da svim sredstvima pomogne Srbiji”.

“Putinov čovek doneo poruku u Beograd” piše u Kuriru pod naslovom “Srbi, uvek računajte na Rusiju”.

vucic volodin

Beograd, 03.06.2019 - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Državne Dume Federalne Skupštine Rusije Vjačeslava Volodina: Aleksandar Vučić, Vjačeslav Volodin

Decenija najsporijeg rasta Srbije u regionu

Eurostat objavio ključne statističke pokazatelje zemalja kandidata za članstvo u EU, objavljuje Danas pod naslovom: „Decenija najsporijeg rasta Srbije u regionu“.

Za deset godina (2007-2017) srpska privreda je porasla za manje od 15 odsto, kosovska za 35,8 odsto, a turska cela 63 procenta.Sve zemlje, uključujući Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju imale su veći rast od Srbije, a samo BiH „ustopu prati“ naš rast.

BDP po glavi stanovnika EU u 2017.je bio 30.000 evra.U Srbiji 5.600 evra, 2018. iznosio je 6.100 evra .

Kod nas je najveća nejednakost među građanima i najveći postotak u riziku (preko 25 odsto) od siromaštva.

Za 10 godina, Srbija je prepolovila spoljni deficit, sa 8,5 milijardi 2008.na 4,4 milijarde sada, a lider je u privlačenju stranih investicija.

vojska-kraljevo-ispracaj

Kraljevo, 03.06.2019 - ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Libanu: Milan Mojsilović

Trideset godina Tjenanmena

Danas je tačno 30 godina od kako su demonstracije u Kini ugušene na pekinškom trgu Tjenanmenu.Za zapad su događaji iz juna 1989. „masakr“ a za kinesko rukovodstvo „incident“, piše u Politici.

U kratkom komentaru na tu temu kineski provladin list „Global tajms“ piše da je partijska kontrola nad demonstracijama bila prelomni trenutak koji je Kinu usmerio u pravcu naglog ekonomskog napretka, sprečivši da doživi sudbinu Jugoslavije ili Sovjetskog saveza.

lond-garda-poseta

Britanija, 03.06.2019 - delegacija Garde Vojske Srbije u poseti Gardijskoj pešadiji i Gardijskoj konjici britanskih Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske

Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava

Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava, piše Politika o novinama u budućem građanskom zakoniku.

Partneri istog pola moći će da imaju zajedničku imovinu i pravo na izdržavanje, ali neće moći jedno drugo da nasleđuju i usvajaju decu.

U komisiji za izradu građanskog zakonika nije bilo govora o ozakonjenju braka između osoba istog pola.

Čestitka za Bajram

Svim vernicima koji slave Bajram, Danas čestita praznik.

Na Avali seku šume i propise za Ski centar

Inicijativa Ne davimo Beograd je upozorila javnost da planirani projekat izgradnje staze za skijanje na Avali sa pratećim sadržajem može značajno da ugrozi biljni i životinjski svet na ovoj planini, prenosi Danas.

Avala je zaštićeno prirodno dobro, a brojni zabavni sadržaji koji su planirani nalazili bi se na delu Avale pod trećim stepenom zaštite.

“Dosadašnje iskustvo sa Javnim preduzećem “Skijališta Srbije” u kombinaciji sa Gradom Beogradom bolno nas podseća da budemo spremni za iznenadnu i masovnu seču šume i izgradnju znatno većih objekata od onoga što Zakon o zaštiti prirode i Uredba o režimima zaštite dozvoljavaju“, navodi se u saopštenju.

patrijarh-asad-

Damask, 03.06.2019 -  predsednik Sirije Bašar al Asad primio je danas u Damasku patrijarha srpskog Irineja: Irinej (levo od Asada), Bašar al Asad, Jovan - patrijarh Antiohije i sveg Istoka (desno od Asada), Amfilohije, Jovan - vladika Šumadijski

Najava obračuna

“Zbog Kosova šuruju sa strancima”, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom “Vučiću nož u leša zabija troje funkcionera SNS”. Ovaj tabloid objavljuje kako će “naprednjaci koji su na visokim položajima u državi, uskoro po nalogu stranih ambasada okrenuti leđa predsedniku Srbije i žestoko udariti na njega”.

Prisluškivanje?

“Špijunska afera trese region i Srbiju” tvrdi Kurir pod naslovom “Britanski MI6 prisluškuje Vučićev telefon, čitaju mu poruke sa vocapa”.

tramp-engl-kraljica

London, 03.06.2019 - britanska kraljica Elizabeta sa predsednikom SAD Donaldom Tramppm i njegovom suprugom Melanijom u obilasku Bakingemske palate: Elizabeth II, Donald Trump, Melania Trump

Upad u redakciju

“Bastać upao u Alo i napao novinare”, objavljuje tabloid Alo. “Uleteo u redakciju sa pajtosima i urlao na zaposlene. Predsednik opštine Stari grad pretio nam zbog tekstova o njegovim malverzacijama”, tvrdi ovaj list.

Potvrđena optužnica protiv Zorana Marjanovića

Viši sud u Beogradu potvrdio je treću po redu optužnicu protiv Zorana Marjanovića koji se tereti za ubistvo supruge, pevačice Jelene Marjanović, 2. aprila 2016. na nasipu u beogradskom naselju Borča, piše u Novostima.

Ovo ipak nije konačna odluka, jer branioci optuženog imaju pravo na žalbe. Konačnu reč o najnovijoj optužnici protiv Marjanovića daće Apelacioni sud u Beogradu.

Ukoliko Apelacioni sud odbije žalbe adbvokata odbrane, optužnica će stupiti na pravnu snagu i biće zakazano najpre pripremno ročište, a potom i suđenje.

„I ova optužnica je puna manjkavosti, kao i one prethodne, I dalje se samo nagađa i nema dokaza da je moj klijent ubio svoju suprugu“, kaže za list Stefan Jokić, jedan od četvorice branilaca Zorana Marjanovića.

Blic javlja da je “nakon tri godine potvrđena optužnica za ubistvo Jelene Marjanović”. Ovaj List najavljuje “uskoro process decenije” pod naslovom “Na jesen počinje suđenje Marjanoviću”, uz Fotografiju Zorana Marjanovića, supruga ubijene pevačice.

“Zoranu sude za ubistvo Jelene” naslov je u Srpskom telegrafu.

“Treća optužnica protiv Marjanovića”, objavljuje Kurir pod naslovom “Podmuklo ubio Jelenu”.

Đoković pobeđuje sve brže

“Novak ekspres”, naslov je u Blicu gde piše kako je vodeći svetski teniser “za sat i 33 minuta upisao novu efektnu pobedu”.

Reč je o jučerašnjoj pobedi Novaka Đokovića koji je savladao Nemca Jan-Lenarda Štrufa sa 6:3, 6:2, 6:2 i plasirao se u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Francuske.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...