„Nova zapadna strategija“ za Kosovo

Anđelka Nikolić

(četvrtak 23. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.05.2019 - britanski inovator Ričard Brauning izveo je na Adi Cignaliji let u mlaznom odelu, kao najavu za simpozijum WORLD.MINDS

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog taksi koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere i one se trenutno razmatraju. „Nova zapadna strategija“ za Kosovo američkog profesora Edvarda Džozefa prvi put posle dužeg vremena, uz „rešenje“ servira upozorenje Beogradu i najavljuje „neprijatnu alternativu“. Aleksandar Vučić bi se u tom slučaju iz uloge „faktora stabilnosti” našao u ulozi još jednog za Zapad „zamenjivog, problematičnog balkanskog političara”. Srbija, po ovom planu, treba da prizna nezavisno Kosova u okviru „sadašnjih granica“, a zapad bi se Beogradu „odužio“ investicijama u sferi odbrane i izdašnim paketom razvoja.

izlo-bgd-nato

Beograd, 22.05.2019 - zložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu obeležavanju 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, posetili su danas predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije

Nećemo na arbitražu, spremamo kontramere Prištini

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksa koje su uvedene na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere i one se trenutno razmatraju, saznaju Novosti.

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose dobro obavešteni izvori lista, Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio - nenadležnim. U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje "Kosova" kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove "državnosti", zbog čega je opcija arbitraže i odbačena.

Kosovo je postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu je potpisao Unmik u ime prištinskih institucija.

Novosti su zatražile odgovor od misije Unmika zbog čega su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali nisu dobile objašnjenje.

kraljevo-aerodrom-

Kraljevo, 22.05.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant RV i PVO Duško Žarkoviæ posetili su danas kompleks aerodroma „Morava“, gde se izvode radovi na obezbeðenju uslova za sletanje civilnih aviona

Srbija opet između štapa i šargarepe

Edvard P. Džozef, vanredni profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins, objavio je na sajtu časopisa „Forin polisi” autorski tekst kao predlog „nove zapadne strategije” za Kosovo, a po principu „štapa i šargarepe”, objavljujue Politika.

On tvrdi da Zapadni Balkan može da bude stabilan jedino ako Srbija prizna nezavisno Kosova u okviru „sadašnjih granica“. Zapad bi se Beogradu „odužio“ time što bi od Vašingtona dobio „značajno unapređenje vojnih i civilnih odnosa, potencijalno na nivou starteškog partnerstva“, a uporedo s investicijom SAD u sferi odbrane, EU bi ponudila Srbiji i Kosovu izdašni paket razvoja.

„Nova zapadna strategija“  koju je obelodanio Džozef , imaće za cilj da „očuva, poštuje i učini dostojnom održivu srpsku vezu sa Kosovom, u kontekstu punog, međusobnog priznanja”, jer je „Srbiji potrebno kosovsko poštovanje, a ne zemlja“.

Prvi put posle dužeg vremena Beogradu je uz „rešenje“ servirano i upozorenje.

Naime, kako piše Džozef, ukoliko srpski predsednik Aleksandar Vučić odbije ili sabotira novi pristup , Vašington treba da ima spremnu  „neprijatnu alternativu”, odnosno „kaznu”.

Džozef piše da bi se Vučić iz uloge „faktora stabilnosti” našao u ulozi još jednog za Zapad „zamenjivog, problematičnog balkanskog političara”.

 „Vučićev izbor će biti ili da pregovara o časnom rešenju koje vodi Srbiju ka EU do 2025. ili da gleda kako SAD i ključne evropske prestonice predstavljaju 'Kosovo 2025', intenzivan, transatlanski napor na izgradnji države“, navodi Džozef.

 „Pretnje SAD: Vučiću, daj Kosovo ili si gotov“, piše u Informeru. „Američki analitičar Edvard P. Džozef predočio ´novu strategiju´: Ako srpski predsednik odbije priznavanje nezavisnosti, bio bi smenjen kao još jedan ´problematični balkanski političar´“

„Pokušaće da nas satru“, objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Horor plan Amera za Kosovo“. List prenosi kako je „Edvard Džozef otkrio šta čeka Srbiju ako ne pristane na sve zahteve Prištine. Razradili su kaznu u pet tačaka ukoliko odbijemo podli scenario“.

„Američka ucena, Vučiću, predaj Kosovo ili padaš“, naslov je u Kuriru.

crkva-njujork

Njujork, 22.05.2019 - započeta izgradnja krova na srpskoj pravoslavnoj katedrali Svetog Save u Njujorku, koja je stradala u požaru na Uskrs 2016. godine

Podgorici ne smeta da bude pod albanskom zastavom

Dan nezavisnosti Crne Gore, 21.maja, u najmlađoj crnogorskoj opštini Tuzi i Ulcinju protekao je u bojama prepletenih crnogroskih i albanskih zastava, a pažljiviji posmatrači uočili su da je znatno više bilo albanskih zastava, piše u Politici.

Na zgradi opštine Tuzi i u centru istaknuta je i zastava Republike Albanije. Predsednik opštine Tuzi rekao je da će pored državne zastave biti istaknuta i albanska jer su Albanci „bili odlučujući faktor u procesu sticanja crnogorske nezavisnosti“.

Dok su se albanske zastave vijorile tokom proslave Dana državnosti, upućuju se kritike zbog isticanja srpske zastave na objektu koji pripada Srpskom savetu.

brisel-plakati-izbori-

Brisel, 22.05.2019 - posteri pred Evropske izbore u Briselu

Dačić u Somaliji

„Teroristi Al Šababa napali palatu dok je šef srpske diplomatije bio unutra“, javlja Kurir. „Ivica Dačić preživeo bombaški napad“. Tabloid dodaje da je „poginulo šestoror ljudi, najmanje 13 osoba teško povređeno, od toga dva poslanika“.

Kupovina zlata najbolja zaštita od krize

Srbija će narednih godina povećati devizne rezerve u zlatu, a to u poslednje vreme čine i Rusija, Kina, Indija,Turska.Od jula 2016 do januara 2019.godine Rusija je povećala rezerve zlata za 600 tona, Turska za 145 tona, Kina za 41 tonu, Indija za 50 tona prema podacima Svetskog saveta za zlato, piše u Kuriru..

Razlog za našu, a verovatno i njihovu, kupovinu zlata jeste finansijska sigurnost koju zlato obezbeđuje usled potencijalnih kriza i kursnih razlika koje mogu posledično da nastanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da se na njegovu inicijativu povećavaju rezerve u zlatu. Srbija sada ima 20,8 tona zlata, a plan je da rezerve zlata u narednim godinama povećaju na 50 tona.

NBS kupuje poluge zlata od domaće proizvodnje, od RTB „Bor“, i nema monopol na tu kupovinu, niti pravo da isključi druge kupce.

Predsednik kompromituje nazavisnost Narodne banke

Ko upravlja deviznim rezervama, guvernerka sa saradnicima ili političari, pita Danas, a odgovor svojih sagovornika objavljuje pod naslovom: „Predsednik kompromituje nazavisnost Narodne banke“.

Aleksandar Vučić je po sopstevnim rečima „dao zadatak“ NBS da kupi 10 tona zlata do kraja godine, guvernerka Jorgovanka Tabaković odmah je prihvatila „taj savet“.

List citira Dejana Šoškića: Važno je čuvati nezavisnost centralne banke, a bitan deo toga je i nezavisnost u upravljanju deviznim rezervama. NBS bi tu odluku trebalo da donese nezavisno i na osnovu detaljnih analiza, a ne na osnovu laičke logike.

Danilo Šuković kaže: „Treba ukinuti sve institucije osim predsednika. On radi sve šta mu se sviđa“.

Boško Živković smatra da je kupovina zlata generalno dobar potez, jer dugo nismo obnavljali zlatne rezerve.

drz-reviz-izv-2018.

Beograd, 22.05.2019 - Predstavljanje Izveštaja o radu Državne revizorske institucije za 2018. godinu: Iva Vasilić Milić, Ivica Gavrilović, Stojanka Milovanović,  Dusko Pejović, Danimir Vulinović, Snežana Trnjaković, Slobodan Mijailović

Izgoreo automobil predsednika SO Nova Varoš

Automobil „pežo 208“ Nikole Jelića, predsednika SO Nova Varoš i do pre neki dan direktora lokalne poslovnice JP „Srbijašume“, izgoreo je ispred njegove porodične kuće u tom gradu, objavljuje Danas.

„Siguran sam u to da je požar podmetnut, verovatno iz političkih razloga i zbog toga što sam stekao neprijatelje kao direktor „Srbijašuma“, jer su mnogi pokušavali da vrše pritisak na mene za neke svoje poslove“, rekao je Jelić za Danas.

„Bio sam član Nove Srbije kada sam postao predsednik SO. Međutim, tokom političkih previranja, kada je SNS smenila sa vlasti koaliciju koju je predvodila DS, istupio sam iz NS i ostao nezavisan kandidat. Podržao sam SNS, koja je na vlasti u koaliciji sa grupom građana i sa nas dvoje-troje nezavisnih odbornika. Čak sam o svom trošku finansirao odlazak 94 osobe na miting Aleksandra Vučića koji je nedavno održan u Beogradu“, kazao je Jelić.

Jelena Ćuruvija: Zašto su kod kuće osuđenici za ubistvo?

Apelacioni sud odbio je zahtev da se optuženi za umešanost u ubistvo Slavka Ćuruvije Milan Radonjić i Ratko Romić prebace u pritvor, objavluje Danas.

Ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija pita: Zašto su kod kuće osuđenici za ubistvo?

Visoki savet sudstva danas o sudiji Majiću

Visoki savet sudstva danas će raspravljati o sudiji Apelacionog suda u Beogradu Miodragu Majiću kome su poslanici vladajuće stranke u Narodnoj skupštini uputili niz uvreda jer je kritikovao odredbe izmena Krivičnog zakona, objavljuje Danas.

Igor Jurić: Nemam snage ni da se radujem, ovo je za svu našu decu

Nakon što je Skupština Srbije usvojila izmene Krivičnog zakonika koji predviđa doživotni zatvor za ubice dece Igor Jurić, otac ubijene Tijane govori za Blic o dve godine borbe za usvajanje ovog zakona: Nemam snage ni da se radujem, ovo je za svu našu decu.

„Dok sam sedeo u Skupštini i čekao da poslanici izglasaju zakon, kroz glavu mi je prolazilo sve šta se događalo tokom prethodne dve godine. U mislima mi se samo vraćala presuda Tijaninom ubici“.

„Nisam mislio da sam misionar koji će ujediniti vlast i opoziciju, ali sam smatrao da je to nešto mnogo bitno i da ćemo se svi naći oko istog interesa- interesa zaštite naše dece“

Jurić kaže da ga je najviše zabolelo to što su neki ljudi, ne birajući sredstva pokušali da mu unište kredibilitet i da ponize i njega i njegovu porodicu.

Saši Mirkoviću pravosnažno godinu dana zatvora

Viši sud u Zaječaru pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora nekadašnjeg predsednika Skupštine opštine Zaječar Sašu Mirkovića zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je gradski budžet oštećen za oko 14 miliona dinara 2013. godine, objavljuju Novosti .

Nekadašnji estradni menadžer je, nezvanično, otkazao punomoćje svom advokatu, pa presuda nije mogla da mu bude uručena.

„Mirković nije primio presudu jer se, po našim saznanjima, krije u Makedoniji ili na Kosovu i Metohiji“, saznaje list od izvora bliskim istrazi.

Ukoliko se u dogledno vreme Mirkoviću ne uruči rešenje Višeg suda, za njim će biti raspisana međunarodna poternica.

brnab-konf-siva-ek-

Beograd, 22.05.2019 - Premijerka Ana Brnabić otvorila je četvrtu godišnja konferencija "Izlaz iz sive ekonomije 2019/20, koju organizuju Vlada Srbije i NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ)

Tajni skup?

„Tajni skup Šiptara u Severnoj Mitrovici“, objavljuje tabloid Alo. „Još malo i sve će ovo i formalno biti naše. Ostanite jaki, izdržite još malo i čekajte. Radite sve kako sam vam rekao“, poručio Kadri Veselji okupljenima na sastanku, piše u ovom tabloidu.

Novac za medije

„Sramota, Đilas državnim parama plaća svoje medije“, objavljuje Informer. „Od 32 miliona dinara namenjenih za medijske projekte u Šapcu, veći deo otišao ´Danasu´, Ninu, Vremenu, Novom magazinu..., koji najbrutalnije napadaju vladajuću strukturu“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...