Vučićev izveštaj i akcija ROSU na Kosovu

Danijela Ćirović

(sreda 29. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Zubin Potok, 28.05.2019 - barikada kod Zubinog Ppotoka, koju je jutros postavilo uplašeno stanovništvo pošto su jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, gde je uhapšeno više osoba

ROSU specijalci upali su na sever pokrajine, u akciji u kojoj je više ljudi povređeno i uhapšeno. U izveštajima se izdvajaju izjave predsednika Srbije o „pobedi“, MIG-29 koji je „oterao Šiptare“, te se i upoređuju Đinđić i Vučić. Samo 25 od više od 1,7 miliona penzionera, ima najveću penziju od oko 132.000 dinara. Očuh je ubio trogodišnju devojčicu, a onda slagao da je pala. Žan-Pjer i Lik Darden odneli su kansku nagradu za najbolju režiju.

moda-rim-gucci-

Rome, 28.05.2019 - revija modne kolekcije Guči (Gucci) u Rimu

Ko je izazvao paniku na Kosovu

Jučerašnji dan obeležili su upad ROSU na sever Kosova, rasprava u Skupštini Srbije i stavljanje srpske vojske u pripravnost, piše Danas uz naslov „Beograd i Priština širili paniku“. U akciji kosovske policije u Zubinom Potoku povređeno je pet policajaca i šest civila. Uhapšeno je 19 policajaca i devet civila. List citira i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Skupštine: „Ono što vam garantujem, ako dođe do eskalacije sukoba i novih napada na srpski narod, sve što mogu da vam kažem je – Srbija će pobediti.“ Tenzije su tokom dana splasnule, a poslanici su posle podne usvojili izveštaj predsednika o Kosovu.

vucic-skupst-nastavak

Beograd, 28.05.2019 - nastavak  sednice Skupštine Srbije kojoj je prisustovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

U odvojenom tekstu, sagovornici lista su reagovali i na prisustvo osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića na sednici posvećenoj Kosmetu. Naslov teksta je „Milan Radoičić u Skupštini – ruganje zakonima i građanima“.

rosu-kos-mitro-

Kosovska Mitrovica, 28.05.2019 - Jedinice ROSU upale su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, gde je uhapšeno više  osoba pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal, javlja RTS

Upad ROSU na sever

„Novi napad na Srbe na Kosovu“, piše Informer. „MIG-29 oterao Šiptare sa severa“, naslov je teksta u kojem stoji da su ROSU specijalci upali na sever i hapsili Srbe, kao i da je iz Prištine naređeno povlačenje kada su avioni Vojske Srbije poleteli ka pokrajini. Takođe se dodaje kako je „Putin besan“, jer je uhapšen i Rus koji radi za Unmik.

Novosti pišu da su „pucali na Srbe, tukli i starce“. U Zubinom potoku demolirali su kuće, a prebili oko sto golorukih ljudi.

Kfor je ostao po strani, piše Blic, objavljujući njihovo saopštenje: „Operacija kosovske policije odvija se po nalogu tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba.“ Hašim Tači je pozvao srpsku zajednicu „da podrži mir i da podrži borbu protiv organizovanog kriminala“.

„Evo ko je Albancima zavrnuo uši“, piše Srpski telegraf: „Tajna poruka Putina posle koje je Haradinaj povukao specijalce.“

„Nakon upada Albanaca predsednik je lobirao kod Rusije i zapadnih zemalja. Iz Kremlja je stigla žestoka reakcija“, navodi list.

Kurir piše i da je ranjeno dvoje Srba. List u odvojenom tekstu piše i da je „o ovome juče Vučić govori u Skupštini – Đinđićevo pismo UN o rešenju za Kosmet“.

„Brutalno napali sve što je srpsko, na desetine prebijeno, četvorica ranjena“, naslov je u Politici. Moskva je osudila nasilje, SAD podržale Prištinu, dok je bezbednosni sistem Srbije u stanju pune borbene pripravnosti, stoji u tekstu.

vojska-uzbuna

Srbija, 28.05.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišao je deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije, koje su po naređenju predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije od danas u punoj borbenoj i bojevoj gotovosti

Samo 25 penzionera sa 132.000

Tvrdnja da bi se preraspodelom ili smanjenjem najvećih penzija u Srbiji povećao iznos primanja velikog broja onih s najnižim iznosom na čeku, pala je u vodu pred zvaničnom statistikom. To se doduše znalo i ranije, ali su brojke ovoga puta neumoljive, piše Politika. Prema poslednjim statističkim podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje od marta 2019, od 1.713.123 penzionera u Srbiji, njih 25 mesečno prima najvišu penziju po novom zakonu od oko 132.000 dinara, što je gotovo pet prosečnih penzija od 26.335. Ova penzija se isplaćuje za sve kategorije korisnika, uključujući i profesionalna vojna lica sa navršenih 45 godina radnog staža.

austrija-kancelar-belen

Beč, 28.05.2019 - novi austrijski kancelar Hartvig Leger sa predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom (desno) na svečanoj inauguraciji u Beču

Očuh ubio devojčicu

Trogodišnja L. F. koja je u ponedeljak ujutru pronađena mrtva u selu Prahovo - nije pala sa terase, kako su prvobitno lekarima ispričali njena majka Vesna F. i očuh Zoran A. (24). Oni su u Hitnu službu u Negotinu doveli dete bez znakova života, a obdukcijom je utvrđeno da L. F. nije zadobila povrede na način na koji su njih dvoje to tvrdili. Ispostavilo se da je devojčica usmrćena udarcima, pišu Novosti. U međuvremenu, zbog sumnje da je izvršio krivično delo teškog ubistva očuhu je određeno zadržavanje do 48 sati.

„Nasmrt pretukao pastorku, pa je bacio s terase“, naslov je u Blicu povodom ovog tragičnog slučaja.

Srpski telegraf piše da je „monstrum ubio dete od batina, smetalo mu jer plače“.

monteverest-guzva

Nepal, 28.05.2019 - gužva koju su napravili alpinisti na putu ka vrhu Mont Everesta

„Zlatna palma“ za najbolju režiju

Na Kanskom festivalu su se ove godine Žan-Pjer i Lik Darden takmičili osmi put, i to sa svojim jedanaestim dugometražnim filmom u karijeri – sa „Mladim Ahmedom“, za koju su jednoglasnom odlukom žirija ponovo osvojili „palmu“ za najbolju režiju, piše Politika. Za ove belgijske filmske autore, pripadnike elitnog kluba dvostrukih osvajača kanske „Zlatne palme“ („Rozeta“ i „Dete“), i drugih kanskih odličja za scenario, dva puta za režiju i za glumca u filmu „Sin“ – jedan od evropskih filozofa je svojevremeno rekao da oni svojim dokumentarnom metodom istrajno čine „kinematografiju otpora“ globalističkom društvu, stvarajući filmove u kojima ne dominiraju nad stvarnošću, već nude stvari kakve jesu, bez nametanja.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...