Mere protiv Prištine čuće se tek na leto

Anđelka Nikolić

(subota 25. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 24.05.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu: Aleksanadr Vučić, Marko Đurić, Nikola Selaković

Beograd je spremio mere protiv Prištine ali će ih obelodaniti posle sastanka lidera zapadnog Balkana početkom jula u Parizu. Mere su „vrlo snažne i oštre“, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je najavio i da će na sednici parlamenta u ponedeljak odgovoriti na laži vladike Grigorija o sadržaju nedavnog sastanka sa Saborom SPC. Vučić je rekao i da će na sednici Skupštine Srbije o KiM načelno govoriti o budućim potezima kad je reč o Kosovu, ali da neće iznositi taktičke planove i protivnicima predočiti sledeće korake. Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da odlazi sa mesta šefice Konzervativne stranke 7. juna i da duboko žali što nije uspela da izvede Bregzit do kraja. Nikola Jokić izabran u najbolju NBA petorku, objavio je da će igrati za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini.

vojska-film-pastrik-

Beograd, 24.05.2019 - premijera dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Paštrika“ održana je sinoć u Domu Garde na Topčideru

Vučić: Spremili smo „jake” mere protiv Prištine

Beograd je spremio mere protiv Prištine kao odgovor na takse koje je uvela pre devet meseci, ali će ih obelodaniti posle sastanka lidera zapadnog Balkana koji bi trebalo da se održi početkom jula u Parizu, objavljuje Politika.

„Spremili smo mere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na KiM, zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre. Nećemo ići s njima dok se ne završi sastanak u Parizu”, najavio je predsednik Aleksandar Vučić posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Kako je dodao, njegov zadatak u Parizu će biti da upozna predstavnike Evrope, Merkelovu i Makrona, sa odgovorom Srbije posle devet meseci anticivilizacijskih taksa, kao i posle rezolucije o tzv. genocidu, formiranja vojske, nesprovođenja Briseskog sporazuma od strane Prištine.

„Oni koji su mislili da će u Parizu biti nekih razgovora, greše, neće biti nikakvih razgovora dok ne ukinu takse. Možemo o lepom vremenu da razgovaramo, a o statusu KiM neće biti razgovora, dok ne ukinu takse”.

Predsednik je rekao i da znamo da su jedinice ROSU u pripravnosti i da nameravaju da hapse Srbe, i pozvao međunarodnu zajednicu da spreči takav razvoj događaja.

Srbima izabranim za gradonačelnike opština na severu KiM,  rekao je da ne žure sa eventualnim ostavkama, i da će on prvo „upoznati” Prištinu sa merama koje je država pripremila u odgovoru  na njene dosadašnje poteze.

 „Znam ja da mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se dočepali severa. Moraće na drugi način to da obave. A to, kod nas na jugu se kaže – neće da može”, rekao je predsednik Srbije.

„Snažne mere protiv Prištine posle Pariza“, naslov je u Blicu.“Oštrim merama na takse iz Prištine“, objavljuju Novosti koje se hvale da je Vučić potvrdio pisanje ovog lista.

„Vučić: Rosu se sprema za upad na sever KiM. Molim Zapad da obuzda Albance. Uskoro kontramere na takse Prištine“, objavljuje Informer.

O čemu će predsednik pričati u parlamentu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici parlamenta u ponedeljak izneti detaljne zabeleške o sadržaju nedavnog sastanka sa Saborom SPC i odgovor na sve špekulacije po pojedinim medijima, a posebno je odbacio tvrdnje vladike Grigorija da je na tom sastanku „napao” vladiku Teodosija, prenosi Politika.

To što je rekao vladika Grigorije nije istina, rekao je Vučić na konferenciji posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

„Njih petorica je vodilo hajku protiv mene... Ali drago mi je da sam ja, jedan, sa istinom uspeo da uzdrmam tih pet”, rekao je Vučić.

On je rekao da je znao da u političkim partijama, pa i u SNS, postoje članovi koji novinarima javljaju nešto, da bi ih mediji kasnije zašititili i napali njihove protivnike u stranci, ali da nije znao da se to događa i u crkvi.

„Ja sam se iznenadio, mislio sam da to što se govori u Saboru ostaje u četiri zida”, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da će na sednici Skupštine Srbije o KiM podneti izveštaj i načelno govoriti o budućim potezima kad je reč o Kosovu, ali da neće iznositi taktičke planove i protivnicima predočiti sledeće korake, jer bi to bilo nelogično.

 „Mi igramo partiju šaha, imamo damu i topa manje i sudija je pod njihovom kontrolom... I sad mi treba da izađemo i kažemo šta ćemo uraditi u budućnosti. Da li je moguće da neko pametan traži da iznesemo naše korake?”, upitao je Vučić.

Kaže i da opozicija sada govori kako će ih on napadati i dodao:  „Ne, nego ću da dođem u parlament ko glineni golub, da pucate, a da se ne branim“.

Rakić: Pobeda srpskog jedinstva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima – od tužilaštava i sudova, do prosvete, prenosi Politika.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović ukazao je da su oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada  glasali za Gorana Rakić.“Ovo najbolje odbacuje sulude optužbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom”, rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosmetu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

Naoružavanje?

„Odmah pošto je potvrđeno da Putin šalje Srbiji borbene helikoptere, Amerikanci najavili da će Hrvatima poslati svoje najbolje borbene letilice“, piše u Informeru pod naslovom „Novi Hladni rat, Rusija Srbiji MI-35, SAD Hrvatskoj ´blek hok´“.

Otkrivamo ponudu Amerike“ piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Tramp: Srbiji dajem avione F-16 ako se odreknu Putina“.

„Ekskluzivno, Makron donosi ugovor sa Erbasom“, piše u Kuriru pod naslovom „Srbija dobija nebeske zveri. S francuskim ´superpumama´ postajemo vazduhoplovna sila“. Ovaj tabloid objavljuje kako “posle 40 godina čekanja imaćemo najbolje letelice Istoka i Zapada – ruske Mi-17 i Erbasove helikoptere ´superpume´“

fra-lion-bomba

Lyon, 24.05.2019 - francuska policija obezbeđuje mesto eksplozije bombe u kojoj je najmanje sedam osoba povređeno u centru Liona

Srbija krije cenu državnih aviona, SAD i Nemačka ne

Tvrdnja premijerke Ane Brnabić da je u „svim zemljama sveta“ podatak o predsedničkoj letelici strogo poverljiv-nije istina, piše u Danasu pod naslovom: „Srbija krije cenu državnih aviona, SAD i Nemačka ne“.

Premijerka je juče na konferenciji za novinare u Čačku rekla da je Vladina kupovina aviona od vlasnika Galenike „državna tajna“.

„Kao i u svakoj zemlji sveta nabavka aviona za Vladu i najviše državne funkcionere je uvek pod oznakom strogo poverljivo, upravo zbog osetljivosti te nabavke, bezbednosti Vlade i najviših državnih službenika“, rekla je premijerka.

Nemačko ministarstvo odbrane bez straha je objavilo da novi avioni za Angelu Merkel i ministre koštaju 1,2 milijarde evra.

Dva „boinga“ za Trampa plaćena su 5,3 milijarde dolara. Putinov „iljušin“ vredi 500 miliona dolara.

alzir-protest-

Algiers, 24.05.2019 - anti-vladine demonstracije u prestonici Alžira

Tadić: Vučić je čitavu Srbiju izvrnuo naglavačke

Predsednik SDS Boris Tadić govori za Danas: „Vučić je čitavu Srbiju izvrnuo naglavačke“.

Opozicija bi svojim prisustvomsednici o Kosovu i Metohiji abolirala Vučićevu politiku, kaže Tadić.

Tadić objašnjava da je njegova uloga da svojim iskustvom pomogne da se velika Demokratska stranka vrati na stazu pobede.

Bankari opet deru dužnike

„Bankari opet deru dužnike“, naslovljavaju Novosti tekst o zakonu o „švajcarcima“.

Banke konevrziju duga rade po najnižim stopama umesto po onima koje su važile 31. marta. Razlika u ukupnoj kamati, po ovakvom obračunu, viša je i do 20 odsto.

ada-mol-s

Beograd, 24.05.2019 - gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio je sinoć novi tržni centar – „Ada mol“

Rusi nestali, na ulicu ide 400 radnika

Vlasnicima i rukovodiocima fabrike nameštaja "Spilit" u Vranju gubi se trag. Na ulicu ide 400 radnika, objavljuju Novosti pod naslovom: „Gazda ispario, grabili trosede umesto plate“.

Pre osam dana po završetku prve smene, u proizvodnji nameštaja "Spilit", 400 radnika je obavešteno da idu na kolektivni godišnji odmor. U međuvremeno postalo je izvesno da su vlasnici ove ruske firme prosto nestali i ne odgovaraju na pozive.

Dolazak ovog investitora u Vranje 2017. godine izazvao je pravi privredni bum. Proizvodnja je izgradila Fabriku u zakupljenim pogonima vranjskog "Jumka". Najavljivana je i izgradnja fabrike u industrijskoj zoni Bunuševac, gde bi trebalo da radi više od hiljadu ljudi.

Tereza Mej podnosi ostavku 7. juna

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da odlazi sa mesta šefice Konzervativne stranke 7. juna i da je premijerska dužnost bila čast njenog života, objavljuje Danas.

Mej je pustila suzu objavivši ispred sedišta vlade u Dauning Stritu 10. odlazak koji su njeni protivnici u stranci, ali i u parlamentu, već dugo iščekivali. Dužnost premijerke će obavljati do izbora novog lidera konzervativaca.

Druga žena na čelu britanske vlade u njenoj istoriji je rekla da duboko žali što nije uspela da izvede Bregzit do kraja, te da taj posao prepušta nasledniku koji će morati da dobiju podršku u parlamentu za plan o izlasku iz Unije.

„Pregovarala sam o uslovima našeg izlaska i novim odnosima s našim najbližim susedima kako bih zaštitila radna mesta, našu sigurnost i našu zemlju. Učinila sam sve što sam mogla da uverim poslanike da podrže taj dogovor. Nažalost, nisam u tome uspela“, kazala je Mej.

Preminula glumica Dušica Žegarac

Preminula je zvezda srpske i jugoslovenske kinematografije Dušica Žegarac, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije, objavljujePolitika.

Rođena je u Beogradu 1944. godine i između ostalog igrala u filmovima „Stepenice hrabrosti”, „Saša”, „Buđenje pacova”...

Jedna od najznačajnijih glumica jugoslovenskog filma, Dušica Žegarac je sa nepunih šesnaest godina osvojila Zlatnu arenu u Puli za ulogu progonjene devojke u ratnim vihorima, u filmu „Deveti krug“ (1960). Još dva puta osvojila je ovo priznanje, za uloge u filmovima „Buđenje pacova“ (1967) i „Poseban tretman“ (1980). Najčešće je igrala likove žene skrivene prošlosti i nesigurne budućnosti što je odlično osetio Ranko Munitić kad je povodom njene nagrade „Pavle Vuisić“ za vrhunski doprinos filmskoj umetnosti, monografiju o njoj naslovio „Crna dama sa zvezdanom senkom“, ističe za Danas kritičar i publicista Milan Vlajčić.

Trostruko ubistvo u Novom Sadu

Trostruko ubistvo dogodilo se juče ujutru u u porodičnoj kući na Telepu u Novom Sadu. Sa ranama na glavi pronađeni su mrtvi otac, majka i ćerka. Policija je bez znakova života zatekla Branislava Pajića (57), njegovu suprugu Nadu Pajić(57) i njihovu ćerku Mirjanu Janković  (32), objavljuje Politika.

Postoje indicije da je ubistva počinio Goran J. (37) zet porodice Pajić, koji je imao izrečenu meru zabrane prilaska i komuniciranja.Policija još traga za njim.

Novi Sad blokiran u poteri za ubicom, objavljuje Blic pod naslovom: „Ženu, taštu i tasta pred decom ubio macolom“.

Stariji sin (10) je, nakon što je Janković pobegao iz kuće, pozvao ujaka i rekao mu da je njegov otac ubio njegovu mamu, babu i dedu.

Stravičan zločin dogodio se dok su tu bila Goranova i Mirjanina dva maloletna sina, stariji od deset godina i mlađi koji ide u vrtić, piše u Novostima.

Svi tabloidi, takođe, javljaju o ovom tragičnom događaju.

Naš „drim tim“ spreman za Kinu

Nikola Jokić izabran u najbolju NBA petorku, objavio je da će igrati za reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini (31. avgust - 15. septembar), prenose Novosti.

„ Za mene bi krunu ove cele sezone predstavljala medalja koju, siguran sam, reprezentacija Srbije može da osvoji na Svetskom prvenstvu u Kini. Potpuno sam spreman da dam sve od sebe da se taj cilj ostvari“,  saopštio je superstar Denver Nagetsa i zvanično najbolji centar NBA lige.

Tim Aleksandra Đorđevića sa Nikolom Jokićem je ozbiljan kandidat za zlato na Svetskom prvenstvu u Kini, ocenjuju najpoznatiji svetski sportski mediji.

Pored Jokića, najtalentovaniji košarkaš Evrope Mario Nakić poslao je poruku iz koje je gotovo izvesno da je odlučio da igra za Srbiju.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...