Proslavljen Uskrs u Srbiji i regionu

Danijela Ćirović

(ponedeljak 29. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 28.04.2019 - jutarnja liturgija povodom Uskrsa koju je služio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u Harmu Svetog Save

Pravoslavni vernici u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i među srpskom dijasporom proslavili su Vaskrs. Izgorela crkva u Njujorku uskoro će dobiti nov krov. Tači je pred sastanak u Berlinu izjavio da će tražiti pripajanje preševske doline Kosovu. Hitler je, kažu, hteo Vermera, Rembranta i Rubensa za svoj muzej. Pred indijske izbore, snimljeni su bolivudski filmovi koji veličaju tamošnjeg premijera.

putin-medvedev-uskrs-

Moskva, 28.04.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin sa premijerom Dmitrijem Medvedevim njegovom suprugom Svetlanom na Uskršnjoj liturgiji u Crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi

Proslavljen Vaskrs u regionu

Najveći hrišćanski praznik - Vaskrs, svečano je u nedelju proslavljen u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i domovima pravoslavnih vernika u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, ali i među srpskom dijasporom širom sveta, pišu Novosti. U slavu dana kada je Isus Hrist pobedio smrt i vaskrsao iz mrtvih, u svim crkvama i manastirima služene su ponoćne i jutarnje svete liturgije, kojima je završen sedmonedeljni veliki post. Prema hrišćanskom učenju, dane smernosti i tuge zbog Hristovog stradanja smenila je radost zbog njegovog vaskrsnuća i stupanja u večni život, stoji u tekstu. Centralnu jutarnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru služio je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje sveštenika Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

niss-uskrs-liturg-

Niš, 28.04.2019 - Uskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Nišu

Crkva u Njujorku uskoro pod krovom

Tužan prizor vatre koja guta tornjeve pariske katedrale Notr Dam, mnoge u našoj zemlji podsetio je na požare koji su teško oštetili hramove Srpske pravoslavne crkve: od onih na Kosovu i Metohiji, do njujorške Crkve Svetog Save i Hilandara. Obnova većine njih i dalje je u toku, iako su prošle godine, pa i više od decenije od vatrene stihije. U brojnim komentarima na sajtu Politike povodom požara u Notr Damu čitaoci su se naročito interesovali za sudbinu Crkve Svetog Save na Menhetnu, teško oštećene i do danas zatvorene za bogosluženja posle požara na Vaskrs 2016. godine. List donosi informaciju da će ova crkva uskoro biti pod krovom.

span-izbori-

Barselona, 28.04.2019 - glasanje na parlamentarnim izborima u Španiji

Zamke u Berlinu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da nema velika očekivanja od samita u Berlinu, dodajući da će u Nemačkoj zatražiti pripajanje takozvane "preševeske doline" Kosovu. Tači je medijima na prištinskom aerodromu pred odlazak u Berlin rekao da "neće dozvoliti razgovore o razmeni teritorija", prenose Novosti. "Ponavljam svoj stav, bilo bi od interesa da se Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe priključe Kosovu. To bi bila korekcija istorijske nepravde. Ja ću biti protiv razmene teritorija. Nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima nikakav dvojni suverenitet, nemačko-nemački model, model Republike Srpske", rekao je Tači. Naslov na prvoj strani je „Beogradu u Berlinu spremaju zamke“.

Da li će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto ili će dijalog dve strane ostati zamrznut, pita Politika. Odgovor na to pitanje možda će dati dugoočekivani sastanak lidera Zapadnog Balkana koji će danas i sutra biti održan u Berlinu. Naslov teksta je „Vučić: Sigurna pozicija Srbije“.

popl-mozambik-

Pemba/Mozambique, 28.04.2019 - poplave u Mozambiku usled olujnih kiša

Upozorenje ruskih službi

Srpski telegraf piše o „upozorenju ruskih službi“ uz naslov „Putin sprečio krvavi Vaskrs, Albanci spremali napad“. Obaveštajci su otkrili da su pod paravanom borbe protiv kriminala osmislili akciju nalik velikom pogromu 2004, navodi list.

popl-kanada

Quebec, 28.04.2019 - poplava u Kanadi

Hitler hteo Rubensa i Rembranta

Politika piše o najnovijim podacima o krađi umetnina tokom Drugog svetskog rata. Supermuzej, čija bi kolekcija zasenila sve ostale u svetu, trebalo je da bude izgrađen u Lincu. To je bila želja Adolfa Hitlera, koja se nikada nije ostvarila, ali je taj pokušaj obrazovanja jedinstvene muzejske građe „koštao života“ mnoga umetnička dela i ljude koji su ga čuvali. Prema najnovijim podacima, nacisti su za vreme Drugog svetskog rata ukrali i konfiskovali 650.000 umetničkih dela i liturgijskih predmeta, od kojih je oko 8.000 bilo prikupljeno upravo za muzej u Lincu. List navodi da je „Hitler hteo Vermera, Rembranta i Rubensa“.

omcikus-

Beograd, 28.04.2019 - arhivska fotografija (19.03.2016) akademskog slikara međunarodne reputacije Petra Omčikusa koji je preminuo 26. aprila 2019. u 93. godini

Bolivudska izborna kampanja

Pred indijske izbore, u bolivudskoj produkciji je snimljeno nekoliko filmova koji laskavo prikazuju premijera Narendru Modija ili ocrnjuju njegove političke suparnike, piše Politika. Ubogo dete koje je prodavalo čaj putnicima iz vozova postalo je lutalica što na Himalajima traži mudrost za sebe i prosvetljuje radoznalce koji zastanu da s njim porazgovaraju, nesvesni toga koliko će čovek koga imaju ispred sebe jednom učiniti za njihovo blagostanje. Političari koji su se okrenuli od naroda zato su ga stavili van zakona i naterali na skrivanje. Ali, stao je na čelo nacije od 1,3 milijarde ljudi i poveo ih ka budućnosti i sudbini nove svetske sile. „Priznajte da biste gledali taj film, naročito ako bi vam još i rekli da je istinit“, stoji u tekstu.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...