Predsednik Srbije podneo izveštaj o Kosovu

Danijela Ćirović

(utorak 28. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 27.05.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu

Predsednik je podneo izveštaj o Kosovu u Skupštini Srbije. Uz citirane izjave, na prvim stranama se našlo i pitanje „hoće li Vučić preživeti“. Episkop Irinej bački „prilagodio“ je saopštenje SPC o Saboru. Vlasnik „Spilita“ je rekao da skuplja pare za plate radnika. Hleb je poslednjih meseci poskupeo za 10 do 20 odsto, pa neke vrste koštaju koliko i kilogram svinjskog mesa. Ponovo je odloženo suđenje Jutki u Brusu. Ubica iz Novog Sada krio se u vikend naselju. Bez Zelenih neće moći da se postigne stabilna većina u Evropskom parlamentu.

taksi-prot-bgd

Beograd, 27.05.2019 - beogradski taksisti blokirali su ulicu kod gradske skupštine, zbog uvođenja Car Goa i kombi prevoza

„Slatke laži ili gola istina“

Predsednik Srbije podneo je izveštaj o Kosovu pred parlamentom Srbije, piše Danas uz naslov „Aplauzi naprednjaka za ’slatke laži ili golu istinu’“. Aleksandra Vučića u špaliru je dočekala čitava poslanička grupa SNS, a tokom izlaganja je vrlo često prekidan dugotrajnim pljeskanjem. „Gde su naše granice, gde je Kosovo, ko njima upravlja. Bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti“, rekao je, između ostalog, Vučić u parlamentu. Većina opozicionih poslanika bojkotovala je Vučićevo obraćanje.

austrija-kurc-pad

Beč, 27.05.2019 - u Parlamentu Austrije izglasano je nepoverenje Vladi kancelara Sebastijana Kurca

„Hoće li Vučić preživeti“

„Gotovi smo ako ne rešimo Kosovo“, Informer citira Vučića u naslovu glavnog teksta. „Srbija nikad neće dozvoliti novi pogrom na Kosovu, Vladimir Putin i Si Điping su nam najvažniji saveznici“, kaže on.

„Ako ne bude kompromisa, i Albanci će napasti Srbe“, citat je koji su Novosti izabrale za naslov glavne najave na prvoj strani. „To je pitanje dana ako konflikt na Kosovu i dalje bude zamrznut“, rekao je Vučić.

Srpski telegraf pita „hoće li Vučić preživeti“, uz naslov „Ubijeni zbog Kosova“. Slobodan Milošević i Zoran Đinđić izgubili su glave ubrzo pošto su pokušali da reše problem Kosova i Metohije, sada je ucenjen život Aleksandra Vučića, objavljuje list.

„Moj posao jeste da ljudima saopštim istinu, gorku i ponekad neprijatnu, ali zbog istine koju govorim nemojte da se neću boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić, a prenosi Kurir na prvoj strani, uz pretnje da je „pitanje dana kada će Albanci da napadnu Srbe“.

ukr-zelenski-lugansk

Lugansk, 27.05.2019 - predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je ratom zahvaćen region Luganska na istoku zemlje

Episkop „prilagodio“ saopštenje

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima. U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocenjuje da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“ zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja“. Kako se navodi u pismu, u koje je naš list imao uvid, „grupa episkopa je razočarana“ što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

Vlasnik „Spilita“ skuplja pare

Vlasnik nedavno ugašene firme „Spilit“ iz Vranja, Andrej Hodasevič rekao je juče da prikuplja novac da isplati kupce i radnike u Srbiji. „Od utorka će se krenuti sa uplatom sredstava za isplatu potrošača u Srbiji. Zajedno sa platama koje se duguju radnicima, to je iznos od oko 350 do 400.000 evra", rekao je Hodasevič i dodao da iz fabrike nije odneta oprema, prenose Novosti. „Spilit“ je 2017. godine zakupio pogone Jumka u Vranju gde je proizvodio nameštaj, a prošle sedmice su vlasnici napustili fabriku u kojoj je radilo 400 ljudi. Pre nekoliko dana Spilit je napustio i pogon u Somboru u kojem je oko 40 radnika sklapalo nameštaj.

Hleb košta kao kilogram mesa

Cena hleba u Srbiji, poslednjih nekoliko meseci, porasla je od 10 do 20 odsto, piše Politika. Bela vekna, koja je u Srbiji i dalje najtraženija, uglavnom je skuplja za nekoliko dinara. Najveće iznenađenje za potrošače jesu takozvane specijalne vrste hlebova napravljene od mešavina različitog brašna. Iako se uglavnom prodaju u pakovanju od 300 do 500 grama, kada se preračuna po kilogramu, cena ovog hleba pojedinih proizvođača dostiže cenu svinjskog mesa. „Uzrok poskupljenja osnovne vrste hleba od belog brašna, takozvanog sada, može biti aktuelna cena pšenice. U julu prošle godine bila je 17,5 dinara po kilogramu, a sada je i to već dugo, 23 dinara. Ponuda pšenice je takođe mala, a kvalitet problematičan“, kaže Zdravko Šajatović, predsednik „Žitounije“.

Opet odloženo suđenje Jutki

Blic objavljuje da je opet odloženo suđenje Jutki uz naslov „Haos ispred suda“. Ispred suda u Brusu došlo je do koškanja dve grupe. Jedna je došla da podrži nasilnika, a druga da podrži žrtvu. Marija Lukić bila je na samo dva metra od predatora u hodniku ispred sudnice.

Ubica u vikend naselju

Policija je pronašla ubicu, piše Informer, „monstrum se skrivao na brodu, odao ga TV“. Goran Janković (37), koji je pred dvoje dece čekićem ubio ženu, tasta i taštu, uhapšen je u vikend naselju u Novom Sadu.

„Ubica pao, otkrio ga televizor“, naslov je u Novostima.

Trostruko ubistvo u Novom Sadu moglo je da bude sprečeno, jer je nasilje u toj porodici bilo prijavljeno dve nedelje pre masakra, ali je procena rizika stručnjaka jednostavno bila pogrešna, kaže advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović, a piše Politika.

Bez Zelenih nema stabilne većine

Umesto populističkog, Evropu je zapljusnuo zeleni talas, objavljuje Politika. Građani Evropske unije su na devetim izborima za Evropski parlament kaznili tradicionalni desni i levi centar, pre svega nemačke demohrišćane i socijaldemokrate, čime su otvorili put Zelenima da budu odlučujući faktor u izboru predsednika Evopske komisije. Belgijski evroparlamentarac i kopredsednik Zelenih Filip Lamberts poručio je posle izbornog uspeha da „bez Zelenih nema stabilne većine u novom sazivu evroparlamenta“.

EU glasala protiv EU

„EU glasala protiv EU“, naslov je u Informeru. Najveći kritičari EU dobili su najviše glasova na evropskim izborima. Salvini i Lepenova koji su pobedili u Italiji i Francuskoj, predlažu novu politiku za Balkan, navodi list.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...