„Izgubljeni u vremenu i prostoru“

Anđelka Nikolić

(petak 24. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sombor, 23.05.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je vojnike na obuci u rezervnom sastavu starije od 30 godina u centru za obuku u Somboru

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da prvo treba primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova. Kada je reč o Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da smo "svi izgubljeni u vremenu i prostoru". On je najavio da će negde u septembru  predložiti nova rešenja: „ Kako da rešimo problem granice, zajedničkog tržišta“. Vučić je u razgovou sa Šrederom rekao da je mnogo civila poginulo u NATO bombardovanju, i da mi moramo da oprostimo, ali da ne  možemo da zaboravimo. Beograd je bio domaćin simpozijumu "World Minds", u okviru koga su razgovarali Šreder i Vučić. „Mond dipolomatik“ priznao da su učestvovali u fabrikovanju laži zbog kojih je bombardovana Srbija. Partizan je pobedio  Crvenu zvezdu sa 1:0  i četvrti put uzastopno osvojio Kup Srbije.

Beograd, 23.05.2019 - utakmica Crvena zvezda - Partizan u finalu Fudbalskog kupa Srbije (0:1)

Srbiji mesto u EU, ključ je rešenje Kosova

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je juče na konferenciji "Wolrd minds" da je po njegovom mišljenju, najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda razmatrati moguće rešenje pitanje Kosova, prenosi Blic.

„Srbija je na veoma dobrom putu. Kada je reč o ekonomskom delu, ispunjava sve uslove, a neke i iznad zadatih kriterijuma“,  rekao je Šreder tokom razgovora na simpozijumu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razgovorom je moderirao Mark Valder, izvršni direktor kompanije "Ringier AG"

Vučić je rekao da smo "svi izgubljeni u vremenu i prostoru", odgovarajući na pitanje Valdera gde smo trenutno kad je reč o Kosovu.  

„ Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

„Niko neće vući Srbiju u EU, da bi tek onda rešavala svoje unutrašnje probleme... Negde u septembru ću predložiti nova rešenja. Kako da rešimo problem granice, zajedničkog tržišta“, rekao je Vučić.

Na pitanje Valdera koje se odnosilo na Rusiju Vučić je rekao: „ Samo jednom sam posetio Vladimira Putina u njegovoj kući, ali imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo sa Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane jer kako ćemo drugačije kada se zavrne slavina preko Ukrajine. Vi Nemci ste to rešili bolje, Severnim tokom 2, ali i mi moramo da se snalazimo. Ako nas ne želite u EU recite nam tako, nemojte da tražite izgovore u našoj saradnji sa Rusijom“.

Na pitanje o NATO bombardovanju Šreder je rekao:

„To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu“.

 „Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo“, rekao je Vučić.

Beograd je juče bio domaćin simpozijumu "World Minds", na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice. Vučić i Šreder razgovarali su o geopolitici u okviru simpozijuma.

Srbija je tako postala prva zemlja na svetu, posle Švajcarske, u kojoj se održava simpozijum zajednice "World Minds" koja okuplja više od 1.000 pojedinaca koji spadaju u sam svetski vrh stručnjaka i lidera u različitim oblastima.

„NATO bombe su ubile mnogo civila. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo“, izdvaja Kurir Vučićeve reči.

Beograd, 23.05.2019 - predsednik Srbije i nekadašnji nemački kancelar na panelu u okviru simpozijuma zajednice "World Minds": Aleksandar Vučić, Gerhard Šreder

Francuzi priznali: Sve je laž, Srbi nisu krivi za rat

Najugledniji francuski mesečnik „Mond dipolomatik“ priznao da su i njegovi urednici i novinari učestvovali u fabrikovanju laži zbog kojih je bombardovana Srbija, objavljuje Informer uz primedbu: Istina pobedila posle 20 godina.

Informer vest donosi pod naslovom, Francuzi priznali: Sve je laž, Srbi nisu krivi za rat.

Portsmouth, 23.05.2019 - glasanje na izborima za Evropski parlament u Engleskoj

Nepristojna ponuda EU: Kopaonik za Kosovo

Iz Brisela, Berlina i Pariza u Beograd diplomatskim putem je stigla poruka da je EU spremna na razgraničenje sa Kosovom, ali samo tako da se „granica“ sa pola Kopaonika pomeri u podnožje ove planine, piše u Informeru.

vojska vezba bujanovac

Bujanovac, 23.05.2019 - danas je u bazi “Jug” i na poligonu “Borovac” završena multinacionalna vežba “Obazrivi vuk 19” pripadnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Kopnene vojske Evropske komande SAD

Poslanici SNS vređaju sudiju, smeta im i Danas

Poslanici vladajuće većine ponovo su se obrušili na sudiju Apelacionog suda Milorada Majića dovodeći ponovo u pitanje njegov profesionalni integritet, a na meti kritike poslanika vlasti ovoga puta našao se i dnevni list Danas, objavljuje ovaj list.

Ocenjeno je da je Danas odavno postao politički pamflet jedne grupacije stranaka i da medijskom manipulacijom od Majića želi da napravi žrtvu.

Najdalje u uvredama otišao je Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS, koji je insuinirao da su Majić i zamenik predsednika Društva sudija Omer Hadžiomerović primili novac za oslobađajuću presudu Gnjilanskoj grupi.

„To što sam ponovo tema u Skupštini zbog toga što sam podsetio na obaveze Srbije prema međunarodnim konvencijama i Ustavu prevazilazi moje razumevanje. Institucije bi morale da reaguju.Ako ćute, onda to znači da se slažu sa onim što je rečeno, kaže Majić za list.

Visoki savet sudstva za sada je bez stava o slučaju sudije Miodraga Majića.

New Delhi, 23.05.2019 - Indijska narodna partija (BJP) premijera Narendre Modija pobedila je na opštim izborima: Narendra Modi

Jačanje veza sa afričkim državama

Sagovornici Danasa govore o jačanju veza Srbije sa afričkim državama. List u naslovu citira Borka Stefanovića: „Opasna egzibicija režima“.

List citira i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića: „Ponovo bih išao u Somaliju“.

Prosečna penzija biće veća za 1.300 dinara

Prosečna penzija biće veća za 1.300 dinara, piše u Novostima koje objašnjavaju šta donosi švajcarski model usklađivanja primanja.

List najavljuje: „Deblji“ čekovi od 1.januara sledećegodine.

Ofšor plaćanje nije uvek pranje novca

Ofšor kompanije,ili poreski rajevi, u javnosti su često na rubu srama zbog slučajeva pranja novca. Međutim, javno dostupni podaci pokazuju da se preko njih najčešće obavlja promet s nekim od glavnih spoljnopolitičkih partnera firmi iz Srbije i stranih investitora, piše u Politici pod naslovom: „Ofšor plaćanje nije uvek pranje novca“.

Podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da se promet s Kinom dominatno obavlja preko Honkonga upravo zbog poreskih olakšica tamošnjih firmi.Isto važi i za Singapur.

Prema podacima NBS o platnom prometu s inostarnstvom, rezidenti su u 2018. godini preko ofšor zona platili obaveze od 930,1 milion evra. Od toga je za uvoz robe plaćeno 820,3 miliona evra.

Mitropolit Amfilohije: Vratimo Njegoševu kapelu da sklinemo prokletstvo sa Crne Gore

Prokletstvo sa Crne Gore neće se skinuti sve dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćenu, poručio je crnogorskom narodu i njegovoj vlasti mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije, prenose Novosti.

„I danas su mošti njegove na raspeću.Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove crkvu Svetog Petra Cetinjskog, njegovog strica, da bi on skinuo proletstvo sa Crne Gore“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Kapela je srušena u leto 1972. dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti, kako bi ustupila mesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović.

Evropa-globalni igrač ili igralište za druge

Danas donosi stavove Karla Bilta povodom izbora za Evropski parlament, pod naslovom: Evropa-globalni igrač ili igralište za druge.

Izbori za Evropski parlament počeli su juče ujutru glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji. Oko 400 miliona ljudi iz 28 članica Evropske unije do 26. maja biraće svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina.

Cena vladinog aviona tajni podatak

Muk u kabinetu premijerke Ane Brnabić povodom kupovine biznis džeta od vlasnika Galenike, piše u Danasu pod naslovom: „Zašto je cena vladinog aviona tajni podatak?“.

Drama Dačića nad Grčkom

Državni „falkon“ leteći kovčeg, naslovljavaju Novosti vest o drami na letu državnog aviona u kome je bio ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Avion se zbog akumulatora umalo nije zapalio nedaleko od Atine. Ovo je jedanaesti incident letilice stare čak 38 godina.

„Nije mi bilo svejedno“, izjavio je Dačić.

„Ministar sa devet života“ , piše u Srpskom telegrafu pod naslovom: „Dačić mačka preživeo i kvar na avionu“.

Dačić ima deset života. Preživeo teroristički napad u Somaliji, pa mu se umalo srušio avion, piše u Kuriru.

Dačić se nalazio u predsedničkoj palati u Mogadišu gde je razgovarao sa predsednikom Somalije kada je automobil-bomba ekspolodirao u blizini palate.

Marko Todorović (72) kandidat za Nobela, a Srbija za njega ne zna

Marko Todorović (72) je kandidat za Nobela, a Srbija za njega ne zna. Hemičar kome se klanja Lomonosov živi u selu Trbušac kod Šapca, piše u Informeru.

Tijanin otac uzvratio Vidojkoviću

Otac ubijene Tijane, Igor Jurić reagovao je na ogavan tekst pisca Marka Vidojkovića, „Tijanina diktatura“, kojim kritikuje doživotni zatvor za silovatelje dece, objavljuje Srpski telegraf i u naslovu citira: „Marko se posrao po grobu moje ćerke“.

Za šetnju Budvom u kupaćem, kazna 600 evra

Opština Budva planira da, po ugledu na Hrvatsku,  uvede kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 evra, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 evra, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 evra, objavljuju Novosti.

Nadležne službe u tom gradu pozvale su građane da, u što većem broju pomognu svojim sugestijama u kreiranju nacrta Odluke o komunalnom redu.

Đetići poludeli, komentariše Srpski telegraf ovu odluku pod naslovom: „Ko šeta go do pasa kazna 500 evra“.I tabloid Alo javlja o ovoj temi na naslovnoj strani.

Majka i bliznakinje umrle od gladi

Obdukcija tela majke i dve bliznakinje srpskog porekla, koja su početkom nedelje pronađene u njihovom stanu u Beču, pokazala je da su one umrle od gladi, objavljuje Blic.

Procenjeno je dalje da su žene umrle između kraja marta i početka aprila, a pronađene su tek početkom ove nedelje.

Portparol policije Patrik Majerhofer rekao je da su žene živele izolovano i da u stanu nije pronađena nikakva namirnica.

Jedna prijateljica porodice alarmirala je policiju, tvrdeći da se njenoj prijateljici nešto dogodilo jer je dugo nije videla.

Pošto su razvalili vrata, policajci naišli u predsoblju na leš Vesne M. (45), a u dnevnom boravku pronašli su njene dve ćerke bliznakinje (18), koje su ležale mrtve na kauču.

Ubistvo Arkana

Tabloid Alo objavljuje „šokantno svedočenje Jezdimira Vasiljevića, vlasnika Jugoskandika“, pod naslovom „Ovo je prava istina o ubistvu Arkana“.

Partizan nadigrao Zvezdu i odbranio trofej u Kupu

Partizan je nadigrao  Crvenu zvezdu na njenoj “Marakani”, pobedio zasluženo 1:0 (1:0) i četvrti put uzastopno osvojio Kup Srbije, 16. put u istoriji, objavljuju Novosti.

Crno-beli su ušli sa više želje, orniji, svežiji, brži, jači u duelu, sa boljim planom igre, mogli su i ranije da završe utakmicu da su njeni igrači bili manje sebični. Zvezda je sanjala duplu krunu, imala je i svoj teren, ali je bila neprepoznatljiva, nemoćna, troma, umorna i bezidejna pa je platila ceh nestvarnom broju grešaka.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...