Papa na Balkanu

Anđelka Nikolić

(nedelja 05. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 04.05.2019 - Deseti Međunarodni „Fića skup“ održan je danas na platou ispred Gradske opštine Zvezdara

Poglavar Katoličke crkve papa Francisko danas počinje posetu balkanskim zemljama – Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji. Slovenija i Severna Makedonija najviše profitirale od kosovskih taksa. Nastavak protesta u Štrpcu protiv mini nidrocentrale. Savez za Srbiju postavio šatru u Pionirskom parku u ccentru Beograda.

japan-car-s

Tokio, 04.05.2019 - prvo pojavljivanje u javnosti novog japanskog cara Naruhita i carice Masako

Kardinal Pjetro Parolin: Pomirenje zahteva pročišćenja sećanja

Poglavar Katoličke crkve papa Francisko danas počinje posetu balkanskim zemljama – Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji, najavljuje Politika.

Povodom tog istorijskog događaja za ove postkomunističke zemlje u kojima je katoličko stanovništvo u manjini, državni sekretar i drugi čovek Vatikana, kardinal Pjetro Parolin za Politiku otvorio je vatikansku portu i prihvatio da odgovori na pitanja o važnosti papine posete, porukama podrške balkanskim narodima, savetima i podsticajima za doprinos međuhriščanskom dijalogu, obnovljenom poverenju i buđenju čovečnosti i hrišćanskih načela.

Neosporna je svetovna moć Vatikana u svetu, zemlje koja, kako podseća list, nije priznala Kosovo. Negovanje načela koja propagiraju pomirenje, ljubav i mir među religijama, državama i ljudima naročito je značajno na Balkanu, gde, kako je istakao državni sekretar Vatikana, nažalost, ponovo vlada tenzija i gde dramatična sećanja iz davne i bliske prošlosti nisu potpuno izbledela.Uz podršku i usvajanje hrišćanskih načela, na koje nas je podsetio, mogla bi se nazreti bolja vremena i za srpski narod.

pariz-zuti-4.5.

Pariz, 04.05.2019 - demonstracije pokreta "žutih prsluka" u Parizu

Korist od kosovskih taksa

Blic objavljuje istraživanje pod naslovom „Slovenija i Severna Makedonija najviše profitirale od kosovskih taksa“.

Nastavak protesta u Štrpcu

„Novi protest građana Štrpca: Srbe nisu uplašili pendreci“, piše u Novostima.

Više desetina meštana Štrpca i jutros se okupilo sa namerom da ne dozvole radove na izgradnji mini-hidroelektrane na reci Kaluđerki, a protest je završen mirno i bez prisustva specijalaca ROSU, koji su prekjuče brutalno pretukli dvadesetak Srba.

Meštani su protest organizovali u petak kako bi sprečili prolazak mašina i izvođenje radova na izgradnji mini-hidrocentrale kod mesta zvanog Obe reke, na oko kilometar i po od Štrpca i nadomak Nacionalnog parka Brezovica, a nastavljen je i jutros. Građani su odlučni da ne dozvole radove na reci Kaluđerki koje je započeo investitor Albanac, a koji bi ugrozili vodosnabdevanje stanovništva ovog kraja, javljaju Novosti. 

Voker - lažov

„Reno Žirar: Voker je lažirao Račak da bi NATO bombardovao Srbiju“, objavljuju Novosti. Novinar Figaroa u intervjuu za Novosti: “Šef misije OEBS 1998. predstavio vojnički sukob kao masakr civila“.

zelenski-novinari-

Kijev, 04.05.2019 - obraćanje novinarima novog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog

Šatra u parku

„Savez za Srbiju postavio šatru u Pionirskom parku u ccentru Beograda“ javlja tabloid Alo pod naslovom „Cirkus Kolorado pred Vučićevim vratima“. Ovaj list dodaje da je „cela ´slobodna zona´koju su lideri opozicije najavljivali već skoro meseca dana, stala je pod skromnu šatru nalik turskim čadorima poznatim iz narodnih pesama“.

bgd-satra-prot

Beograd, 04.05.2019. - protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras dvadeset drugi put u Beogradu: šatra ispred zgrade Predsedništva Srbije

Gužva iza rešetaka

Broj osuđenika u Srbiji za oko pet stotina prelazi onaj koji je predviđen smeštajnim kapacitetima, piše u Politici pod naslovom „Gužva iza rešetaka“.

U 29 zatvora i popravnih domova širom Srbije, zaključno s 31. decembrom prošle godine, bilo je 10.850 osuđenih, pritvorenih, prekršajno kažnjenih i onih kojima je izrečena mera čuvanja i obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja alkoholičara i narkomana, dok je smeštajnih kapaciteta 10.307.

Srbija čini veliki napor da reši ovaj problem. Grade se novi i renoviraju postojeći objekti.

Prema izveštaju Saveta Evrope jos veći problem sa smestajem zatvorenika imaju Rumunija, Francuska i Italija.

Milošević nije naručivao ubistva

„Momir Bulatović, bivši premijer SRJ, tvrdi: Mira i Sloba nisu naručili nijedno ubistvo“ objavljuje Kurir. „Možda sam ja naivan ali sve što znam iz dugih razgovora s njima jeste da su oni bili jedna normalna porodica. Prosto, Milošević je bio državnik, 13 godina otkako nije među živima a u politici ga ima više nego Koštunice, Tadića i Tome Nikolića zajedno“.

Kanabis kao lek – bez pouzdanog dokaza

Novosti objavljuju „dileme o marihuani u medicini“ pod naslovom „Muku leče kanabisom sa crnog tržišta“. Ovaj list tvrdi kako je „struka u Srbiji još podeljena. Dozvoljena samo tri preparata. Bez dokaza o lekovitosti“.

Seksualno roblje

„Trgovina ljudima u Srbiji“ je dosije Blica koji ovaj list objavljuje pod naslovom „Veruju da idu u bolji život a završe kao seksualno roblje“.

Pregovori u Berlinu

„Šta se dešavalo u Berlinu iza zatvorenih vrata“, pita Kurir i nudi odgovor pod naslovom „Makron pobesneo na Haradinaja. Niste u poziciji da bilo šta tražite“, objavljuje ovaj tabloid.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...