Srbija uvela doživotnu kaznu zatvora

Anđelka Nikolić

(sreda 22. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 21.05.2019 - Otvaranje Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su izjave da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje - samo želje pojedinaca ali da je realnost mnogo drugačija. Poslanici skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Budući građanski zakonik dozvoliće surogat- materinstvo. MMF je pozitivno ocenio ekonomske rezultate Srbije, bez dogovora o poskupljenju električne energije. Prognoza MMF i Svetske banke je da će privredni rast Srbije u ovoj godini biti 3,5 odsto, a naredne četiri procenta.

soko-palic-

Lebine, Paraćin, 21.05.2019 - puštanja u prirodu stepskog sokola (Falco cherrug) prstenovanog u Austriji, posle uspešnog lečenja i oporavka  u prihvatilištu Zoo vrta „Palić"

Traže nam Preševo da zaboravimo Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da su izjave da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje - samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija, prenosi Politika.

Vučić je ovako prokomentarisao nedavnu takvu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, koji je iz Vašingtona poručio da je pripajanje tog dela Srbije Kosovo „naravno, najbolje rešenje“.

Dok Kamberi iz Vašingtona zahteva da se jug Srbije pripoji Kosovu, u ovom gradu počinju „Dani komandanta Lešija“, posvećeni teroristi OVPMB Ridvanu Ćazmiju, poznatijem kao komandant Leši, koji je ubijen 2001.godine.

List tekst donosi pod naslovom: „Traže nam Preševo da zaboravimo Kosovo“.

vucic-rus-slucki-

Beograd, 21.05.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa  predsednikom Odbora za međunarodne poslove Federalne Skupštine Državne dume Ruske Federacije Leonidom Sluckim

Obuka u Zadru

“Hrvati nam ponovo zabijaju nož u leđa, običavaju Haradinajeve jurišnike” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “´Vojska Kosova´ u Zadru uvežbava udar na Srbe”. Uz to list objavljuje fotografiju na kojoj piše,  “Smotra kosovskih Albanaca na rivi u Zadru”, na kojoj se vidi stroj naoružanih vojnika sa zastavom Kosova.

eu-vojska-srb-

Brisel, 21.05.2019 - zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije održanom danas u Briselu

Usvojen „Tijanin zakon”

Poslanici skupštine Srbije usvojili su juče izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, prenosi Politika.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Za „Tijanin zakon” glasalo je svih 159 prisutnih poslanika, među kojima su bili opozicioni radikali, dvoje poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine , samostalni poslanik Miladin Ševarlić, josim poslanika vladajuće koalicije glasao je poslanik Nove Srbije i Đorđe Vukadinović iz kluba NS-PZSS.

Deo opozicije koji bojkotuje skupštinu, okupljen uglavnom u Savezu za Srbiju, nije bio u sali.

Glasanju je prisustvovao Igor Jurić otac ubijene Tijane, koji je usvajanje zakona pozdravio aplauzom.

Uz komentar „Pobeda“, Blic objavljuje naslov:“Doživotni zatvor za monstrume“.

Bez dogovora sa MMF-om o poskupljenju struje

Cena električne energije, bar zasada, ostaje ista. Kako je potvrdio ministar finansija Siniša Mali, sa misijom MMF razgovarano je o poskupljenju struje, ali zasada nije napravljen nikakav dogovor, objavljuju Novosti.

Razgovarali smo o povećanju cene struje, ali Vlada i MMF imaju različite poglede o tome, i po pitanju opravdanosti i o visini cene, rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare upriličenoj po okončanju posete misije MMF.

Cena struje mora da bude takva da ostavi dovoljno prostora za održavanje sistema i za investicije, ali postoji i socijalni aspekt. Potrebno je pronaći dobru ravnotežu između tih aspekata, rekao je šef misije MMF Jan Kejs Martejn.

mmf-mali-tabakovic

Beograd, 21.05.2019 - Konferencija za novinare posle razgovora s Misijom MMF :Siniša Mali, Jorgovanka Tabaković, Jen Kes Martejn

Mali: Rast od 7 odsto je moguć

Predstavnici Misije MMF ocenili su da Srbija ima snažan ekonomski rast, da javni dug pada, da je inflacija niska i stabilna i da su mnoge ključne reforme sprovedene, "mada neke sa kašnjenjem", prenose Novosti.

Prognoza MMF i Svetske banke je da će privredni rast Srbije u ovoj godini biti 3,5 odsto, a naredne četiri procenta.

Po prognozama MMF i Svetske banke, Srbija je viđena kao nosilac rasta u regionu .Visoke stope rasta znače veće plate i penzije, više investicija u infrastrukturu i bolji životni standard za sve građane Srbije, ukazao je ministar finasija Siniša Mali na zajedničkoj konferenciji za medije sa predstavnicima Misije MMF

Čvrsto verujem da naša ekonomija može još brže da raste nego do sada, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, za koga prognoza Svetske banke o rastu Srbije od sedam odsto jeste moguća.

Novi sistem zapošljavanja u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da postojeći sistem kontrole zapošljavanja u javnom sektoru ostaje na snazi, dok se, kaže, ne utvrdi nova metodologija popunjavanja kadrova, prenose Novosti.

Mali je, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji za medije sa predstavnicima Misije MMF, rekao da je Vlada Srbije svesna ograničenja koja postoje u trenutnoj metodologiji i postpuku zapošljavanja u javnom sektoru.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samopurave radi na novoj metodologiji koja treba da utvrdi pravi potencijal rasta pojedinih organa, a s druge strane i neophodnost popunjavanja kadrovima", rekao je Mali.

I Vučić po Štraheovom modelu dovodi investitore

Pod naslovom: „I Vučić po Štraheovom modelu dovodi investitore“, Danas objavljuje analizu Miše Brkića o slučaju austrijskog vicekancelara i srpskim sličnostima.

Kao i Štrahe u Beču, tako i Aleksandar Vučić u Beogradu stalno ramišlja kako da obezbedi novac za jačanje konkurentske sposobnosti svoje Srpske napredne stranke i materijalno je osposobi da ostane najjača partija.

Oni investitori koji su došli direktnom pogodbom s predsednikom države i prihvatili takav model vertikalnog ugovaranja biznisa mogu u Srbiji da se osećaju potpuno komotno, takoreći „kao bubreg u loju“. Oni, faktički, žive u poslovnim oazama u kojima ne važe ista pravila poslovanja kao u ostalim delovima Srbije za „obične“ firme.

„Podsećalo je na kampanju protiv Olivera Ivanovića“

Mladi političari poreklom s Kosova govore za Danas o tek završenim izborima u srpskim opštinama na Severu KiM: „Podsećalo je na kampanju protiv Olivera Ivanovića“.

Loši projekti CIP-a za Koridor 10 koštali nas 60 miliona evra

Neodgovarajući projekti koje je Saobraćajni institut CIP uradio za koridor 10 u Grdeličkoj klisuri koštali su Srbiju čak 59,5 miliona evra, objavljuje Blic podatke do kojih je  ekskluzivno došao, pod naslovom: „CIP zaboravio da Južna Morava postoji“.

Koridor 10 pušten je u saobraćaj pre tri dana, a tom prilikom govorilo se i da je tokom izgradnje bilo velikih poblema a jedan deo, prema saznanjima lista, odnosi se na one koji su nastali zbog skandaloznih projekata koje je uradila naša najveća projektantska kuća, kojom rukovodi Milutin Ignjatović.

Šteta je i mnogo veća jer u ovu sumu nisu uračunati izgubljeno vreme i kašnjenje radova.

„Izgubljeno vreme se sigurno meri godinama. Štedelo se na geoistraživanjima, a ono što je viđeno na terenu navodi na sumnju da su pojedini projekti rađeni a da se nije ni ustalo iz fotelje u CIP-u“, kažu sagovornici lista.

Selfiji u tunelima

“Ludo, prave selfije pa blokiraju novi autoput i tunele u Grdelici”, piše u Informeru.

"Koridori Srbije" apeluju na građane da se ne zaustavljaju u tunelima na novootvorenoj deonici južnog kraka Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri i da ne prave "selfije", jer time ugrožavaju i svoju bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju

Od kada je minulog vikenda otvorena deonica kroz Grdelicu, pojedini vozači kršeći saobraćajne propise zaustavljaju svoja vozila u tunelima, što automatski aktivira alarme u operativno-tehničkom centru, zbog čega posebne ekipe izlaze na teren kako bi pomogle vozaču, koji se, međutim, zaustavio da fotografiše tunel, put...
"Nije dozvoljeno zaustavljanje vozila, jer to automatski aktivira alarme u tehničko-operativnom centru, a samim tim posada kreće da pomogne vozaču koji se zaustavio u niši za havarisana vozila", kaže za Tanjug direktor sektora za izgradnju u "Koridorima" Aleksandar Senić, piše u Informeru.

Srbija uvodi surogat- materinstvo

Budući građanski zakonik ipak će dozvoliti surogat- materinstvo, i to uz umerenu nagradu, a žena koja nosi i rodi dete za nekog drugog zvaće se u zakoniku „rodilja“, saznaje Politika.

Rodilja će imati pravo na naknadu troškova tokom trudnoće i porođaja, kao i pravo da se sa „pravnim roditeljima“ dogovori o nagradi za sebe u iznosu od 8.000 do 15.000 evra.

Sudske vlasti nemo posmatraju linč sudije Majića

Struka i civilni sektor osudili su vređanje sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, dok sudske vlasti nemo posmatraju linč sudije Majića, piše u Danasu.

Društvo sudija Srbije je juče upozorilo da „neargumentovani i ostrašćeni napadi od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti, praćeni ličnim uvredama“ na račun sudija Apelacionog suda u Beogradu Omera Hadžiomerovića i Miodraga Majića, dodatno urušavaju poverenje građana u pravosuđe.

Na taj način se „unosi strah među nosioce pravosudnih funkcija, podriva stabilnost i nezavisnost sudske vlasti i predstavlja pokušaj preispitivanja sudske odluke van suđenja, suprotno Ustavu i zakonima ove države“, navodi se u saopštenju.

Duštvo sudija Srbije je pozvalo Visoki savet sudstva da obavlja svoju Ustavom poverenu funkciju i zaštiti nezavisnost sudija i sudova.

Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu osudila je napade na sudije i pozvala ministre, poslanike i ostale predstavnike izvršne vlasti da se uzdrže od daljeg urušavanja nezavisnosti sudstva i sudija u Srbiji i da poštuju ustavnu podelu vlasti.

lauda-nirberg-arhiv-

Nirbugring, 21.05.2019 - Trostruki šampion formule 1 Niki Lauda preminuo je u ponedeljak uveče u 70. godini (snimak iz Nirbugringa, 1976. godine)

Kruševac centar za krađu beba?

Da li je Kruševac centar za krađu beba, pitaju se Novosti ukazujući da se najviše sumnji dosad plelo oko bolnice baš u ovom gradu.

Iz Vladine komisije za nestale bebe očekuju da tužilaštvo započne istragu.Potvrđeno je da je u Aleksincu iz Centra za socijalni rad nestalo čak 29 dosijea o  usvajanju beba u periodu od 1976 -1985, kada je najviše novorođenčadi ukradeno.

Do ovog šokantnog otkrića došli su predstavnici Vladine komisije, istražujući slučaj usvojenog muškarca za kog se sumnja da je kao novorođenče ukraden iz kruševačke Opšte bolnice.

„Među tih 29 dosijea koji nedostaju nalazi se i predmet čoveka koji je tražio od nas pomoć“, kaže Radiša Pavlović, član Vladine komisije i predsednik Udruženja.

Slučaj ovog usvojenika pokazuje model po kom se radilo. Deca su proglašavana, objašnjava Pavlović, umrlom, sklanjana su i za njih su pravljeni novi papiri sa fiktivnim roditeljima, koji su fiktivno potpisivali dokumenta da daju tek rođene bebe na usvajanje.

Do ovog otkrića Komisija je došla tragajući za podacima o majci usvojenika. Matična služba u ovom slučaju potvrdila je da majka koja se vodi kao biološka - ne postoji i nikada nije postojala.

Kurirov “Dosije krađa beba”

Pod najavom “Dosije krađa beba”, Kurir objavljuje “najpotresniju priču u Srbiji” pod naslovom “Otac na samrti priznao: Ćerko, kupili smo te za 30.000 maraka”. Ovaj tabloid tvrdi kako je “došao do šokantne priče o razdvojenim sestrama rođenim 1981.” Reč je o “jezivoj sudbini bliznakinja iz Aleksinca”. Kako Kurir navodi, “Pred smrt, Nišlija je usvojenoj jedinici otkrio šokantnu istinu: ukradena je na porođaju, platili su da bude njihovo dete a njena sestra B. I. (38) živi s biološkim roditeljima u Aleksincu”.

Vučić preti mafiji

Srpski telegraf najavljuje “obračun sa kriminalcima” pod naslovom “Vučić: Žestoko ćemo da udarimo na mafiju”.

Balerina i glumac u pozorišnoj kafani

“Drama u Narodnom pozorištu” javlja Srpski telegraf pod naslovom “Glumac išamarao balerinu I konobaricu”. Uz to ovaj tabloid objavljuje fotografiju Tanasija Uzunovića.

U Informeru piše “Balerina: Tanasije mi je udario šamar. Tanasije: Pljunula me, samo sam je gurnuo”.

Tanasije Uzunović ošamario balerinu, objavljuje Kurir a Alo – Tanasije Uzunović se obračunao sa balerinom.

“Glumac Tanasije Uzunović rekao je da on nije kriv i da nije udario šamar balerini D.K, koja je inače vlasnik bifea u Narodnom pozorištu, gde se desio incident”, piše u tabloidu Alo.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...