Sud zaustavio gradnju beogradske gondole

Anđelka Nikolić

(sreda 24. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 24.04.2019 - Građani koji se protive pretvaranju najužeg centra grada u pešačku zonu, zajedno sa predstavnicima opštine Stari grad, otpočeli su dvanaestočasovnu blokadu radova na Trgu republike

Upravni sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu. Ministarstvo građevine najavilo protivtužbu Upravnom sudu. Poslanička grupa Dveri u Skupštini Srbije više ne postoji pošto su iz nje izašli poslanik Zoran Radojičić i Srđan Nogo. Ekonomisti nisu za povećanje plata i penzija. Aja Jung i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević razmenili oštre reči povodom  sufinansiranja njenog festivala igre.

kina-vang-popovic

Beijing, 24.04.2019 - sastanak ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ministra za nauku i tehnologije NR Kine Vanga Ziganga

Rasformirana poslanička grupa Dveri u Skupštini Srbije

Poslanička grupe Dveri u Skupštini Srbije više ne postoji pošto su iz nje izašli poslanik Zoran Radojičić i Srđan Nogo koji su nedavno isključeni iz te stranke, potvrđeno je u Dverima,prenosi Politika.

Da je poslanička grupa zvanično rasformirana navodi se i na sajtu parlamenta na kome su oni navedeni kao poslanici koji ne pripadaju ni jednom poslaničkom klubu.

„Zbog koalicije sa Đilasom tri poslanika napistila Dveri pa je obradović izgubio poslanički klub“, objavljuje Informer pod naslovom „Đilas ´ubio´ Boška“.

Albanska propaganda za američke kongresmene

„Albanci u Kongresu“ objavljuju Novosti pod naslovom „Na Kapitolu prave novu Srebrenicu“. List tvrdi kako će „uz pomoć lobista govoriti o ´zločinima´ Srba na KiM. Planirajku i da iznesu laž o 20.000 silovanih žena“.

vucic-peking-docek-

Beijing, 24.04.2019 - doček predsednika Srbije Aleksandra  Vučića u Pekingu gde će učestvovazi na Drugom forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put"

Upravni sud zaustavio izgradnju gondole na Kalemegdanu

Upravni sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, objavljeno je na sajtu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koji je i podneo zahtev tom sudu za obustavljanje radova, ,prenosi Politika.

U rešenju se navodi da se odlaže izvršenje rešenja Miništarstva građevinarstva kojim se daje građevinska dozvola za pripremne radove, do donošenja konačne odluke.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu zahtev je obrazložio time da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro- Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.

Ministarstvo građevinarstva poštovaće odluku Upravnog suda, ali se kako kažu, nadaju se da će taj sud isto tako ažurno i efikasno doneti konačnu odluku.

Prva zvbanična pravosudna odluka o žičari Kalmegdan – Ušće: Suda zaustavio gradnju beogradske gondole.Minsitarstvo građevine  najavilo protivtužbu Upravnom sudu, objavljuje Danas.

Bakić: Odustajanje od gondole bio bi poraz beogradske vlasti.

Popović: projekat je suštinski loš i može bespovratno da uništi veliko kulturno blago Beograda, Srbije pa i sveta.

Peticija građana kojom se traži zaustavljanje radova na Beogradskoj tvrđavi predata premijerrrki i predsedniku Republike.

Radu Trajković čuvaće srpska policija

Dvojici Srba iz Kosovske Mitrovice, Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, koji su u pritvoru zbog navodne umeđanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, Priština je produžila pritvor za još dva meseca, prenosi Politika.

Rošić i  Spasojeviću, koji su u zatvoru u Gnjilanu, stupili su posle ove odluke u štrajk glađu zahtevajući da budu premešteni u Kosovsku Mitrovicu.

„Produženje pritvora i proširenje istrage sud u Prištini je naložio na osnovu iskaza šačtićenog svedoka.Ne razumem  zašto se vodi kampanja protiv mene“, kaže Rada Trajković.

List saznaje i da će Radu Trajković čuvati srpska policija.

Ekonomisti nisu za povećanje plata i penzija

Ekonomisti nisu za povećanje plata i penzija, objavljuje Danas njihovo reagovanje povodom najave ministra finansija Srbije Siniše Malog.

Opet nagađanja o Folksvagenu u Srbiji

„Trka za najvažniju investiciju“, javlja Informer pod naslovom „Folksvagen u Inđiji, metro u Beogradu?!“ Ovaj tbloid tvrdi da „Vlada nudi parcelu kraj autoputa, kao i gradnju metroa od prestonice do Inđije. To bi Folksvagenu omogućilo da zaposli i radnike iz glavnog grada“.

Rodoljub Šabić: Trijumf kompletnih idiota

Dnas protest Inicijative Ne davimo Beograd, a Radomir Lazović kaže da očekuje „dugu borbu protiv vlasti“, piše u Danasu.

Tri godine nakon nezakonitog rušenja bagerima u centru Beograda, i dalje se ne zna ko su fantomi iz Savamale.

List citira Rodoljuba Šabića: Trijumf kompletnih idiota

Polemika Aje Jung i ministra kulture Vukosavljevića

„Nijedan ministar ne može da ugrozi Beogradski festival igre, festival će trajati i imaće svoje mesto u kulturi i posle ministra Vukosavljevića, ali je dobro za Vukosavljevića da prepozna evropske i svetske vrednosti“, kazala je za Danas Aja Jung, direktorka festivala igre.

Ona je prethodno prozvala ministra zbog načina sufinansiranja projekta.

“Niko se nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao ministar Vukosavljević”, rekla je Jung.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je u saopštenju istakao da je Aja Jung na „neukusan način izrekla laži na njegov račun“.

U saopštenju se navodi da „Beogradski festival igre finansiraju i Gradski i Pokrajinski sekretarijati za kulturu, i to takođe višemilionskim iznosima“.

„Ako Jungova, uprkos tome, smatra da bi država ili Ministarstvo kulture i informisanja trebalo da pokriju sve ili skoro sve troškove Beogradskog festivala igre, a da njoj kao organizatoru ostane prihod od ulaznica, onda smo bliže logici „ideje naše, benzin vaš“, a ne razumnoj i društveno i moralno prihvatljivoj argumentaciji”, piše u saopštenju.

Komentarišući izjavu Aje Jung da sa njim ima lošu komunikaciju, ministar ističe da „svako ko se služi pritiscima bilo koje vrste, svako ko traži sastanke mesecima pre konkursa Ministarstva kulture i informisanja kako bi se „dogovarao“ koliko će novca da dobije, svako ko poteže za političkim i drugim vezama kako bi uticao na rad ministra, sa njim će imati „lošu komunikaciju“, šta god to da znači na jeziku ambicioznog menadžera Aje Jung”.

Nikolov: Srušili smo monopol zapadnih medija

Aleksej Nikolov, generalni direktor i izvršni urednik RT,  na predavanje studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu stigao je u majci sa natpismo: „Strani agent“. Aluzija je bila jasna –njegova medijska kuća RT, koja emituje program širom sveta na nekoliko jezika, a finasira je Kremlj,morala je da se u Americi registruje kao agent strane vlade, piše u Politici koja donosi intervju sa Nikolovim citirajući da u naslovu: „Srušili smo monopol zapadnih medija“.

„Ako imaš alternativni pogled na svet,odmah si strani agent.Za mene je ovaj napis medalja“, rekao je studentima Nikolov.

Danas se gotovo sve što dolazi iz Rusije ocenjuje kao negativno. Za brojne zapadne medije, programi i sajtovi RT nisu ništa drugo do propagandno sredstvo Kremlja.Nikolov odgovara da je RT meta samo zato što je ponudio drugačiju verfziju istine od onog što nude zapadni mediji.

Kaže i da su eksluzivu Asanžovog hapšenja dobili tako što smo bili bolji od zapadnih medija, a ne na osnovu dojave „Vikiliksa“.

rus-konf-sojgu

Moskva, 24.04.2019 - ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin učestvovao je na 8. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti: Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije

Kokain na Titovom brodu

„Na Titovom brodu krili kokain vredan pet miliona evra“, objavljuje Blic. „Crnogorska policija traga za Vladimirom Račićem koji je bio za kormilom broda Jadran na kojem je bilo oko 50 kilograma kokaina“.

Došao na kontrolu, preminuo, pa posle sat i po vremena oživeo

Politika donosi neobičnu priču o Aleksandru Rajkoviću (73) iz Aleksinca pod naslovom: „Došao na kontrolu, preminuo, pa posle sat i po vremena oživeo“.

Ranković je zadržan na lečenju na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu, gde se po sopstvenim rečima, “uspešno oporavlja“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...