Izveštaj EK: Najgora ocena za vladavinu prava

Danijela Ćirović

(četvrtak 30. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 29.05.2019 - Sastanak premijerke Srbije Ane Brnabić sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, koji joj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji

Evropska komisija je objavila paket godišnjih izveštaja o napretku Srbije ka članstvu EU. Priština zloupotrebljava ROSU u političke svrhe. Sindikalci „Fijata“ zabrinuti su za sudbinu fabrike. Budući građanski zakonik predviđa i pravo na eutanaziju. Suprug je usmrtio ženu nožem, dok su deca spavala u drugoj sobi. U mogućem sukobu sa Iranom američke kompanije vide šansu za biznis. Nadal kaže da zna da su Srbi sportska nacija, „sa Đokovićem na čelu“.

kissa-bgd-

Beograd, 29.05.2019 - jak pljusak pogodio je popodne Beograd

Najlošije ocene za vladavinu prava

Evropska komisija objavila je „paket“ godišnjih izveštaja o napretku ka članstvu u EU, piše Danas uz naslov „Srbiji najlošije ocene za vladavinu prava“. Od svih zemalja sa Balkana koje žele u EU, Albanija je najbolje ocenjena. Aktuelni ustavni i pravni okvir i dalje ostavlja prostor za politički uticaj na pravosuđe. Postoji „urgentna potreba“ da se stvori više prostora za istinske međustranačke debate. Srpskim vlastima se savetuje da „bez odlaganja reaguju“ u slučaju „govora mržnje“ u medijima i javnih pretnji sa kojima se suočavaju nezavisna tela, borci za ljudska prava i nezavisni novinari. Prosečna ocena koju je Beograd dobio u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije je 2,95, što je slično rezultatu od prošle godine, a lošije od stanja u izveštajima 2015. i 2016, navodi list.

Srpski telegraf objavljuje izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o „sramnom nalazu EK“. „Ne zanima me izveštaj Evrope, dok Srbi na Kosovu strahuju za živote“, kaže on.

eu-izvestaj-junker-han-

Brussels, 29.05.2019 - predstavljanje Godišnjeg izveštaja Evropske komisije: Žan Klod Junker, Johanse Han

„Vučić ne blefira“

Informer piše da su procene zapadnih službi da „Vučić ne blefira, poslaće vojsku na Kosovo“. Ako Priština pokuša nasilno zauzimanje severa, ako jedan Srbin bude ubijen, Vojska Srbije će intervenisati, napisali su NATO analitičari u izveštaju komandi KFOR, objavljuje list. „A oni baš hoće rat“, dodaje se uz navode da „Haradinaj i Tači prete da će opet hapsiti po severu“.

putin-evroazija

Nur-Sultan, 29.05.2019 - zajerdnički snimak učesnika Evroazijskog samita: Nikol Pashinyan,  Alexander Lukashenko, Kassym-Jomart Tokayev, Nursultan Nazarbayev, Vladimir Putin, Sooronbay Jeenbekov, Tigran Sarkisyan

Batine zbog šajkače

„Pretukli su me zbog šajkače“, naslov je u Novostima u tekstu o slučaju Slobodana Lekića (76) iz Zubinog potoka koga su Albanci šutirali i udarali kundakom u grudi.

Blic piše da Priština zloupotrebljava policiju u političke svrhe da pokaže „suverenitet“. Naslov teksta je „ROSU – jedinica za propagandu“.

„Ceo OVK silovao srpsku decu, ženama vadili oči, sekli ruke i noge“, naslov je glavne najave na prvoj strani Kurira, takođe posvećene Kosovu. Ljuan i Bekim Mareku na sudu su svedočili o klanju Srba u Klečki tokom jula 1998, kada su ubijena 22 civila srpske nacionalnosti, stoji u tekstu.

Upad prištinskih specijalnih policijskih jedinica na sever Kosova, hapšenje i premlaćivanje Srba mogu da se ponove u svakom trenutku kada privremene pokrajinske institucije procene da im je to politički isplativo. Njihova namera je da izazovu ozbiljnu krizu na Kosovu za koju će optužiti Beograd, što bi bio osnov da, uprkos kosovskoj trgovinskoj blokadi, briselski dijalog bude nastavljen. Uz to, Priština bi za povlačenje specijalnih jedinica sa severa tražila garancije zapada da će do kraja godine biti ukinut vizni režim EU za njihove građane, piše Politika.

brnab-atla-savez

Beograd, 29.05.2019 - sastanak premijerke Ane Brnabić sa delegacijom Atlantskog saveta

Sindikalci „Fijata“ zabrinuti

Politika piše da su sindikalci „Fijata“ zabrinuti za sudbinu fabrike u Kragujevcu. Oni su se juče sastali u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić povodom najavljenog plaćenog godišnjeg odmora od oko 90 dana. Predstavnici radnika želeli su da se informišu da li će vlada to dozvoliti i da li mogu da očekuju isplatu zarada u punom iznosu sve vreme trajanja tromesečnog odustva s posla. Zanimali su ih i dalja sudbina fabrike i planovi za ovu godinu, s obzirom na to da je ugovor između Vlade Srbije, koja u vlasništvu ima udeo od oko 30 odsto, i italijanskog „Fijata“ istekao prošle godine.

izlo-mirdita-bg-

Beograd, 29.05.2019 - zvanično otvaranje festivala "Mirdita, dobar dan" uz izložbu "Hajde da vodimo ljubav" Škumbina Tafilaja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD)

Na stolu prednacrt o eutanaziji

Pravo na eutanaziju, uz strogo propisane uslove, imali bi oboleli od teških i neizlečivih bolesti, predviđa budući građanski zakonik, objavljuje Politika. On će legalizovati pravo na dostojanstvenu smrt. Posle dve godine rasprave vladine komisije za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost najbližih. „Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost“, navodi se u članu 86 prednacrta građanskog zakonika.

Ubio suprugu dok su deca spavala

U stanu u Ulici Desanke Maksimović 19, na Vračaru, juče se dogodio svirep zločin, kada je, kako se sumnja, Boško S. (44) nožem nasmrt izbo svoju suprugu Jelenu (52), a onda pokušao da se ubije. Isekao je vene na rukama, međutim, brzom intervencijom policije i Hitne pomoći on je prevezen u bolnicu i njegovo stanje je stabilno. Prema prvim informacijama, pišu Novosti, veruje se da je Boško nožem ubo Jelenu u vrat i usmrtio je. Nezvanično, videvši šta je uradio, pozvao je telefonom sestru i rekao joj da dođe po njegove i Jelenine sinove, decu od 11 i 13 godina. Oni su u trenutku zločina, spavali u susednoj sobi. Nakon što je završio telefonski razgovor, Boško se ponovo mašio noža, seo pored mrtve supruge i isekao sebi vene na obe ruke.

Serija ubistava žena

Blic piše o strašnoj seriji zločina u Srbiji, odnosno da su za šest dana ubijene četiri žene. U pitanju su Marija Pajić (32) iz Novog Sada i njena majka Nada Pajić (57), kada ih je Goran Janković ubio macolom naočigled dvoje dece, te Slavica Ludman (47) iz Mola, koju je suprug polio benzinom u krevetu i zapalio, kao i Jelena Spasić (52), koju je usmrtio muž nožem.

Rat sa Iranom prilika za biznis

Američki proizvođači oružja ohrabreni su zaoštravanjem sukoba između SAD i Irana i novom spoljnopolitičkom doktrinom Vašingtona, koja se od rata protiv terorizma okreće rivalstvu sa velikim silama poput Kine i Rusije, piše Politika. Direktori najvećih kompanija su se pre nekoliko dana sastali sa investitorima sa Volstrita ubeđujući ih da će profiti rasti i da banke treba da nastave da ulažu u odbrambenu industriju. Kako je na sastanku u sedištu „Goldman Saksa“ u Njujorku istakao menadžment „Krejtosa“, SAD će zbog mogućeg rata sa Iranom i takmičenja sa drugom najvećom ekonomijom sveta imati još veću potrebu za naprednijim raketnim sistemom, za šta se „Krejtos“ upravo i specijalizovao.

fudb-celzi-arsenal-

Baku, 29.05.2019 - ekipa Čelsija osvojila je trofej UEFA Lige Evrope (Europa League) pošto je u finalu savladala Arsenal sa 4:1

Sportska nacija s Novakom na čelu

Kurir objavljuje intervju sa teniskim asom Rafaelom Nadalom koji kaže da zna da su Srbi sportska nacija, „sa Novakom Đokovićem na čelu“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...