Vučić će reći koji su planovi za Kosovo

Anđelka Nikolić

(utorak 21. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 20.05.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijiom Međunarodnog monetarnog fonda

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će izneti koji su planovi za Kosovo i Metohiju. Predstavnici  Srpske liste, kao i rukovodioci svih naših institucija na KiM sastaće se u petak u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Teme sastanka biće i eventualne kontramere protiv Prištine. Na Gazimestanu osnovan ogranak Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju. „Gugl“ je obustavio saradnju  sa  „Huavejom“ u segmentu  „prenosa hardvera, softvera i tehničkih usluga“. Srbija kupuje deset tona zlata.Planirano je da rezerve do kraja 2020. narastu na čak 50 tona. Jako nevreme praćeno gradom uništilo voćnjk i useve u selima oko Ivanjice, Čačka i Lučana.

bomb-venci-bolnica-drmisovi

Beograd, 20.05.2019 - polaganje venaca na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike Gardijske brigade i pacijente KBC „Dr Dragiša Mišović”, poginulih u bombardovanju Srbije 1999. godine

Vučić iznosi planove za KiM

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u svom govoru objasniti kakav je položaj Beograda posle šest godina dijaloga sa Prištinom, šta je do sada sve urađeno u pregovaračkom procesu i koji su planovi, nezvanično saznaje Politika.

Prethodno će u petak, na talasu ubedljive pobede Srpske liste koju podržava Beograd, Vičić razgovarati sa predstavnicima Srpske liste i rukovodiocima svih srpskih institucija na KiM o daljim koracima.

Na sastanku će biti razmotrene i mogućnosti uvođenja kontramera Prištini. Da Beograd uzvrati istom merom, zalažu se neki ministri, dok je zasada uzdržan predsednik Vučić koji kao argument navodi da se sada prvi put kao glavni problem u nastavku dijaloga spominju privremene kosovske institucije, a ne i Beograd.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da će „svi dalji koraci biti povlačeni u dogovoru izabranih predstavnika srpskog naroda i predstavnika institucija Srbije“.

Dan posle izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, na kojima je Srpska lista ostvarila bolji rezultat nego 2017.na lokalnim izborima,  Đurić je čestitao Srbima na KiM „na veličanstvenom uspehu jedinstva i zajedničke borbe za opstanak na Kosmetu“.

Teme sastanka Srba s Kosova i predsednika Vučića biće i eventualne kontramere protiv Prištine, koja i posle pola godine drži na snazi takse na srpske proizvode, kao i da li su ponovne ostavke tek izabranih predvodnika četiri opštine otvorena opcija, piše u Novostima pod naslovom: „Beograd u petak uzvraća udarac“.

trznice-unija-

Beograd, 20.05.2019 - Svetska konferencija unije tržnica (WUWM – World Union of Wholesale Markets), čiji je domaćin JKP „Gradske pijace”, po prvi put održana je u Beogradu

„Glasali samo oni koji su imali lični interes“

Petar Miletić, bivši potpredsednik parlamenta u Prištini o izborima na severu Kosova za Danas kaže da „to i nisu bili izbori jer se nije biralo, već imenovalo“.

Na birališta su „izašli samo oni koji su naterani, ucenjivani ili imaju direktan interes od grupacije koja će biti na vlasti“, tvrdi Petar Miletić.

kosovo-djilas-szs

Gazimestan, 20.05.2019 - danas je na Gazimestanu, u prisustvu lidera SZS i predstavnika članica SZS sa KiM, formiran Savez za Srbiju na Kosovu i Metohiji

Đilas: Osnovan ogranak Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je juče na Gazimestanu osnovan ogranak Saveza za Srbiju (SZS) za Kosovo i Metohiju, koga osim članica SZS čini i više drugih političkih partija i udruženja građana, koje deluju na Kosovu, prenosi Danas.

Đilas je naveo da je na tom skupu istakao važnost dijaloga i razgovora između Srba i Albanaca. Đilas je objasnio da je skup održan na Gazimestanu a ne u Gračanici jer su organizatori želeli da izbegnu bilo kakav sukob sa ljudima koji su se tamo okupili.

Đilas je izjavio da „vlast u Beogradu huška Srbe protiv Srba“.

Penzije rastu po švajcarskom modelu

Penzije rastu po švajcarskom modelu, otkriva Blic dogovor Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

lond-hortikultura-izlo-

London, 20.05.2019 - međunarodna izložba hortikulture i inovacija (Chelsea Flower Show)

Srbija kupuje deset tona zlata

Srbija kupuje deset tona zlata.Predsednik Aleksandar Vučić je taj zadatak dao guvernerki Jovanki Tabakovič i ministru finansija Siniši Malom posle sastanka sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saznaju Novosti.

Planirano je da rezerve do kraja 2020. narastu na čak 50 tona.

brnab-kinezi-

Beograd, 20.05.2019 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima kompanije China Communications Construction

Velike štete na usevima širom Srbije

Pojedine delove Srbije u noći između nedelje i ponedeljka pogodilo je jako nevreme praćeno gradom. Našu zemlju pogodilo je više od 15.000 udara gromom. Najviše su stradala sela oko Ivanjice, Čačka i Lučana, gde su grad i nevremenaneli veliku štetu voćnjacima i usevima, objavljuje Politika.

Vanredna situacija proglašena je u 19 čačanskih sela, u kojima su obilna kiša i grad koji su padali u nedelju uveče naneli veliku štetu voćnjacima i usevima.U opštini Ivanjica posledice grada pretrpelo je pet, đest sela, a isto toliko i u opštini Lučani, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Politiku.

zelenski-buzdovan-

Kiev, 20.05.2019 - novoizabrani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u ukrajinskom parlamentu, na ceremoniji inauguracije: Volodymyr Zelenskiy, podiže tradicionalno žezlo - buzdovan ("bulavu")

Naprednjaci napali sudiju Miodraga Majića

Poslanici su umesto o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije, raspravljali o nastupu sudije Apelacionog suda Miodraga Majića u „Utisku nedelje“, objavljuje Danas pod naslovom: „Naprednjaci napali sudiju Miodraga Majića“.

Majić je izjavio je da nije iznenađen kritikama koje mu je uputila vladajuća većina u Skupštini Srbije, ali da ga je iznenadilo da napad dolazi iz izvršne vlasti.

„Ovo je to viđenje debate u kojoj prvo isključite struku, odnosno strukom nazovu one koji kao eho ponavljaju njihove stavove, a one koji se usprotive optužuju. Žao mi je što ministarka pravde, koja je bila pripravnica kod mene i mogla da vidi moj način rada, ulazi u takvu političku igru“, ocenio je Majić.

Majić je rekao da je obaveza struke da ima stav bez obzira na cenu.

Majić se usprotivio uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Danas glasanje za „Tijanin zakon“

Poslanici će danas u Skupštini glasati za izmenu krivičnog zakona, piše u Blicu pod naslovom: „Dve godine borbe za doživotni zatvor za ubice dece“.

Poslanici će glasati o predlozima iz Inicijative Fondacije „Tijana Jurić“ i dnevnog lista „Blic“.

Može li crnogorski zakon da omogući oduzimanje imovine SPC

Vlada Duška Markovića usvojila je predlog zakona o pravnom položaju verskih zajednica, piše u Politici uz pitanje: Može li crnogorski zakon da omogući oduzimanje imovine SPC?

U obrazloženju zakona je navedeno: „Svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918.godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina“.

Gugl prekida saradnju sa Huavejem

U dramatičnoj eskalaciji američko-kineskog trgovinskog rata, emeričke kompabije jedna po jedna prekidaju saradnju sa kineskim „Huavejom“ koji je u petak stavljen na crnu listu u SAD, u skladu sa uredbom Bele kuće.U nedelju i „Gugl“ je objavio da obustavlja saradnju  sa  „Huavejom“ u segmentu  „prenosa hardvera, softvera i tehničkih usluga“, objavljuje Politika.

Ovaj potez mogao bi da ometa i poslovanje „Huaveja“, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima „Guglovog“ operativnog sistema android.

Kineska kompanije je drugi po veličini prodavac smartfona. Njihove  smartfone pokreće „Guglov“ mobili operativni sistem android. To je sistem otvorenog koda koji će moći da koriste i dalje, ali bez prava na korišćenje „Guglovih“ aplikacija i na sigurnosna ažuriranja.

Novosti ukazuju na moguće posledice rata „Gugla“ i „Huaveja“ pod naslovomn: Tramp i Srbima gasi „Jutjub“.

„Novi svetski tehnološki rat. Gugl želi da uništi Huavej, 2,5 miliona ljudi u panici“, piše u Kuriru.

bolonja prot desnicari

Bolonja, 20.05.2019 - sukob policije i demonstranata tokom protesta pristalica desničarskog pokreta "Forza Nuova"

Klinton: Kako sam rasturio Veliku Srbiju

Pod naslovom „Klinton: Kako sam rasturio Veliku Srbiju“, Srpski telegraf objavljuje, kako navodi, tajne američke transkripte.

Ne želimo da se Tuđman i Milošević dogovaraju svima iza leđa, poručio je 1995. američki predsednik Helmutu Kolu, a strahove je potvrdio i 1999. u razgovoru sa Šrederom.

merkel-nato

Minster, 20.05.2019 - nemačka kancelarka Angela Merkel sa vojnicima NATO snaga za brzo reagovanje u vojnoj bazi u Minsteru

Štrahe verovatno neće ići u zatvor

Afera „Ibica“ stvara političke komplikacije, pravne su za sada upitne, piše u Danasu pod naslovom: „Štrahe verovatno neće ići u zatvor“.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc namerava da smeni ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla iz ekstremno desničarske Slobodarske partije FPO-a, za kojeg smatra da nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku na kojem se lider FPO stranke Hanjc-Kristijan Štrahe pokazao da je spreman na kompromis sa Rusijom.

Takva smena će značiti odlazak iz vlade svih ministara iz FPO-a, izjavio je ministar za saobraćaj i novi lider ekstremno desničarske stranke Norbert Hofer.

Nastavak afere, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom: „Kurc na grupnjaku punom droge“.

austrija-kurc-kzs-

Vienna, 20.05.2019 - konferencija za novinare austrijskog kancelara Sebastijana Kurca

Plagijat Siniše Malog ozbiljno ugrožava ugled Univerziteta

Plagijat Siniše Malog ozbiljno ugrožava ugled Univerziteta, smatra Božidar Radenković, profesor Fakulteta organizacionih nauka, objavljuje Danas.

mali-plagijat-

Beograd, 20.05.2019 - Konferencija „Digitalno bankarstvo“ koju organizuje Adria Media Groupa: Siniša Mali

Ukradeno 29 dosijea o „nestalim bebama“

Vladina Komisija za istraživanje slučajeva nestalih beba sprema krivične prijave zbog slučaja u Aleksincu, piše u Novostima pod naslovom: Ukradeno 29 dosijea o „nestalim bebama“.

Sudbina čoveka iz Aleksinca čvrst dokaz afere „Ukradene bebe“.On je posle 38 godina otkrio da je ukraden u porodilištu, objavljuje Informer.

„Istina je, dokazao je da su ga na rođenju ukrali i predali ljudima sa kojima je živeo ubeđen da su mu roditelji“, izjavio je Radiša Pavlović, član Vladine Komisije za istragu.

Otkriveno obaranje NATO aviona?

„Otkrivena vojna tajna koju je Bela kuća skrivala pune dve decenije“, objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Srbi oborili NATO avion od dve milijarde dolara“.

List tvrdi da su „američki strateški bombarder B-2, a čije je kodno ime ´Duh Misurija´, pogodili su 20. maja 1999. godine pripadnici 250. brigade PVO iznad Surčina a on se potom srušio u Spačvansku šumu u Hrvatskoj“.

„NATO naredba: Sravnite Terazije“

Srpski oficiri otkrivaju umobolne planove alijanse iz 1999. godine, piše u Kuriru pod naslovom: „NATO naredba: Sravnite Terazije“.

Vesli Klark tražio da, kad počne agresija na Jugoslaviju, prvi „tomhavk“ bude bačen na centar Beograda. Da je ostvario svoj zločinački naum, poginulo bi najmanje 10.000 ljudi.

bgd-socci-

Beograd, 20.05.2019 - pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i član Gradskog veća Dragomir Petronijević razgovarali su danas u Starom dvoru sa delegacijom ruskog Grada Sočija, koju je predvodio gradonačelnik Anatolij Pahomov

Rusija: Srbiji stiže pancir

Vojni eksperti Aleksandar Žilin i Maksim Šepovalenko potvrdili su da su u toku završne pripreme za isporuku jednog od najmoćnijih raketnih PVO sistema Srbiji, objavljuje Informer pod naslovom: „Rusija: Srbiji stiže pancir“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...