Parada vojske i policije u Nišu

Anđelka Nikolić

(subota 11. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Niš, 10.05.2019 - prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "Odbrana slobode" u Nišu kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Pored nekoliko desetina građana, na defileu u Nišu učestvovalo 4.000 pripadnika VS i MUP-a, 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vazduhoplova. Za sledeću nedelju najavljene ozbiljne padavine i opasnosti od poplava. Patrijarh Irinej pozvao predsednika Vučića da poseti Sabor SPC. Američkom ambasadoru u Beogradu smeta što je general Vladimir Lazarević predvodio marš “Besmrtnog puka” u Nišu. Priština sprema rezoluciju o genocidu i hoće da naplati Srbiji „štetu“ za navodna silovanja Albanki.

muzej-175-

Beograd, 10.05.2019 - obeležavanje 175. godišnjice osnivanja Narodnog muzeja

Parada u Nišu

„Obeležen Dan pobede, vojska pokazala moć na paradi“, naslov je u Blicu.

„Pored nekoliko desetina hiljada građana, na defileu u Nišu učestvovalo 4.000 pripadnika VS i MUP-a, 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vazduhoplova“, javlja Politika

„Grandiozni defile trn u oku“ piše u Novostima pod naslovom „Zapadu smeta parada u Nišu“. List navodi kako su „mediji prepoznali jaku vezu Srbije i Rusije“ i citira Vučića: „Spremni smo u svakom trenutku na odbranu zemlje“. Takođe, navodi se da su „marširali i ratnici iz 1999.“ Na kraju Novosti dodaju: “Videli su šta kupujemo od Rusa“.

U inostranstvu pomno pratili defile u niškom Bulevaru Nikole Tesle. AP se osvrnuo na ruske posade, dok su hrvatskom portalu 24sata.hr zapali za oko veterani ratova devedesetih, navode Novosti.

“Veličanstvena odbrana slobode”, naslov je u Kuriru, u tabloidu Alo – “Neka drhte dušmani”, u Srpskom telegrafu “Srpska vojska grmela u Nišu” a u Informeru – “Dalje ruke od Srbije”.

List Danas donosi naslov “U niškom KC zbog parade odložene operacije”.

niss-parada-komandosi-

Niš, 10.05.2019 - prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "Odbrana slobode" u Nišu kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Upozorenje na poplave

“Dramatična upozorenja meteorologa potvrdio i resorni minister”, objavljuje Alo pod naslovom “Sledeće nedelje poplave poput onih iz maja 2014.” Tabloid citira meteorologa koji kaže: “Predlažem ozbiljne pripreme za evakuaciju starih i bolesnih, te pokretnih vrednosti i životinja”.

novi-sad-luka-privatiz

Novi Sad, 10.05.2019 - potpisivanje ugovora o privatizaciji Luke Novi Sad, kojem je prisustvovala i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

Patrijarh, vladike i predsednik Republike

Danas javlja da je “buran početak prolećnog zasedanja arhijereja SPC”. Pod naslovom “Patrijarh pozvao Vučića na Sabor, većina vladika protiv”, list objavljuje kako se “ucrkvenim krugovima tvrdi da je patrijarh Irinej šokirao većinu arhijereja kad je saopštio da će na njegov poziv Sabor posetiti predsednik Srbije”. Danas dodaje da bi “Vučića u ponedeljak u Patrijaršiji trebalo da prime poglavar SPC I one vladike koje budu želele da se sretnu sa njim”.

film-divjan-

Beograd, 10.05.2019 - premijera filma o muzičaru Vladi Divljanu "Nebeska tema", scenariste i reditelja Mladena Matičevića

Američki ambasador i sramota

“Ambasadoru Skotu smeta što je general Lazarević predvodio marš ´Besmrtnog puka´” piše u Politici. List citira iskaz Skota sa veb stranice američke ambasade gde piše kako je “sramota da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu imir u Evropi. Dan Evrope = evropske vrednosti.”

Odmah ispod ovoga, list najavljuje u sutrašnjem broju objavljivanje intervjua generala Vladimira Lazarevića, uz citiranje sagovornika: “Nikad nas neće voleti oni koji su pokušali da nas unište”.

General Lazarević učestvovaoje u svečanom maršu “Besmrtni puk” u Nišu, posvećenom svima koji su poginuli braneći slobodu Srbije.

holokaust-zrtve-bgd

Beograd, 10.05.2019 - komemorativni skup kod spomenika na Starom sajmištu povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu

Novi pritisak iz Prištine?

„Pritisak na Srbiju, Priština sprema rezoluciju o genocidu“, javlja Blic pod naslovom „Hoće da nam naplate ´štetu´za navodna silovanja Albanki“.

venecija-bijenale-srbija-

Venecija, 10.05.2019 - u Veneciji je otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu savremene umetnosti

Ublažavanje surove naplate dugova

„Novosti objavljuju novine u nacrtu izmena zakona o izvršenju pod naslovom „Zbog duga do 5.000 evra kuća ne ide na doboš“. List dodaje da će prinudno moći da se „skida najviše pola zarade“ dužnika.

sud-oslobadjanje-radikal-

Beograd, 10.05.2019 - pripadnik Žandarmerije danas je u Beogradu oslobođen krivice povodom optužnice da je naneo povrede koje su dovele do smrti Ranka Panića 2008. godine, tokom protesta Srpske radikalne stranke zbog hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića: Nikica Ristić i advokat Zora Dobričanin-Nikodinović

Vujović, EPS, Svetska banka i MMF

„Da li je bivši ministar finansija potpisao štetan sporazum“ pita Blic pod naslovom „Vujović predao EPS Svetskoj banci“. Reč je o Dušanu Vujoviću, koji je u više navrata devetesetih godina kao i u ovom veku radio u Svetskoj banci a odatle postao ministar finansija Srbije od septembra 2014. do maja 2018. kada je dao ostavku i koliko je poznato sada živi u svojoj kući nadomak Vašingtona.

„Dolazakmisije MMF u savetodavnu posetu Beogradu, gde će ostati naredne dve nedelje, pokrenuo je spekulacije oko moguććeg poskupljenja struje.Čim je najavljeno da bi tema ove runde pregovora moglo biti poslovanje javnih preduzeća, Pre svih EPS-a i Srbijagasa, pretpostavke su da bi ova finansijska institucija , kao i prošle godine, i sada mogla da pokrene pitanje korekcije cena električne energije za domaćinstva i male potrošače.

Ako se, međutim, sudi porezultatim poslovanja koje iznosi ´Elektroprivreda Srbije´, razloga za poskupljenje nema“, objavljuje Politika.

mmf-bg-10.5.

Beograd, 10.05.2019 - Plenarni sastanak misije Međunarodnog monetarnog fonda sa delegacijom Srbije

Nova ubistvena droga

“Nova psihoaktivna supstanca na srpskim ulicama: Droga "bladi meri" ubija! Sto puta jača od marihuane!” piše u Kuriru. “Konzumiranje može da izazove posledice opasne po zdravlje, a korišćenje ove supstance u svetu povezano je s povećanjem broja smrtnih slučajeva, ali i samoubistava”, tvrdi ovaj tabloid.

“Droga ´jagodica´ ubija po Srbiji”, piše u tabloidu Alo gde stoji da je to narkotik čak 100 puta jači od marihuane. “Radi se obiljnoj mešavini zelene boje koja je poprskana sintetskim jedinjenjem. Puši se a može se naći ikao pilula, so za kupanje, osveživač vazduha.”

Ubistvo pevačice

Novosti objavljuju „nove detalje optužnice protiv Zorana Marjanovića“ pod naslovom „Jelena usmrćena sa osam udaraca“.

Reč je o istrazi koja traje već dve godine o ubistvu Jelene Marjanović na nasipu kraj Dunava u beogradskom naselju Borča.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...