Rusi obustavili uvoz mesa iz Srbije

Danijela Ćirović

(subota 01. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 31.05.2019 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić priredila je svečani doček predsedniku Vlade Luksemburga Gzavijeu Betelu

Izveštaj Evropske komisije „snažno naglašava“ korupciju u Srbiji, kaže Rodoljub Šabić. Priština ruši Briselski sporazum. Kosovo će biti tema razgovora u Parizu 1. jula. Pelegrini navodi da su kosovske vlasti protiv dijaloga. Obeležava se pola godine od početka protesta. Rusi su obustavili uvoz mesa iz četiri poznate srpske firme Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks. Šefica je blokirala 2.000 predmeta. Evroparlamentarka iz Hrvatske hvali ustaše.

Izveštaj EK naglasio korupciju

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao je da izveštaj Evropske komisije „snažno naglašava korupciju u Srbiji“. „korupcija je najprisutnija u oblastima javnih nabavki, infrastrukturnih projekata, zdravstvu, prosveti, urbanizmu i preduzećima u državnom vlasništvu“, kaže on za list Danas.

Priština ruši Briselski sporazum

Politika piše o „debaklu odlazeće evropske administracije“ uz naslov „Priština srušila Briselski sporazum“. Evropska unija, koja je garant sprovođenja sporazuma, nije reagovala na izjave Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da neće biti formirana Zajednica srpskih opština. Jedinu obavezu koju je imala na osnovu sporazuma iz 2013. da formira ZSO, Priština nije sprovela, a niko sa Zapada nije reagovao. Predsednik Srbije je poručio da je „apsolutno šokiran“ što EU nije reagovala na Tačijevu izjavu da Priština neće sprovoditi potpisano u Briselu i da se nada rekaciji Brisela u naredna dva dana.

Kosovo tema u Parizu 1. jula

Kosovski čvor biće tema u Parizu 1. jula. „Mogu li Merkel i Makron da spasu dijalog“, pita Blic. Tačno mesec dana ostalo je do sastanka lidera regiona, a on će se odigrati u svetlu još većih tenzija na severu Kosova, provokacija albanskih političara i odsustva volje da se ukinu takse na robu iz Srbije.

Pelegrini: Albanci protiv dijaloga

Peter Pelegrini, premijer Slovačke, u intervjuu za Politiku kaže da „kosovske vlasti rade protiv dijaloga“. „Računajte na našu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je bila kršenje međunarodnih sporazuma“, navodi on. Premijer Slovačke je u Beograd stigao sa privrednom delegacijom i tom prilikom jedino otvoreno pitanje između dve države zatvoreno je potpisivanjem Sporazuma o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj. Reč je o klirinškom dugu napravljenom pre 25 i više godina.

„Velika Albanija“ do Nove godine

Informer piše o „paklenom planu Šiptara“ uz naslov „’Velika Albanija’ do Nove godine“. Hašim Tači i Edi Rama dogovaraju plan prema kome će ’veliku Albaniju’ proglasiti 1. januara 2020. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će odgovor Srbije biti „odlučan“.

„Ugljanin se tajno sastaje sa albanskim teroristima na Gazivodama“, objavljuje Kurir. Lider BNV uhvaćen je kako pregovara sa Mentorom Šabanijem, kao i sa vođom ekstremističke partije Aljbinom Kurtijem. List navodi da od kosovske obaveštajne službe dobija instrukcije „kako da izazove nemire u Sandžaku“.

Pola godine od početka protesta

Pola godine od prvog protesta održanog u Kruševcu zbog prebijanja dvojice opozicionara, piše Danas uz naslov „’Krvave košulje’ koje su pokrenule Srbiju“. I danas su nepoznati nalogodavci napada na članove Levice Srbije, a napadači su na slobodi. Borko Stefanović kaže da je dosta urađeno za ovih šest meseci, „ljudi su se oslobodili straha i uvideli da nas nema malo, već da smo snaga u ovoj zemlji“. Advokat Ivan Ninić kaže da optužnicu do danas nije dobila nijedna od zainteresovanih strana. „Izgleda da je zapelo u Višem sudu u Kruševcu“, ističe on. Šetnja glavnim kruševačkim ulicama zakazana je za danas.

Rusi obustavili uvoz srpskog mesa

Kompanije iz Srbije kojima je privremeno obustavljen izvoz na rusko tržište saopštile su juče da već rade na ispunjavanju svih zahteva koje su postavile ruske nadležne službe i da sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim državnim institucijama. Privremeno je obustavljen uvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju kompanijama Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks, piše Danas. „Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku“, navodi se u zajedničkom saopštenju te četiri kompanije. Naslov teksta je „Meso nije loše, samo nije dovoljno kvalitetno“.

Informer piše da su Rusi stopirali uvoz jer „sumnjaju da im podvaljujemo meso iz EU“.

Mere su uvedene, kako piše Politika, nakon što su ruski veterinarski inspektori u redovnoj i najavljenoj kontroli obišli srpske kompanije iz ovog sektora koje imaju dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na to tržište.

Šefica blokirala 2.000 predmeta

Novosti objavljuju priču iz Novog Sada uz naslov „U katastru blokirala čak 2.000 predmeta“. Šefica područne jedinice T. S. smenjena je i premeštena u Inđiju. Kočila je legalizaciju i investitore, a proverava se da li ima korupcije.

Evroparlamentarka hvali ustaše

Pošto su zagrebačke Novosti, koje izdaje Srpsko narodno veće, objavile fotografiju sadašnje i buduće evroparlamentarke Ruže Tomašić u ustaškoj uniformi, ali i pesme u slavu Ante Pavelića koje je objavljivala, jasno je da će u novom sazivu u Briselu biti i političarka koja ne krije simpatije prema zločinačkom režimu iz Drugog svetskog rata. „Nikada ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih se njih odrekla. Ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH“, rekla je ona, a prenose Novosti. Inače, ona je na evropskim izborima u Hrvatskoj dobila apsolutno najviše glasova od svih koji su na njima sudelovali. Za Ružu Tomašić ustaški pokret je bio odgovor na šestojanuarku diktaturu, a za ustaškog zločinca Antu Pavelića kaže da je "mogao puno stvari napraviti drukčije".

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...