Postojanje plana za Kosovo

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 06. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Gaza, 05.05.2019 - posledice izraelskog vazdušnog napada na Gazu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao "apsolutno licemerje" to što oni koji su ga "napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju " sada tvrde da "nisu ni znali za taj plan". Dodao je: „Šta je rešenje sada? Osim što će KiM, ne mojom voljom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost na celoj teritoriji“. „Vučić nikako da kaže koje je to rešenje za KiM dok u isto vreme pravi koaliciju sa ratnim zločincima i profiterima u Prištini“, kazao je Zoran Živković. Delegacija Srbije prisustvovala je u Austriji ceremoniji obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja nekadašnjeg logora smrti u Mauthauzenu. Na Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu, premijerka Ana Brnabić je rekla da je neverovatno da danas mnogi umanjuju broj žrtava Jasenovca, a veličaju Blajburg.

papasofija

Sofija, 05.05.2019 - predsednik Bugarske Rumen Radev svečano je dočekao poglavara rimokatoličke crkve papu Franju u Sofiji

Vučić: Napadan sam zbog plana za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da je "apsolutno licemerje" to što sada oni koji su ga "napadali zbog njegovog plana za Kosovo i Metohiju i odbacivali taj plan" sada tvrde da "nisu ni znali za taj plan", prenosi Blic.

 „Što ste ga onda napadali od prvog momenta. Pa glavu ste mi otkinuli, a niste ni čuli o čemu se radi“, rekao je Vučić u izjavi za TV Pink.

On je podsetio da su svi slojevi društva bili pozvani na dijalog, da su mnogi govorili, od kojih su neki hteli podelu, neki zamrznuti konflikt, ali opozicija, osim što je bila protiv svega, ništa nije rekla.

„Šta je rešenje sada, osim što će Kosovo i Metohija, ne mojom voljom ili što sam ja priznao, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji. Pa ću da pitam mnoge stručnjake koji su protestovali "što ste to radili?" Kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost? Što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod, upitao je Vučić.

Vučić je rekao da nije smeo ni želeo da na bilo koji način okrenemo leđa Angeli Merkel i Emanuelu Makronu i da  „moramo kao na ivici žice da vodimo računa o svojim interesima, ali isto tako da budemo racionalni i odgovorni“.

vitezovi-borbanacija

Smederevo, 05.05.2019 - velikim masovnim takmičenjem, „BOHURT“ borbom 150 na 150, završeno je Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“

Zoran Živković: Vučićeva izjava nedostojna čoveka

Komentarišući Vučićevu izjavu da će Srbiju skupo koštati to što su građani odbacili njegovu ideju o razgraničenju na Kosovu i Metohiji, lider Nove stranke Zoran Živković je ocenio da je to način da se pobegne o odgovornosti, prenosi Danas.

„Ta izjava je nedostojna čoveka. On stalno priča o dobrom rešenju za Kosovo a nikako da kaže koje je to rešenje dok u isto vreme pravi koaliciju sa ratnim zločincima i profiterima u Prištini“, kazao je Živković.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Vučić izjavom da je „njegova ideja o razgraničenju na Kosovu i Metohiji propala, jer je narod mislio drugačije“ naneo težak udarac pregovaračkom kapacitetu Beograda i da je poslao poruku da će kosovska strana dobiti sve što je zahtevala deklaracijom prištinskog parlamenta.

„Pitam Vučića ga da li ga je bar malo sramota što okrivljuje narod za poraz istorijskih razmera. Vučić na potpuno bizaran način relativizuje svoju odgovornost“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“.

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić rekao je da niko nikada nije objasnio šta znači pojam „razgraničenja“. „Do danas nismo saznali šta to znači. Sada smo čuli da toga više nema. Pošto razgraničenje nije više tema, ne zanima me“, rekao je Šapić.

opozicija-kzs-

Beograd, 05.05.2019 - konferencija za novinare lidera opozicije Sergeja Trifunovića, Boška Obradovića i Zorana Živkovića u Slobodnoj zoni ispred Predsedništva Srbije

Pripreme za paradu u Nišu       

Kurir najavljuje nekuvrstuvojne parade pod naslovom „Spektakl za Dan pobede, moćni ´migovi´ i 4.000 vojnika u Nišu“.

moskva-parada-pripreme-

Moskva, 05.05.2019 - pripreme ruske vojske za paradu koja će biti održana na Dan pobede 9. maja

Sećanje na stradale i na srpskom jeziku

Delegacija Srbije prisustvovala je u Austriji ceremoniji obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja nekadašnjeg zloglasnog logora smrti u Mauthauzenu, piše u Politici.

Komemorativna svečanost počela je kod spomen-ploče Srbima stradalim u logorima Mauthauzena i spomenika Jugoslovenima palim u Drugom svetskom ratu. Kod centralnog spomenika na Apel placu, potom je održana i zajednička komemoracija, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi iz celog sveta. Svečanost je počela čitanjem „Zakletve Mauthauzen”, koja se mogla čuti na više jezika, a jedan njen deo je pročitan i na srpskom.

U Mauthauzenu su bili zatočeni, pored antifašista iz 18 zemalja iz porobljene Evrope, i Jevreji, ali i Srbi. Njih gotovo 25.000.

Tokom vladavine Trećeg rajha ovde je u pritvoru držano oko 200.000 ljudi, od kojih je polovina ubijena ili je umrla usled teških uslova.

Dan sećanja na  žrtve zločina u Jasenovcu: Vapaj dece čuo se do neba, ne i do Zagreba

Prisustvo u Donjoj Gradini, najvećem stratištu ustaškog logorskog sistema zločina "Jasenovac", zauvek, naša je obaveza i potvrda da se ti zločini nikada ne zaborave, izjavila je juče premijerka Srbije Ana Brnabić u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, gde je održana centralna manifestacija povodom Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u ovom koncentracionom logoru, prenose Novosti.

Relativizuje se postojanje, svirepost i masovnost Jasenovca... Za neverovati je, ali živimo u vreme kada mnogi umanjuju Jasenovac, a veličaju Blajburg , rekla je Ana Brnabić.

Brnabićeva je istakla da se od vlasti država članica EU zahteva da ne dozvole neonacističke proslave sledbenika ustaškog pokreta.

Patrijarh Irinej, koji je služio parastos srpskim žrtvama, poručio je da su u ustaškom zločinu u Jasenovcu učestvovali i oni koji su morali da šire ljubav i čitaju jevanđelje i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata. On je naglasio da se vapaj dece čuo do samog neba, ali ne i do Zagreba i crkvenih predstavnika.

Patrijarh Irinej je rekao da Hrvati vole da se hvale Nikolom Teslom kao svojim naučnikom. A samo iz njegove porodice ubijeno je više od 80 članova.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Ubijeno je više od 20.000 dece.

gradina-secanje

Donja Gradina, 05.05.2019 - u Spomen-području „Donja Gradina“ danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini: Ana Brnabić, Milorad Dodik, Željka Cvijanović

Protesti se sele u slobodne zone

Lider pokreta Dveri Boško Obradović najavio je da će posle Beograda, širom Srbije biti osnovane „slobodne zone“ u kojima će građani moći da razgovaraju sa opozicionim liderima i poslanicima Skupštine Srbije jer su institucije i mediji trenutno „zarobljeni“, prenosi Danas.

Obradović je rekao da je formiranje „slobodne zone“ ispred Predsedništva Srbije u Beogradu „nova razvojna strana“ protesta i da od sada postaju svakodnevni.

Članovi i simpatizeri Nove stranke organizovali su juče u „Sloboodnoj zoni“ u Pionirskom parku „akciju podele lažnih diploma“ pod nazivom „Sad sam i ja doktor“ kojom su hteli da ukažu na „opasnost plagiranja diploma i doktorskih disertacija“ u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ismejao je akciju opozicije.„Nemam problem sa tim, prođem mahnem ljudima – dobar dan, doviđenja, sve najbolje vam želim i to je to“, rekao je za TV Pink Vučić. On je rekao da greše mnogi koji misle da je u politici važna tehnika umesto sadražaja, a da program i sadržaj opozicije nije čuo.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu najavili su da će iduće subote, 11. maja, u tom gradu biti održan veliki protest pod nazivom „Prava budućnost Srbije“, uz učešće građana iz nekoliko gradova u Srbiji kao novi vid borbe protiv vlasti.

mak-penderovski

Skoplje, 05.05.2019 – na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji pobedio je kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Stevo Pendarovski

Debakl opozicije

Novi strašni debakl opozicije, piše u Informeru povodom formiranje „slobodne zone“ ispred Predsedništva Srbije kao novog oblika protesta.

Đilasovci najavljivali da će blokirati centar Beograda, a sve se svelo na jedan šator u kome pričaju sami sa sobom.Ovo neodoljivo podseća na akciju Saše Jankovića, koji se prošle godine svađao sa ulaznim vratima Predsedništva.

Nindže?

„Đilas, Vuk i Boško u akcionoj komediji: Mi smo Nindže“, objavljuje Srpski telegraf uz foto montažu ovih na kojoj su ovi opozicioni lideri obučeni u kostime nindži.

„Il ste nindže, ili ste mi*dže“, objavljuje Alo takođe uz ftomontažu lidera opozicije u kostimama nindža.

„Građanima ću da nudim auto-puteve, a oni neka se kandiduju za nindže“, rekao je juče predsednik Vučić povodom izjave Branislava Lečića da će učesnici protesta biti komandosi i nindže u odbrani od njegove politike.

“Ne znam kako bismo se takmičili u kampovima za nindže, ali ako je to ono što se nudi građanima Srbije, ne znam šta bih ozbiljno mogao da kažem na to“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ivici Dačiću zbog Račka zabranjen ulazak na KiM

Ivici Dačiću zbog Račka zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, objavljuje Alo.

„Nije se desio masakr i nisu nastradali nedužni seljani, nego su u antiterorističkoj akciji ubihjeni teroristi“, citira Alo šta je o Račku rekla istražni sudija Danica Marinković.

Desničari zahtevali da se pekara zatvori

Grupa desničara protestvovala je juče ispred pekare „Roma“ u Borči čiji je vlasnik Albanac Mon Đuraj, zahtevajući da se pekara zatvori, piše u Danasu.

Protest je organizovan nakon što je jedan od zaposlenih u pekari objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje albanski nacionalni simbol – dvoglavog orla.

Okupljeni su s montiranog razglasa puštali nacionalističke pesme, a razvijen je i veliki transparent „Gde nema poštovanja, tu nema poslovanja“. Protest je završen šetnjom do drugog objekta čiji je vlasnik takođe Đuraj, a okupljeni su najavili da više neće organizovati skupove.

„Sramota. Desničari opet terali našeg Đuru“, naslov je u Blicu.

prot-borca-2-

Beograd,05.05.2019. - protest pod sloganom "Gde nema poštovanja, nema ni poslovanja" ispred pekare Roma u beogradskom naselju Borča

Maja Pavlović 21. dan štrajkuje glađu

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović, koja već 21 dan štrajkuje glađu, juče je navela da je dogovoreno da budu ispunjena dva od četiri njena zahteva zbog kojih štrajkuje, prenosi Danas.

Pavlović je izjavila da je dogovoreno da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) u ponedeljak ujutru odblokira račun Kanala 9, a da signal te televizije u najkraćem roku bude vraćen u mrežu IPTV-a Telekoma Srbija.

Ona je kazala i da će prekinuti štrajk tek posle ispunjenja tog obećanja. Pavlović je rekla da se nada da će se to desiti u ponedeljak i da će posle toga uslediti sastanak sa članovima REM-a oko ispunjenja ostalih zahteva zbog kojih štrajkuje glađu. Očekuje da će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Maja Pavlović traži da OFPS povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinuo Kanalu 9 po presudama koje su nezakonite.

Sukob u SPC: Sprema se bura na saboru

Sukob u SPC - Sprema se bura na saboru. Irinej sprema udar na vladiku Maksima, piše u Blicu.

Kazne za silovanje na donjoj granici

Sudovi u Srbiji odmeravaju blage kazne za silovanje. Od ukupno 81 presude, izrečeno je samo 20 kazni iznad pet godina zatvora, koliko iznosi zakonski minimum za ovo krivično delo.Od toga je samo pet silovatelja osuđeno na kaznu veću od deset godina, koja je bliža zakonskom maksimumu od 12 godina zatvora, objavljuje Politika istraživanje „Kaznena politika u Srbiji – zakon i praksa”.

U ispitivanom uzorku bilo je 30 presuda za silovanje s kaznama od tri do pet godina zatvora, 21 presuda od jedne do tri godine, pa čak i čeitiri kazne od šest meseci do godinu dana, u tri predmeta optuženi su oslobođeni.

Istraživanje je sprovelo Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu u saradnji sa timom stručnjaka.

Kadri Veselji u Hagu

Kadri Veselji u Hagu.Osumnjičen je za ratne zločine, piše u Informeru uz pitanje: Američka igra ili možda ipak ima pravde za srpske žrtve na Kosovu.

Haške tajne

Srpski telegraf objavljuje, kako kaću u naslovu „Haške tajne“: Šta je Milošević pričao o gejevima, koga je Radovan Karadžić lečio bionergijom, kako je Šešelj preživeo ptičiji grip, kome su svakog dana podmetali iste novine.

Rusija pobednik „Bitke nacija“ u Smederevu

Nakon četiri dana viteških borni, koje su Smederevsku tvrđavu nakratko vratile u srednji vek, doba kada je podigao despot Đurađ Branković i njegova žena Jerina, završena je deseta „Bitka nacija“, objavljuje Politika.

Sveukupni pobednik „Bitke nacija“ u Smederevu je ekipa Rusije sa najvećim brojem osvojenih medalja.

Svetlana Bojković dobitnica Sterijine nagrade

Dramska umetnica Svetlana Bojković je ovgodišnja dobitnica Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2019. godinu,objavljuje Politika.

„Mnogo togo je stalo u pola veka moje karijere, ali se nikad nisam pokajala što sam krenula ovim putem“, kaže Svetlana Bojković.

Prete nove poplave

U Srbiji će kiše bez prestanka padati od čertvrtka do nedelje. Prete bujice i poplave, upozoravaju iz Repbličkog hidrometeorološkog zavoda, objavljuje Informer.

U pojasu Gaze bombe padaju bez prestanka

Krvavi okršaju u  pojasu Gaze , hiljade Izraelaca izbeglo je iz svojih domova, piše u Novostima pod naslovom: „Bombe padaju bez prestanka“.

Izraelska vojska ubila je u ciljanom napadu u pojasu Gaze komandanta Hamasa, Hamada Ahmeda Al Kudrija, koji je bio zadužen za transfer novca iz Irana naoružanim pokretima u Gazi.

Vojska Izraela je saopštila da je u vazdušnim napadima juče pogodila Gazu više od 210 puta, a da je od subote prema Izraelu ispaljeno više od 600 projektila, od kojih je 510 prešlo granicu sa Pojasom Gaze.Veći broj kuća u Izraelu je uništen, a mnogi stanovnici su pobegli u skloništa.

Izraelska vojska okrivila je danas palestinsku grupu Islamski džihad za podsticanje trenutnog kruga nasilja u Gazi i Izraelu.

Naša delegacija na Eurosongu

Srpskinja sa Kosova u finalu Evrosonga u Izraelu na meti terorista, objavljuje Alo pod naslovom: „džihadisti prete našoj Neveni“.

Naša delegacija na Evrosongu: Rakete nas ne plaše, idemo u finale,donose Novosti.

List citira Dušku Vučinić: Svi smo bezbedni, Nevena je na probi zablistala.

Islamski džihadisti zapretili da će sprečiti takmičenje.

  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...